Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Manó konyha: ibolya

Kép forrása: makkakonyhaja.wordpress.com

 

Ibolya szirup:

Hozzávalók: 2 bögre (2 dl-es) ibolya virág (lazán, nem belenyomkodva), 50 dkg nádcukor, 1 citromleve, 1/2 l + 2 dl víz

A 2 bögre virágot leforráztam a 2 dl vízzel, bele egy citrom kifacsart leve és ázott úgy 4-5 órát, ez jó lett volna ha egy egész éjszakát ázik :) Az 50 dkg nád cukor, fél liter vízzel szirupot főztem és amikor már megfelelő volt az állaga beleszűrtem az ibolya levét, felforraltam és üvegbe töltöttem.

Ibolya szörp:

fentiek szerint készült, de nem fél liter, hanem két liter vízzel. Ezt forrón üvegbe raktam és kidunsztoltam.

Ibolya szirup és ibolya szörp

A szörp mellé készült ibolyás jégkocka is, amit egyszerűen a jégkockatartóba egy-egy virágot dobtam a vízbe és kifagyasztottam. Amikor a jégkocka elkészült, átraktam őket egy zacskóba, így bármikor ki tudok venni egy-egy szemet.

Forrás : http://www.tepszi.hu

Ibolya kandírozása

Kép forrása: www.nlcafe.hu

-Az ibolya szárát ollóval vagy késsel vágjuk le, az a legjobb a növénynek. Csak kinyílt virágokat szedjünk le. (Szabó György bükki füvesember)
-minél hamarabb dolgozzuk fel. ha nincs időnk a szedés után, tegyük hűtőszekrénybe.
-Jól mossuk meg, hogy ne maradjon erdei-mezei lakó benne, szárítsuk meg kiterítve, és már kezdhetjük is.

Én nem a tojásfehérjés módszert választottam, hanem fél adag vízből és egy adag cukorból szirupot főzünk, de nem sokáig, épp csak amíg a cukor elolvad és egynemű lesz a folyadék.

Az ibolyák szirmait kenjük be jó alaposan a tojáshelyettesítő porral vagy a cukorsziruppal egy tiszta ecset segítségével, majd forgassuk azonnal porcukorba. Jó alaposan, mindenhol fedje a cukor, de ne túl vastagon. Fektessük le őket egy nem ragadós felületre-én befőzőcelofánt használok. Hűvös, nem párás helyre teszem száradni 3-4 órára.

Zárható fémdobozban fél évig is eláll.

Tapasztalataim:

  • -szárastól dolgozom vele, mert sokkal könnyebb fogni, nem leszek csupa ragacs. Száradás után levágom vagy lecsípem. Elteszem egy zacskóba amit leforrasztok, és télen mehet teába,szirupba. (Nyálkaoldó hatásánál fogva köptetőként használják légzőszervi megbetegedésekben. A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Enyhíti a köhögéstasztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot )
  • előfordult, hogy megunván a pepecselést, belemártottam a tojáshelyettesítő porba vagy a cukorszirupba. Ezért a cukor nagy darabokban, összecsomósodva rátapadt, majd később hajlamos volt leperegni. Nem egy nagy tragédia egyébként, de szebb lesz az ecsetes módszerrel, jobban látható a virágocska szép formája.
  • nekem a sütőben való szárítás nem vált be, összeesett a cukor nedvességtartalmától, vagy nagyon kemény lett. maradok a levegőn szárításnál. Ha kell, egy egész éjszakán át is hagyjuk nyugodtan, az a fő hogy teljesen száraz legyen, különben nem tartható el sokáig.
  • A cukrot, amibe mártogattam, el szoktam tenni sütihez vagyteához,mert enyhe, finom ibolyaíze lesz.
  • A nem túl szépen sikerült darabokat össze lehet törni, és szintén teához,süteményhez ízesítőként használni.

Forrás: http://cukorlabor.eu

Ibolyás cukor

Hozzávalók:
  • zöldjétől megfosztott ibolyaszirom
  • cukor
  • légmentesen záródó üveg

Ibolya fagyi egyszerűen

Kép forrása: www.csaladhalo.hu

Hozzávalók:
nagy adag ibolyavirág
2 dl tej
vaníliaízű fagylaltpor /olyan, amit nem kell főzni/

Elkészítés:
Az ibolyákról leszedegetem az apró szirmokat, majd megmosom ezeket. Ezt követően egy magas falu edénybe beleöntök 2 dl hideg tejet, és beleszórom a megmosott szirmokat. Botmixer segítségével addig keverem, amíg a szirmokat nagyon apró darabokra összevagdossa. Így egy lila színű anyagot kapok. Ezután beleteszem a fagyiport, és tovább keverem a krémállag eléréséig. Kis tálkákba öntöm, és mehet a fagyasztóba.
Forrás: http://www.tutireceptek.hu

Ibolyás-mascarponés tekercs

Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt (lehet 8 dkg finomlisz + 2 dkg mandulaliszt)
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ibolyaszörp vagy likőr (vagy mandulalikőr)
  • ibolyavirág

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, egészen fehéredésig, a tojásfehérjéből pedig kemény habot verünk. Amikor elkészültünk, és a liszt egy részét óvatosan a tojássárgájához adjuk, összedolgozzuk. A maradék habot és lisztet is
hozzáadva - inkább csak átforgatva - vegyítjük össze, ügyelve arra, hogy liszt- vagy habfoltok ne legyenek benne.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, ujjnyi vastagra elsimítjuk a piskótatésztát. Előmelegített 180 °C-os sütőben pár perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve melegen és a papírral együtt 2-3 szor összegönygyöljük, majd a papírt eltávolítva és visszagönygyölve hűtjük ki, a tekercs formáját így megtartja.

