Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Feedek
Megosztás

Körbe, körbe, körbe járom: görögdinnye

Élettani előnyei

Az érett dinnye erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésénél apró repedés látható. A görögdinnye legjobban meleg éghajlaton termeszthető, ha elég vizet kap. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít.

Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.

A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, ígyserkenti az agyműködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelőző hatású.

Ásványi anyagok tárháza, az idegsejtek működéséhez szükséges mangánt tartalmaz. A görögdinnyében a vérképzéshez és a sejtlégzéshez szükséges vas is megtalálható.

Két mondatban az én kedvencemről: sárgadinnye

A sárgadinnye magas karotin- és C-vitamin-tartalma is védi a szív koszorúereit. A benne lévő kálium csökkenti a magas vérnyomást, s a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódás elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi. Az adenozin pedig lassítja a véralvadást, ezáltal véd a trombózis ellen.

Bármelyik dinnyét választjuk, a gyümölcsöt – a szokással ellentétben – étkezés előtt együk. A még üres gyomorba kerülő fontos anyagok így könnyebben felszívódnak, s a benne lévő savak és rostok élénkítik a bélmozgást, elősegítve az emésztést.

Méregtelenítés

A dinnye 95 százaléka víz, így kiváló méregtelenítésre. A dinnyekúra megfiatalítja szervezetünket, és fogyókúrához is ideális program. A vitaminok és ásványi anyagok a keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, minden egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben.

Tarthatunkz egynapos dinnyekúrát is, de az ideális a háromnapos méregtelenítés.Ilyenkor a gyümölcsön, az ásványvízen és a teán kívül alig fogyasszunk szilárd táplálékot. Mivel a folyadékháztartásunk rendben van, közérzetünk és állóképességünk sem romlik. A kúra közben jótékony hatású a szauna, a masszázs, és naponta legalább egy óra intenzív mozgás. Három nap múlva szinte újjászületünk!

A dinnyediéta receptje

A kúrát megelőző napon felkészíthetjük szervezetünket a tehermentesítő napokra. Ilyenkor már csak könnyebb ételek kerüljenek a tányérunkra, és vacsora előtt igyunk meg egy pohár lenmagos vizet (2 evőkanál lenmagot keverjünk el 3-4 deciliter vízben)!

Az ideális esetben három napig tartó léböjt idején reggelire együnk egy szelet barna kenyeret egy kis vajjal, mellé 2 evőkanál sovány túrót, amelyet retekkel, zöldfűszerrel ízesíthetünk. Ebédre, uzsonnára, vacsorára pedig dinnyét, dinnyét, dinnyét, mennyiségi korlátozás nélkül!

Mellé bőségesen igyunk (legalább 1,5–2,5 liter) nátriumszegény, szénsavmentes ásványvizet és gyógyteát.

Tipp a dinnyék hűtéséhez

A görögdinnyét hűtőben kell tárolni, mert szobahőmérsékleten gyorsan megromlik. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha fóliával letakarjuk. A sárgadinnyét tartsuk szobahőmérsékleten, és csak fogyasztás előtt fél órával hűtsük le. A hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és elveszi a zamatát.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/

Receptek dinnyéből, dinnyehéjból dinnyemagból

Kép forrása: kreativkonyha.blogspot.com

Dinnyehúsból: Mentás, málnaecetes dinnyefagyi

Hozzávalók:
  • 2 dl összeturmixolt dinnye
  • 2 dl tejszín
  • 3-4 evőkanál kristály vagy pocukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor (és egy citrom reszelt héja)
  • pár csepp málnaecet
  • 4-5 menta levél

Tejszínt , cukrot, vaníliáscukrot, reszeltcitromhéjat és az apróra vágott mentaleveleket összefőzzük, kihűtjük és összekevetjük az összeturmixolt dinnyével. Formákba töltjük és pár órára a mélyhűtőbe tesszük.
Forrás: http://pinkcsoki.blogspot.hu/

Dinnyehéjból: Dinnyecsatni

Hozzávalók:

  • 50 dkg görögdinnyehéj
  • 1 lime vékony karikára vágva
  • 2 lime leve
  • 2 dl almaecet
  • 25 dkg  cukor
  • őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 2 kiskanál só

Elkészítés: A dinnyehéjról lekaparjuk az esetlegesen rajtamaradt piros húst, levágjuk a sötétzöld héját vékonyan, és a világoszöld héjat apró kockákra vágjuk. A hozzávalókkal addig főzzuk, amíg a dinnye áttetszővé válik, és besűrűsödik az egész. Sült húsok mellé kiváló és üdítő.

