Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Körbe, körbe, körbe járom: görögdinnye

Élettani előnyei

Az érett dinnye erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésénél apró repedés látható. A görögdinnye legjobban meleg éghajlaton termeszthető, ha elég vizet kap. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít.

Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.

A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, ígyserkenti az agyműködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelőző hatású.

Ásványi anyagok tárháza, az idegsejtek működéséhez szükséges mangánt tartalmaz. A görögdinnyében a vérképzéshez és a sejtlégzéshez szükséges vas is megtalálható.

Két mondatban az én kedvencemről: sárgadinnye

A sárgadinnye magas karotin- és C-vitamin-tartalma is védi a szív koszorúereit. A benne lévő kálium csökkenti a magas vérnyomást, s a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódás elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi. Az adenozin pedig lassítja a véralvadást, ezáltal véd a trombózis ellen.

Bármelyik dinnyét választjuk, a gyümölcsöt – a szokással ellentétben – étkezés előtt együk. A még üres gyomorba kerülő fontos anyagok így könnyebben felszívódnak, s a benne lévő savak és rostok élénkítik a bélmozgást, elősegítve az emésztést.

Méregtelenítés

A dinnye 95 százaléka víz, így kiváló méregtelenítésre. A dinnyekúra megfiatalítja szervezetünket, és fogyókúrához is ideális program. A vitaminok és ásványi anyagok a keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, minden egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben.

Tarthatunkz egynapos dinnyekúrát is, de az ideális a háromnapos méregtelenítés.Ilyenkor a gyümölcsön, az ásványvízen és a teán kívül alig fogyasszunk szilárd táplálékot. Mivel a folyadékháztartásunk rendben van, közérzetünk és állóképességünk sem romlik. A kúra közben jótékony hatású a szauna, a masszázs, és naponta legalább egy óra intenzív mozgás. Három nap múlva szinte újjászületünk!

A dinnyediéta receptje

A kúrát megelőző napon felkészíthetjük szervezetünket a tehermentesítő napokra. Ilyenkor már csak könnyebb ételek kerüljenek a tányérunkra, és vacsora előtt igyunk meg egy pohár lenmagos vizet (2 evőkanál lenmagot keverjünk el 3-4 deciliter vízben)!

Az ideális esetben három napig tartó léböjt idején reggelire együnk egy szelet barna kenyeret egy kis vajjal, mellé 2 evőkanál sovány túrót, amelyet retekkel, zöldfűszerrel ízesíthetünk. Ebédre, uzsonnára, vacsorára pedig dinnyét, dinnyét, dinnyét, mennyiségi korlátozás nélkül!

Mellé bőségesen igyunk (legalább 1,5–2,5 liter) nátriumszegény, szénsavmentes ásványvizet és gyógyteát.

Tipp a dinnyék hűtéséhez

A görögdinnyét hűtőben kell tárolni, mert szobahőmérsékleten gyorsan megromlik. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha fóliával letakarjuk. A sárgadinnyét tartsuk szobahőmérsékleten, és csak fogyasztás előtt fél órával hűtsük le. A hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és elveszi a zamatát.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/

Receptek dinnyéből, dinnyehéjból dinnyemagból

Kép forrása: kreativkonyha.blogspot.com

Dinnyehúsból: Mentás, málnaecetes dinnyefagyi

Hozzávalók:
  • 2 dl összeturmixolt dinnye
  • 2 dl tejszín
  • 3-4 evőkanál kristály vagy pocukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor (és egy citrom reszelt héja)
  • pár csepp málnaecet
  • 4-5 menta levél

Tejszínt , cukrot, vaníliáscukrot, reszeltcitromhéjat és az apróra vágott mentaleveleket összefőzzük, kihűtjük és összekevetjük az összeturmixolt dinnyével. Formákba töltjük és pár órára a mélyhűtőbe tesszük.
Forrás: http://pinkcsoki.blogspot.hu/

Dinnyehéjból: Dinnyecsatni

Hozzávalók:

  • 50 dkg görögdinnyehéj
  • 1 lime vékony karikára vágva
  • 2 lime leve
  • 2 dl almaecet
  • 25 dkg  cukor
  • őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 2 kiskanál só

Elkészítés: A dinnyehéjról lekaparjuk az esetlegesen rajtamaradt piros húst, levágjuk a sötétzöld héját vékonyan, és a világoszöld héjat apró kockákra vágjuk. A hozzávalókkal addig főzzuk, amíg a dinnye áttetszővé válik, és besűrűsödik az egész. Sült húsok mellé kiváló és üdítő.

Dinnyehéj - lekvár

Hozzávalók:

Elkészítés: A görögdinnyehéjról lehámozzuk a külső zöld részét, a világos részét lereszeljük, héjastól hozzáreszeljük a citromot, és fedő alatt kb. 2 órán át puhára főzzük. Kavarni csak ritkán kell rajta egyet-egyet, mert nem ég le. Hozzáadjuk a cukrot, és még fél órát főzzük kevergetve. Üvegbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztba tesszük.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/
Dinnyemagból

Az első felhasználási lehetőség, amit találtam a dinnyemagra, az az őrleményéből készült tea. Ha hajlamos vagy vesekőképződésre, akkor beiktathatsz te is egy dinnyemag tea kúrát.

Örölj le 4 evőkanál friss dinnyemagot. Ezt két liter forrásban lévő vízbe szórva főzd még 15 percig. Miután kihűlt, szűrd le, úgy hogy fémmel ne érintkezzen. Az így kapott tea 2 napi adag. Egy nap szünetet beiktatva, ebben a ritmusban folytathatod a kúrát pár hétig.

Ropogtatni való csemege

Hozzávalók:

  • 1csésze nyers görögdinnye mag. Fontos. Csak a fekete magok a jók.
  • 1 evőkanál só
  • víz

Elkészítés:

  • Az összegyűjtött magokat alaposan mosd és szárítsd meg.
  • Egy serpenyőben, közepes hőfokon kezd el pirítani. Mikor a magok elkezdenek pattogni, az jelzi, hogy megpirultakl.
  • Közben egy pohár vízben oldd fel a sót, majd öntsd rá a megpirult magokra. Néha kevergesd meg, és amikor elfőtt a víz, kész is a csemegéd.

(Dinnyemaggal díszítve)

Csiteri-csütöri csütörtök

Csiteri, csütöri
csütörtök,
dinnyét lopott az
ördög.
Bugyogójába eldugta,
nem fért be a pokolba.
Öreg pásztor elfogta,
móresre tanította.