A mascarpone krémsajtot a vaníliás cukorral habverő spirállal közepesen felverjük, 2 adagban adjuk hozzá a tejszínt, amellyel együt kemény habot verünk. Ízesítjük a likőrrel, és belekeverjük a friss ibolyaszirmokat.

A tekercset megtöltjük, majd bevonjuk a krémmel, és díszítjük ibolyával.

Megjegyzés:

Más ehető virággal - pl. orgona, körömvirág, sarkantyúka, levendula stb. - is díszíthető.

Ibolyás túrószelet

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű, tönköly liszt,1 késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 ek bio nádcukor, csipetnyi konyhasó, 10 dkg kókuszzsír, 2 krédli tojás, vagy 1 tyúktojás, 1/2 bio citrom reszelt héja.
Töltelék: 10-15 dkg házi túró, kb. 1 marék, illatos ibolya virág, 4 ek teljes kiőrlésű tönkölydara, 1 tkkókuszzsír, 3 ek bio nádcukor, 2 krédli tojás vagy 1 tyúktojás 
Díszítés: százszorszép virág, ibolya virág

 

Ibolyás túrószelet sütemény recept
A száraz hozzávalókat, és a reszelt citromhéjat összekeverjük.
Majd a zsiradékkal elmorzsoljuk, végül a tojással összegyúrjuk. 
Kizsírozott kisméretű tepsibe belenyomkodjuk a tészta 2/3 részét. 
A töltelékhez a túrót áttörjük, s elkeverjük a cukorral, zsírral, darával, és a virágfejekkel. 
A tésztára simítjuk, majd a maradék tésztát kezünkkel rámorzsoljuk. 
Százszorszép, és ibolya virágokat nyomkodunk a tésztába, s azzal díszítjük. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. 

Megjegyzés: Aki asztmás, vagy allergiás, az inkább ne fogyasszon semmiféle virágot, mert a pollen problémákat okozhat. Az illatos ibolya nemcsak szemet gyönyörködtető és jó illatú tavaszi virág, hanem gyógynövény is. Virága – legyen az friss vagy szárított –nyákoldó, köptető, izzasztó hatású teakeverékek összetevője lehet.
Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu
Ibolyás keksz

Hozzávalók

  • 16 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 5 g Sütőpor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 7 dkg natúr joghurt

Áztatáshoz

  • 50 darab ibolyavirág
  • 3 dkg porcukor
  • egy fél citrom leve

Hempergetéshez

  • 5 dkg porcukor

Elkészítés

Az ibolyát hideg vízben megmossuk, lecsepegtetjük, majd a virágokat lecsípjük. Beletesszük egy kisebb tálba rámérjük a porcukrot és a citrom levét ráöntjük. Kissé elkeverjük, majd egy éjszakára állni hagyjuk.
A tésztához a margarinnal a szárazanyagokat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ibolyát a lével együtt, a tojást, a joghurtot. Jól összegyúrjuk, egy lágy tésztát kapunk. Betesszük a hűtőbe minimum egy órát. Majd kisebb gombócokat formálunk vizes kézzel és a porcukorba forgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk kissé távol egymástól. 190 fokon légkeveréses sütőben megsütjük, 10-12 perc alatt.

Forrás: http://www.sutnijo.hu
Ibolyás palacsinta
Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • kb. 16 palacsintához:
  • 10 dkg liszt
  • 1 nagy tojás
  • 2 teáskanál cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár csepp citrom
  • 1 evőkanál olaj
  • 8 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 2-3 csokornyi ibolya
  • kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.

Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
A megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztát is így süssük meg.

Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, így kínáljuk.

Kép forrása: Found on rileymadel.blogspot.com

Jó étvágyat!

Madárfészek tízszer

Kép forrása: http://aspottedpony.com

Kép forrása: Found on clevercraftycookinmama.com

Kép forrása: Found on jugglingwithkids.com

Kép forrása: Found on myveryeducatedmother.com

Kép forrása: Found on jennicanknit.blogspot.com

Kép forrása: Found on voyoumagazine.ch

Kép forrása: Found on craftymorning.com

Kép forrása: Found on parents.com

Kép forrása: Found on cindyderosier.com

Kép forrása: Found on gurigami.blogspot.nl

+1 ötlet: Csak természetesen:

Kép forrása: Found on nlvbannister.blogspot.ca

A nyuszi kertje: 13 zöldséges ötlet

A nyuszi kertje

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis kert. Abban lakott egy kis nyuszi, aki nagyon szerette a kertjét művelni. Különféle zöldségeket termesztett benne. Egy napon véletlenül nyitva felejtette a kert kapuját.

