Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Feedek
Megosztás

Manó konyha: akác

Kép forrása: www.erdely.ma

Nemes Nagy Ágnes: NYÁRI RAJZ

Hogy mit láttam? Elmondhatom.
De legjobb, ha lerajzolom.
Megláthatod te is velem,
csak nézd, csak nézd a jobb kezem.

Ez itt a ház, ez itt a tó,
ez itt az út, felénk futó,
ez itt akác, ez itt levél,
ez itt a nap, ez itt a dél.
Ez borjú itt, lógó fülű,
hasát veri a nyári fű,
ez itt virág, ezer, ezer,
ez a sötét gyalogszeder,
ez itt a szél, a repülés,
az álmodás, az ébredés,
ez itt gyümölcs, ez itt madár,
ez itt az ég, ez itt a nyár.

Majd télen ezt előveszem,
ha hull a hó, nézegetem.
Nézegetem, ha hull a hó,
ez volt a ház, ez volt a tó.

A törkölypálinka, csabai és gyulai kolbász, Tokaji aszu, hízott liba termékek kalocsai paprika , Pick téliszalámi és szikvíz mellett

magyar hungarikum lett  az akácméz és az akácfa.

„A magyarság történetével ugyan a kocsányos tölgy van a legszorosabb kapcsolatban, érdekes dolog, hogy magyar fának mégis a szil-, a dió- és az akácfát nevezik. Kanadában a múlt században kivándorolt elődeink mindenképpen akác-, meg eperfát akartak ültetni, hogy hazai környezetet teremtsenek maguknak. Herman Ottó, az első magyar természetvédő is magyar fának nevezte. Igaz, hogy ez a szép jövevényfa, a magyar Alföldet új szépséggel, a virágzó erdővel tette gazdagabbá” - méltatja a Magyar erdők című könyvében Keresztesi Béla erdőmérnök, erdőesztéta. Május–júniusban az alföldi pusztaság akácerdőit fehér virágáradat borítja. Ahogy Ady Endre mondja: „Méhecskék dongnak, zsongnak a sugárszőtte levegőben; repülnek azután a bódító, édes illat után.” Aminek meg is van az eredménye, egy hektár akácerdő évi fahozamát még további – feleannyi – értékkel növelheti a mézhozama. 
Az akácvirág sűrű palacsintatésztában kisüthető, tea is készíthető belőle.
A gyógyászatban is használják. A frissen kinyílt virágokat szárítják. A kérgét kora tavasszal gyűjtik a fiatalabb ágakról. Hatóanyagai: a virág flavonoidfelhalmozó; kevés illóolajat is tartalmaz, a kéreg viszont mérgező fehérjéket (robin, fuzin). A virág teakeverékek ízjavítója, enyhe hashajtó, és gyomorsav-túltengésben is segít. A kéreg hasonló felhasználású, de fokozott óvatosságot igényel.

Az akácot az amerikai kontinensről 1620 körül hozta be Európába Jean Robin francia botanikus, Robinia pseudoacacia nevét is róla kapta. Magyarországon 1710-ben ültették először Erdődy gróf pozsonyi kertjében. Krámer János György, a mindentudó katonaorvos Tentamante című könyvében 1735-ben már ajánlja fásítási célokra. Erdőnek először a hédervári Viczay gróf birtokán telepítették, majd a katonai kincstár 1750-ben Komárom-Herkály erőd körül telepített 290 hektár akácerdőt. Mária Terézia erdővédelmi rendeletei is szorgalmazták a fatelepítést, de sajátos módon helytartótanácsa fűzfát akart a magyar Alföldre ültetni. A Banater Grenz-Walddirection még a delibláti (Temes vm.) homokpusztáit is szomorúfűzzel akarta beültetni 1818-ban. A fűz a homokos, száraz talajon nem él meg, s így történt, hogy a már sok helyütt sikerrel megeredt fásítások mintájára a vármegyék és birtokosok az akácot részesítették előnyben. Tessedik Sámuel szarvasi parókiájának kertjében Békés vármegye egyetlen akácfája árválkodott még 1768-ban, de a tiszteletes úr félévszázados tevékenysége után a szarvasi határban már egész akácerdőkre tekinthetett. A Városliget, az egykori Ökördűlő fásítását 1785-ben akác- és eperfákkal kezdték (no persze, mert a munkálatokat Stolc János selyemtenyésztési felügyelőre bízták). Az akácerdők telepítése egyre nagyobb méreteket öltött, hiszen gyorsan fejlődő jó anyagú fa, 1964-ben a magyar erdőknek már kb. 16%-át tette ki. A természetes erdeinktől való megkülönböztetés okából a nyárasokkal együtt „kultúr erdők”-nek nevezik.
Az akác valóságos megváltást jelentett a török utáni puszta magyar tájra. A futóhomok megkötését, az alföldi kerek erdők hűsét, a tanyavilág állandó kísérőjét, temetőink árnyát és fejfáit az akácinváziónak köszönhetjük.

Forrás: http://terebess.hu/

Receptek:

Gyerekkorom kedvenc csemegéje volt a fehér akác virága. Iskolába menvén  amíg csak virágzott mindig azt ettem. Egyszerűen leszakítva a fáról, kihúztam a virág bibéjét és jóízűen elmajszoltam az édeskés ízű apróságot. Aztán felnőttem és elfelejkeztem róla, hiszen "városi emberré" váltam.

Aztán Nagykovácsiban újra "rátaláltam" és rájöttem, hogy még mindig szeretem, mert finom. Megkóstolták az ovis gyerkőceim is és azóta "hagyománnyá" vált az "akácevő túra". Évről évre alig várják, hogy kinyíljon a virág és mi elinduljunk kóstolóra és szüretre. Persze nemcsak a fáról, frissen lehet a virágokat megenni, ezért idemásolok néhány receptet, hátha Ti is kedvet kaptok hozzá.

Akáctej

  • 1 liter akácvirág (a szárról lecsipkedve, ha szükséges, előtte tisztítsuk is meg a virágokat)
  • 1 liter tej
  • 3 ek akácméz vagy nyírfacukor

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd 5 percig állni hagyjuk és átszűrjük.

Hűtőben tároljuk. (fogyasztás előtt felrázandó)

Akácvirágos cukor:

  • 5 dl kristálycukor
  • 5 dl akácvirág

Az akácvirág mennyiségét jelen esetben úgy mértem ki, hogy alaposan belenyomkodtam a mérőedénybe, vagyis elég sok virág került a cukorba. A virágokat  késes robotgéppel összedolgoztam a cukorral.

Egy rácsot letakartam sütőpapírral, majd a cukrot szétterítettem a papíron. Innen két út van: napon szárítani, tüllel letakarva, vagy langyos (30-40°C) sütőben. Ha a cukor kiszáradt, üvegekbe lehet tölteni.

Én porcukorként, sütire szitálva is szeretném majd felhasználni, így egy adagot kávédarálóval porrá is őröltem belőle.

Akácvirág szirup:

  • 2 dl nádcukor
  • 4 dl akácvirág
  • 2 dl akácméz

A cukorból másfél deci vízzel szirupot főzünk, majd ha kihűlt, a  száráról lecsipkedett akácvirágokkal és a mézzel összeforgatjuk.

Hűvös helyen 4-5 napig állni hagyjuk, időnként összerázzuk, majd leszűrjük.

Fehér csokis ricottás akácvirágos parfé:

  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg ricotta
  • 5 nagy fürt akácvirág (1 dkg virág)
  • 2,5 dkg cukor
  • 2 tojásfehérje
  • akácméz a tálaláshoz

Az apróra tördelt fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk a mascarponeval, simára keverjük, majd kissé kihűtjük.

A langyos csokoládéhoz adjuk a megtisztított, fürtökről letépkedett virágokat, majd botmixerrel addig mixeljük a masszát, amíg a virágokat teljesen simára pürésítjük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, a ricottát villával alaposan átkeverjük (ha krémes puha ricottát használunk, ennyi elég, ha a szemcsésebb, szárazabb változatot sikerült csak beszerezni, akkor 1 evőkanálnyi tejszínt adjunk hozzá és botmixerrel dolgozzuk át). A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a ricottával és a csokoládés keverékkel. Végül a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk a masszába.

Kis méretű szögletes kenyérformába simítjuk a masszát, melyet előtte folpack fóliával kibélelünk, illetve ha szilikon formát használunk, a bélelés sem szükséges. Folpackkal lezárjuk a forma tetehét, majd mélyhűtőben kifagysztjuk, legalább 6 órán át.