Színes papírból:

Kép forrása: www.freepatterns.com

Filcből:

Kép forrása: Wee Folk Art

Papírmasé tál:

Kép forrása: handmadekidsart.com


Körbe, körbe, körbe járom: cseresznye

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az „istenek eledelét”. A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

Csupa egészség

cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Vértisztító

A cseresznye kiváló vértisztító, amely hatásának következtében csodákat tehet velünk. A sok húst és kevés gyümölcsöt tartalmazó táplálkozás során a vérben több olyan káros anyag felhalmozódását is eredményezi, amelyek kellemetlen érzést, akár fájdalmat is okozhat. 

A cseresznye kiválóan tisztítja a vért, így több olyan ízületi problémánk is megoldódhat a fogyasztásával, amelyektől korábban szenvedtünk.

Bőrtisztítás

A cseresznye a vérünkön keresztül a bőrünket is egészségesebbé képes varázsolni. Elég csak naponta egy keveset fogyasztani belőle, és arcunk máris látványosan megfiatalodik. A zsíros bőr egészségesebb lesz, a pattanások csökkennek, és a csillogó arcbőr is kevésbé fénylővé válik.

Hormonok

A cseresznye rendszeres fogyasztása pozitív irányba módosíthatja a szervezet hormontermelését. 

A cseresznye hatására helyreáll a szervezet hormonegyensúlya, ami testünk szinte minden részére jótékonyan hathat. Sokan szednek mesterséges hormonokat, különösen a változó korban, de ezek a hormonok több negatív hatást is kiválthat. Nekik különösen ajánlott, hogy ilyenkor inkább a cseresznyét válasszák.

Ásványi anyagok

A cseresznye nagy mennyiségben tartalma káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, amelyek mind erősítik szervezetünket. Ezen kívül rengeteg nyomelem van benne, amely segítik az emésztő- és immunrendszer megfelelő működését. 

Emellett a cseresznye lúgosító hatással is rendelkezik, így az elsavasodás következtében kialakuló betegségeket is megállítja. Általános szabály, hogy minél sötétebb a cseresznye, annál magasabb arányban tartalmaz ásványi anyagokat.

Vitaminok

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz C- és B-vitamint, ami ideális a szervezet vitaminszükségletének megteremtéséhez. 

Rendszeres fogyasztásával nem csak egészségünket, de szépségünket is tovább megőrizhetjük, ugyanis ezek a vitaminok kiváló antioxidánsok, és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy bőrünk fiatal, ránctalan és finom tapintású maradjon. A C-vitamin emellett elősegíti a kollagén képződését is, ami szintén sokat számít bőrünk fiatalságának megőrzésében.

Fogyókúra

Fogyókúrához is ideális választás a cseresznye. Figyeljünk az alapos tisztításra, de ha ezt megtesszük, akkor akár fél kilót is ehetünk belőle naponta. Vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a kúra alatt nem fáradunk el és nem érezzük sokáig éhesnek sem magunkat. 

Kiváló vízhajtó, így segít a felesleges víz eltávolításában, ami nem csak a fogyókúra, de a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez is hasznos.

Forrás: http://www.bien.hu/

Fontos!

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat!

A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/

Szedd magad! Cseresznyeföldek

Eger, Donát Dűlő

  • GPS koordináták: E20.388028, N47.915235
    Telefonszám: +36-36/ 313-434

Gyöngyös, Székely Család

  • Kapcsolat: Székely Zoltán; Székely Gábor
    Cím: Gyöngyös felől a 3-as úton, a 78. km kőnél.
    GPS koordináták: E19.888554, N47.753740
    Telefonszám: +36-20/ 351-6391; +36-70/ 362-3934
    Email cím: szeddmagadgyumolcs@gmail.com
    Weboldal cím: http://www.szeddmagad.atw.hu/
    Nyitás: NYITVA
    Ár: 300.-Ft/kg

Pécel, Hardi Miklós kertje

  • Kapcsolat: Hardi Miklós
    Cím: 2119 Pécel – A 31. számú főútról kell lekanyarodni Pécel és Maglód között a Fáy-tanyai lehajtónál, majd az aszfalt úton egyenesen, a Kati-Majort jelző táblánál még tovább kb. 250 m-t, majd balra 200 méterre van a gyümölcsös.
    GPS koordináták: E19.367490, N47.468004
    Telefonszám: +36-20/ 537-5836
    Nyitás: június 10.
    Ár: 10 kg alatt 350.-Ft/kg, 10 kg-tól 300.-Ft/kg

Pomáz, Dolinai Kert

  • Kapcsolat: Kovács Lilla
    Cím: 2013 Pomáz, Dolinai út vége
    Telefonszám: +36-26/ 325-346
    Email cím: piliskertpomaz@gmail.com
    Nyitás: június 10.
    Ár: 300.-Ft/kg

Szobi Gyümölcsöskert

  • Kapcsolat: Nagy Éva, Nagy Tamás
    GPS koordináták: E18.886702, N47.819769
    Telefonszám: +36-20/ 490-4270; +36-20/ 331-8030
    Email cím: mallycom@freemail.hu
    Weboldal cím:  http://szeddmagad.hupont.hu/1/szedd-magad
    Nyitás: Várhatóan 06. 15-én

Veszprém, Szabadságpuszta

  • Cím: 73-as út, a szabadságpusztai behajtótól kitáblázva
    GPS koordináták: E17.919145, N47.059815
    Telefonszám: +36-30/ 378-9064 ; +36-88/ 441-521
    Email cím: mgrt@invitel.hu
    Nyitás: Június 20. körül

 

Mese, mese mátka

Mester Györgyi: A pillangófa

A kis vadcseresznye igazán véletlenül, afféle „talált gyerekként” került az erdőbe.

Élete kezdetén, egy öreg gyümölcsfa alatt lelt rá a nagy étvágyú seregély. A fűben szanaszéjjel heverő, utolsó, elfonnyadt szemek közül csippentette fel a csőrébe, s röpült vele a magas égbe, majd leszállt az erdőnek egy bokros részén, hogy avatatlan szemek elől rejtve, nyugodtan csemegézhessen belőle. Csipegette, vagdosta a csőrével, majd amikor már nem talált rajta ennivalót, otthagyta, és továbbállt.