Dinnyehéj - lekvár

Hozzávalók:

Elkészítés: A görögdinnyehéjról lehámozzuk a külső zöld részét, a világos részét lereszeljük, héjastól hozzáreszeljük a citromot, és fedő alatt kb. 2 órán át puhára főzzük. Kavarni csak ritkán kell rajta egyet-egyet, mert nem ég le. Hozzáadjuk a cukrot, és még fél órát főzzük kevergetve. Üvegbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztba tesszük.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/
Dinnyemagból

Az első felhasználási lehetőség, amit találtam a dinnyemagra, az az őrleményéből készült tea. Ha hajlamos vagy vesekőképződésre, akkor beiktathatsz te is egy dinnyemag tea kúrát.

Örölj le 4 evőkanál friss dinnyemagot. Ezt két liter forrásban lévő vízbe szórva főzd még 15 percig. Miután kihűlt, szűrd le, úgy hogy fémmel ne érintkezzen. Az így kapott tea 2 napi adag. Egy nap szünetet beiktatva, ebben a ritmusban folytathatod a kúrát pár hétig.

Ropogtatni való csemege

Hozzávalók:

  • 1csésze nyers görögdinnye mag. Fontos. Csak a fekete magok a jók.
  • 1 evőkanál só
  • víz

Elkészítés:

  • Az összegyűjtött magokat alaposan mosd és szárítsd meg.
  • Egy serpenyőben, közepes hőfokon kezd el pirítani. Mikor a magok elkezdenek pattogni, az jelzi, hogy megpirultakl.
  • Közben egy pohár vízben oldd fel a sót, majd öntsd rá a megpirult magokra. Néha kevergesd meg, és amikor elfőtt a víz, kész is a csemegéd.

(Dinnyemaggal díszítve)

Csiteri-csütöri csütörtök

Csiteri, csütöri
csütörtök,
dinnyét lopott az
ördög.
Bugyogójába eldugta,
nem fért be a pokolba.
Öreg pásztor elfogta,
móresre tanította.

Színes papírból:

Kép forrása: www.freepatterns.com

Filcből:

Kép forrása: Wee Folk Art

Papírmasé tál:

Kép forrása: handmadekidsart.com


Pipacsok

Kép forrása: juma-szieszta.blogspot.com


Andonika : Pipacsok a hold fényében

Nyár közepén, ha az este
Elpihen a réten
Varázslatos csoda készül
Sápadt hold fényében.

Tücsök mester hangol, halkan
Cirpen hegedűje,
Lágyan zengő szép fuvolán
Szól a fülemüle.

Pipacsok a hold fényében
Tündérlánnyá válnak,
Piros selyem szoknyácskában
Tündértáncot járnak.

Rét közepén ezüstfényben
Ízzik a vadrózsa,
Táncol, hajlong körülötte
A tündérek csokra.

A zenekar játszik egyre
Lengő rózsaágon,
Az est múlik és a hajnal
Nincsen mire várjon.

Így a holdfény elbúcsúzik,
Harmatkönnyet hullat,
S a tündérek estig újra
Pipacsokba bújnak.