Tálalás előtt 20-30 perccel áttesszük a hűtőbe vagy pár percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, majd tálra borítjuk és szeleteljük. Megcsorgathatjuk akácmézzel és megszórhatjuk pirított szeletelt mandulával is.

Forrás: http://flat-cat.hu/

Akácszörp és frissítő:

Hozzávalók:

2 l víz

3-4 marék akácvirág (vagy amennyi belefér a kancsóba)

2 citrom, vagy 100%-os citromlé (én a Lidl-ben szoktam venni, pici sárga, citrom alakú üvegben árulják)

1 kg cukor (ha azonnali fogyasztásra kerül), 2 kg cukor ha télire tesszük el.

Melegen készített szörp elkészítése:

Ha pár héten belül akarjuk elfogyasztani az akácszörpöt, akkor én kevesebb cukrot rakok bele, így az aromája intenzívebb lesz, de többet kell belőle az ásványvízhez rakni.

Ha viszont télire rakom el, akkor több cukrot használok, mert a cukor tartósít. Ha télire is és azonnali használatra is szánjuk, akkor 2 kg cukrot használjuk.

Az akác virágokat leszedem, kirázom a bogarakat, akár pihentetni is lehet kicsit, hogy legyen idejük kimászni. Ezután lábosba vagy kannába tesszük a virágokat, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a karikákra vágott citromot vagy a citromlét. Sajnos én egyre ritkábban találok olyan citromot a minek nem permetezték a héját, ezért használom inkább a 100%-os citromlét.

Ez után egy napig  állni hagyom a virágokat. Ha jól kiáztak, a levét leszűrőm egy lábosba, hozzáadom a cukrot és néha megkeverve addig forralom amíg a cukor elolvad.

Ha télire tesszük el, akkor az üvegek előkészítésére nagyon nagy hangsúlyt tegyünk. Én először nagyon alaposan ki szoktam mosni az üvegeket, majd még a mosogatógéppel is kimosatom 70 fokon, de a legjobb persze az lenne ha ki lehetne főzni őket, így elpusztulna minden csíra. Ecetes vízzel kiöblítem, és tölcsérrel még forrón az üvegekbe töltöm a szörpöt. Az üvegeket teljesen tele töltöm, majd száraz dunsztban (azonnal meleg párnák közé rakom)

Hidegen készített gyógynövény szörpök, limonádék:

Ez a legegyszerűbb módszer. A vízhez hozzáadom a gyógynövényt vagy virágot (bodza, zsálya, citromfű, akác stb…) , a citromlét, citromot vagy citrompótlót és egy napig állni hagyom. Ha van hely a hűtőben, akkor 2 napig is állhat. Ez után hidegen hozzáadom a cukrot a vízhez, és rábízom, hogy felolvadjon.  Ez után leszűröm a virágot, és kész is.  Ha több időm van foglalkozni a dologgal, akkor le is szoktam turmixolni, így még jobban kijönnek az ízek és aromák.

Forrás: http://levendulamagazin.hu/

Akácvirág "bundában:

Hozzávalók:

  • 16 fürt akácvirág
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • A sütéshez: Vénusz olaj
  • A tálaláshoz: porcukor

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.
(Akácvirág helyett bodzavirággal is készíthetjük, de a vastagabb szárat vágjuk le.)

Körbe, körbe, körbe, körbe járom: bodza


Csoóri Sándor: Tavaszi bodza-vers

Szoknyát varrat a bodza,
így készül a tavaszra,
csipkés szélűt
és puhát,
éppolyat, mint nagyanyja –
mert ha nem varratna,
hát csupasz maradna.

A bodza név eredete:

A Sambacus a görög Sambyke (hangszer) szóból ered, amely hangszer a bodza ágaiból készítettek. Mások szerint dák eredetű, amely a Seba (bodza) névből származik. A Nigra szótő, pedig a latin nigra-szóból, származik utalva a bodza érett fekete gyümölcsére.

Rengeteg legenda fűződik nevéhez: boszorkányok jelképe, fájából készül a varázspálca. Más legenda arról szól, hogy a bodzafát tündérek lakják, ezért kivágásakor énekelni kell, hogy a tündérek még időben el tudjanak menekülni. A bodzát egyébként sem vágjuk ki, mert védi a házat a gonosz szellemektől,

Bodza gyűjtése:

Gyógyászati célokra a korai virágokat takarítják be, amikor a virágok 75% van már kivirágozva. A betakarítás csak szépidőben kell, hogy történjen, mikor már felszáradt a harmat, óvatosan ollóval az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket lecsípni. A virágernyőket erős napon kell szárítani - így megtartja a virág a szép fehér-krém színét -, a virágaival felfele fordítva, vékony rétegben, letakarva. Az így előállított termék aromás, jó illatú, íés finom lesz.

A bodza gyógyhatásai:

A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény.

Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású.

A bodzateának testsúlycsökkentő tulajdonsága is ismert. Ha erre használjuk, napi 5 csészével kell meginni belőle legalább egy hónapon keresztül, illetve míg a kívánt testsúlyt el nem érik.

Tea formájában, két kis kanál virágból készíthető 250ml forró víz hozzáadásával. Ebből 3 csészével igyunk naponta.

Hashajtó tea: 1-2 kiskanál virágot leforrázunk 200ml forró vízzel, amelyet elalvás előtt iszunk meg.

Fürdő vagy borogatás: Megduplázzuk a virág mennyiséget, fürdőt készítünk, amelyet vagy borogatásként használjuk, vagy kelések, tályogok, égések duzzanatok kezelésére.

Ellenjavallatok: Soha  ne használjon friss virágot, mert a bőrön vagy a nyálkahártyán, bőrpírt, vagy érzékenységet okoz.

A népi hagyományok kezeléseiből:

A bodza virágot köhögésre és légúti megbetegedésre használták. Az asztmások víz helyet is ihatják. Gyomor fájdalom, máj és epebetegség alkalmával is hatásosan szedték. Virág párnácskákat is készítetTek belőle, amelyet ugyancsak gyógyításra használtak. A nyers levelek, a sebekre vagy a fájdalmas duzzanatokra kerültek. A főzetükkel a duzzanatokat öblítették, a fekete bodza szemeket pálinkába tették, és hidegleléskor lázcsillapításra itták, a bogyókból készült teát, pedig a vetélés ellen fogyasztották.

A bodzabogyónak nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül még megtalálható benne az A-, D-, E-, B6- és B12-vitamin is. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben vas és kálium található benne, valamint cink, réz, szelén, tiamin, foszfor, kalcium, riboflavin. A bogyó fogyasztásánál minden esetben figyeljünk oda, hogy csak értetten együk, mert az éretlen gyümölcs cianid-ot tartalmazhat, ami mérgező.

(Forrás: http://www.edenkert.hu/)

Bodza a konyhában:

Kép forrása: www.ritakonyhaja.hu

Palacsintatésztában sült bodzavirág:

Hozzávalók:
1 tojás
liszt
tej
csipetnyi só
1-2 kávéskanál vaníliás cukor
¼ citrom reszelt héja

Elkészítés: 1 tojás felhasználásával a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát készítek, amit kis vaníliás cukorral és citromhéjjal ízesítek. A bodzavirágokat alaposan megmosom, majd lecsöpögtetem. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítek. A bodzavirágokat a tésztába forgatom, majd az olajban addig sütöm, amíg a tészta szép aranyszínűvé nem válik. Porcukorral hintve kínálom.

Bodzapárna eperrel és vanília fagylalttal:

Hozzávalók:

  • bő 1/2 liter térfogatnyi bodzavirág
  • 3 tojás
  • 4 dl tej
  • finomliszt szükség szerint
  • bodzaszörp vagy cukor az édesítéshez
  • fél citrom reszelt héja
  • friss eper
  • vaníliafagylalt

Elkészítés: A bodzavirágtányérokról lehuzgáljuk a virágokat. A tiszta virág térfogata legyen nagyjából fél liter. Egy mély tálba öntjük a tejet, belekeverjük a tojássárgákat és némi lisztet. Belekeverjük a virágokat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a virágos masszához. Belereszeljük a citromhéjat. Kevés bodzaszörppel vagy cukorral édesítjük, és még annyi lisztet adunk hozzá, amivel a massza könnyű, habos, egyenletes állagot kap. Kis lángon tenyérnyi, vaskos lepénykéket sütünk palacsintasütőben. A cukortól könnyen barnul, óvatosan kell vele bánni. Megvárjuk, amíg a tészta langyosra hűl, hogy jól érződjék a bodza zamata. Friss eperrel és vaníliafagyival tálaljuk.