A következő napokban a júniusi eső alaposan megáztatta a talajt, s az immár lecsupaszított magocska beágyazódott az erdő földjébe. Telt-múlt az idő, s a borsónyi kis mag megrepedt, apró hajszálgyökerei maguknak utat keresve fúródtak a porhanyós talajba. A gyökerek lefelé törekedtek, mintha látogatást akarnának tenni az anyaföld mélyében, a vékonyka zöld szár pedig fölfelé, a világosság felé húzódzkodott. Eleinte vaskosabbak voltak nála még a gaz s az erdei gyomok szárai is, azután lassan megerősödött. Törzse előbb hajlékony botocskához, majd seprűnyélhez vált hasonlatossá, később gyermekkar vastagságúra hízott. Sudár, egyenes tartása lett, de semmi több.      Csenevész törzsével, összevissza nyújtózkodó barna ágacskáival senki sem vette komolyan. Igazán fel sem tűnt az embermagasságú gazban, s amikor még ki is levelesedett, teljesen beleolvadt a környezetébe. Szégyenkezett miatta eleget. Színtelen kis jöttmentnek érezte magát, akit éppen csak megtűrnek a nagyok, és attól félt, talán nem is nő tovább. Főként attól tartott, hogy soha, semmivel sem fog kitűnni az erdő aljnövényzetéből, a cserjék áthatolhatatlannak tűnő, zöld paravánt alkotó sűrűjéből. Szomorú kis életébe csupán a szomjoltó, langy tavaszi esők, a nyári szél tikkadtságot hozó forrósága s az őszi dér hoztak némi változatosságot, na meg az első hó bársonyosan puha érintése, mely habkönnyű fehér palástként borult gyönge vállaira. Még a rovarok is elkerülték. Az éltető napfény csak akkor jutott el hozzá, amikor ősszel lehullott az őt körülvevő, hatalmas felkiáltójelként fölébe magasodó gyertyánok és bükkök lombja, vagy ha a viharos szél megtáncoltatta, kedvére hajlítgatta a szálas faóriások koronáját.

Csendben, esemény nélkül teltek a napjai, szelek szárnyán, gyorsan röpült az idő.  Nem sok minden változott a környezetében. Az idő múlását csupán azon érzékelte, hogy egyszer kibújtak a zöld levelei, azután meg mind lehullottak. Nagy ritkán kidőlt egy-egy öreg fa, vagy új madárcsalád fészkelt a vastagabb ágakra, s ez így ment évről évre.

Egy tavaszon azonban, amikor a természet is még csak ébredőben volt, váratlanul új érzések kerítették hatalmukba. Az első napsugarak, mint ilyenkor mindig, jólesőn melengették ágait, rajtuk azonban, a szokásos, hosszúkás levélrügyek mellett, kis göböcskék kezdtek kinőni. Először azt hitte, valamiféle kór támadta meg, de fájdalmat nem érzett, a levelei ugyanúgy zöldültek, mint korábban, s a gyökerei sem lazultak meg, sőt, talán még jobban kapaszkodtak, szilárdan kötötték őt a földhöz.

A kis képződmények egyszer csak hasadozni kezdtek. Sajnálta, mert már elfogadta a létüket, hozzászokott a látványhoz, amitől egy kicsit végre ő is más lett. Most azonban úgy tűnt, kifakulnak, elhalnak, majd lehullanak, hogy részévé váljanak az erdő humuszos talajának. Már előre félt attól, hogy megint ugyanolyan jellegtelen lesz, mint azelőtt volt. Nehezen, de próbálta elfogadni az elfogadhatatlant.

A nagy, tüzes golyóbis napról napra melegebben sütött, beköszöntött az igazi tavasz. Egy reggel arra ébredt, hogy valami megváltozott körülötte. Mintha megint leesett volna a hó. De az nem lehet, ilyen meleg hajnalokon már nem szokott hó esni, legfeljebb eső! Akkor pedig valamiféle hófehér lepkeraj pihenhetett meg ágaimon – gondolta –, bár a szárnyukat egyáltalában nem rezegtették, és amikor próbaképpen egy kicsit megrázkódott, egyetlen egy se rebbent fel közülük. A fehér pillangóhadat jobban szemügyre véve észrevette, van közöttük, amelyik még csak félig bújt ki a gubójából. Az meg hogy lehet? Ilyet se látott még, amióta világ a világ! Hirtelen ráismert az előző nap még csak hasadozó, zöld kis gömböcskére, vagyis hogy abból is félig kibújt egy pillangó. De hiszen akkor ő pillangófa!

Miközben ezen morfondírozott, zümmögő hang hallatszott, és egy sárga csíkos, pihén pihés kis rovar telepedett a fehér pillére.

– Nem mész onnan – rivallt rá –, hagyd békén az én pillangóimat!

– Micsodáidat?! – ámult el a méhecske. Aztán hirtelen rájött. – Te buta kis vadcseresznyefa! Nincs neked pillangód egy se, de csodaszépen kivirágoztál. Biztosan ezek az első virágaid, azért nem ismerted fel őket. Légy büszke magadra, te vagy itt a legszebb!

A kis vadcseresznyefát kimondhatatlanul jó érzés töltötte el. Megdicsérték, szépnek tartják, talán mégsem olyan haszontalan jószág ő! A nap folyamán egyre több méhecske dongta körül, és ő boldogan tárta ki előttük virágai kelyhét, s csak adakozott, adakozott. A körülötte lévő hatalmas, öreg fák is mintha meghajtották volna felé a koronájukat, elismerésük jeléül, s a játékos kedvű szél is azt susogta a fülébe: nagyra nőj, kicsi fácska, te vagy itt a legszebb!

Mire az üde tavaszt felváltotta a meleg nyár, a kis fa hófehér virágai helyén piros, később feketébe hajló apró cseresznyeszemek jelentek meg. Többé magányos sem volt. Látogatták a madarak, s az erdő apró rágcsálói is bele-belekóstoltak a földre hullott keserédes csemegébe. Színes bogyóival a zöld paraván élő dísze lett a kis fa.

Beköszöntött az ősz, és tarka-barka, sárgáspirosan zöldesbarna leveleivel ő megint csak felhívta magára a figyelmet. A tél múltával aztán alig győzte kivárni, hogy újra csókot leheljen ágaira az első tavaszi nap, virágot bonthasson, s a bolondos szél erdőszerte hírül adja: kivirágzott a kis vadcseresznyefa, és már megint ő a legszebb…

 

Kányádi Sándor : Két szem cseresznye


Történt egyszer, éppen a tavaszi-nyári napforduló reggelén, hogy a felek, mármint a harmatos szemmel elköszönő tavasz s a széles mosollyal megérkező nyár, összeszólalkoztak. S ha még idejében közbe nem lép egy kisfiú meg egy kislány, talán össze is verekednek.

