Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Tündérkert

Melyil gyerkőc ne szeretné, hogy beköltözzenek hozzá a manók és tündérek?

Ebben a bejegyzésben "manó és tünde csalogató" ötleteket találhatsz, melyek elkészítése jó tavaszi ás nyári elfoglaltság lehet.

Lépj be, ha megtaláltad a kulcsot, mely kitárja a kaput!

Kép forrása: http://webloomhere.blogspot.hu/

Kép forrása: Életszépítők

Tünde és manóházak:

Kép forrása: followpics.co

Kép forrása: www.craftordiy.com

Kép forrása: followpics.co

Kép forrása: Found on indigenousdialogues.tumblr.com

Kép forrása: www.debrakristi.com

Kép forrása: kitchenwitchuk.blogspot.com


Képek forrása: daily-colours.blogspot.com

Kép forrása: http://fanciliciousfairylands.blogspot.hu/

Házzá átalakíthetunk szinte akármit: egy műanyag flakont, egy fellógított teáskannát, egy oldalárs fektett  cserepet vagy csorba bögrét, A tündérek mindenhova "beköltöznek, amit kedvünk szerint kővel, fával, virággal, mohával feldíszitünk. A fontos nem az, hogy miből készül, hanem az, hogy mennyi "szeretetet rejtünk el benne és az, hogy jól el legyen rejtve szem elől, hogy ne lehessen könnyen rátalálni annak, aki  "zargatni" akarná őket. Ha elkészült a ház keressétek meg a legburjánzóbb helyet a kertben, ahol árnyék is van és oda helyezzétek a tündércsalogató házikót. Ha lehet ültessetek köré egy-két virágot is, mert az tudvalévő dolog, hogy a tündék szeretnek a virágok kelyhében pihenni és a leveleiken hintázni.

A ház után elkészíthetjük a kerítést, kaput, utakat és egyéb apróságokat:

Kép forrása: http://www.pinterest.com/

Kép forrása: Found on flickr.com

Kép forrása: Found on thejuise.blogspot.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: www.etsy.com

Kép forrása: Found on etsy.com

A fenti képek természetesen csak ihletadók, hiszen egy tündérkertbe mindaz bekerülhet, ami csak az eszünkbe jut és egy egész nyáron át alakíthatjuk, de ne feledkezzetek meg arról, hogy valahogy a manókhoz és tündérekhez érkező vendégeknek be kell jutni a kertbe, házba ezért feltétlenül készítsetek szélcsengőt és útjelzőket is is!

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on beneaththerowantree.blogspot.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Amire még biztos, hogy szükség van, hogy a kert minél több pontján állítsatok fel Gkisebb, nagyobb gombákat, hiszen, ha eleredne az eső, akkor a kalapja alá bújva megvédhetik a szárnyukat a tündérek, mert ha az elázik, akkor amíg meg nem szárad nem tudnak repülni:

Cserepekből cserép alátétekből üvegkaviccsal

Kép forrása: eclecticproducts.wordpress.com

Papírmaséból (Ne felejtsétek el lelakkozni!)

Kép forrása: www.pinterest.com

Farönkből és régi fém vagy műanyag tálakból

Kép forrása: www.thecraftycrow.net

És ezzel még nincs vége, mert legközelebb beköltöztetjük a manókat, tündéreket és a barátaikat valamint megmutatom, hogyha nincs nagy helyed, akkor sem kell lemondanod a tündérkertről.

Jó szórakozást Mindenkinek!

Manó konyha: Finomságok Gyereknapra

Ez a nap az a nap, amikor nem latolgatunk, hanem örömet akarunk okzni. Így kevésbé figyelünk arra, hogy mi az, ami egészséges és mi az ami nem és szerintem ez így van rendjén, hiszen az ünnepek attól ünnepek, hogy a dolgok másképp vannak, mint a hétköznapokon

Ezért arra gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben olyan recepteket gyűjtök össze, amelyek hol kevésbé, hol egyáltalán nem segítik "az egészséges életmód iránti igény" kialakulását, de tuti biztos, hogy mosolyt varázsolnak minden gyerkőc arcára. (és talán, ha mi magunk készítjük egy picit egészségesebbé is tehetjük őket.)

Gumicukor házilag

Hozzávalók:

  • 0,5 l vörös szőlőlé
  • 0,5 l eperlé
  • 0,5 l naranclé Vagy akármilyen gyümölcslé a lényeg, hogy a színűk markánsan eltérő legyen
  • 0,5 l tej
  • 2 ek cukor
  • 4 cs zselatin (25g/csomag)
  • Aki nem akar zselatint használni az helyettesítheti almapektinnel vagy agaragarral, illetve a Stabark nevű növényi zselésítővel.