Bodzaital:

Kép forrása: www.szepzold.hu

Hozzávalók:

  • 6 l + 2,5 dl víz
  • 6 db bodzavirág
  • 6-8 db citrompótló
  • 3 db citrom
  • 1 kg + 25 dkg cukor

Elkészítés:

A 6 liter vizet felforraljuk 1 kg cukorral. A maradék 25 dkg cukrot megpirítjuk, és felengedjük 2,5 dl vízzel, majd az előző keverékhez öntjük. Közben megmossuk és leszedjük a virágokat a szárról. Amikor lehűlt a víz, belerakjuk a virágot, a citrompótlót és a karikára vágott citromot. 2 napig hűvös helyen hagyjuk állni, majd leszűrjük, és hűtve fogyasztjuk.

Bodzaszirup:

Hozzávalók:

  • 4 l víz
  • 2,5 kg kristálycukor
  • 30 db bodzavirág
  • 5 g citromsav

Elkészítés:

3 l vizet felforralunk 5 g citromsóval, ha kihűlt, beletesszük a virágokat. 24 órán át áztatjuk. Másnap 1 l vizet felforralunk a cukorral, ha kihűlt, összekeverjük a leszűrt bodzavízzel, majd tiszta üvegekbe töltjük.

Bodzaszörp mézzel:

Hozzávalók:

  • 20 db bodzavirág
  • 5 db citrom
  • 1 kg méz
  • 20 dkg cukor
  • 1 dkg aszkorbinsav
  • 1 dkg borkősav vagy citromsav (gyógyszertárban kaphatók)
  • 5 dl citrom
  • 6 l víz

Elkészítés:

A 20 dkg cukrot szárazon karamellizáljuk, majd kevés vízzel óvatosan felengedjük. 6 l vizet felforralunk, beleöntjük a karamelles vizet, majd a jó alaposan megmosott bodzavirágokat és a héjastól vékonyra szelt citromokat. Lefedjük. Ha langyosra hűlt, feloldunk benne 1 kg mézet, a cirtomlevet és az aszkorbinsavat meg a borkősavat. 
Imígyen hagyjuk ácsorogni 3-4 napig, majd leszűrjük, és üvegekbe töltve hűtőbe tesszük.
Ha nem friss fogyasztásra szánod, akkor tegyél bele kevés langyos vízben feloldott 5 g nátrium-benzoátot. (Én ezt kihagynám, inkább üdítős palackokban a fagyasztóba szoktam belőle elrakni.) Kevés szódavízzel hígítva üdítő és egészséges ital.

Bodzalekvár:

Kép forrása: nekedholfaj.blogspot.com

Hozzávalók:
2 kg bodzabogyó
1,5 kg cukor
3 citrom leve

Elkészítés: A bogyókat leszemezem, majd alaposan megmosom, és kevés vízben felöntve puhára főzöm. A megfőtt szemeket egy szitán átpréselem. Az így kapott gyümölcshúshoz hozzáadom a cukrot, a citromok kifacsart levét, és elkezdem összefőzni. Forrástól számítva közepes lángnál még 20 percet főzöm, majd üvegekbe töltöm. Az üvegeket fém fedővel zárom, majd fejreállítva hagyom néhány percet, végezetül száraz dunsztba teszem az üvegeket.

Receptek forrása: http://www.mindmegette.hu/

Síp készítése:

 

Sípot bármelyik üreges, vagy szivacsos belsejű növényből el lehet készíteni. Ez legtöbbször nád, bodza vagy bálványfa.
Egy kb. 5 cm-es, vastagabb bodzaágból egygy vékonyabb ág segítségével eltávolítom a szivacsos belét, és alaposan kitisztítom a belsejét.
Egy fültisztító segítségével és epoxi-val vagy egy kis lakkal kezelem a belsejét, hogy időt álló darab legyen. Az egyik végén egy ujjhegynyi távolságra (1-1,5 cm ) egy ék alakú bemetszést vágok. Ez lesz a síp szélhasító nyílása. A szélhasító nyílással ellátott végébe faragom majd a sípdugót, melynek egyik „oldalát” ellapítom. Ezzel hozom létre a befúvónyílást amely, kb. 2 mm.
A síp másik végét lezárom (ragasztom) egy darabka fával és egybecsiszolom őket. A záródugót elláttam egy kis réz dróttal, hogy fel lehessen fűzni egy madzagra. Így akár a nyakunkban is hordhatjuk. A sípdugót nem ragasztom be mindaddig, amíg be nem hangolom a sípot. Ezt a dugó ki-be tologatásával tudjuk elvégezni. Úgy kell behangolnunk, hogy az egy gyenge fújásra is tisztán szóljon. Ha ez megtörtént bejelölöm a dugón.
Összeállításra készen

 

Ezután beragasztom és a száradás után méretre vágom, majd a fújandó végéből faragok egy kicsit.
A beragasztott sípdugó

 

Szerintem így sokkal „kényelmesebb” ha lehet ilyet mondani. Sípunkat díszíthetjük faragásokkal vagy különféle minták égetésével. Ezek után egy kis lakkal kívülről kezelem.

 

Nem árt, ha tudod!

Ha kirándulás, túrázás közben bajba kerülnénk és esetleg nincs térerő, akkor a nemzetközileg elfogadott egységes hegyi vészjelzés, az egy perc alatt hat jelzés (pl. kiáltás, fütty, vagy fényjel), majd egy perc szünet. A szünet után pedig ismét hat jelzés. Ezzel jelezzük, hogy bajba kerültünk. A válasz egy perc alatt három jelzés (pl. kiáltás, fütty, vagy fényjel), és kb. egy perc szünet. Ha ilyen segélykérő jelet hallunk, csak akkor adjunk rá választ, ha biztosan elindulunk segíteni. Ha nem tudunk segíteni, de tudjuk továbbítani pl. telefonon, vagy a közelben tudunk segítséget kérni, akkor tegyük meg. Hiszen mi is kerülhetünk még bajba.

Forrás: http://erdeicsavargo.blogspot.hu/

Praktika: csuhé levelek színezése bodzával

A csuhélevelek viszonylag  könnyen festhetők. Növényi festőlevekkel szép, finom árnyalatokat hozhatunk létre.
A bodza bogyóját törjük össze, majd áztassuk vízbe.Ezután  egy órát főzzük, majd tegyük bele a leveleket.Néhány óráig hagyjuk állni, így szép lilás, bordós színt kapunk.Ha citromlevet csavarunk bele, lilás rózsaszínre világosodik.
Minél töményebbek a festőlevek, és minél hosszabb ideig áztatjuk benne a csuhét, annál erősebb színt érünk el.
Forrás: raczildiko.blogspot.com
Mi tavaly kipróbáltuk a gyerekekkel a bodzavirággal való festést is. Sűrű temperába belemártottuk a virágtényérokat és rányomtuk a papírra. Első hallásra nagyon egyszerűnek tűnik, de bizony, hogy nem az, mert, ha túl gyengéden érintjük a papírhoz, akkor szinte semmi nem látszik, ha túl erősen akkor összemosódik, de többszöri próbálkozáso után gyönyörű képek készültek. (sajna nem örökítettük meg, de majd idén.) Miközben kísérleteztünk rájöttem, hogy bizony ez jó kis íráselőkészítő gyakorlat, hiszen a "nyomóerőn" múlik minden, ugyanúgy, mint az írásnál.

 

Hívogató

Ide bújj,
ide bújj hozzám!
Zöld barlangra találtam
bodzabokor alján.
Ha szél fúj,
ha esik,
elalszunk itt reggelig
leterített szalmán.

Madarak, fák napja 1. - május 10.

Programok, játékok és egy kis barkácsolás

Kép forrása: flickrhivemind.net

A "világnap" rövid története

A XIX. század nagy mocsárlecsapolásai, folyószabályozásai következtében a madarak életfeltételei romlani kezdtek, pusztultak az erdők, mezők. Így az európai államok 1902. március 19-ikén egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében.
Chernel István ornitológus már abban az évben szervezett Madarak és Fák Napját.