Pedig az elején igazán szívélyesek, mondhatnám, testvérien kedvesek voltak egymáshoz. Az öreg tavasz kézen fogta az újdonsült nyarat, végigvezette erdőn-mezőn, hegyeken-völgyeken, dombokon, lankákon s véget nem érő, kalászringató síkságokon.

Egyszóval annak rendje és módja szerint számba adott az előd az utódnak mindent, amit csak számba adhat a tavasz a nyárnak. Még tanácsokkal is ellátta a bölcs tavasz az ifjút, hogy hová kellene egy kicsit több eső vagy éppenséggel több napfény. Ahová már nem tellett az ő megfogyatkozott erejéből.

Hallgatta a nyár a tavaszt nagy figyelemmel, bólintott is olykor-olykor nyomatékul, miközben a szeme sarkából már az önálló gazda tekintetével vetett egy-egy pillantást az érőfélben lévő árpa- s a már-már sárgába hajló búzatáblákra.

- Aztán a gyümölcsösöket külön figyelmedbe ajánlom - mondta a tavasz, amint az ő utolsó harmatába ösvényt verve, a kertek felé közeledtek.
- Hogyne, hogyne, hát persze! - bólogatott a nyár szórakozottan, s közben az útjukba hajló kalászokat simogatta, húzogatta, hadd tömöttődjenek.

Oldalt kapta erre a fejét a tavasz. Látta, hogy már a nyár csak tiszteletből hallgatja az ő mondókáját, tanácsait. Sértődötten elhallgatott.

A nyár viszont észre sem vette a tavasz sértődöttségét, továbbra is szorgalmasan bólogatott, mintha még beszélne az öreg. Bólogatott és simogatta a kalászokat.

Ettől végképpen megbántódott a tavasz. Érezte, hogy a szíve is egyből megöregedett.
- Fiatalság hálátlanság - mormogta már csak inkább magának.
A nyár persze erre is bólintott.
Sóhajtott egy nagyot a tavasz.
- Úgy bizony! - füttyentette el magát a kölyöknyár, mert éppen egy szarka röpült el nagy csörögve a fejük fölött.

- Hát akkor szusszanjunk egyet, mielőtt elmennék - mondta a tavasz, amint beértek az első gyümölcsöskertbe, s azzal le is zöttyent az árpára érő körtefa alá. A nyár is vidáman mellé kuporodott, de a szeme fönn az ágak hegyén járt.

- Rázintsd már meg azt az alsó ágat - enyhült meg bölcsen a tavasz -, hadd lássuk, megérett-e már. Látom, a nyálad is kicsordult, annyira kívánod.

Nem kellett kétszer mondani a nyárnak, fönn termett az ágak közt, s rázta a fát, hogy csak úgy potyogott a körte.
- Elég, elég! Nem kell mindent egyszerre fölfalni! - fenyegette meg a földre huppanó fürge nyarat, aki hamar telekapkodta a kalapját körtével, s illedelmesen odakínálta az öregnek.

Az öreg tavasz ettől megenyhült valamelyest. Kiválasztott egy érettebb formát, és elkezdte majszolni. A nyár pedig a térde közé kapta a kalapot, és rágcsálni kezdett jó étvággyal.
- Hű, de finom, hű, de jó! - ujjongott a nyár.
- Hát igen, már ehető - mondta a tavasz, de megint csak elszomorodott attól, hogy a nyár milyen mohón zabálja az aranysárga körtét, tulajdonképpen az ő körtéjét, s még csak le sem rágja tisztességesen a csutkáról, máris újba harap. "Mindenemet el fogja pusztítani ezzel a féktelen étvágyával, mindenemet, amiért annyit dolgoztam, kínlódtam - gondolta nagy búsan, és elnézett a szemközti cseresznyefa megfosztott ágai között. - No de ezt nem hagyom ennek a nagybélűnek" - villant fel a tekintete, amint meglátta az utolsó két szem cseresznyét a fán.

- Nini, cseresznye - dobta el a körtét kalapostul a nyár, s már rugaszkodott is a fára. De az öreg még idejében elkapta nyár úrfi nadrágját.
- Nem oda Buda, a cseresznye még engem illet!
- Abizony már az enyém! - nyelvelt vissza nyár úrfi.
- Majd mindjárt megmutatom, hogy mi a tiéd, szemtelenje! A fenekeden mutatom meg! - markolta meg most már két kézzel a ficánkoló nyár nadrágját.

- Eresszen el, eresszen el, enyém a cseresznye! Én vagyok már itt a gazda, enyém a cseresznye, enyém, ha itt hagyta!
- Még nem mentem el. A cseresznyét nem hagyom.
- Mért ne hagyná? Evett már kend éppen elég cseresznyét. Mind kend ette meg.
- Ezt is megeszem, mert szemtelen vagy.
- Nem vagyok szemtelen.
- Az vagy, ha mondom!

És amíg így vitatkoztak, s már-már majdnem hajba kaptak, jött egy kisfiú meg egy kislány. A vakáció első napja lévén, boldogan fürödtek a harmatban. Az ő szemük is mind az ágak hegyén járt.

A kislány meg is látta a pár szem cseresznyét. Erre a fiú már fönn volt a fán. Leszakította, és mint egy szép fülbevalót, a kislány fülére akasztotta. És azzal vidáman tovább ugrándoztak.

Erre az öreg tavasz is elengedte nyár úrfi nadrágja trottyát. Nyár úrfi meg röstelkedve megkövette az öreg tavaszt. Jót nevettek azon, hogy mindketten hoppon maradtak.

- Hát akkor az esztend' ilyenkori viszontlátásra, fiam - mondta a tavasz, és megsimogatta a nyarat. Fölült a lombok között rejtőző kakukk hangjára, s elszállt.

- Viszontlátásra, viszontlátásra, köszönöm a tanácsait! - kiáltott utána a nyár meghatódva. Szétnézett a kertben, arcát a tavasz utolsó, már fölszáradni készülő harmatában jól megmosta. Aztán fütyörészve nekivágott a határnak. Igyekeznie kellett, nemsokára nyakán az aratás.

 

Zelk Zoltán: Megérett a cseresznye

Megérett a cseresznye
piroslik az ágon.
Ezer piros csengettyű
csilingel a fákon. 

Megérett a cseresznye
szedik a kosárba.
Holnap reggel szekérrel
viszik a vásárba.

Jaj,de piros,jaj de szép,
az íze de édes!
Sül is már a tepsiben
a cseresznyerétes!