Zelk Zoltá: Pipacs meg a búzavirág

Az eső elállt, az érett búzakalászok táncba kezdtek az újból előbúvó nap alatt, s dúdolva, zizegve hajladoztak a szélben. A pipacsnak meg egyenest olyan jókedve kerekedett, hogy így szólt a kék búzavirághoz:

- Gyere, játsszunk valamit!
- Jó – felelte a búzavirág -, énekeljünk mi is, versenyt a kalászokkal.
- Azt nem, a kalászoknak sokkal szebb hangjuk van. Csak zizegjenek magukban.
- Nagyszerű! – kiáltotta el magát a búzavirág. – Játsszunk bújócskát!
A pipacs boldogan beleegyezett, nem látta, hogy a búzavirág ravaszkásan mosolyog.
- Te leszel a hunyó – szólt a búzavirág -, én most elbújok, és keressél meg!

A pipacs erre lehunyta piros szirmait, majd tízet számolt, s elindult keresni a búzavirágot. De bizony hiába, mert az úgy elbújt a búzatáblában, hogy három nap, három éjjel se lehetett volna megtalálni. Végre is a pipacs megunta a keresgélést, és elkiáltotta magát:
- Bújj elő, nem játszom tovább!
Hát a búzavirág éppen előtte ugrott föl nevetve.
- Látod, itt voltam az orrod előtt, mégse találtál meg!
Erre mérges lett a pipacs, és így szólt:
- Nem bánom, játsszunk tovább. Most én bújok el.

Úgy csinált, mintha elindulna a búzatábla végére, de hirtelen lehajolt. Gondolta, úgy tesz, mint a búzavirág, ott marad a helyén, az meg hadd keresse őt a tábla végén. Alig tudott felállni a csodálkozástól, mikor kisvártatva megérintette a búzavirág, és rákiáltott:
- Megvagy!
Szégyellte most már magát, ezért újból megkérte a búzavirágot, hogy játsszanak még tovább.
- Még egyszer elbújok – mondta , most próbálj megtalálni!
Most már a búzatábla legvégén bújt el, de hiába, mert a búzavirág ott is rögtön megtalálta.
- Most már látom, ügyesebb vagy nálam – mondta, és szomorúan lehajtott szirmokkal indult visszafelé. Egy arra szálló fürj megsajnálta, és vigasztalni kezdte:
- Dehogyis ügyesebb, csak ravaszabb nálad! Azért ajánlotta, hogy bújócskát játsszatok, mert téged könnyű megtalálni. A te piros színed kivirít a búzából, míg ő úgy elbújhat, hogy senki se találja meg!
- Hogy én erre nem gondoltam! – kiáltotta mérgesen a pipacs, és három napig rá sem nézett a búzavirágra. Csak aratás után békültek ki, amikor ott feküdtek a lekaszált búza között, s egy kislány fölszedte és csokorba kötözte őket..

A pipacs, mint gyógynövény

A pipacs májustól júliusig virágzik, de kési kelés esetén előfordul, hogy októberben bontja messziről virító, piros virágait. A pipacs kinyílt virágának szirmait és magját májustól augusztusig gyűjtik (lehetőleg száraz időben) és vékony rétegben elterítve, árnyékos helyen szárítják. A virágából készült tea köhögéscsillapító és nyugtató hatású. Virágszirmaiból vörös ételfesték készül. Nemesített változatait, amelyek a vad fajnál nagyobb virágúak és különlegesebb színűek, a kertekbe ültetik.

A pipacs teája köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Forrázata szemborogatásra és toroköblögetésre alkalmazható. Ugyanakkor idegcsillapító teaként sem utolsó (a migrénes fejfájásra kevert teák egyik fontos eleme.),  mellfájásnál, valamint köhögésnél, tüdőbajnál a teához mézet adva használják.

Tea-készítés: ½ l vízzel leforrázunk 15 g. pipacsot és 20 perc állás után szűrjük le. Mézzel és citrom levével ízesítjük.

KÖHÖGÉSCSILLLAPÍTÁSRA

Nemcsak tehát, hanem szirupot is készíthetsz pipacsból.

20 g pipacsszirmot 12 órán keresztül áztatunk 2,5 dl langyos vízben, majd kipréseljük, öntünk hozzá 100 g glicerint, 250 g cukrot, és szirupot főzünk belőle.
Felnőttek naponta legfeljebb 3 alkalommal fogyasszanak belőle egy-egy evőkanállal!