Bement egy medve, de a nyuszinak volt egy ravasz barátja, a róka. A róka csinált olyan kertet, amiben lapított kőből voltak zöldségek. Amikor a medve jóízűen beleharapott a salátába, azt mondta: (Te hogy folytatnád?)

Répa "ágyás"

Ádám így folytatta:

Bement egy medve, de a nyuszinak volt egy ravasz barátja, a róka. A róka csinált olyan kertet, amiben lapított kőből voltak zöldségek. Amikor a medve jóízűen beleharapott a salátába, azt mondta:

-  Hú, de kemény. Megpróbálom a paradicsomot. – de pórul járt, mert az is kemény volt.

Azután azt mondta:

- Hú, de kemény. Megpróbálom a paprikát. – de az is kemény volt.

Így aztán a medve jó sok törött foggal hazakullogott. Egyetlen egy foga maradt épen.

Kép forrása: Found on nurturestore.co.uk

Anna meg így:

Besurrant egy róka, amikor a nyuszi elment dolgozni. Hívta a többi a róka barátját, hogy segítsenek kihúzni a répákat. Nagy nehezen sikerült. Elosztották egymás között és jóízűen megették.

Hazamentek, lefeküdtek aludni. Estére újra megéheztek. Megint elmentek a nyuszi kertjébe és most sok-sok finom salátát szedtek, ettek. Addig-addig jártak vissza a nyuszi kertjébe, amíg minden el nem fogyott. Szegény nyuszinak újra kellett ültetni mindent, de most már bezárta a kaput, mert nem volt több ültethető magja. A rókák így aztán pórul jártak.

Berti szerint így folytatódik:

És a róka besurrant, kiszedte a répákat, de most egyedül. Nem kellett neki segítség, mert az én rókám erősebb, mint az Annáé. Amikor kihúzta, gyorsan kisurrant, mert jött hazafelé a nyuszi. Összetalálkoztak az úton, de a nyuszi nem haragudott meg rá. Összebarátkoztak és a nyuszi megengedte, hogy mindig leszedje az összes zöldségét és még ajándékot is adott neki.

 

Kép forrása: Found on ourdish.blogspot.com

Emő így folytatta:

A nyitott kertkapu azonban nem érdekelte a kengurut, hanem átugrott a kerítésen és megpróbált kihúzni egy répát. Meglátta ezt a nyuszi, nagyon mérges lett a kengurura, elkergette és épített egy magasabb kerítést, amin a kenguru nem tudott már átugrani és így megmaradt a répája.

Kép forrása: Found on craftymorning.com

Fruzsi folytatása:

A kertkapu mellé virágok voltak ültetve. Volt egy boszorkány, aki le akarta szedni a virágait, de nem sikerült neki, mert a nyuszi ravasz volt, és épített elé egy háló-csapdát. A boszorkány beleesett, és a virágok így megmaradtak a kertben.

Kép forrása: Found on sassydealz.com

Gitta változata:

Jött arra egy másik tarka nyuszi, bement. Hozott magokat és elültette a kertben, hogy legyen mindenféle virágja. Amikor haza jött a kert gazdája, nagyon csodálkozott azon, hogy hogy lett telis-tele a kertje. Arra jött egy sün, és ő azt mondta: egy tarka nyuszi ültette telis-tele a kertedet. Fehér nyuszi meghívta vendégségbe a tarka nyuszit. Ettek-ittak, sétáltak egyet az erdőben. Este a tarka nyuszi hazament. Innentől kezdve barátok lettek.

Kép forrása: Found on onekriegerchick.com

Janka:

Odament egy vérszomjas farkas. Amikor a nyuszi észrevette, bebújt a kuckójába, így aztán a farkas éhen maradt. Bánatosan elkullogott, és egy bükkfa alatt elaludt. Reggel arra ébredt, hogy egy bükkmakk a fejére koppant. Kitalálta, hogy újra odamegy a nyuszi kertjéhez, de a nyuszi észrevette, és odament hozzá, hogy legyenek barátok. Már egy kicsit sem félt tőle, hanem megsajnálta. A farkas azt mondta:

- Jó, legyünk és építsünk egy új házat.

Ágakból és falevélből felépítették. Amikor a beköltöztek a farkas így szólt:

- Tudod, mit nyuszi? Ha egy róka meg akar enni, ezentúl én megvédelek tőle!

Boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Kép forrása: Uploaded by user

Kinga:

Arra ment egy cica. Meglátta, hogy nyitva felejtette a kertkaput és becsukta. Hazajött a nyuszi, megörült, hogy becsukták a kapuját. És meghívta vendégségbe a cicát. Sütött neki túrótortát, meggyel díszítve. Megették. Ittak hozzá baracklevet és bicikliztek egy nagyot.