Elkészítés:

  1. A gyümölcsleveket külön-külön egy edényben állandó kevergetés mellett felforraljuk 1-1 csomag zselatinnal. Lehabozni! Fontos különben dermedés után buborékossá válik a zselé.
  2. Külön-külön edénybe öntjük a gyümölcsleveket. Ha kihűltek, a hűtőszekrénybe tesszük, és minimum 3-4 órát állni hagyjuk, de a legjobb, ha egy éjszakára bent hagyjuk.
  3. Ha megdermedtek, 1,5x1,5cm kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálban összekeverjük a kockákat.
  4. Felforraljuk a tejet is a zselatinnal és a 2 ek cukorral. Megvárjuk, hogy kihűljön, és ráöntjük a felkockázott zselatinokra, majdezt is a hűtőben hagyjuk állni.
  5. Másnap kiborítjuk, és kb. fél cm lapokra vágjuk, amikből tetszés szerinti formákkal ki lehet szaggatni.

Pillecukor:

Hozzávalók:
8 g porzselatin
4 evőkanálnyi víz
15 dkg cukor
1 evőkanál melasz vagy méz
csipetnyi só
1,5 dl víz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál kukorica keményítő

Elkészítés: A zselatint egy mélyebb tálban 4 evőkanálnyi vízzel elkeverem. Egy kisebb lábasba beleteszem a cukort, hozzáadom a vizet és a melaszt. Folyamatos kevergetve felforralom, majd kis lángon még 4 percet főzöm. A szirupot – folyamatosan keverve - hozzáadom a zselatinhoz, és a masszát 5-6 percig gépi habverővel folyamatosan verem, amíg meg nem dagad és nyúlóssá nem válik. Olajjal jól átkent sütőpapírral kibélelt műanyag dobozba kanalazom a krémet, s néhány órát a hűtőbe teszem. 
Amikor megdermed, akkor a papírral együtt kiemelem, késsel felkockázom, majd a kockákat a kukoricakeményítő és porcukor keverékébe forgatom.

Tejkaramella:

Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 40 db kocka): 250 ml tejszín, 250 g cukor (én nádcukrot használtam), 6 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor (ez ki is hagyható), 6 dkg méz (1 nagy ek kb. jól belemártva a mézes csuporba), 3 csipet só


Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba.
Kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni.
Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt.
Valamint egy kb. 25x15 cm méretű dobozkát (pl. tuppert), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk.
A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni.
A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők.
Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani.
A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni. Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése.
Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált.
A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már.

Ha még nem jó a karamell, akkor a víz alján a karamell csepp egy-két perc alatt szétesik kicsi szemcsékre.
Ha jó az állaga, akkor egyben marad.
Amikor elértük ezt az állagot, ismétlem, nekem kb. 25 perc kellett ehhez, akkor beleöntjük a masszát a vajazott formába, és mehet pár órára a hűtőbe.
Miután megdermedt, vajas késsel szeleteljük fel.
Először a keskenyebbik szélénél kezdjük. 
Vágjunk le egy kb. 2 cm vastag szeletet. Érdemes hosszú, kicsit recés élű kést használni hozzá. Óvatosan tegyük rá a pengét a kemény masszára, majd kezdjük el föl-le billegtetve, óvatos mozdulatokkal bevágni a felületét. Ha ez megvan, akkor nyomjuk rá erősen, és már le is vágtunk egy szeletet.
Ezt követően ugyan ezzel a módszerrel vágjuk kockákra. 
Érdemes hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten kicsit megolvad, és könnyen összeragadhatnak.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

A kettő együtt: Pillecukor karamell "bundában"

Kép forrása: www.gubodonci.eoldal.hu

Vattacukor:


Hozzávalók:

4 csésze kristálycukor

1 csésze kukoricaszirup

1 csésze víz

1/4 teáskanál só

1 tk. aroma ízlés szerint

2 csepp ételfesték (bármilyen)

1 régi habverő

cukorhőmérő, hurkapálca, makaróni tészta, vagy bármi, amire fel tudjuk csavarni a cukrot

 

Előkészület:

Fejezzük le régi habverőnket, azaz vágjuk le a felső részét drótvágóval, így:

Elkészítés:

Egy nagyfazékban közepes lángon kevergessük a cukorot, a kukorica szirupot, a vizet és a sót amíg elolvadt. Nedves ruhával mindig töröljük le a fazék oldaláról az "anyagot", hogy megelőzzük a cukorkristályok kialakulását. Érdemes egy pohár vizet a tűzhely mellett tartani, így rendszeresen le lehet törölni.