SZÁRAZ KÖHÖGÉS ESETÉN

Amikor ellenjavaltak a kodeintartalmú gyógyszerek, nagy segítségünkre lehet a pipacssziromból készített tea. Ehhez 1g (2 kávéskanálnyi) mennyiséget kell leforráznunk 2 dl forró vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd megisszuk. Naponta 2 adagot fogyasztunk. Gyerekeknek mézes keverék formájában adjuk, úgy, hogy fél evőkanálnyi főzetet 2 evőkanál mézzel keverünk össze.

A köhögő betegnél nemcsak a köhögést csillapítja, hanem meg is nyugtatja, ezzel is elősegíti a gyógyulást. Ugyanilyen jótékony hatású az asztma, heveny hörghurut vagy mandulagyulladás esetén.

ILLATOS SZIRMOKKAL KEVERVE

A pipacsszirmokat össze lehet keverni nagyon illatos, piros rózsaszirmokkal. Ezekből köhögéscsillapító növényi balzsamot készítünk, amelyben a rózsa gyulladás gátló és összehúzó hatása érvényesül.

MÁS GYÓGYNÖVÉNYEKKEL KÖPTETŐ HATÁSÚ

A pipacsszirom a papsajttal, a hársfa- és bodzavirággal, valamint az ökörfarkkóróval elkeverve köptető-nyugtató teakeverékké lép elő. Az 1:1 arányú keverékből 15 g-ot 5 dl vízzel leforrázunk és 10 percig lúgozódni hagyjuk. Ezután leszűrjük, sötét mézzel ízesítjük és 2 óránként egy-egy evőkanállal fogyasztunk belőle.

A HOMEOPÁTIA SEM NÉLKÜLÖZI

Légúti problémák, felső légúti gyulladásos betegségek gyógyítására, valamint káros mellékhatásoktól mentes nyugtatásra a homeopátiában is megtalálhat a pipacs. A D3 potenciájú készítményből naponta háromszor 8 cseppet kell bevenni.

TOROKFÁJÁSRA

A pipacs levéből készített gargalizálószert használhatjuk. Ehhez 2 evőkanálnyi felaprított levelet leforrázunk 5 dl vízzel, és 15 percig lúgozódni hagyjuk. Leszűrjük, és naponta 3-5 alkalommal öblögetünk vele, de óvatosan, nehogy lenyeljük, hiszen a szára és a levele (a mákfejhez hasonlóan) ópiumot tartalmaz!

Papírból:

Kép forrása: Mahiout Images Gallery

Kép forrása: couturecraft.blogspot.com

Kép forrása: beafunmum.com

Kép forrása: www.housingaforest.com

Filcből:

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.patchofpuddles.co.uk

Kép forrása: www.pinterest.com

+1 ötlet: pipacs tündér

Kép forrása: www.scottishfairies.co.uk

Nyár íze és illata üvegbe zárva - Rózsavíz és rózsa lekvár

Rózsavíz

Hozzávalók:

- pumpás flakon vagy egy kisebb üveg (a bébiételes is megteszi, ha nincs más)

- 5 - 6 maréknyi friss rózsaszirom (minél több, annál intenzívebb illatot kapunk)

- 1 üveg desztillált víz

Az elkészítés menete:

1. Egy lábosba szórjuk bele a szirmokat. Tegyünk bele egy fémrácsot és arra állítsunk egy akkora hőálló tálat, fémtálat. amelyik mellet, azért marad egy körülbelül ujjnyi hely.

2. Öntsük bele a desztillált vizet és takarjuk le egy megfordított fedővel.

3. A fedőre tegyünk zacskóba becsomagolt jégkockákat (tartsunk tartalékba is egy, két zacskóval, mert fontos, hogy a fedő hideg maradjon.

4. Tegyük fel a tűzhelyre és forraljuk a "varászfőzetünket addig, amig a desztillált víz el nem forr.

5. A fedő felemelése nélkül várjuk meg, hogy kihűljön és a kisebb tálban összegyűlt rózsavizet töltsük át az üvegekbe és zérjuk le légmentesen

6. Az üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk.

Az így elkészített rózsavíz nyugtatő hatású testpermet vagy fürdővíz adalék lehet.