Kép forrása: Found on myfourps.blogspot.com

Lóci:

Egy medve elment a kertbe, de a nyuszi épített egy olyan csapdát, amit betemetett faágakkal és száraz falevelekkel. Amikor a medve rálépett, beszakadt és beleesett. Segítségért kiabált. A nyuszi megpróbálta kihúzni, de nem sikerült. Hívta a rókát és a farkasokat. Leengedtek egy kötelet és sikerült felhúzni a medvét. Összebarátkoztak és szülinapra hívták egymást. Amikor a medvének volt szülinapja, a nyuszi hozott neki mézes csuprot. A nyuszi szülinapjára virágmagokat, rózsatövet és védett virágokat kapott. A farkasnak mindenféle követ adtak, a róka pedig egy agancsos szarvast és tojást kapott. Éltek boldogan, míg meg nem haltak.

Saláta ágyás:

Kép forrása: Found on fakeitfrugal.blogspot.com

Matyi:

Elment dolgozni, amikor hazajött, azt látta, hogy semmit nem látott a kertjében, mert a medve mindent belakmározott. Elment magokat venni a virágos boltba. Útközben találkozott a farkassal. Összebarátkoztak. Együttmentek a virágboltba. Megvették az új magokat, répát, salátát és még tököt is. Cseresznyefát, és sokféle virágot. Elültették őket, öntözgették-öntözgették, minden nagyra nőtt, és nagyon tetszett nekik a kertjük, és a nyuszi soha többet nem hagyta nyitva a kertkaput.

Kép forrása: museumofhappiness.blogspot.com

Milán:

Elment dolgozni. Jött egy boszorkány és bement a kertbe. Befalta az összes répát. Utána megpróbálta kinyitni a ház ajtaját, de nem tudta, ezért befalta az összes salátát is, hátha erősebb lesz. Megint megpróbálta kinyitni az ajtót, de még mindig nem volt elég erős és ezért a paradicsomokat is felfalta, de sehogy sem sikerült bejutnia a házba. El kezdett gondolkozni, hogy hogyan is juthatna be. Megnézte a pince ajtót, hátha az nyitva van. Az nyitva is volt és bejutott. Körbe nézett. Talált egy autót. Az autóval elment egy kört, kiderült, hogy rossz autó, elvitte szerelőhöz. A szerelő megjavította. Visszavitte a nyuszi házba és elment. A nyuszi meg nagyon csodálkozott, hogy megjavult az autója.

Kép forrása: Uploaded by user

Sári befejezése:

A nyuszi ugyan elment dolgozni, de a farkas, akivel együtt lakott, vigyázott a kertre. Minden nap ültetett bele valamit:

hétfőn: répát

kedden: salátát

szerdán: paprikát

csütörtökön: paradicsomot

pénteken: virágokat

szombaton csúszdát épített

vasárnap szőlőket telepített.

A barátjának, Fülesnek is vitt magokat, amikor beérett. Nagy vendégséget csaptak, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Méhecske tízszer

Képről képre

Kép forrása: Found on kiflieslevendula.blogspot.nl

Kép forrása: Found on munira.inter.net.my

Kép forrása: Found on craftideas.info

Kép forrása: Found on joyslife.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on etsy.com

íkép forrása: Uploaded by user

Kép forrása: Found on projectnursery.com

Kép forrása: Found on kpcreek.com

+1 ötlet:

Kép forrása: Found on etsy.com

Katica tízszer

Képről képre

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on beatriz13out.blogspot.com.br

Kép forrása: Found on flickr.com

Kép forrása:Found on ideas.evite.com

Kép forrása: Found on snapguide.com

Kép forrása: Színes Ötletek - a kézügyes blog

Kép forrása: Found on kidscrafts.hubpages.com

Kép forrása: Found on parents.com

 

Kép forrása: Uploaded by user

Kép forrása: Found on thewoodconnection.com

+1 ötlet:

Ki ne dobd a labdát!!!!!
Kép forrása: http://bit.ly/1i5tKGG

Manó konyha: a medvehagyma

Kép forrása: pecs.varosom.hu

Itt a szezonja az egyik kedvencemnek a Medvehagymának, ami sajna csak egy rövid ideig elérhető, de szerencsére lehet "tartósítani". Így egész évben "élvezhetjük az ízét és ízesíthetünk le vajat, tojássalátát, kenyeret, pogácsát.... és így tovább és ha csodálkoznál azon, hogy mit is keres a medvehagyam ezen a leginkább óvodával, óvodai élettel foglalkozó oldalon, akkor az indokaim a következőek:

1. Könnyen lehet a gyerekekkel együtt tarósítani

2. Anyáknapjára is jó ajándék lehet pl. a medvehagymás fűszerolj egy-egy szép formájú üvegben

3. Kíváló Mihály-napi portékává válhat (mert nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést, ha nem akarunk már tanév elején éjszakázni)

Amit a medvehagymáról tudni érdemes

Medvehagyma a szervezet kéményseprője

Medvehagyma a szervezet kéményseprője

Népies nevei: Sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma.

A medvehagyma (Allium ursinum) – A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébredt téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja. Ilyenkor az emberre teljesen veszélytelen az állat, mert minden erejével arra törekszik, hogy megszabaduljon toxikonjaitól. A medve a hagymához patakok vizét fogyasztja nagy mennyiségben. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az ember hagymát eszik mekkora vízigénye támad.

Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld feletti hosszúkás, ívesen visszahajló levelei.

Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte az állományát, ezért védetté nyilvánították.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy töröl csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.

Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény.

Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.