Az ünnep hivatalos bevezetésére Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter adott ki körrendeletet 1906-ban, amely szerint e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni, valamint meg kellett emlékezni a hasznos madarakról. Elrendelte, hogy valamennyi iskolában ünnpeljék meg a Madarak és Fák Napját.
Kezdeményezése széles mozgalommá bővült. A XX. század első felében minden májusban sor is került erre a programra. Az Állatvédő Egyesület és a Magyar Ornitológiai Központ - Hermann Ottó irányításával - jelentősen támogatta ezt a nemes mozgalmat. A második világháború után ugyan sokat veszített népszerűségéből, de a kilencvenes évek óta ismét egyre többen ünneplik meg.
Csupán 1994-ben érett meg az idő arra, hogy a Madarak és Fák Napja ismét országos mozgalommá váljék.

1996 óta kormányrendelet alapján május 10-én ünnepli az ország.

Programajánló:

Az ország egész területén színes programok várják a gyerekeket és a családokat.

Ízelítőül néhány:

2014. május 6. /kedd/

2014. május 8. /csütörtök/

2014. május 9. /péntek/

2014. május 10. /szombat/ - 2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 10. /szombat/ - 2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 10. /szombat/

2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 16. /péntek/

2014. május 17. /szombat/

2014. május 17. /szombat/

A budapesti programok közül csupán kettőt emelek ki:

2014. május 7–11., Magyar Természettudományi Múzeum – Madarak és Fák Hete

2014. május 10. Jókai Kert, Budapest – Madarak és Fák Napja

Herman Ottó Emlékév programja. Családi nap a DINPI, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével.

IDŐTARTAM: 10.00-18-00
HELYSZÍN:
Jókai-kert (XII. Budapest, Költő u. 21.)

Madarak és fák napja az óvodában

Kömyvajánló:

Adorján Rita: Magonc - erdőismeret és természetismereti játékok


Játékok, mozgásos játékok

Karvaly

Kellékek: Néhány kis labda vagy babzsák-madár.

A játék menete: Az egyik játékos legyen a karvaly. A többiek bokrok lesznek, akik legalább 6 méter átmérőjű kört alkotnak. Az egyik "bokor" kezébe adjuk a "madarat": kis labdát vagy babzsák-madarat (leírását lásd később). Adott jelre a "bokrok" egymásnak dobálják a "madarat", a karvaly pedig megpróbálja elkapni. Ha sikerül, helyet cserél azzal a "bokorral", amelyik dobta a madarat. Több madárral is játszhatjuk (madárcsapat).

Babzsákmadár készítése: Varrjunk egy nagyobb babzsákot — ez a test — és egy kisebbet, ez a fej. A kettőt erősítsük össze. Varrjuk rá a szárnyakat, lábakat, fejet, csőrt, szemet — kész.

Kakukk

Előzetes ismeretre van szükség: a kakukk az a madár, amelyik nem rak fészket. Énekes madarak fészkébe csempészi tojását, és a mit sem sejtő madárka nemcsak kikölti, de eteti is a fiókákat. A játékosok tetszőlegesen helyet foglalnak a játszótéren, ők az énekes madarak, és kört rajzolnak maguk köré. A kijelölt (kiszámolt) játékosnak nincs "fészke", ő a körön kívül áll, adott pillanatban elkiáltja: "kakukk", erre a madarak kirepülnek a fészekből, igyekeznek más kört elfoglalni. A kakukk is beáll egy körbe. A fészek nélkül maradt madár lesz az újabb kakukk.

Hosszú lábú gólya bácsi

A játéktérre minél nagyobb kört rajzolunk. A kör közepén áll a békákra vadászó gólya. A békák a körön kívül állnak, onnan bosszantva a gólyát mondják:
Hosszú lábú gólya bácsi,
Mit tetszik ma vacsorálni?
Békahúst? Brekeke,
Ugye, milyen jó lenne?
Közben a békák bemerészkednek a tóba, vagyis át-átfutnak a körön. Akit elkap a gólya, az lesz az új játék gólyája.
Másik változat: akit elkap a gólya, szintén gólyává válik.

Kakaskergető

A gyerekek kézen fogva körbe állnak, ők a kakasok. Középen áll a kakaskergető. A kör jelre elindul egy irányba, a vers ütemére lépnek:
Sűrű erdőcske, ritka mezőcske,
hess ki, kakas, másé,
hess ki, kakas, másé.
Az utolsó szó kimondása után a kör megszakad, a gyerekek szétszaladnak. Akit a kakaskergető megfog, az lesz az új kakaskergető.

Verebes

Az udvarra, a lehető legtávolabbra egymástól, két kört rajzolunk, ezek a gyümölcsöskertek. A két kör között állnak a pásztorok (két-három gyerek). A verebek a versikét ismételve két lábon be-beugrálnak a kertbe:
Megérett a cseresznye,
Nem kell nekünk legyecske!
A kertben szökdécselve is kétszer-háromszor elismétlik a mondókát, majd ugyancsak két lábon átugrálnak a másik kertbe. Akit a pásztorok elfognak, pásztorrá válik.

Forrás: http://www.aldasegyuttes.hu/

Kincsvadászat

Kell hozzá egytojástartó (legjobb a 12-es, de kisebbel is működik) ill. egy rá illő lap, 12 négyzettel, rajtuk a keresendő kincsek képével. A tojástartó megfelelő mélyedésébe a képen látható dolgot kell begyűjteni.


Kiindulópontként itt egy letölthető kép (bal eger gomb a képen),


de éppen az a játék lényege, hogy bármilyen képre cserélhetjük a meglévőt, akár a gyerekek maguk dönthetik el, mit szeretnének kerseni, vagy akár le is rajzolhatják, amit aztán rá lehet ragasztania  tojástartóra
Színvadászat:
Ehhez nem kell más, mint a barkács- illetve festékboltokban kitett ingyenes színminták.Tudjátok, azok a csíkok, amiken egy szín bizonyos árnyalatai látszanak. Ebből fogjunk pár különböző színűt, a szinekbe lyukasztóval csináljunk lyukakat, majd fogjuk össze a sarkán a lapokat. Már mehetünk is  a kertbe/erdőbe/játszótérre és indulhat a színvadászat!
Természtesen az a cél, hogy a lyukon át azonos színű dolgokat találjunk:
Forrás: http://www.fittkid.hu/
Kéregtapogató

Ezt a játékot párokban játsszuk: kösd be a partnered szemét, többször forgasd meg, és aztán vezesd egy tíz-húsz méter távolságban levő fához, amelyet meg kell tapogatnia és szagolgatnia. Vezesd vissza egy másik útvonalon és hagyd, hogy szemkötő nélkül találjon vissza a fájához. Utána partnercsere.

Az én fám

A bekötött szemű játékost vezessük egy fához, és adjunk neki egy vagy két percet, hogy látását „kikapcsolva” a többi érzékszervével megtapasztalja a fát. Tapogassa meg a kérget, simogassa meg a leveleket, kóstoljon meg egyet, szagolja meg, hallgassa a lomb susogását, szagolgassa  és tapogassa körbe  a fa környékét, ha tudja, rázza meg a fát, és érezze, hogyan mozog.  Ezután vezessük vissza a nem túl messze lévő starthelyre. Most az a feladat, hogy nyitott szemmel is meg kell találnia a saját fáját.

Festőpaletta

Rajzlapból festőpaletta-alakot vágunk ki, melyből minden gyerek kap egyet. Az a feladatuk, hogy ők töltsék fel színekkel az üres palettát, a természetben talált növények, állatok, esetleg élettelen dolgok maradványaival, részeivel. Lehet egy szín árnyalatait is gyűjteni, vagy a teljes színskálát.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK A FÁKRA?

A játék menete:
  1. Kb. 6 gyerek "fa" lesz: álljanak egymástól néhány méternyire. A többiek mind olyan élőlények, melyek élete a fákhoz kötődik, pl. madár, mókus, rovar, hernyó, stb. Minden élőlény álljon egy-egy fa mellé.
  2. Ha a játékvezető azt kiáltja: "gyerünk!", mindenkinek új fához kell szaladnia. Eközben azonban nem vehetnek levegőt, csak mikor odaértek a másik fához!
  3. A játék nehezebbé válik, ha néhány fát favágók kivágnak, a megmaradtak egyre távolabb kerülnek egymástól.
  4. Végül, mikor mindenki az utolsó megmaradt fa körül szorong, kérdezzük meg a gyerekeket: miért van szükségünk a fákra? Kórusban fogják kiáltani: hogy levegőt kapjunk!
HERNYÓVERSENY
Kellékek: Valami, amivel a gyerekek lábát össze lehet kötni (pl. régi harisnyák felső része). Elegendő hely, ahol a versenypályát kijelölhetjük.
A játék menete:
  1. A gyerekek alkossanak kb. 10 fős csoportokat. A csoportok álljanak libasorba. Kössük egymáshoz az első és második gyerek jobb lábát, a második és harmadik gyerek bal lábát, és így tovább.
  2. Mindenki tegye a kezét az előtte álló vállára.
  3. A csapatok álljanak a rajtvonalra, és adott jelre haladjanak végig az előre kitűzött pályán. Az első játékos a fej, ő ad utasításokat a test többi részének.
Szabályok:
  1. Az előttük haladó vállát nem szabad elengedni.
  2. Ha egy kötés kibomlana, állítsuk le a versenyt és kössük meg újra.