Forrás: http://www.hobbikert.hu/

Kép forrása: ezertipp.hu

Rózsalekvár

Hozzávalók:

  • 15 dkg bordó rózsaszirom
  • 25-30 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 citrom leve
  • Dr. Oetker Express piros tortazselé + 2 dl víz
  • vaníliarúd (egy darabka)
  • két kardamommag

Az elkészítés menete:

  1. A szirmokat megmossuk, és 1,5 dl vízzel és a cukorral, fűszerekkel odatesszük főni. Lassú tűzön 40 percig főzzük.
  2. Két deci vízhez hozzákeverjük a zselatint, és hozzáöntjük a rózsához, majd a citrom levét is hozzákeverjük.
  3. Botmixerrel pépesítjük. Fölforraljuk, és forrón üvegekbe töltjük.
  4. A tetejére fordítjuk 5 percig, így nem kell hozzá tartósító.

Recept forrása: http://www.nosalty.hu/

Kép forrása:palocprovence.blogspot.com

Illatos rózsaszörp:

Hozzávalók:

- egy jó nagy adag illatos rózsaszirom (nálam kb. 3 liternyi lett mosás után, ez kb. fél kg)

- kb. 2 liter víz

- 1-1,5 kg cukor

- 3-4 db citrom ( vagy 3 dkg citromsav)

Elkészítés:

Először is keressünk szép piros, illatos rózsákat. Ehhez nem jó sem a sárga, sem a futórózsa. (A szörp színe  és illata miatt!)

Alaposan mossuk át őket, majd egy nagyobb lábosban a vízzel együtt tegyük fel főni. Addig főzzük, amíg az összes szirom szinte kifehéredik.

Ekkor szűrjük át, adjuk hozzá a citromot vagy citromsavat, valamint a cukrot vagy édesítőt is! Forrón merjük üvegekbe, állítsuk fejre őket és ugyanúgy dunsztoljuk, ahogy a lekvárokat szoktuk. Így tartósítószer nélkül is eláll hűvös helyen.

Forrás: http://ritmusakonyhaban.blog.hu/

Ráadás ötlet: Kandírozott rózsaszirom

Hozzávalók:

Tearózsa, ami házi és vegyszermentes
1 tojásfehérje
2 evőkanál víz
porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor

Szedjük le a rózsafejek szirmait és óvatosan mossuk meg. Tegyük 2 papírtörlő közé és szárítsuk meg. Próbáljuk meg nem összetörni őket. Nem nagyon fog sikerülni, de azért próbálkozzunk :D Egy picit verjük fel a tojásfehérjét és keverjük hozzá a vizet. Ha nagyon habos lenne, azt szedjük le róla. Egy ecsettel kenjük be a szirmokat a tojással, majd szórjuk meg porcukorral. Tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én ezt egy idő után nagyon-nagyon meguntam, beletettem egyszerre 5-6 szirmot is a tojásba, kiteregettem őket, megcukroztam, megfordítottam, megint cukroztam, majd a tálcára tettem. Lehet, hogy gyorsabb lett, de több cukor ment veszendőbe és macerás is volt. Na mindegy, azért végigszenvedtem magam rajta. Legközelebb kipróbálok majd még 1-2 módszert és megírom melyik jött be a legjobban :) Ha az összeset elkészítettük, akkor tegyük őket félre, lehetőleg egy napos helyre, és 2-4 napig szárítsuk őket, amíg ropogósak nem lesznek. Naponta 1-2x fordítgassuk át őket.

Forrás: http://araniel.wordpress.com/

"Égi fagylalt" - Magyar kézműves fagylalt napja (május 8.)