/Forrás: http://kerekegeszember.hu/

Élettani hatása:

Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

/Forrás: http://antalvali.com/

Vigyázat, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, melynek mérge a vérkeringésre és szívműködésre hat – már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködés zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasi fájdalmak, hasmenés lép fel.

A legegyszerűbb és legbiztosabb módja, hogy meggyőződj arról, medvehagymát találtál-e, ha megdörzsölöd a levelét.

Ha bizonytalan vagy inkább ne gyűjtsd be, hanem vegyél a zöldségesnél egy.egy csokorral

A medvehagyma tartósítása

Kép forrása: http://szepsegtar.blogspot.hu

1. Medvehagyma fagyasztva.

Egészben vagy darabolva, kis dobozokban vagy zacskózva lehet fagyasztani. Fontos, hogy több zacskóba csomagoljuk, mert különben az egész fagyasztó medvehagyma illatú lesz. Érdemes kisebb és nagyobb adagokat is eltenni. Ez felhasználható főzéshez, sütéshez. Én a fagyasztott medvehagymát akkor szoktam használni, amikor az olajos készítmények már elfogytak. Csak olyan ételhez lehet, amit sütünk vagy főzünk, szendvicskrémekhez nem jó az állaga és van egy "fagyasztóíze" is.

2. Medvehagyma szárítva

Még fűtés-szezonban elkezdem szárítani. Radiátoron, villanykályha tetején vagy sütés után, a sütőben lehet. A vékony levelek egy éjszaka alatt megszáradnak és sütőben is viszonylag gyorsan megy. Megégetni nem szabad. Akinek van, elektromos aszalója (nekem nincs) azzal is biztosan megy. Szárítás után többféle méretben is el lehet tenni, egészben, morzsolva vagy porrá örölve. Én csavaros, befőttes üvegekben szoktam száraz helyen tárolni. Használható fűszerként, krémleveshez, szószokhoz, palacsintába, kelt tésztákhoz, előtte tejben vagy vízben beáztatva.


3. Olajos medvehagyma készítmények.


Száratott medvehagyma olajban


Egyszerűen beleteszem a szárított, kis darabokra tört (de nem porrá) leveleket, más szárított, kis kockákra vágott aszalt zöldségekkel (cékla, sárgarépa, paradicsom) és/vagy gyümölcssel (aszalt almát próbáltam, azzal jó) együtt hidegen sajtolt olajba. Amikor a zöldségek kicsit felpuhulnak az olajtól, használható szendvicsre, levesekbe, sütőben sütött húsokhoz, párolt húsokhoz, párolt zöldségekhez, krumpli vagy zöldség pürékhez, azokat  kicsit meglocsolva ezzel a jó kis mixxel. Ebbe só nem kell, de tehető ízlés szerint.

Friss medvehagyma olajban eltevésénél a lényeg, hogy elég sok sóval és sok olajjal kell eltenni, úgy tart a legtovább. Én kiforralom (biztos ami tuti) az üvegeket és a fém fedőket. Kb 20 perc forralás egy nagy fazékban. Majd fejtetőn, lecsepegve hagyom őket megszáradni. Kis méretű üvegeket használok, mert ha egyszerre kevés fogy a készítményből, a felbontott üvegek könnyebben romlanak.

A megmosott, lecsepegtetett és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket apróra vágjuk, azután eltehetjük melegen, hidegen, pépesítve, pesztóként magokkal és más fűszernövényekkel. Tartósítót nem szoktam használni. (Sózást lehet kostólgatni is, finom sóból kevesebb is elég lehet, a hidegen eltett készítményeket kicsit túl kell sózni, mint élvezhető, de használatkor felhígulnak. Ahhoz kell mérni, amihez használni szeretnénk majd a készítményt, de azt is figyelembe kell venni, hogy a só tartósít.)

Medvehagyma olajban, hidegen

Én egy nagy edényben alaposan összekeverem az aprított medvehagymát az olajjal és a sóval.  Egy kis (2, 5 dl-es) üvegnyihez kb. 10-15 dkg medvehagyma levél,  kb. 2 dl olaj, 1-másfél kávéskanál só, bors ízés szerint, vagy elhagyható. Ezután légmentesen üvegekbe töltöm. Lezárom. Hidegen tárolom. Ugyanígy, nem darabolva, hahem olajjal összeturmixolva is lehet eltenni medvehagymát. Én ezeket használom el először, mert kevesebb ideig állnak el, mint melegen eltéve. Meleg ételekhez és az olajat lecsepegtetve szendvicskrémekhez is használható. (Első alkalommal, mikor így eltettem, spóroltam az olajjal, jól megtömtem medvehagymával az üvegeket. Sajnos fele üveg megromlott, azóta nem spórolok.)