Amikor teljesen elolvadt a cukor és a hozzávalók elegyültek, tegyük a cukor hőmérőt a fazékba, de az ne érjen le az aljára. A szirup hőmérsékletének kb. 160 °C -osnak kell lennie.

Tegyük a forró folyadékot egy sekély hőálló edénybe. Adjuk az aromát és az ételfestéket hozzá és keverjük el jól. Óvatosak legyünk a keveréssel, mert a szirup forró és a gyors keveréssel túl gyorsan kihülhet.
Terítsünk egy szilikon lapot, vagy egy sütőpapírt a munkapultra. Mártsuk a "megcsonkított" habverőt a szirupba, emeljük fel és hagyjuk 1-2 mp lecsöpögni. Tegyük a habverőt a leterített lap fölé és mozgassuk jobbról-balra gyors mozdulatokkal. Ismételjük meg egy-két alkalommal. Vékony szálakat kell húznunk vele.
Ezután gyors mozdulatokkal tekerjük fel a szálakat. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, amíg rugalmas az anyag, mert később könnyen törik és nem lehet feltekerni.
Érdemes azonnal fogyasztani, vagy légmentes dobozban tárolni, mert a levegő nedvességtartalma hamar "eláztatja".

Nyalóka házilag:


Hozzávalók:

Kb. 25-30 dkg kristálycukor

2 db szőlőcukor vagy 1 evőkanál por állagú

4 - 5 evőkanál szörp vagy gyümölcslé (amilyen a szörp olyan ízű lesz)

Szörp helyett tehetsz gyümölcslevet is (lehetőleg 100%)

A hozzávalókat egy lábosban lassú tűzön felforraljuk és, ha már minden felolvadt, akkor kész is. Csöppents egy porhár vízbe belőle és ha rögtön megszilárdul akkor öntözgetheted a formákba. Ha még nem, akkor még nem elég forró.

Csokinyalóka:
Csoki nyalóka recept

Nedves összetevők: 200g vaj, 2 ek kakaó, 1 csoki puding, 2 tojás, 200g cukor (pl.nádcukor)
Száraz összetevők: 200g háztartási keksz darálva, 150g dió darálva
A bevonáshoz: étcsokoládé (20-25 dkg), tejcsokoládé, szóró gyöngyök, stb.

Csoki nyalóka recept

A nedves összetevőket  gőz fölött 15 percig robotgéppel keverjük, majd a szárazanyagokat még forrón hozzákeverjük.
Fóliával letakarva kihűtjük.
Ha kihűlt, formázzuk: a gömböt karalábévájóval, majd kézzel formáztam, a kockákat vágtam.
A kész formákat 15 -30 percre mélyhűtőbe tesszük. 
Kivétel után hurkapálcikára szúrjuk.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd belemártjuk a fogpiszkálóra tűzött nyalókákat.
Fantáziánk, és kreativitásunk szerint díszíthetjük, fehércsokival, gyöngyökkel, cukorszórókkal.

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/

+ 1 ötlet: Pattogatott kukorica "hagyományos" módon

Ez még csak egy ötlet és egy kicsit sem hagyományos:

Az oviban már évek óta így pattogtatunk és be kell, hogy valljam tetőt sem teszünk rá. A kinyílt rózsák nevükhöz híven pattognak mindenhova: aztalra, polcra, földre. Ez ugyan nem igazán "steril" megoldás, de annál élvezetesebb. Próbáljátok ki és látni fogjátok, hogy igazam van!

Ha "ragaszkodtok" a hagyományosabb elkészítéshez, akkor :

Egy nagy, vastag aljú lábosban kevés étolajat melegítek. Körülbelül fél bögre, vagy 120 gramm pattogatni való kukoricát érdemes egy adagban elkészíteni. Ehhez két evőkanál olajra van szükség. 
A lángot közepesre mérséklem, majd beleszórom a kukoricát és összerázom, hogy az olaj mindenütt befedje a szemeket. Ha sósnak szánom, már ekkor megsózom. 
Lefedem, de egy kis rést szabadon hagyok a távozó gőznek. Békén hagyom, míg el nem kezdenek kipattogni a szemek. 
Jó néhány percbe beletelhet, de a lángot nem szabad magasabbra venni, mert szétégnek a kukoricák. Mikor elkezdett pattogni, fél percenként átrázogatom a lábost. Ha a pattogás elhallgatott vagy nagyon megritkult, lehúzom a lábost a lángról és a kukoricát tálba öntöm, hogy ne süljön tovább.

Az ízésítéshez szánt anyagokat érdemes még a pattogatás előtt előkészíteni, hiszen a legjobb, ha még melegen kerülnek a kukoricára.