MEMÓRIA JÁTÉKOK

Kellékek:
Papír és ceruza minden résztvevőnek (nem feltétlenül szükséges), természetes objektumok.
A játék menete: 
1. változat:
  1. Egy adott élőhelyen gyűjtsünk össze 6 vagy több dolgot (követ, mohát, fakéreg darabot, levelet, stb.) és fedjük le őket valami természetes takaróval, pl. egy nagy levéllel.
  2. Vegyük le a takarót kb. másodpercre, majd tegyük vissza. A gyerekek ezalatt jól nézzék meg a dolgokat.
  3. Kérjük meg őket, hogy keressenek hasonlókat néhány (kb. 5) perc alatt.
2. változat
Olyan dolgokat gyűjtsünk, melyek tapintása jellegzetes: valami keményet, lágyat, könnyűt, rugalmast, törékenyt, stb.
3. változat
Játszhatjuk állatképekkel is, lehetőleg olyanokkal, melyek az adott helyen előfordulnak. Mutassunk fel 10-12 képet, majd kérdezzük meg, hányra emlékeznek. A gyerekek leírhatják vagy mondhatják a választ.
Forrás: http://www.kia.hu/
Kézműves ötletetek, alkotások:

Képek forrása: http://www.kia.hu/
Kép forrása: Kirsty Elson Designs

+1 ötlet: Fűzhető "fagyöngy" kicsit másképp

Befejezésül:


Ha a Föld csupán
egy méter átmérőjű volna, és
a levegőben lebegne valahol, néhány 
arasznyira a talaj felett, az emberek a világ
minden tájáról csodájára járnának. Körbesétálnák, 
gyönyörködnének hatalmas óceánjaiban, csillogó tavacs-
káiban, és az azokat összekötő vízerekben. Megcsodálnák
dudorait és mélyedéseit, a körülötte lebegő vékony gázréteget
és a benne rezgő párát. Megcsodálnák, hogy miféle élőlények 
járkálnak a felszínén, úszkálnak vizeiben. Szentnek nyilvání-
tanánk, hiszen az egyetlen lenne, és féltve óvnák, nehogy baja
essék. Ez a gömb lenne a világ legnagyobb csodája. Az embe-
rek hozzá jönnének imádkozni, hogy meggyógyuljanak, hogy
bölcsességet kapjanak, hogy meglássák a szépséget és hogy 
ámuljanak azon, hogy ez hogy lehetséges. Szeretnék
és életük árán is megvédelmeznék, mert valahogyan
tudnák, hogy életük teljessége semmi sem lenne
nélküle. Ha a Föld csupán egy méter
átmérőjű volna ........... 

Körbe, körbe, körbe, körbe járom: eper

Kép forrása: dekorella.hu

Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.

Az eper és az allergia

Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt.

(Forrás: www.mindmegette.hu)

Az eper gyógyhatásai:

  • szépít,
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
  • kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
  • vesebántalmak esetén,
  • a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
  • tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
  • a pattanásos bőr kezelésére,
  • csökkenti a szívbetegségek,
  • a kötőszöveti gyulladások,
  • az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

Kép forrása: www.gyerekkertesz.hu

A földieper ültetése:

Ültessük el a földieper gyökereket, amint a talaj felmelegedett. Ha ezzel várnunk kell egy rövid ideig, tartsuk őket kissé nedves és hűvös helyen. Válasszunk egy napos helyet a kertben, ahol a talaj pH értéke 6-6,5 között mozog, és egy felhős napon, vagy esti órákban ültessük el a palántákat, hogy megóvjuk a fiatal növényeket a nagy hőtől.

Az eper ágyások előkészítése közben áztassuk a növény gyökereit vízbe. Szórjuk be komposzttal, és minden sornak ássunk sekély árkot, 120 centiméter távolságban egymástól. Minden sorban, 30 centiméter távolságra egymástól, alakítsunk kisebb földhalmazokat. Az új gyökér egészségesebb fejlődése érdekében vágjuk a földieper gyökereit 12 centiméter hosszúra. A gyökereket lágyan helyezzük a talaj fölötti halmaz közepébe. Szórjunk rá földet, nyomkodjuk le és öntözzük meg. Figyeljünk oda, hogy a növény levelei mindig a talajfelszín fölé kerüljenek.

Kép forrása: www.gyerekkertesz.hu

Fagyok elleni védelem:

A szükséges gyomirtáson kívül, a téli védelem érdekében, a növénynek talajtakarásra is szüksége van. Szórjunk 5-7 cm vastagságú gyommentes szalmát az eperre, de csak ősszel, a legelső éles fagyot követően. Ezt általában november végén végezzük el, de természetesen a végső szava mindig az időjárásnak van.

földieper virágbimbói nagyon érzékenyek a tavaszi fagyokra. Kora tavasszal, még mielőtt túl sok levél megsárgulna, a téli védelmet biztosító talajtakarót le kell szedni az eperről. Ezeket a barázdákban kell hagyni, és tavasszal, amikor fagy várható, le lehet takarni vele a virágzó rügyeket, különösen a korai fajták esetében.

Kép forrása: greenfo.hu

Eper cserépben:

Első lépés: Az eper erkélyen való termesztéséhez válasszunk egy olyan cserepet, amelyik legalább 60 cm. magas, széles a szája, és hat vagy nyolc zseb van az oldalán (jó, ha a zsebek szélei tölcsér alakúak, mert akkor a föld nem szóródik ki, és a vizet is jobban megtartja). Ültessünk egy folyton termő eperfajtát, hogy egész nyáron legyen rajta eper. Nekem a „Tristar” nagyon bevált.

Második lépés: Töltsünk egy edénybe annyi földet, amennyi elég hogy megtöltse a cserepet, és nedvesítsük át egy kis vízzel. Ha előre megáztatjuk a földet, nem marad benne levegőbuborék, és nem fog kiúszni a cserépből, amikor először megöntözzük.

Harmadik lépés: Bizonyosodjunk meg arról, hogy a víz átjárja az egész cserepet, úgy, hogy a cserép közepére egy kavics oszlopot állítunk. Mérjük meg a cserép magasságát, számoljunk rá még 5 cm-t, és vágjunk egy akkora darabot a karton vagy a műanyag csőből. Helyezzük el a csövet függőlegesen az üres cserép közepébe, és töltsük meg az apró kaviccsal, úgy, hogy a tetején üresen hagyjunk kb. 2,5 cm-t.

Negyedik lépés: Tartsuk egyenesen a kaviccsal megtöltött csövet, és tegyünk a cserépbe virágföldet, egészen amíg eléri az első zseb alját. Ültessünk el egy eper palántát a zsebbe. Húzzuk szét a palánta gyökerét, aztán nyomjuk bele a zsebben lévő földbe, úgy, hogy a palánta gyökere lefele nőjön. Töltsünk rá virágföldet, amíg az eltakarja a gyökeret, és nyomkodjuk meg a földet rajta. Folytassuk ugyanígy, amíg minden zsebet beültetünk eperrel, és amíg a cserép megtelik földdel, egészen 5 cm-ig a pereme alatt.

Ötödik lépés: Ültessünk négy vagy öt eper palántát a cserép felső részébe is (legyen tele, de ne zsúfolásig), úgy, hogy hagyjunk helyet a föld és a cserép pereme között az öntözésnek.

Hatodik lépés: Távolítsuk el a karton, vagy műanyag csövet, úgy, hogy gyengéden mozgatjuk előre-hátra, és lassacskán húzzuk ki. Ezáltal egy kavics csatorna lesz a cserép közepén. Amikor öntözünk, töltsük meg a zsebeket először, aztán helyezzük a szórófejet a kavics oszlop fölé, és addig öntözzük, amíg a cserép alján kifolyik a víz. A forró nyári napokon lehet, hogy naponta többször kell majd öntözni.
(Forrás: http://www.edenkert.hu/)
Szedd magad!
Lassan, lassan nyitnak az "eperföldek":

Aki még nem vett rész szedd magad-akcióban, annak néhány hasznos tanács:

  • Érkezzünk korán

    az eperföldre! Hétvégén, ha későn érkezünk, könnyen hoppon maradhatunk. A korán kelők megelőznek minket és leszedik a termés legjavát.