Medvehagymás olaj

Az aprított vagy mixelt, az előzőekhez mérten fele mennyiségű medvehagymát teszek ízlés szerinti sóval egy befőttes üvegnyi olajba. Kb. két hét múlva leszűrhető a szép zöldes színű és medvehagyma-ízes olaj. Olajos üvegbe töltve, hidegen tárolva, fűszerolajként, főképp salátákhoz használható.Medvehagyma fűszerolaj

Kép forrása: www.mindmegette.hu


Medvehagyma melegen, olajban lesütve

Ezzel a módszerrel teszem el a legtöbbet, mert nekem ez állt el eddig a legtovább. Olajban, néhány gerezd aprított fokhagymával, esetleg apróra vágott szalonnával vagy sonkadarabokkal összesütöm az aprított medvehagyma leveleket. Kb. 20 dkg fér egy kis üvegbe és kevesebb olaj szükséges (kb. 1-1, 5 dl). Nem kell sokáig sütni, ha összeestek a levelek, jó. Kevesebb só is elég, 1 kávéskanálnyi , vagy kevesebb, bors ízlés szerint vagy elhagyható. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom és fejtetőre állítom az üvegeket egy 20 percre. Majd betakarva hagyom kihülni őket. Ha ügyesek vagyunk az egész üveg steril. Kihülés során pedig a teteje jól rászorul, légmentesen záródik.  Ez használható meleg ételekhez és szendvicskrémekhez is.

Medvehagyma pesztó

Mint az előző, csak darált magokat (fenyőmag, törökmogyoró semleges ízűek, de jó a napraforgómag is) is teszek a keverékhez, pár percig azzal is sütöm. Forrón üvegekbe töltöm, s mint előbb lezárom, steril lesz.

Medvehagymás zsír

10-15 dkg medvehagymát aprítva, néhány kanál felforrósított, olvasztott zsírban (liba, kacsa vagy mangalica a legfinomabb) az előző módon eljárva készítek el. Só ízlés szerint, mert ezt kenyérre kenve is lehet használni. Lehet bele tenni még sült csirkemáj darabokat és / vagy előzőleg vízben kicsit felpuhított, lecsepegtetett, aszalt paradicsomdarabokat. Sterilen, forrón rakom el, mint az előzőket.

Medvehagymás fűszervaj

Egy-egy adag puha vajat összekeverek botmixerrel 5-10 db aprított medvehagyma levéllel és ízlés szerinti sóval, borssal. Folpackba csomagolva, adagokban fagyasztóba teszem, ha kell felengedek egy adagot. Használható szendvicshez, sült és párolt húsokhoz  fűszervajként, a forró sültre olvasztva, párolt zöldségek párolásához (akkor fele arányban olajjal kell keverni felhasználáskor), vagy pürékhez.

Kép forrása: bouvet.cafeblog.hu

Jótanács:

Amelyik üvegből kifogyott a medvehagyma készítmény jelöljük meg, hogy az az üveg "medvehagyma-listás". Ezekbe a jövőben is csak medvehagyma mehet. Még véletlenül se tegyünk bele lekvárt vagy befőttet, mert az is medvehagymaízű lesz.

/Forrás: http://vilagkonyha.network.hu/

Befejezésül egy recept: Medvehagymás kenyér kolbásszal töltve

Hozzávalók:

20dkg teljes kiőrlésű liszt
10dkg finomliszt
5 szál medvehagyma
2dkg élesztő
3 kávéskanál só
1 csipet cukor
2dl víz
1 evőkanál olaj
10dkg kolbász
10dkg sajt

 

Elkészítése:

1. Készíts kovászt az élesztőből víz és cukor hozzáadásával.

2. Keverd össze alaposan a száraz hozzávalókat. Ezután a megmosott, leszárított és felaprított medvehagymát add hozzá.

3. A kész kovásszal keverd el az ecetet és az olajat. Öntsd a lisztes alaphoz és gyúrd, majd dagaszd össze. (Ne ijedj meg, ragadós lesz!) Ha sima a tészta, tedd félre 1 órát kelni.

4. Gyúrd át, nyújtsd ujjnyi vastagra a tésztát, tedd rá a kolbászt, a sajtot, majd tekerd fel. Formázz belőle cipőt, és ismét keleszd 1 órán át.

5. Süsd meg 180°C-ra előmelegített sütőben, míg a teteje aranybarna nem lesz.

/Forrás: http://www.noiportal.hu/

Jó étvágyat!

Csiga tízszer

Képről képre

Kép forrása: Found on isastuce.over-blog.com

Kép forrása: Found on scontent-a-lga.xx.fbcdn.net

Kép forrása: Found on avecdesloulous.centerblog.net

Kép forrása: http://myfrugaladventures.com

Kép forrása? Found on ptitsboutstaninges.fr

Kép forrása: Found on etsy.com

Forrás: http://www.pinterest.com/pin/405957353881667885/

Kép forrása: Found on artesanio.com

Kép forrása: Found on ravelry.com

Kép forrása: Found on manualidades.facilisimo.com

+1 Kép:

Kép forrása: Found on lesribambelles.canalblog.com

Lepke koszorú tízszer

Képről képre

Kép forrása: Found on confettidaydreams.com

Kép forrása: Found on indulgy.com

Kép forrása: Found on bobunny.blogspot.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on duitang.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on fabdiy.com

Kép forrása: Found on spelloutloud.com

Cinege album: Tavasz csalogató nap (2015. március 27.)

 

Hát akkor számoljunk csak együtt: egy nap és mennyi ünnepelni való! Színházi világnap, Húsvét váró, tavaszi szünet előtti utolsó nap, mind, mind egy csokorban.