Ízesítési ötletek: sós variációk

A sós ízesítés egyszerű, a fenti mennyiséghez kb. két evőkanál vajat olvasztok, és beleszórom a fűszereket, fokhagymát vagy a sajtot, illetve bármi mást, amit szeretnék. A keveréket a kukoricára öntöm, és két nagy keverőeszközzel, gyors és nagy mozdulatokkal addig keverem, míg mindenütt be nem fedi a szemeket. A másik lehetőség, hogy az egészet visszaöntöm a lábosba, ráteszem a fedőt, és addig rázogatom, míg mindenütt be nem fedi a fűszeres vaj a kukoricákat. 
Változatok:

  • Fahéj, római kömény, paprika, só
  • Mézeskalács fűszerkeverék, só
  • Parmezános: Az olvasztott vajhoz kb. két nagy maréknyi parmezánt reszelek, sózom.
  • Csilis-citromos: A vajhoz egy fél citrom levét facsarom és őrölt chilit adok hozzá.
  • Pestós: A vajhoz néhány kanál pestót keverek.
Édes változatok:
Karamellás:
  • 120 gramm pattogatnivaló kukorica
  • 2 evőkanál olaj
  • 120 gramm vaj
  • 150 gramm cukor
  • 60 gramm invert cukor vagy kukoricaszirup
  • fél teáskanálszódabikarbóna
  • egy csipet só

A vajat kis lábosban felolvasztom, hozzáadom a többi alapanyagot, majd kevergetés nélkül hagyom, hogy felforrjon. Addig főzöm, míg borostyán színű nem lesz, ez kb. 10 perc. Cukorhőmérővel ez a kb. 150 fok. Közben kipattogtaom a kukoricát, mély tálba öntöm, előkészítek egy nagy sütőlapot, kibélelem sütőpapírral. Ha a karamell kész, a kukoricára öntöm, és két nagy fakanállal vagy spatulával iszonyú gyorsan keverni kezdem, addig keverem, míg mindenütt be nem vonja a kukoricát a karamell. A keverés még egyszerűbb egy hőálló gumikesztyűvel. Gyorsan a sütőlapra terítem, az összeragadt szemeket igyekszem szétválasztani, hagyom megdermedni.

Csokis:
  • 120 g pattogatni való kukorica
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg étcsokoládé

A kukoricát kipattogatom, a csokoládét gőz felett megolvasztom, belekeverem a kukoricát, majd egyenletesen sütőpapíros sütőlapra vagy tálcára terítem, hagyom megdermedni.

Forrás: http://www.origo.hu/

Manó konyha: akác

Kép forrása: www.erdely.ma

Nemes Nagy Ágnes: NYÁRI RAJZ

Hogy mit láttam? Elmondhatom.
De legjobb, ha lerajzolom.
Megláthatod te is velem,
csak nézd, csak nézd a jobb kezem.

Ez itt a ház, ez itt a tó,
ez itt az út, felénk futó,
ez itt akác, ez itt levél,
ez itt a nap, ez itt a dél.
Ez borjú itt, lógó fülű,
hasát veri a nyári fű,
ez itt virág, ezer, ezer,
ez a sötét gyalogszeder,
ez itt a szél, a repülés,
az álmodás, az ébredés,
ez itt gyümölcs, ez itt madár,
ez itt az ég, ez itt a nyár.

Majd télen ezt előveszem,
ha hull a hó, nézegetem.
Nézegetem, ha hull a hó,
ez volt a ház, ez volt a tó.

A törkölypálinka, csabai és gyulai kolbász, Tokaji aszu, hízott liba termékek kalocsai paprika , Pick téliszalámi és szikvíz mellett

magyar hungarikum lett  az akácméz és az akácfa.

„A magyarság történetével ugyan a kocsányos tölgy van a legszorosabb kapcsolatban, érdekes dolog, hogy magyar fának mégis a szil-, a dió- és az akácfát nevezik. Kanadában a múlt században kivándorolt elődeink mindenképpen akác-, meg eperfát akartak ültetni, hogy hazai környezetet teremtsenek maguknak. Herman Ottó, az első magyar természetvédő is magyar fának nevezte. Igaz, hogy ez a szép jövevényfa, a magyar Alföldet új szépséggel, a virágzó erdővel tette gazdagabbá” - méltatja a Magyar erdők című könyvében Keresztesi Béla erdőmérnök, erdőesztéta. Május–júniusban az alföldi pusztaság akácerdőit fehér virágáradat borítja. Ahogy Ady Endre mondja: „Méhecskék dongnak, zsongnak a sugárszőtte levegőben; repülnek azután a bódító, édes illat után.” Aminek meg is van az eredménye, egy hektár akácerdő évi fahozamát még további – feleannyi – értékkel növelheti a mézhozama. 
Az akácvirág sűrű palacsintatésztában kisüthető, tea is készíthető belőle.
A gyógyászatban is használják. A frissen kinyílt virágokat szárítják. A kérgét kora tavasszal gyűjtik a fiatalabb ágakról. Hatóanyagai: a virág flavonoidfelhalmozó; kevés illóolajat is tartalmaz, a kéreg viszont mérgező fehérjéket (robin, fuzin). A virág teakeverékek ízjavítója, enyhe hashajtó, és gyomorsav-túltengésben is segít. A kéreg hasonló felhasználású, de fokozott óvatosságot igényel.