  • Vigyünk magunkkal szedődobozt, kosarat, valamennyi italt és harapnivalót! A vakmerők az éhségproblémát közvetlen fogyasztással is megoldhatják, akik viszont nem mernek mosatlan gyümölcsöt enni, most sajnálhatják csak igazán óvatosságukat.
  • Szedéskor nézzünk a lábunk elé! Ne tapossunk a növényre és csak a piros, érett szemeket gyűjtsük.
  • Kocsánnyal együtt szüreteljünk! Ha azt szeretnénk, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolbadobás sem, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe.
  • A púpozott doboz helyett inkább több lapos edénybe gyűjtsük az epret! A dobozokat érkezéskor méressük le, annyival is kevesebb lesz a végszámla.
  • Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon mennénk. A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyjuk a napon állni, inkább keressünk árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtsük vagy fagyasszuk le.
  • Hazaérkezve csak annyi szamócát mossunk meg, amennyit rögtön be is kapunk
  • . A tárolni kívánt részből válogassuk ki a beteg, nyomódott szemeket, és a még fogyasztásra alkalmas darabokból készítsünk lekvárt vagy sütit.

Eperföldek, ahol szüretelhetünk:

Az Erdbeerland Kft. által üzemeltetett eperföldek:

  • Budakalász [Lupa-sziget] - NYITVA11-es főút Lupa-szigeti elágazásánál, a Duna gátjánálGPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.06914 Északi szélesség: 47.62123
  • Érd - NYITVA7-es főút érd elkerülő szakasza mellettGPS koordináták: A 7-es főútról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!Keleti hosszúság: 18.89251 Északi szélesség: 47.36250
  • Pomáz - NYITVADobogókői út mellett, bejárat a KPM-hez vezető úttal szemben.GPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.04804 Északi szélesség: 47.64598
  • Solymár - NYITVAA 18-as busz Kövesbérci utcai megállójánál.
  • Szigetszentmiklós - NYITVACsepelről Szigetszentmiklós felé vezető főút mellett, a Közlekedési Felügyelet utánGPS koordináták: A Csepeli útról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!Keleti hosszúság: 19.04735 Északi szélesség: 47.36168

Az Erdbeerland Kft. elérhetőségei:

Az Eperország Kft. által üzemeltetett ültetvények:

  • Győrszemere - NYITVAA 83-as főút mellett, Győr irányából Pápa felé, a 64-es km szelvényt elhagyva, bal oldalonGPS koordináták: Keleti hosszúság: 17.58947 Északi szélesség: 47.59720
  • Vámosszabadi - NYITVA14-es főút mellett, Győr irányából Vámoszabadi felé a jobb oldalon található az eperföld.Északi szélesség: 47.73353Keleti hosszúság: 17.64185
  • Mosonmagyaróvár - ZÁRVA1-es főút mellett, a rádióállomással szembenGPS koordináták: Keleti hosszúság: 17.29458 Északi szélesség: 47.83722
  • Rajka - ZÁRVAA futball pályával szemben, a lovarda mellett található az új rajkai eperföldünk.GPS koordináták:
  • Keleti hosszúság: 17.19674, Északi szélesség: 48.00459

Az Eperország Kft. elérhetőségei:

  • Honlap: http://eperorszag.com/hu/
  • Székhely: 9245 Mosonszolnok, Hunyadi utca 4/b.
  • E-mail: info@eperorszag.com
  • Tel: +3670/235-6892
  • Nyitvatartás: 8 órától 19 óráig, ünnepnapokon is nyitva!

Egyéb ültetvények:

  • Csikvánd Pápa és Győr között a 83-as út mentén, Gyarmatnál lefordulva. Gyarmat felől érkezve, az Arany János utcán a temető előtt kell befordulni.Tel: Polgár Károly - 06-30/2043600, Polgár Gergő (Budapest) - 06-20/2931757; E-mail:info@polgarkerteszet.hu
  • Győrzámoly A szigetközi út mellett Győrújfalu és Győrzámoly közöttGPS koordináták: A szigetközi útról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!Keleti hosszúság: 17.59082 Északi szélesség: 47.73377
  • VértesszőlősA Vasútállomás felé elfordulva, az Által-ér Hídja után bal oldalt
  • Gyömörén a volt TSZ telep mellett
  • Nyitva: H-P 8-13 óráig Hétvégén: 8-16 óráig vegyszer és műtrágyamentes

Eper tartósítás:

Fagyasztás: Az eper hajlamos a fagyasztóban összenyomódni, főleg, ha nagyobb csomagokat készítünk, ezért az epret (málnát, szedret...) egy papír kéztörlővel bélelt tálcán érdemes "előfagyasztani" (gurulósra), majd egy-két nap elteltével - amikor már megfagyott és még eszedbe jut - átrakni egy zacskóba.

Kép forrása: 10686.cl.all.biz

Aszalás géppel és egy - két ötlet:

A gépbe egyszerre (eperből) kb. 1,5 kiló gyümölcs fér. Az epret bő vízben többször megmossuk, sőt,kicsit áztatatjuk is, hogy biztosan minden homok, föld, bármi leázzon róla. Vékony, maximum 1-2 mm-es szeletekre vágjuk, és a gép tálcájára egymáshoz nagyon közel, de nem fedve egymást kiterítetjük a szeleteket. Körülbelül 10 óra elteltével kész is az aszalt eper. Érdemes
a tálcákat kb. óránként cserélgetni, azaz az alsót felülre helyezni, mert az alsó "polc" szárad a leghamarabb.
Amikor készen van tálcán kihűtjük a szeleteket és zárható üvegekbe töltjük.
A töredezett darabokat cukorral ledarálhatjuk.

 

Az egész darabok egy részéből olajat is készíthetünk: mogyoróolajat vagy dió olajat üvegbe töltünk, ebbe jönnek a teljesen száraz eperdarabok, az olajba kerül még mazsola, mandula, dió és vanília. Ezt az olajat ajándékba is adhatjuk, illetve felhasználhatjukpalacsinta, gofri sütéséhez.
(Forrás: http://szepsegtar.blogspot.hu/)

 

Aszalás napon:

Legegyszerűbb módszer, ha az aszalásra szánt gyümölcsöt kihelyezed kerted vagy erkélyed napos részére. Válassz egy pormentes, ám szellős helyet, ahová egy alacsony peremű kosárban szétterítve ki tudod helyezni a gyümölcsöket. Tartsd az aszalnivalót legalább egy hétig a tűző napon. Naponta legalább egyszer forgasd át a gyümölcsöket, ilyenkor ellenőrizd a száradás állapotát is. Akkor vedd be az aszalmányt a napról, ha a gyümölcs még puha, ujjal könnyen összenyomható, de nyomásra nem cseppen ki belőle lé.

Tipp: Ha időközben elromlik az idő, és nem süt a nap, az aszalást sütőben is befejezheted.

Aszalás sütőben

Kert, erkély, illetve napsütés híján sütőben is próbálkozhatsz aszalással, ekkor a következőkre figyelj.
Rácsot használj, ne tepsit, hogy a levegő mindenhol jól körüljárja a gyümölcsöt. Állítsd a sütőt a legalacsonyabb fokozatra (55-65 C fok), és résnyire hagyd nyitva az ajtaját – a folyamatos légcsere elengedhetetlenül fontos a sikerhez. Naponta óvatosan forgasd meg a gyümölcsöket. (Ha mégis tepsit használsz, napi háromszor kell átforgatnod őket.) Ha egymás fölött több rácson aszalsz, időnként a sorrendjüket is változtasd meg. Így lesz egyenletes a száradás.