 

Nemes Nagy Ágnes: Égi fagylalt

Ég, ég, fényes ég,
óriási nyári kék.
Most egy felhő felszalad,
csupa jég és csupa hab,
mintha látnál óriási
tejszínfagylalt-tornyokat.
Nem sokáig bírja nyáron
úszni kezd az égi tálon,
olvad, olvad, szétcsepeg,
itt a zápor, cseppre csepp.
Kép forrása: www.coollikepie.com

Páskándi Géza: Fóka-fagylalt

Volt egyszer az Északi-sark legészakibb tengerének, az Északi-Jeges-tengernek is a legészakibb, legjegesebb vize-csücskén, volt egyszer egy úszó jéghegy.

Ezen a nagy úszó jéghegyen volt egy egész fókaváros: fóka bácsik, fóka nénik, apróka sok fóka fióka, csöpp kis jegesmedve bocsok, no, meg persze jó szüleik: Jegesmedve bácsi és Jegesmedve néni.

Jéghegy-város polgármestere Fóka Fidibusz bácsi volt, a Fóka-Cirkusz igazgatója pedig Fóka Frigyes, akinek hetedhét jégháton legeslegszebb meg leghosszabb fókabajusza volt, kár, hogy nem csüng idáig, a házatok sarkáig, mert akkor ti is láthatnátok.

Szóval Jéghegy-városban vígan éltek mókás fókák, dirmidörmi buksi fejű hömbörgő kis medvefiak.

Jegesmedve néninek, Jegesmedve bácsinak volt három bocsfiacskája: Dirmi, Dörmi s a legkisebb, a moszatcsöpp Hömböri. Mind a hárman olyan fehérek voltak, mint a ma született bárány, vagy tán még annál is fehérebbek, mint a frissen hullott, első hó.

A három kis medvebocsnak volt három kis lánybarátja, három apró fókalány: Fóka Fifi, Fóka Fruzsi s legkisebb, a moszatcsöpp, bogárszemű Fóka Furcsika.

Ezek együtt így hatosban jól értették egymás szavát, soha nem is veszekedtek, egymás haját, hajfonatát nem húzgálták, nem öltötték ki a nyelvük, csúfolkodni nem szerettek: kedvesek, kerekek, illedelmes gyerekek voltak mind a hatan.

Eljött a nyár Jégvárosba, el a nagy vakáció. Együtt jártak a cirkuszba megbámulni Fóka Fánit, azt a híres kötéltáncos nénit és a még híresebb bohóc bácsit, Fóka107108109füle Tóbiást, aki orrán nagy pamaccsal, fülcimpáján két vekkerrel temérdek mókát csinált.

Ki-kijártak a strandra is, mikor nagyon melegük volt, bundájukat levetették fürdőnadrágot kötöttek, fejest ugrottak a vízbe, úszkáltak ott nagy vidáman, hűsítették magukat.

Hanem unták a csavargást meg a sok szép jégcsodát, s az jutott eszükbe végül, készíteni kéne most már valami okosat, felnőttesen-komolyat.

– Mit készítsünk? – így dirmegett bocshangon a kis Dirmi.

– Hát egy szánkót – dörmögte rá azon nyomban Dörmi is.

– Remek dolog! – lelkesedett fókahangon Fifike.

– Kezdjük mindjárt! – így kiáltott mókás kedvvel Fruzsika.

Hanem a kis Hömböri, no meg a kis Furcsika elhúzták a szájukat.

– Nyáron szánkót? Minek az? – szólott a csöpp Hömböri.

– De butus vagy! – dirmegte meg dörmögte a két nagyobb, tapasztaltabb bocstestvérük, Dirmike és Dörmike.

– Bizony butus! – fitogtatta fifikáját, éles eszét Fifike és Fruzsika.

Hanem a két kisebb csak hajtogatta, hogy bizony a szánkó nem nyárra, de télire való.

– Itt nyáron is tél van… – magyarázta bocs-öccsének bocs-bátyjuk.

– Bizony, itt nyáron is tél van… – nevetett a nagyobbacska, szintén csacska fóka nénje a húgán.

– Szánkó helyett én építnék egy nagy, tágas fridzsidert, ennek mama is örülne, tán medvecukrot is adna hálából… – így morfondírozott Hömböri, a legkisebb pöttöm bocs.