Ez elmegy cseresznyét szedni

( Kéz ökölben, sorra kinyújtjuk az ujjainkat)

Ez elmegy cseresznyét szedni,(hüvelykujj)

Ez felmászik a fára,(mutatóujj)

Ez megrázza,(középső ujj)

Ez felszedi,(gyűrűsujj)

Ez a kicsi mind megeszi.(kisujj)

Hamm!(mintha bekapnánk valamit)

Ötletek alkotáshoz

Cseresznyevirág:

tojástartóból:

Kép forrása: craftsbyamanda.com

pisztáciahéjból:

Kép forrása: chloeruoyi.blogspot.com

Pet palackkal nyomdázva:

Kép forrása: dollarstorecrafts.com

kávéfilterből:

Kép forrása: www.allfreeholidaycrafts.com

Cseresznye.

papírból:

Kép forrása: www.allfreeholidaycrafts.com

filcből:

Kép forrása: imgfave.com

fonalból:

Kép forrása: lastejeymaneje.blogspot.com

textilből:

Kép forrása: shop.ginihouse3.de

gombbehúzással:

Kép forrása: Kép forrása: Les Coups de coeur de Stef

Magpárna fül(has) fájásra:

Kép forrása: mara-varrogat.blogspot.com

Kép forrása: www.meska.hu

Receptek

Kép forrása: www.receptoldal.hu

Cseresznyés tiramisu

Hozzávalók:

25  dg túró

20 dkg porcukor
1 pohár tejföl
1/2 dl kávélikőr
kb. 30 db babapiskóta
1 kis üveg kandírozott cseresznye
2 dl meggy dzsem

Elkészítés:

Keverjük habosra a túrót, a porcukrot és a tejfölt. A babapiskótát tördeljük össze, majd locsoljuk meg a kávélikőrrel. A kandírozott cseresznyét keverjük el a meggy dzsemmel. Kehelypohár aljára tegyünk túrót, rá cseresznyét, rá piskótát, majd megint túrót, piskótát és cseresznyét. A tetejére kevés túró kerüljön. 2-3 órára állítsuk hűtőbe.

Díszítésként tetejét szórjuk meg reszelt csokoládéval, és rakjunk rá 1-2 mentalevelet.

Kép forrása: receptvaros.hu

Cseresznyés sajttorta

Magozzuk ki a cseresznyét (használhatunk mélyhűtöttet is), tegyük egy lábasba, szórjunk rá körülbelül 8 dekányi cukrot, majd lassú lángon, állandóan kevergetve főzzük negyed órán keresztül. ha elkészült hagyjuk kihűlni.

Tegyük az összetört kekszet egy konyhai gyorsvágó gépbe, majd kapcsoljuk be és zúzzuk össze. Hagyjuk a gépben, öntsük hozzá az olvasztott vajat, a szirupot, majd kapcsoljuk be egy pillanatra ismét, hogy jól összedolgozza.
Szórjuk a vajas kekszet egy 20 centi átmérőjű kerek lecsatolható oldalú tortaforma aljára (érdemes a forma aljába belevágni egy ív sütőpapírt), majd kezünkkel egyengessük el simára.

Kanalazzuk a krémsajtot egy tálba, üssük rá a tojásokat, tegyük hozzá a vaníliás cukrot, a keményítőt. Szórjuk rá a maradék cukrot, és tegyük bele a tejfölt. Kézi habverővel jó alaposan dolgozzuk össze, majd kanalazzuk a felét a kekszmorzsával kibélelt formára. Simítsuk el a tetejét, majd pár szemet tegyünk rá a cukorszirupos cseresznyéből. Fedjük be a maradék sajtos krémmel, egyengessük el a felületét simára, majd forró sütőben 150 fokon körülbelül 40-45 percig süssük.

Ha elkészült hagyjuk kihűlni, utána vágjuk cikkekre, tetejére kanalazzunk a cukros cseresznyéből. Friss mentaággal dekoráljuk.

Cukrozott cseresznye

Hozzávalók:

 

5 kg cseresznye, 1 kg cukor, víz, 5 literes üveg.
Elkészítés: A megmosott szép ropogós cseresznyét a következőképpen magvalom: szemöldökcsipesszel benyúlok a szár helyén, csavarok egyet, és kihúzom a magot. a szem szinte egyben marad. Ötliteres uborkásüveget tele rakok vele. 1 kg cukrot annyi vízzel hogy jól átnedvesedjen, addig főzök, míg a cukor el nem olvad. Ráöntöm a gyümölcsre, megforgatom az üveget, hogy mindenütt érje. A cukrosedényt nem mosom el, csak letakarom a gyümölccsel együtt. Másnap a levet beleöntöm, az edénybe, felforralom, és visszaöntöm. Ezt 12 napig minden nap megcsinálom, adigra a lé szinte alig van, akkor lecsurgatom és tüll alatt kiteszem a napra aszalódni. 1-2 nap alkatt kész, jól záródó edényben tárolom, de le is lehet fagyasztani, az még biztosabb.
Tanácsok: Más gyümölcsöt, megggyet, alig érett sárgabarackot, nektarint, őszibarackot szilvát is lehet, és főleg sárgadinnyét, nem túl éretten.

Forrás: http://www.hoxa.hu/






Pipacsok

Kép forrása: juma-szieszta.blogspot.com


Andonika : Pipacsok a hold fényében

Nyár közepén, ha az este
Elpihen a réten
Varázslatos csoda készül
Sápadt hold fényében.

Tücsök mester hangol, halkan
Cirpen hegedűje,
Lágyan zengő szép fuvolán
Szól a fülemüle.

Pipacsok a hold fényében
Tündérlánnyá válnak,
Piros selyem szoknyácskában
Tündértáncot járnak.

Rét közepén ezüstfényben
Ízzik a vadrózsa,
Táncol, hajlong körülötte
A tündérek csokra.

A zenekar játszik egyre
Lengő rózsaágon,
Az est múlik és a hajnal
Nincsen mire várjon.

Így a holdfény elbúcsúzik,
Harmatkönnyet hullat,
S a tündérek estig újra
Pipacsokba bújnak.

Zelk Zoltá: Pipacs meg a búzavirág

Az eső elállt, az érett búzakalászok táncba kezdtek az újból előbúvó nap alatt, s dúdolva, zizegve hajladoztak a szélben. A pipacsnak meg egyenest olyan jókedve kerekedett, hogy így szólt a kék búzavirághoz:

- Gyere, játsszunk valamit!
- Jó – felelte a búzavirág -, énekeljünk mi is, versenyt a kalászokkal.
- Azt nem, a kalászoknak sokkal szebb hangjuk van. Csak zizegjenek magukban.
- Nagyszerű! – kiáltotta el magát a búzavirág. – Játsszunk bújócskát!
A pipacs boldogan beleegyezett, nem látta, hogy a búzavirág ravaszkásan mosolyog.
- Te leszel a hunyó – szólt a búzavirág -, én most elbújok, és keressél meg!