Fortélyok

  • Az aszalást nem szabad összetéveszteni a szárítással. Az utóbbi rövidebb, az előbbi hosszabb folyamat. A gyümölcs víztartalmát fokozatosan, lassan kell csökkenteni, különben elveszíti értékes tápanyagait, és a felszínén kemény, rágós kéreg képződik.
  • Szép és jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni.
  • A gyümölcsöket a kosárban vagy a rácson egy rétegben helyezd el, és ügyelj arra, hogy ne érjenek egymáshoz.
  • Nagyjából azonos méretű gyümölcsöket aszalj egy időben, különben mire a nagyobbak is elkészülnek, a kisebbek túl szárazak, rágósak lesznek.
  • Az aszalás többnapos program, de nyugodtan megszakítható, és később folytatható.
  • Az aszalás alacsony hőmérsékleten, 55-60 fokon kezdődjék, később ezt kell 75-80 fokra emelni. Ha gázsütőd van, érdemes sütőhőmérőt beszerezned.
  • A szikkasztást addig folytasd, amíg az aszalmány még rugalmas, de összenyomva már nem serken belőle nedvesség. A túlszárított gyümölcs azt a képességét is elveszíti, hogy a felhasználás előtti áztatáskor folyadékot vegyen fel.
  • Átforgatáskor ügyelj arra, hogy a gyümölcsök héja ne sérüljön, különben a nyíláson cukros lé távozhat, s emiatt az aszalmány nem lesz elég édes a végén.

Kép forrása: vitamin-port.unas.hu

Befőzés:

Eperdzsem egyszerűen, gyorsan: sült eperdzsem:

Hozzávalók:

  • 3 dl-hez:
  • 25 deka eper
  • 25 deka cukor

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra (gázsütőnél ez 4-es fokozat) előmelegítem.

Megmosom és kicsumázom az epreket, mindegyik szemet félbevágom.

Egy 38 cm X 30 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral úgy, hogy
kicsit túllógjon a szélein, elfelezem képzeletben a tepsi befogadóképességét, az egyik felébe beleszórom az eperdarabokat, a másik felébe pedig beleöntöm a cukrot. Beteszem a sütőbe, és 25 percig sütöm.

Kiveszem a tepsit a sütőből, óvatosan megforgatom a sütőpapírt a sarkainál, hogy egy határozott mozdulattal felemelve belepottyantsam egy mélyebb tálba a forró, sült epret meg a néhány helyen már karamellesre olvadt cukrot. Néhány percig egy fakanállal kevergetem a dzsemet, hogy a sült eper melegétől puhára olvadjon a karamelles cukor.

Megjegyzés:

Ezt a dzsemet én általában a hűtőmben tartom, ahol több hétig is elállna, de mit ne mondjak, gyorsan elfogy. Tisztára mosott üvegben, csipet tartósítószerrel a tetején, majd alaposan lefóliázva és újságpapírba csomagolva dunsztolva, hogy minél lassabban hűljön ki, díszeleghetne aztán a kamrapolcon is.

(Forrás: http://www.mindmegette.hu/)

Hagyományos eperdzsem:

Hozzávalók:

  • 3 kg apróbb szemű, édes, érett eper
  • 1,20 kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk)
  • 10 db csavaros, hibátlan tetejű 3 dl-es üveg

Elkészítés:

Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.

Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta, sok eperszem így is egyben és darabos marad, felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük - keverjük, közben többször lehabozzuk.

Előre kimosott - legkönnyebb mosogatógépben magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tesszük.

Megjegyzés:

Sok éve már mindent hűtőtáskában dunsztolok, jó módszernek tartom, nem kell tortúrázni a dunsztolással, a leghatékonyabban tartja a meleget és a legtovább. Kibélelem újságpapírral, mert kiváló hőtároló, és az üvegek tetejére is több réteg papírt helyezek, mielőtt a hűtőtáskát lezárom. 

Azért teszem kis üvegekbe, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékleten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll – ha marad rá ideje.

Aki bizonytalan a módszerben - mint én is sokáig -, ne töltse az üvegeket színültig, hanem 2-3 kukac Na-benzoátot tegyen minden üveg tetejére, és egy réteg frissen tartó fóliát tegyen a tetők alá.

(Kép forrása: http://www.mindmegette.hu/)

Ízesített eperdzsemek:

 

vaníliás:
kg eperhez egy rúd vanília magjai, 25-30 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
mézes-vaníliás:
1 kg eperhez egy rúd vanília magjai, 12-15 dkg méz, 12-15 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
mézes-gyömbéres:
1 kg eperhez 6 dkg friss gyömbér reszelve (ezzel a mennyiséggel csípős lesz a lekvár, aki nem szereti így, használjon kevesebb gyömbért), 1 citrom leve, 20 dkg méz, 10 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
bazsalikomos-vaníliás:
1 kg eperhez egy rúd vanília magjai, 25-30 dkg cukor, 8-10 bazsalikomlevél aprítva, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint.
(Forrás: http://www.egycsipet.hu/ )
Eperdzsem cukor nélkül:

 

Hűtött eperdzsem

Akár kezdők is kipróbálhatják! Ez a dzsem egy hűtött verzió – a hidegen tárolás garantálja a frissességét és tisztaságát a masszának. Semmiféle hozzáadott cukrot, színezéket vagy tartósítószert nem tartalmaz.

Hozzávalók 3 üveghez (kb. fél literes üveg)

  • 4 csésze eper megmosva, lecsumázva (levelektől megszabadítva)
  • 1 és ¾ csésze 100%-os szőlőlé
  • ¾ csésze méz
  • 1 zacskó cukormentes pektin (természetes zselésítő anyag)

Szükséged lesz még: hat üvegre, merőkanálra, tölcsérre, krumplinyomóra, egy nagy fazékra és egy fogóeszközre.

A megmosott epret villával, krumplinyomóval jól törd össze – botmixert ne használj, jobb, ha nagyobb gyümölcsdarabok maradnak a dzsemhez. Melegítsd fel a szőlőlevet a pektinnel együtt, sűrűn keverve hevítsd forrásig, majd forrás után állandóan kavarva melegítsd további egy percig. Vedd le a tűzről, és keverd bele az előzőleg összenyomott epret. Jól keverd össze, ezután add hozzá a mézet is.

Merőkanállal oszd szét a hat üvegben a masszát (előzőleg persze forró vízben jól mosd el mindet), és a tetejüket is tedd rá. Ha tölcsért használsz, elkerülheted a főzés utáni nagytakarítást is – én használtam :).

Hagyd kihűlni az eperdzsemes üvegeket szobahőmérsékleten, ezután tedd be a hűtőbe. Reggel nem marad más hátra, mint élvezettel fogyasztani egy finom szelet kaláccsal, vagy akár önmagában is!

Eperdzsem, második verzió

Ha szívesen kísérletezel, és van bőven epred otthon, akkor próbáld ki második receptet is! Éppolyan egyszerű, mint az előző, nézd csak:

Hozzávalók:

  • Kb. háromnegyed kiló eper (lehetőleg kisebb szemű)
  • 1 csésze méz
  • 1 egész citrom leve

Alaposan mosd meg az epret, majd vágd félbe. Tedd félre. Ezalatt egy nagy lábosban keverd össze a mézet és a kifacsart citromlevet. Alacsony lángon 15-20 percig, időnként kavargatva főzd a szirupot. Húsz perc múlva tedd bele az epret, és párold együtt az egészet 30-45 percig, látni fogod, mikor kezd sűrűsödni.

Ellenőrizd, készen van-e: kis mennyiséget tegyél kistányérra, és helyezd a fagyasztóba 3 percre. Ha elkezd zselésedni, akkor elkészült ;). Ezek után turmixgéppel keverd össze az egész mixeld és öntsd bele az üvegekbe. Hagyd szobahőmérsékleten hűlni 5 órán keresztül, ezután tedd a hűtőbe.

(Forrás: mannaszappan.hu)

Gyerekek biztos kedvence: Csokis (fehércsokis) eperdzsem:

Hozzávalók:

50 dkg eper

10 dkg étcsokoládé

20 dkg cukor

1 cs dzsemfix szuper 3:1

Az epret megmossuk, összedaraboljuk és botmixerrel kissé pépesítjük. A csokoládét apró darabokra törjük, az eperhez szórjuk. Hozzákeverjük a cukrot és a dzsemfixet. Miután felfőtt (közben folyamatosan kevergetjük), még főzzük 3 percig. Végül üvegekbe töltötjük, tetejét lezárjuk, és 10 percre fejre állítotjuk

A kedvencem: Kókuszos eperdzsem

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Az epret megmossuk, megszabadítjuk a szárától. Kb. a felét botmixer segítségével pürésítjük (én öntöttem hozzá kb. 1 dl vizet, hogy a mixernek könnyebb dolga legyen), a gyümölcs másik felét félbe-negyedbe vágjuk, attól függően mekkora darabokat szeretnénk majd a kész dzsemünkbe.
  2. A péppé mixelt epret és a kókuszreszeléket feltesszük közepes lángon főni. 5 percig zubogva főzzük.
  3. Beletesszük a feldarabolt epret, a citromsavat és a vanília aromát.
  4. A dzsemfixet és a cukrot elkeverjük, majd a lekvárba öntjük. Miután újra felforrt, további 5 percig főzzük (vagy ameddig a dzsemfix tasakján írva vagyon).
  5. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről.
  6. Csírátlanított üvegekbe merjük, és fejre állítva hagyjuk őket kihűlni.