A reggel:

Kalács sütéssel kezdtük:

 

Rántotta reggelivel folytattuk és fejdíszek készítésével fejeztük be:

A délután:

"Belépő Játékkal" kezdtük:

Három locsolóvers sorai összekeverve a vízcseppeken. Belépő az előadásra: A jól sorrendben összerakott locsolóversek. (és ez a feladat nem a gyerekeké volt)

Mese(játék)kal folytattuk:

Kedves gyerekek és felnőttek! Tudjátok-e, hogy idén is kalamajka volt a Húsvét körül. No, nem a százéves manó fázott meg már megint és nem prüszkölt és nem kellett állandóan orrot fújnia. Más volt a baj. Eltűntek az illatok. Hogy mi is történt? Figyeljetek jól és megtudjátok!

1. jelenet:
Szereplők: kertész, virágok, jégsárkány
Eszközök: locsolókanna, gereblye, fejdíszek, köpeny (fehér és kék textil), útjelző nyilak, buborékfújók, textil a földre, 
Kertész: 
Gyere tavasz várva várlak, hozz levelet fűnek, fának
Kellene kiskert sok virággal, illatozó ibolyával, tulipánnal és rózsával
Gyertek, gyertek, kis virágok, tavaszi nap süt már rátok.
Gyertek tulipánok, gyertek rózsák, gyertek ibolyák! (behívja a virágokat és elülteti őket köralakban, öntözgeti, és közben énekli:
Beültettem kiskertemet a tavasszal,
Napsugarat csalogattam énekszóval,
Megöntöztem friss vízzel, ébredjetek most már fel, de most mindjárt!
A virágok nyújtózkodnak, ásítoznak, dörgölik a szemüket, egymást méregetik, mutogatnak egymásra és kuncognak, csúfolódnak.
Tulipánok: Legszebb virág a tulipán, nincsen nekem párom széles e világon
Rózsák: Legszebb virág a rózsa, messze száll az illata
Ibolyák: Ibolyánál nincsen szebb a világon, minden virág hódoljon!
A virágok összevesznek, hangosan kiabálnak egymással: Nem igaz! Nem igaz! Én vagyok a legszebb, legillatosabb!
Hangos trappolással, morgással, sárkányüvöltéssel „bejön” a jégsárkány (fejdísz, fehér textil palást, varázspálca és húzza maga után a fehér függönyt)
Jégsárkány: A teremburáját ettől a hangzavartól nem tudok aludni! Ki az, aki megzavarja az álmom? Ti kiabáltok? Ti zajongtok? Csönd legyen már! Elég volt! Aludni akarok! Na, megálljatok! Csiribú, csiribá jéggé váljatok!
Bemegy a kör közepére és minden virágot „megfagyaszt!