A pipacs erre lehunyta piros szirmait, majd tízet számolt, s elindult keresni a búzavirágot. De bizony hiába, mert az úgy elbújt a búzatáblában, hogy három nap, három éjjel se lehetett volna megtalálni. Végre is a pipacs megunta a keresgélést, és elkiáltotta magát:
- Bújj elő, nem játszom tovább!
Hát a búzavirág éppen előtte ugrott föl nevetve.
- Látod, itt voltam az orrod előtt, mégse találtál meg!
Erre mérges lett a pipacs, és így szólt:
- Nem bánom, játsszunk tovább. Most én bújok el.

Úgy csinált, mintha elindulna a búzatábla végére, de hirtelen lehajolt. Gondolta, úgy tesz, mint a búzavirág, ott marad a helyén, az meg hadd keresse őt a tábla végén. Alig tudott felállni a csodálkozástól, mikor kisvártatva megérintette a búzavirág, és rákiáltott:
- Megvagy!
Szégyellte most már magát, ezért újból megkérte a búzavirágot, hogy játsszanak még tovább.
- Még egyszer elbújok – mondta , most próbálj megtalálni!
Most már a búzatábla legvégén bújt el, de hiába, mert a búzavirág ott is rögtön megtalálta.
- Most már látom, ügyesebb vagy nálam – mondta, és szomorúan lehajtott szirmokkal indult visszafelé. Egy arra szálló fürj megsajnálta, és vigasztalni kezdte:
- Dehogyis ügyesebb, csak ravaszabb nálad! Azért ajánlotta, hogy bújócskát játsszatok, mert téged könnyű megtalálni. A te piros színed kivirít a búzából, míg ő úgy elbújhat, hogy senki se találja meg!
- Hogy én erre nem gondoltam! – kiáltotta mérgesen a pipacs, és három napig rá sem nézett a búzavirágra. Csak aratás után békültek ki, amikor ott feküdtek a lekaszált búza között, s egy kislány fölszedte és csokorba kötözte őket..

A pipacs, mint gyógynövény

A pipacs májustól júliusig virágzik, de kési kelés esetén előfordul, hogy októberben bontja messziről virító, piros virágait. A pipacs kinyílt virágának szirmait és magját májustól augusztusig gyűjtik (lehetőleg száraz időben) és vékony rétegben elterítve, árnyékos helyen szárítják. A virágából készült tea köhögéscsillapító és nyugtató hatású. Virágszirmaiból vörös ételfesték készül. Nemesített változatait, amelyek a vad fajnál nagyobb virágúak és különlegesebb színűek, a kertekbe ültetik.

A pipacs teája köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Forrázata szemborogatásra és toroköblögetésre alkalmazható. Ugyanakkor idegcsillapító teaként sem utolsó (a migrénes fejfájásra kevert teák egyik fontos eleme.),  mellfájásnál, valamint köhögésnél, tüdőbajnál a teához mézet adva használják.

Tea-készítés: ½ l vízzel leforrázunk 15 g. pipacsot és 20 perc állás után szűrjük le. Mézzel és citrom levével ízesítjük.

KÖHÖGÉSCSILLLAPÍTÁSRA

Nemcsak tehát, hanem szirupot is készíthetsz pipacsból.

20 g pipacsszirmot 12 órán keresztül áztatunk 2,5 dl langyos vízben, majd kipréseljük, öntünk hozzá 100 g glicerint, 250 g cukrot, és szirupot főzünk belőle.
Felnőttek naponta legfeljebb 3 alkalommal fogyasszanak belőle egy-egy evőkanállal!

SZÁRAZ KÖHÖGÉS ESETÉN

Amikor ellenjavaltak a kodeintartalmú gyógyszerek, nagy segítségünkre lehet a pipacssziromból készített tea. Ehhez 1g (2 kávéskanálnyi) mennyiséget kell leforráznunk 2 dl forró vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd megisszuk. Naponta 2 adagot fogyasztunk. Gyerekeknek mézes keverék formájában adjuk, úgy, hogy fél evőkanálnyi főzetet 2 evőkanál mézzel keverünk össze.

A köhögő betegnél nemcsak a köhögést csillapítja, hanem meg is nyugtatja, ezzel is elősegíti a gyógyulást. Ugyanilyen jótékony hatású az asztma, heveny hörghurut vagy mandulagyulladás esetén.

ILLATOS SZIRMOKKAL KEVERVE

A pipacsszirmokat össze lehet keverni nagyon illatos, piros rózsaszirmokkal. Ezekből köhögéscsillapító növényi balzsamot készítünk, amelyben a rózsa gyulladás gátló és összehúzó hatása érvényesül.

MÁS GYÓGYNÖVÉNYEKKEL KÖPTETŐ HATÁSÚ

A pipacsszirom a papsajttal, a hársfa- és bodzavirággal, valamint az ökörfarkkóróval elkeverve köptető-nyugtató teakeverékké lép elő. Az 1:1 arányú keverékből 15 g-ot 5 dl vízzel leforrázunk és 10 percig lúgozódni hagyjuk. Ezután leszűrjük, sötét mézzel ízesítjük és 2 óránként egy-egy evőkanállal fogyasztunk belőle.

A HOMEOPÁTIA SEM NÉLKÜLÖZI

Légúti problémák, felső légúti gyulladásos betegségek gyógyítására, valamint káros mellékhatásoktól mentes nyugtatásra a homeopátiában is megtalálhat a pipacs. A D3 potenciájú készítményből naponta háromszor 8 cseppet kell bevenni.

TOROKFÁJÁSRA

A pipacs levéből készített gargalizálószert használhatjuk. Ehhez 2 evőkanálnyi felaprított levelet leforrázunk 5 dl vízzel, és 15 percig lúgozódni hagyjuk. Leszűrjük, és naponta 3-5 alkalommal öblögetünk vele, de óvatosan, nehogy lenyeljük, hiszen a szára és a levele (a mákfejhez hasonlóan) ópiumot tartalmaz!