Az akácot az amerikai kontinensről 1620 körül hozta be Európába Jean Robin francia botanikus, Robinia pseudoacacia nevét is róla kapta. Magyarországon 1710-ben ültették először Erdődy gróf pozsonyi kertjében. Krámer János György, a mindentudó katonaorvos Tentamante című könyvében 1735-ben már ajánlja fásítási célokra. Erdőnek először a hédervári Viczay gróf birtokán telepítették, majd a katonai kincstár 1750-ben Komárom-Herkály erőd körül telepített 290 hektár akácerdőt. Mária Terézia erdővédelmi rendeletei is szorgalmazták a fatelepítést, de sajátos módon helytartótanácsa fűzfát akart a magyar Alföldre ültetni. A Banater Grenz-Walddirection még a delibláti (Temes vm.) homokpusztáit is szomorúfűzzel akarta beültetni 1818-ban. A fűz a homokos, száraz talajon nem él meg, s így történt, hogy a már sok helyütt sikerrel megeredt fásítások mintájára a vármegyék és birtokosok az akácot részesítették előnyben. Tessedik Sámuel szarvasi parókiájának kertjében Békés vármegye egyetlen akácfája árválkodott még 1768-ban, de a tiszteletes úr félévszázados tevékenysége után a szarvasi határban már egész akácerdőkre tekinthetett. A Városliget, az egykori Ökördűlő fásítását 1785-ben akác- és eperfákkal kezdték (no persze, mert a munkálatokat Stolc János selyemtenyésztési felügyelőre bízták). Az akácerdők telepítése egyre nagyobb méreteket öltött, hiszen gyorsan fejlődő jó anyagú fa, 1964-ben a magyar erdőknek már kb. 16%-át tette ki. A természetes erdeinktől való megkülönböztetés okából a nyárasokkal együtt „kultúr erdők”-nek nevezik.
Az akác valóságos megváltást jelentett a török utáni puszta magyar tájra. A futóhomok megkötését, az alföldi kerek erdők hűsét, a tanyavilág állandó kísérőjét, temetőink árnyát és fejfáit az akácinváziónak köszönhetjük.

Forrás: http://terebess.hu/

Receptek:

Gyerekkorom kedvenc csemegéje volt a fehér akác virága. Iskolába menvén  amíg csak virágzott mindig azt ettem. Egyszerűen leszakítva a fáról, kihúztam a virág bibéjét és jóízűen elmajszoltam az édeskés ízű apróságot. Aztán felnőttem és elfelejkeztem róla, hiszen "városi emberré" váltam.

Aztán Nagykovácsiban újra "rátaláltam" és rájöttem, hogy még mindig szeretem, mert finom. Megkóstolták az ovis gyerkőceim is és azóta "hagyománnyá" vált az "akácevő túra". Évről évre alig várják, hogy kinyíljon a virág és mi elinduljunk kóstolóra és szüretre. Persze nemcsak a fáról, frissen lehet a virágokat megenni, ezért idemásolok néhány receptet, hátha Ti is kedvet kaptok hozzá.

Akáctej

  • 1 liter akácvirág (a szárról lecsipkedve, ha szükséges, előtte tisztítsuk is meg a virágokat)
  • 1 liter tej
  • 3 ek akácméz vagy nyírfacukor

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd 5 percig állni hagyjuk és átszűrjük.

Hűtőben tároljuk. (fogyasztás előtt felrázandó)

Akácvirágos cukor:

  • 5 dl kristálycukor
  • 5 dl akácvirág

Az akácvirág mennyiségét jelen esetben úgy mértem ki, hogy alaposan belenyomkodtam a mérőedénybe, vagyis elég sok virág került a cukorba. A virágokat  késes robotgéppel összedolgoztam a cukorral.

Egy rácsot letakartam sütőpapírral, majd a cukrot szétterítettem a papíron. Innen két út van: napon szárítani, tüllel letakarva, vagy langyos (30-40°C) sütőben. Ha a cukor kiszáradt, üvegekbe lehet tölteni.

Én porcukorként, sütire szitálva is szeretném majd felhasználni, így egy adagot kávédarálóval porrá is őröltem belőle.