2. jelenet:
Szereplők: manók párban, (óvónők szintén párban, akik szintén „manók”), szél úrfiak, útjelzők
Eszközök: manósapkák, útjelző nyilak a nézők közt ülő gyerekeknek, kék köpeny a szél úrfiaknak és egy-egy buborékfújó. kis üvegek
A két szél úrfi beszélgetése:
- Hallottad, hogy a manók elindultak illatokat keresni a locsolóvízhez? Annyi, de annyi borsot törtek már az orrunk alá, hogy tréfáljuk meg őket?
- Az biza jó lenne, de hogyan?
- Csapjuk be őket és csalogassuk el őket a titkos kert felé vezető út helyett a tűlevelű erdőbe, ahonnan nem találnak soha többet vissza és akkor végre, valahára nyugtunk lesz tőlük!
- Jó. Én benne vagyok! Pszt! Maradj csendben. Én már hallom őket! Fussunk eléjük! (szétválnak)
Manó párok beszélgetése:
1. pár lány pelekedve:
- Az nem lehet, hogy idén ne legyen a fiúknak mivel meglocsolni a lányokat! Nem hiszem el, hogy nem találsz illatokat! Gyere velem! tudok egy titkos kertet, ahol már kora tavasszal kinyílnak a virágok. Ott biztos, hogy tudsz gyűjteni
1. pár fiú nyűgösen:
- Nem megyek sehova! Nem akarok illatokat gyűjteni! Inkább fára mászok és hintázom az indákon vagy ülök a buborékházikóban és nézem a manó TV-ben a mesét. Semmi kedvem úttalan utakon gyalogolni, holmi illatokért!
- Na, gyere már! Ne húzsad magad!
(a lány húzza maga után a fiút és a nézők sorai között huzakodnak)
2. pár lány:
- Nem hiszem el, hogy jobban érdekel a karate edzés, a sakkozás és a focizás. mint az, hogy Húsvétkor meglocsolj! Ha nem locsolsz meg, akkor hogyan nőjek nagyra?
2. pár fiú:
- Pedig sokkal jobban érdekel minden más! Miért kell nekem holmi titkos kertet keresgélni és illatokat gyűjteni! Nem akarok itt bolyongani! Látod már el is tévedtünk és csak járunk itt körbe, körbe! 
3. (óvónő) pár:
- Elegem van! Nem megyek egy tapodtat sem tovább. Megmásztam már 12 hegyet, átkeltem 6 patakon, átbújtam 3 tüskebokron. Elég volt! Én itt most leülök és kész. Éhes vagyok! szomjas vagyok! Neeeem megyek sehova!
- Gyere már, mert a végén eltévednek a manógyerekek és akkor, hogyan állunk a szüleik elé?
- Nem és nem és nem! 
- Gyere már, mert ha nem jössz, akkor itt hagylak!
- Na, jó! Húzz fel!
- Hahó! Kismanók! Hol vagytok?
- Erre gyertek! Erre! Erre! Itt vagyunk!
A három manó páros összetalálkozik:
- Ti tudjátok, hogy merre kell menni a titkos kerthez?
- Nem tudom. Én sem. Én sem.
Tanácstalanul néznek körbe
Szélúrfiak (csúfolódva) és a manók (megszeppenve):
- Na, nézd csak! Itt vannak a manók! Csak nem eltévedtetek?
- De bizony eltévedtünk és nem találjuk a titkos kert felé vezető utat!
- Gyertek, majd mi mutatjuk az utat! (buborékok fújásával útmutatás)
- Hej, ti csíntalanok! Nem lehet, hogy nem is tudjátok, merre kell menni, mert már térdig kopott a lábunk a sok gyaloglásban és még mindig nem vagyunk ott!
- Igazatok van. Már mi magunk sem tudjuk, hogy merre járunk!
- Na, akkor ebből elég volt! Ki tudna útba igazítani minket?
A nézők között ülő útjelzők:
- Erre, gyertek, erre, erre!
(A manók és a szél úrfiak „eljutnak” a titkos kerthez és meglátják a közepén szunyókáló jégsárkányt, a hüppögő kiskertészt és a megfagyott virágokat. Csendben odalopózkodnak a kiskertészhez)
Manók és a kiskertész beszélgetése:
- Mi történt a titkos kerttel?
- A virágok annyira hangosan veszekedtek azon, hogy melyikük a legszebb, legillatosabb, hogy felébresztették a sárkányt, aki annyira megharagudott, hogy jégfogságba ejtette az összes virágot és így hiába jöttetek illatokat gyűjteni, mert nem illatozik egy sem.
- Most mi lesz? Most mi lesz? Honnan lesz illatos vizünk? Mivel locsolnak meg a fiúk?
- Gyertek! Halkan osonjunk el innen és keressük meg a tavasztündért, mert ő biztosan tud segíteni!


3. jelenet:
Új szereplő: tavasztündér
Eszköz: palást, fejdísz, varázspálca
A tavasztündér, manók és szél úrfiak beszélgetése:
- Hahó, hahó! Tavasztündér hol vagy?
Tavasztündér: Beültettem kiskertemet…..)
- Itt vagyok! baj van?
- Igen, igen, igen! (egymás szavába vágva) A jégsárkány elvarázsolta a titkos kertet és mi nem tudunk illatokat gyűjteni! Hozni, vinni.
- Hát ez bizony, elég nagy baj! A varázslatot csak úgy törhetitek meg, ha el tudjátok tőle lopni a jogarát, palástját, koronáját, hogy közben nem ébred fel és, ha mind a hármat megszereztétek, akkor hívjatok és felmelengetem a virágokat, hogy ismét illatozhassanak!
Vissza kerthez, halkan énekelve mindenki:
- Lipem, lopom koronát, lipem, lopom, jogarát, lipem, lopom palástját, elűzöm a jégsárkányt!
Jégsárkány elszalad, gyerekek hívják a tavasztündért:
- Gyere, tavasz, várva várlak, hozz levelet, fűnek, fának, illatokat a virágnak!
- Hipp, hopp itt vagyok, napsugárral cirógatok,
Ébredjetek szép virágok!
Illatotok szelek szárnyán messze szálljon!
Manóknak üvegébe bezáródjon!
Mesélő: Így történt, hogy idén Húsvétkor is minden manó legény meg tud locsolni minden manó leányt!

Húsvéti "vásárral" és kézműves műhellyel fejeztük be:

A liba tojásokat Berecky mártinak köszönhetjük.

Készülnek a húsvéti koszorúk az ajtókra, kepukra:

Az "illatos vízek készítése a locsoláshoz:

Befejezésül néhány kép a tavaszi/húsvéti dekorációnkból:

 

A "kalácskosár" Palásthy Ildi meglepetése és ezzel a képpel szeretnék mindenkinek jó hangulatú, napsugaras, illatos húsvéti készülődést kívánni!

15 húsvéti (tavaszi) koszorú

Képről, képre

Répás:

Képek forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on s164.photobucket.com

Kép forrása: Found on flickr.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Tojásos:

Kép forrása: Uploaded by user

Kép forrása: Found on tuinadvies.be

Kép forrása: Found on stylowi.pl

Kép forrása: Found on kreatywnezycie.blogspot.com

 

Kép forrása: Found on blog.hgtv.com

Tavaszi színekben:

Kép forrása: Found on paigespartyideas.com

Kép forrása: Found on flickr.com

Kép forrása: Found on karaspartyideas.com

Kép forrása: Found on happyhooligans.ca

Kép forrása: Found on happyhooligans.ca