Papírból:

Kép forrása: Mahiout Images Gallery

Kép forrása: couturecraft.blogspot.com

Kép forrása: beafunmum.com

Kép forrása: www.housingaforest.com

Filcből:

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.patchofpuddles.co.uk

Kép forrása: www.pinterest.com

+1 ötlet: pipacs tündér

Kép forrása: www.scottishfairies.co.uk

Nyár íze és illata üvegbe zárva - Rózsavíz és rózsa lekvár

Rózsavíz

Hozzávalók:

- pumpás flakon vagy egy kisebb üveg (a bébiételes is megteszi, ha nincs más)

- 5 - 6 maréknyi friss rózsaszirom (minél több, annál intenzívebb illatot kapunk)

- 1 üveg desztillált víz

Az elkészítés menete:

1. Egy lábosba szórjuk bele a szirmokat. Tegyünk bele egy fémrácsot és arra állítsunk egy akkora hőálló tálat, fémtálat. amelyik mellet, azért marad egy körülbelül ujjnyi hely.

2. Öntsük bele a desztillált vizet és takarjuk le egy megfordított fedővel.

3. A fedőre tegyünk zacskóba becsomagolt jégkockákat (tartsunk tartalékba is egy, két zacskóval, mert fontos, hogy a fedő hideg maradjon.

4. Tegyük fel a tűzhelyre és forraljuk a "varászfőzetünket addig, amig a desztillált víz el nem forr.

5. A fedő felemelése nélkül várjuk meg, hogy kihűljön és a kisebb tálban összegyűlt rózsavizet töltsük át az üvegekbe és zérjuk le légmentesen

6. Az üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk.

Az így elkészített rózsavíz nyugtatő hatású testpermet vagy fürdővíz adalék lehet.

Forrás: http://www.hobbikert.hu/

Kép forrása: ezertipp.hu

Rózsalekvár

Hozzávalók:

  • 15 dkg bordó rózsaszirom
  • 25-30 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 citrom leve
  • Dr. Oetker Express piros tortazselé + 2 dl víz
  • vaníliarúd (egy darabka)
  • két kardamommag

Az elkészítés menete:

  1. A szirmokat megmossuk, és 1,5 dl vízzel és a cukorral, fűszerekkel odatesszük főni. Lassú tűzön 40 percig főzzük.
  2. Két deci vízhez hozzákeverjük a zselatint, és hozzáöntjük a rózsához, majd a citrom levét is hozzákeverjük.
  3. Botmixerrel pépesítjük. Fölforraljuk, és forrón üvegekbe töltjük.
  4. A tetejére fordítjuk 5 percig, így nem kell hozzá tartósító.

Recept forrása: http://www.nosalty.hu/

Kép forrása:palocprovence.blogspot.com

Illatos rózsaszörp:

Hozzávalók:

- egy jó nagy adag illatos rózsaszirom (nálam kb. 3 liternyi lett mosás után, ez kb. fél kg)

- kb. 2 liter víz

- 1-1,5 kg cukor

- 3-4 db citrom ( vagy 3 dkg citromsav)

Elkészítés:

Először is keressünk szép piros, illatos rózsákat. Ehhez nem jó sem a sárga, sem a futórózsa. (A szörp színe  és illata miatt!)

Alaposan mossuk át őket, majd egy nagyobb lábosban a vízzel együtt tegyük fel főni. Addig főzzük, amíg az összes szirom szinte kifehéredik.

Ekkor szűrjük át, adjuk hozzá a citromot vagy citromsavat, valamint a cukrot vagy édesítőt is! Forrón merjük üvegekbe, állítsuk fejre őket és ugyanúgy dunsztoljuk, ahogy a lekvárokat szoktuk. Így tartósítószer nélkül is eláll hűvös helyen.

Forrás: http://ritmusakonyhaban.blog.hu/

Ráadás ötlet: Kandírozott rózsaszirom

Hozzávalók:

Tearózsa, ami házi és vegyszermentes
1 tojásfehérje
2 evőkanál víz
porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor

Szedjük le a rózsafejek szirmait és óvatosan mossuk meg. Tegyük 2 papírtörlő közé és szárítsuk meg. Próbáljuk meg nem összetörni őket. Nem nagyon fog sikerülni, de azért próbálkozzunk :D Egy picit verjük fel a tojásfehérjét és keverjük hozzá a vizet. Ha nagyon habos lenne, azt szedjük le róla. Egy ecsettel kenjük be a szirmokat a tojással, majd szórjuk meg porcukorral. Tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én ezt egy idő után nagyon-nagyon meguntam, beletettem egyszerre 5-6 szirmot is a tojásba, kiteregettem őket, megcukroztam, megfordítottam, megint cukroztam, majd a tálcára tettem. Lehet, hogy gyorsabb lett, de több cukor ment veszendőbe és macerás is volt. Na mindegy, azért végigszenvedtem magam rajta. Legközelebb kipróbálok majd még 1-2 módszert és megírom melyik jött be a legjobban :) Ha az összeset elkészítettük, akkor tegyük őket félre, lehetőleg egy napos helyre, és 2-4 napig szárítsuk őket, amíg ropogósak nem lesznek. Naponta 1-2x fordítgassuk át őket.

Forrás: http://araniel.wordpress.com/

"Égi fagylalt" - Magyar kézműves fagylalt napja (május 8.)

 

Nemes Nagy Ágnes: Égi fagylalt

Ég, ég, fényes ég,
óriási nyári kék.
Most egy felhő felszalad,
csupa jég és csupa hab,
mintha látnál óriási
tejszínfagylalt-tornyokat.
Nem sokáig bírja nyáron
úszni kezd az égi tálon,
olvad, olvad, szétcsepeg,
itt a zápor, cseppre csepp.
Kép forrása: www.coollikepie.com

Páskándi Géza: Fóka-fagylalt

Volt egyszer az Északi-sark legészakibb tengerének, az Északi-Jeges-tengernek is a legészakibb, legjegesebb vize-csücskén, volt egyszer egy úszó jéghegy.

Ezen a nagy úszó jéghegyen volt egy egész fókaváros: fóka bácsik, fóka nénik, apróka sok fóka fióka, csöpp kis jegesmedve bocsok, no, meg persze jó szüleik: Jegesmedve bácsi és Jegesmedve néni.

Jéghegy-város polgármestere Fóka Fidibusz bácsi volt, a Fóka-Cirkusz igazgatója pedig Fóka Frigyes, akinek hetedhét jégháton legeslegszebb meg leghosszabb fókabajusza volt, kár, hogy nem csüng idáig, a házatok sarkáig, mert akkor ti is láthatnátok.

Szóval Jéghegy-városban vígan éltek mókás fókák, dirmidörmi buksi fejű hömbörgő kis medvefiak.

Jegesmedve néninek, Jegesmedve bácsinak volt három bocsfiacskája: Dirmi, Dörmi s a legkisebb, a moszatcsöpp Hömböri. Mind a hárman olyan fehérek voltak, mint a ma született bárány, vagy tán még annál is fehérebbek, mint a frissen hullott, első hó.