Akácvirág szirup:

  • 2 dl nádcukor
  • 4 dl akácvirág
  • 2 dl akácméz

A cukorból másfél deci vízzel szirupot főzünk, majd ha kihűlt, a  száráról lecsipkedett akácvirágokkal és a mézzel összeforgatjuk.

Hűvös helyen 4-5 napig állni hagyjuk, időnként összerázzuk, majd leszűrjük.

Fehér csokis ricottás akácvirágos parfé:

  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg ricotta
  • 5 nagy fürt akácvirág (1 dkg virág)
  • 2,5 dkg cukor
  • 2 tojásfehérje
  • akácméz a tálaláshoz

Az apróra tördelt fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk a mascarponeval, simára keverjük, majd kissé kihűtjük.

A langyos csokoládéhoz adjuk a megtisztított, fürtökről letépkedett virágokat, majd botmixerrel addig mixeljük a masszát, amíg a virágokat teljesen simára pürésítjük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, a ricottát villával alaposan átkeverjük (ha krémes puha ricottát használunk, ennyi elég, ha a szemcsésebb, szárazabb változatot sikerült csak beszerezni, akkor 1 evőkanálnyi tejszínt adjunk hozzá és botmixerrel dolgozzuk át). A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a ricottával és a csokoládés keverékkel. Végül a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk a masszába.

Kis méretű szögletes kenyérformába simítjuk a masszát, melyet előtte folpack fóliával kibélelünk, illetve ha szilikon formát használunk, a bélelés sem szükséges. Folpackkal lezárjuk a forma tetehét, majd mélyhűtőben kifagysztjuk, legalább 6 órán át.

Tálalás előtt 20-30 perccel áttesszük a hűtőbe vagy pár percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, majd tálra borítjuk és szeleteljük. Megcsorgathatjuk akácmézzel és megszórhatjuk pirított szeletelt mandulával is.

Forrás: http://flat-cat.hu/

Akácszörp és frissítő:

Hozzávalók:

2 l víz

3-4 marék akácvirág (vagy amennyi belefér a kancsóba)

2 citrom, vagy 100%-os citromlé (én a Lidl-ben szoktam venni, pici sárga, citrom alakú üvegben árulják)

1 kg cukor (ha azonnali fogyasztásra kerül), 2 kg cukor ha télire tesszük el.

Melegen készített szörp elkészítése:

Ha pár héten belül akarjuk elfogyasztani az akácszörpöt, akkor én kevesebb cukrot rakok bele, így az aromája intenzívebb lesz, de többet kell belőle az ásványvízhez rakni.

Ha viszont télire rakom el, akkor több cukrot használok, mert a cukor tartósít. Ha télire is és azonnali használatra is szánjuk, akkor 2 kg cukrot használjuk.

Az akác virágokat leszedem, kirázom a bogarakat, akár pihentetni is lehet kicsit, hogy legyen idejük kimászni. Ezután lábosba vagy kannába tesszük a virágokat, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a karikákra vágott citromot vagy a citromlét. Sajnos én egyre ritkábban találok olyan citromot a minek nem permetezték a héját, ezért használom inkább a 100%-os citromlét.

Ez után egy napig  állni hagyom a virágokat. Ha jól kiáztak, a levét leszűrőm egy lábosba, hozzáadom a cukrot és néha megkeverve addig forralom amíg a cukor elolvad.

Ha télire tesszük el, akkor az üvegek előkészítésére nagyon nagy hangsúlyt tegyünk. Én először nagyon alaposan ki szoktam mosni az üvegeket, majd még a mosogatógéppel is kimosatom 70 fokon, de a legjobb persze az lenne ha ki lehetne főzni őket, így elpusztulna minden csíra. Ecetes vízzel kiöblítem, és tölcsérrel még forrón az üvegekbe töltöm a szörpöt. Az üvegeket teljesen tele töltöm, majd száraz dunsztban (azonnal meleg párnák közé rakom)

Hidegen készített gyógynövény szörpök, limonádék:

Ez a legegyszerűbb módszer. A vízhez hozzáadom a gyógynövényt vagy virágot (bodza, zsálya, citromfű, akác stb…) , a citromlét, citromot vagy citrompótlót és egy napig állni hagyom. Ha van hely a hűtőben, akkor 2 napig is állhat. Ez után hidegen hozzáadom a cukrot a vízhez, és rábízom, hogy felolvadjon.  Ez után leszűröm a virágot, és kész is.  Ha több időm van foglalkozni a dologgal, akkor le is szoktam turmixolni, így még jobban kijönnek az ízek és aromák.