– Bizony, ez aztán jó lenne… – örvendezett Furcsika.

Erre aztán mind a hatnak felragyogott a szeme.

– Tudjátok meg, nem rossz ötlet! Próbáljuk meg! – kiáltották egyszerre.

El is kezdték építeni a hatalmas fridzsidert.

Összeszedtek mindenféle vasdarabot, régi szigonyt, drótból hajókötelet, csónak, bárka oldaláról bádog került hamarost.

Fúr és farag Dirmi s Dörmi, reszel, hajlít, kalapál, Hömböri a jeget hordja, a lányok meg adogatják kezükbe a szegeket.

Három napja izgalomban ég a hat kis szerelő, az orcájuk tüzel, mintha piros lángok lobognának. (Szerencsére sok a jég itt, így hát tüzet egy se fog.)

Végre elkészült a pompás, a jéghideg fridzsider, kívül-belül olyan hideg, mintha csak a Jéghegy-város minden jege benne lenne.

Körülállták, meghurrázták remek alkotásukat, majd a jégen hazatolták, hadd örvendjen a család.

Jegesmedve bácsi-néni összecsapta a kezét:

– Hej, milyen ügyes gyerkőcök! Mire kell ez? – kérdezték.

Dirmi torkát köszörülte, s így szólt ünnepélyesen:

– Ez fridzsider. Hogy a kolbász meg a sonka el ne romoljék, azért… Nem engedi be a legyet, s szódavizet, limonádét, málnaszörpöt hűsen tart…

De a bácsi meg a néni nevetett.

– Fiacskáim, mint tudjátok, légy itt bizony nemigen van. A kolbászt meg a sonkát mindig frissen esszük, mert köröttünk, mint látjátok, minden-minden csupa jég.

Elszomorodtak a bocsok, el a fókaleánykák, hanem erre Jegesmedve bácsi s néni megvigasztalta őket:

– Hasznát ugyan nem láthatjuk, hanem azért elfogadjuk, jó lesz árnyékaszalónak, s benne sütjük ropogósra, szép pirosra a jeget… Ha már annyit fáradtatok, köszönjük az ajándékot! – és belenyúlt medve néni fiókjába, s mind a hat szorgos gyereknek adott egy-egy tele marék finom, édes medvecukrot.

Erre aztán vidámság lett, felhevültek a kicsik, kimentek a jégmezőre, hóhatárba szellőzködni, ugrándozni, viháncolni egy kicsit. Szedtek is nagy jégvázába három nagy öl jégvirágot.

Délutánra még szebb tervet sütöttek ki a jég hátán holnapra.

– Fagylaltot fogunk árulni! – egyeztek meg kórusban.

Szereztek hát vaníliát, cukrot, tejszínt és jeget, s ahogy kész lett, azon nyomban tolták a két kereken.

Fölírták a kocsi oldalára:

Fóka-fagylalt

Készíti: Fifi, Fruzsi, Furcsika, Dirmi, Dörmi, Hömböri.

Ára: egy jég.

Olcsóbban, mint ingyen, senkinek se adjuk. Legfönnebb a gyermekeknek!

Volt is keletje-kapatja, kaptak rögvest rajta, de nem azért mert a kicsik ingyen adták, nem is mintha a jég-meleg olyan izzasztó lett volna, hanem azért, hogy ezzel a hat gyermeknek, akik szívvel fáradoztak, örömet is szerezzenek.

A hat barát, de jó barát pedig vígan dolgozott, készítette a fagylaltot, s közben arról énekelt, hogy megélnek, bíz megélnek, meg ők a jég hátán is!

Kép forrása: katherinemaries.com

Kép forrása: maricopastamper.blogspot.com

Kép forrása: rubypr.com

Kép forrása: www.scrapbookandcards.com

Kép forrása: www.secondcitysoiree.com

Kép forrása: paperplateandplane.wordpress.com

Kép forrása: dollarstorecrafts.com

Kép forrása: funfamilycrafts.com

Kép forrása: csaladinfo.blogspot.com