A három kis medvebocsnak volt három kis lánybarátja, három apró fókalány: Fóka Fifi, Fóka Fruzsi s legkisebb, a moszatcsöpp, bogárszemű Fóka Furcsika.

Ezek együtt így hatosban jól értették egymás szavát, soha nem is veszekedtek, egymás haját, hajfonatát nem húzgálták, nem öltötték ki a nyelvük, csúfolkodni nem szerettek: kedvesek, kerekek, illedelmes gyerekek voltak mind a hatan.

Eljött a nyár Jégvárosba, el a nagy vakáció. Együtt jártak a cirkuszba megbámulni Fóka Fánit, azt a híres kötéltáncos nénit és a még híresebb bohóc bácsit, Fóka107108109füle Tóbiást, aki orrán nagy pamaccsal, fülcimpáján két vekkerrel temérdek mókát csinált.

Ki-kijártak a strandra is, mikor nagyon melegük volt, bundájukat levetették fürdőnadrágot kötöttek, fejest ugrottak a vízbe, úszkáltak ott nagy vidáman, hűsítették magukat.

Hanem unták a csavargást meg a sok szép jégcsodát, s az jutott eszükbe végül, készíteni kéne most már valami okosat, felnőttesen-komolyat.

– Mit készítsünk? – így dirmegett bocshangon a kis Dirmi.

– Hát egy szánkót – dörmögte rá azon nyomban Dörmi is.

– Remek dolog! – lelkesedett fókahangon Fifike.

– Kezdjük mindjárt! – így kiáltott mókás kedvvel Fruzsika.

Hanem a kis Hömböri, no meg a kis Furcsika elhúzták a szájukat.

– Nyáron szánkót? Minek az? – szólott a csöpp Hömböri.

– De butus vagy! – dirmegte meg dörmögte a két nagyobb, tapasztaltabb bocstestvérük, Dirmike és Dörmike.

– Bizony butus! – fitogtatta fifikáját, éles eszét Fifike és Fruzsika.

Hanem a két kisebb csak hajtogatta, hogy bizony a szánkó nem nyárra, de télire való.

– Itt nyáron is tél van… – magyarázta bocs-öccsének bocs-bátyjuk.

– Bizony, itt nyáron is tél van… – nevetett a nagyobbacska, szintén csacska fóka nénje a húgán.

– Szánkó helyett én építnék egy nagy, tágas fridzsidert, ennek mama is örülne, tán medvecukrot is adna hálából… – így morfondírozott Hömböri, a legkisebb pöttöm bocs.

– Bizony, ez aztán jó lenne… – örvendezett Furcsika.

Erre aztán mind a hatnak felragyogott a szeme.

– Tudjátok meg, nem rossz ötlet! Próbáljuk meg! – kiáltották egyszerre.

El is kezdték építeni a hatalmas fridzsidert.

Összeszedtek mindenféle vasdarabot, régi szigonyt, drótból hajókötelet, csónak, bárka oldaláról bádog került hamarost.

Fúr és farag Dirmi s Dörmi, reszel, hajlít, kalapál, Hömböri a jeget hordja, a lányok meg adogatják kezükbe a szegeket.

Három napja izgalomban ég a hat kis szerelő, az orcájuk tüzel, mintha piros lángok lobognának. (Szerencsére sok a jég itt, így hát tüzet egy se fog.)

Végre elkészült a pompás, a jéghideg fridzsider, kívül-belül olyan hideg, mintha csak a Jéghegy-város minden jege benne lenne.

Körülállták, meghurrázták remek alkotásukat, majd a jégen hazatolták, hadd örvendjen a család.

Jegesmedve bácsi-néni összecsapta a kezét:

– Hej, milyen ügyes gyerkőcök! Mire kell ez? – kérdezték.

Dirmi torkát köszörülte, s így szólt ünnepélyesen:

– Ez fridzsider. Hogy a kolbász meg a sonka el ne romoljék, azért… Nem engedi be a legyet, s szódavizet, limonádét, málnaszörpöt hűsen tart…

De a bácsi meg a néni nevetett.

– Fiacskáim, mint tudjátok, légy itt bizony nemigen van. A kolbászt meg a sonkát mindig frissen esszük, mert köröttünk, mint látjátok, minden-minden csupa jég.

Elszomorodtak a bocsok, el a fókaleánykák, hanem erre Jegesmedve bácsi s néni megvigasztalta őket:

– Hasznát ugyan nem láthatjuk, hanem azért elfogadjuk, jó lesz árnyékaszalónak, s benne sütjük ropogósra, szép pirosra a jeget… Ha már annyit fáradtatok, köszönjük az ajándékot! – és belenyúlt medve néni fiókjába, s mind a hat szorgos gyereknek adott egy-egy tele marék finom, édes medvecukrot.

Erre aztán vidámság lett, felhevültek a kicsik, kimentek a jégmezőre, hóhatárba szellőzködni, ugrándozni, viháncolni egy kicsit. Szedtek is nagy jégvázába három nagy öl jégvirágot.

Délutánra még szebb tervet sütöttek ki a jég hátán holnapra.

– Fagylaltot fogunk árulni! – egyeztek meg kórusban.

Szereztek hát vaníliát, cukrot, tejszínt és jeget, s ahogy kész lett, azon nyomban tolták a két kereken.

Fölírták a kocsi oldalára:

Fóka-fagylalt

Készíti: Fifi, Fruzsi, Furcsika, Dirmi, Dörmi, Hömböri.

Ára: egy jég.

Olcsóbban, mint ingyen, senkinek se adjuk. Legfönnebb a gyermekeknek!

Volt is keletje-kapatja, kaptak rögvest rajta, de nem azért mert a kicsik ingyen adták, nem is mintha a jég-meleg olyan izzasztó lett volna, hanem azért, hogy ezzel a hat gyermeknek, akik szívvel fáradoztak, örömet is szerezzenek.

A hat barát, de jó barát pedig vígan dolgozott, készítette a fagylaltot, s közben arról énekelt, hogy megélnek, bíz megélnek, meg ők a jég hátán is!

Kép forrása: katherinemaries.com

Kép forrása: maricopastamper.blogspot.com

Kép forrása: rubypr.com

Kép forrása: www.scrapbookandcards.com

Kép forrása: www.secondcitysoiree.com

Kép forrása: paperplateandplane.wordpress.com

Kép forrása: dollarstorecrafts.com

Kép forrása: funfamilycrafts.com

Kép forrása: csaladinfo.blogspot.com