Forrás: http://levendulamagazin.hu/

Akácvirág "bundában:

Hozzávalók:

  • 16 fürt akácvirág
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • A sütéshez: Vénusz olaj
  • A tálaláshoz: porcukor

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.
(Akácvirág helyett bodzavirággal is készíthetjük, de a vastagabb szárat vágjuk le.)

"Odamegyünk lakni, ahol tejet kapni"

Kép forrása: Helló Country - A sokszínű vidék

"Amit eszünk, azzá leszünk"  - tartja a mondás.

A mai bejegyzésben ezért ahhoz találhattok ötleteket, hogy hogyan is lehetsz biztos abban, hogy amit megeszel és a gyerkőcöd otthon eszik az nem csak finom és tápláló, hanem biztosan egészséges is? Nagyon egyszerű a megoldás: akkor, ha Te magad készíted (esetleg a lurkó(k) aktív segítségével).

Ma a tej és tejtermékek készítéséhez keresgélek ötleteket és nagyon remélem, hogy, ha kipróbáltad őket, akkor egyre többször kerül az asztalra házi készítésű túró, sajt, kefír, hiszen az elkészítésük nem ördöngősség és ráadásul még pénztárcakímélő is. Egészségetekre!

Mi is kell ezek elkészítéséhez? Először is egy tehén (Na jó itt éppen féltucatot találsz):

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.squidoo.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.challahcrumbs.com

Aztán egy. két, több liter házi tej és persze a receptek:

1. recept: Mézes karamellás tej fahéjjal

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A vajat egy kisedényben felolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a mézet, és kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. Belekeverjük a fahéjat.
  3. Felöntjük a tejjel, és együtt felforraljuk.

Aludtej

Ha a friss tejet meleg, de nem forró helyre rakjuk (fűtőtest közelébe), és állni hagyjuk, 1-2 nap múlva aludttej lesz belőle.

Egy tipp, hogy hamarabb elkészüljön:

A tej altatására legideálisabb időszak a nyár, amikor szobahőmérsékleten (20-25°C) egy nap alatt megalszik a tej. Télen érdemes egy kanál tejfölt tenni a bögrébe, mert az elősegíti a folyamatot.

Öntsünk magas zsírtartalmú (min. 2,8%), kb. 40°C-ra melegített, friss tehéntejhez tejfölt (keverési arány: 2 dl tejhez egy mokkáskanál tejföl). A tökéletes elegyedés érdekében előbb a tejfölt tegyük a pohárba/bögrébe/kis tálba, keverjük simára, és utána adjuk hozzá kisebb adagokban a tejet.  Az így kapott elegyet fénytől védett helyen (pl. konyhaszekrényben) hagyjuk állni addig, amíg megalszik. Nem kell hozzányúlni, nem kell kevergetni. A tejben található tejsavbaktériumok teszik a dolgukat, megaltatják, azaz megsavanyítják a tejet. Fontos, hogy miután megalvadt a tej, tegyük hűtőbe. Ha tovább erjesztjük, akkor megbuggyan, a tetején kivált tejföl pedig megkeseredik.

Az aludttej jótékony hatása

Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej jótékony és egészséges (probiotikus) baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek, és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.

A népi hagyomány szerint lefekvés előtt párolt hagymával aludttejet enni gyógyszert jelent az álmatlanságra, idegesek számára pedig jó alvást eredményez.

2. recept: Aludttejes pite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • kb. 2,5 dl aludttej (vagy tejföl vagy kefir)
  • 23 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg zsiradék (fele zsír, fele vaj)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg forrázott, rumba áztatott mazsola
  • A tetejére:
  • 30 dkg görög sárgabarack (konzerv)
  • 5 dkg ét- vagy tejcsokoládé durvára törve
  • 1 reszelt alma

Elkészítés:

1.) Egy közepes tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibéleljük.
2.) A tészta hozzávalóit robotgéppel kikeverjük, és a tepsibe öntjük.
3.) A sárgabarackot lecsepegtetjük, és cikkekre vágjuk, majd szépen elrendezzük a tészta tetején.
4.) A tésztára szórjuk a durvára tört csokoládé darabokat is, majd a sajtreszelő legnagyobb fokán szintén a tésztára reszelünk 1 nagyobb almát.
5.) Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük a tésztát, majd kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.

Recept és kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Kefír, kaukázusi kefír

Hozzávalók: 1/2 liter házi tej, 1 dl kefír.
Elkészítése:A tejet kicsit  felforraltam majd  hagytam hűlni és ekkor tettem bele a kefírt jól elkevertem   befőttes üvegbe és pohárba öntöttem  és hagytam állni. Ebből a mennyiségből 1 dl félre  lehet tenni és a következő mennyiséget ezzel beoltani.