(Forrás: www.nosalty.hu/)

Kép forrása: eperorszag.com

Eperecet:

Hozzávalók:  30 dkg eper, 3 dl vörösborecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál szegfűbors.

Az epret tegyük egy befőttes üvegbe. Forraljuk fel a borecetet a cukorral és a fűszerrel, majd öntsük az eperre. Érleljük benne egy hétig. Ekkor szűrjük le és tegyük át egy vékonyabb nyakú üvegbe.

Kép forrása: ritmusakonyhaban.blog.hu

Eperlikőr

(Karácsonyra tökéletes ajándék lehet egy üveg eperdzsemmel és aszalt eperrel "felturbózva", ezért érdemes mindegyikből többet készíteni)

Hozzávalók:

  • 1 kg szamóca (földieper)
  • 50 dkg cukor
  • 7 dl vodka

Elkészítés:

Az epret alaposan megmossuk, leszedjük a csumáját, félbevágjuk, betesszük egy nagy üvegbe, s rászórjuk a cukrot rétegesen. Ráönjük a vodkát, lezárjuk s hűvös helyen több hónapig érleljük. Utána leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Kép forrása: bitsandbreadcrumbs.com

Szépség tipp:

A piros vitaminbombát gyulladásgátló hatása miatt alkalmazhatod remekül a zsíros, pattanásos bőrre. Az eper emellett segít a fakó bőrön is, savai ugyanis élénkítik a vérkeringést, és leoldják az elhalt hámsejteket. Vágj félbe egy-két epret, majd masszírozd át velük a megtisztított arcbőrt, ha egy kis pírt szeretnél csalni az arcra, majd öt perc után mosd le.

Pattanástalanító maszk

  • pár szem eper
  • kevés joghurt

Ha pattanások ellen kívánod bevetni, aprítsd fel, majd keverd össze egy kevés natúr joghurttal. Vidd fel a tiszta bőrre, és hagyd fent 10 percig. Elképzelhető, hogy bizsergést érzel, vagy picit csíp a maszk, de ez normális. Mivel a bőr kipirulhat a maszktól, inkább este tedd fel.

Az eper élénkítő hatását száraz bőrnél is kihasználhatod, csak ne joghurtot használj, hanem tejszínt.

(Forrás: www.femina.hu)

Kép forrása: kozmetikumteszt.blogspot.com


Versek:

Bartos Erika: Epermese

Ha a magot elülteted,

Palánta lesz belőle.

Palántának vékony szárán

Levélke tör előre.

 

Szár tetején bimbó virít

Csuda édes illattal,

Ebből lesz az epervirág,

Újra minden tavasszal.

 

Dolgos méhek szorgalmasan

Szállanak a virágra,

Virágból így eper lesz majd,

Nem dolgoztál hiába.

 

Magocskád, mit elültettél

Így változott eperré,

Nincs más hátra, edd meg gyorsan,

Mielőtt más megenné!

Kép forrása: anyablog.hu

Fyni Petra: Eperinga

Jár a tavasz jár,

Réten átsétál.

Lábainál eperinga,

Leng a piros törpehinta,

Forog, mint az óra,

Rugója egy bolha.

Kép forrása: fruitifulbouquets.ca

Találós kérdések:

Zöld levél a koronája,

Nagyon fáj a fogad rája,

Nem kell neked a korona,

Piros szeméért vagy oda.

 

Kertedben termett

Veres szemek,

Melyeket lent,

Levelekkel rejtve

 

Megleled.

 

 

Melyik gyümölcsnek van kívül a magja?

Kép forrása: www.prakticideas.com

Készítsünk epret!

Kép forrása: www.whileshenaps.com

Kép forrása: fiskarscraft.typepad.com

Kép forrása: www.circleofcrafters.com

Kép forrása: www.auntannie.com

Kép forrása: www.zeelandnet.nl

Kép forrása: www.hungryhappenings.com

Inspiráció ajándék csomagoláshoz:

 

 

 

 

 

 

"Mért cikáznak a kis fecskék? Hogy az eget kékre fessék"

"Mért cikárnak a kis fecskék? Hogy az eget kékre fessék"

 

Találós kérdések:

Ficsicsergek, csicsergek,villás farkam tavaszt lenget.

Sárból rakott vár a házam,Reggel, délben, este látom.Gazdájának háta bársony,Farka villa, hasa vászon.

Vászon a nyaka, muzsika a szája,bársony a háta, villa a farka.

Mesék:

Andersen: Hüvelyk Panna

Orosvai Mária: A fecske pár

Kéri Krisztina: A fecskék meg a veréb

Kormos István: A fecske meg a szalmaszál (verses mese)

Osváth Erzsébet: A fecskerepülőtéren (ősz)

Fecskék (magyar népmese)

Mese a fecskéről (román népmese)

Versek, mondókák:

Legszebb állat a fecske,

 

Oda száll az ereszre.Eresz alatt csicsereg,Irigylik a verebek.

(Népköltés)

 

Mentovics Éva: Fecskefészek

Kisfecskéknek kényelmes 
pihe-puha ágya -
sárból van a kis fészek, 
tollból meg a párna.

Eresz alá építik, 
így ha vihar támad,
megvédi a háztető 
a kis fecske-házat.

Nagy Bandó András: Tavaszodik

Előbújt a medve végleg,
jő a tavasz most már tényleg!

Ugrál már a szöcskegyerek,
villanydróton fecskesereg.

Nézd, a gólyánk kelepel rég,
fészkéből a fele kell még.

Bár még a fánk kopaszodik,
rügy fakad már, tavaszodik!

Nemes Nagy Ágnes: Lila fecske

Piros dróton ült a fecske,
piros dróton lila folt,
mert a fecske lila volt.
Ült a dróton egymagában,
ibolyaszín kiskabátban,
lila volt a háta, szárnya,
földre hullott lila árnya,
gyufa-vékony, lila lábon
álldogált a piros ágon,
lila volt a szeme csíkja
lila, mint a
lila tinta.

Április volt, jött az este,
meg sem mozdult az a fecske.
Április volt, április,
én hagytam ott végül is.
Lila csőr,
lila toll,
most is ott ül valahol.

Mozgásos játék: Fészekfogó:

A gyermekek egymással szemben párban kezet fognak és egy fészket alkotnak. A teremben megkeresi a helyét az előzőleg kiválasztott futó és fogó játékos is. A fogó gyermek elkezdi kergetni a futót és próbálja őt megfogni. A futó ha tud gyorsan bemenekül az egyik fészekbe, és akivel szemben megáll annak igyekszik megfogni a kezét, ezzel alkotva egy új fészket. Akinek háttal állt meg, annak kell az ő szerepét átvennie és neki kell a fészkek körül tovább futnia a fogó elől. Akit a fogónak sikerül megfognia, az lesz az új fogó.

Alkotás gyerekekkel:

Tenyérlenyomat:

Papírból:

Fecskefiókák:

Dekoráció:

Vigyázzunk rájuk!

Veszélyben vannak a fecskék: 2020-ra kipusztulhat az állomány Magyarországról.

A molnárfecskék populációja 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent 1999-2009 között Magyarországon - ezt az aggasztó eredményt mutatta ki Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának elemzése.

A fecskék állományának csökkenését akadályozni lehet, ha fecskepelenkát, műfészket és fészekalapot helyezünk a ház falára. Az egyre inkább betonnal, aszfalttal, járólapokkal stb. burkolt településeken a fecskék gyakorlatilag nem találnak sarat (vagyis fészekanyagot), ezért a mesterséges sárgyűjtő helyek létesítése is fontos, hívja fel a figyelmet az MME.

(Részletek az Origo oldalon megjelent cikkből)

Tálcás sárgyűjtő

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.

Tálcás sárgyűjtő

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.

Műfészkek:

Hogy megóvhasd a ház körüli tisztaságat, de fecske csicsergésre ébredhess:

Higgyétek el megérdemlik a gondoskodást: Az én ablakom fölé két éve költözött egy fecskepár és mindíg moslyra fakaszt, amikor figyelhetem, ahogy etetik a fiókákat és főleg azt, ahogy repülni tanítják a fiókákat.

Már nagyon várom, hogy megérkezzenek.