Mitől egészséges a kefir?
A kefir javítja az emésztést, az egész bélrendszerre jótékony hatással van, és a gyomorfekély kezelésében is fontos szerepe lehet. Ezenkívül szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas, sőt bőrbetegségeket is kúrálhatunk vele. A kefir jó az ekcémára és aknéra is, valamint erősíti a szervezet immunrendszerét, és hatékony segítség az idő előtti öregség leküzdésében. A kefir csökkenti a szorongást és depressziót, vitalitással tölti meg a szervezetet, valamint a másnaposságra is igen jó. A hasznos baktériumok mellett a kefirben van kalcium, foszfor, magnézium, A-, B1-,B2, B6-, B12 vitamin, valamint E-, D- és K-vitamin.
3. recept: Túrógombóc kefírből:

Hozzávalók:

  • 5 dl kefir
  • 2 db tojás
  • cukor (ízlés szerint)
  • búzadara
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A kefírt, tojást cukrot összekeverem, és felteszem melegedni a tűzhelyre. Amikor már forrósodik, elkezdem besűríteni a búzadarával, de csak annyira, hogy könnyen formálható gombócokat kapjak. Zsemlemorzsát pirítok, amibe egy evőkanál segítségével a formált gombócokat beleforgatom. Tejföllel, porcukorral meghintve tálalom.

Joghurt

Hozzávalók:

  • 1/2 doboz élőflórás biojoghurt
  • 1 liter friss, hőkezeletlen tej (lehetőleg bio, vagy friss, leginkább kecsketej)

Elkészítés:

  1. A fél doboz joghurtot beleöntjük egy nagyobb, kifertőtlenített befőttes üveg aljába.
  2. Ezután a tejet felforraljuk, majd annyira hagyjuk lehűlni, hogy az ujjunkat bele tudjuk dugni anélkül, hogy leégne. Vagyis még ne legyen langyos, de ne is legyen forró, hanem csak meleg.
  3. Ebben az állapotában beleöntjük a befőttes üvegbe, és lezárjuk.
  4. Száraz dunsztba tesszük, azaz betekerjük töröközőbe, vagy takaróba, és amikor kihűl, gyönyörű és finom házi joghurtot kanalazhatunk, vagy betehetjük a hűtőbe, ha nem akarunk rögtön enni belőle.
Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.
Még finomabb, krémesebb lesz a görög joghurtunk, ha az elején a tejhez egy kis tejszínt öntünk. (0,5-1dl / liter)
Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.
4. recept: Gyümölcsös joghurttorta sütés nélkül:

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 18 dkg édes keksz darálva
  • 8 dkg vaj
  • 1 kanál lekvár
  • A krémhez:
  • 4,5 dl joghurt
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag zselatin fix
  • citrom reszelt héja
  • 1 kis csomag babapiskóta
  • gyümölcsök (ribizli, barack befőtt, kivi, áfonya)
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítés:

A tésztához valókat összemorzsolom, és egy kapcsos tortaformába nyomkodom.

A joghurot a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal és 1 csomag zselafin fix-szel jól összekeverem. Egy másik tálban a tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral és 1 csomag zselatin fix-szel géppel kemény habbá verem. 

A 2 krémet összekeverem, és felét a tésztára kanalazom. Letakarom babapiskótával, megszórom ribizlivel, és rákanalazom a maradék krémet. A tetejét tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítem.

A tortazselét egy pohárba szórom, kis kanál cukorral és 2,5 dl vízzel elkeverem. 2 percre a mikróba teszem, kevergetve pár perc hűlés után a süti tetejére öntöm. 5-6 óráta a hűtőbe teszem, míg tökéletesen megdermed, ezután leszedem a tortaformát, és az oldalát mandulalapokkal vagy kókuszreszelékkel beszórom.

A recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Tejföl és túró

  1. A tejet tiszta edénybe öntjük, tányérral vagy fedővel takarjuk. Én szélesszájú üvegedénybe altatom a tejet (abban, amelyikben a kovászos uborkát készítem nyáron). Az üvegben jól látszanak a folyamatok.
  2. 2 -3 nap alatt megalszik a tej. Némi gyakorlatot igényel annak helyes megítélése, mikor is van jól ’megaludva’ a tej, ezért jó az üvegedény használata, amelyben jól látjuk, hogy határozottan szétváltak a komponensek.
  3. Felülről lekanalazzuk a tejfölt.
  4. Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.
  5. Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, denaturálódnak, a fontos tehát inkább az, hogy az egész tömeg jól átmelegedjen. Kézzel tapintva érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Türelmesen, lassan! Óvatosan megkeverjük.
  6. Ritka szövésű szövetet terítünk a tésztaszűrőre, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.
  7. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.
  8. A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma. Ezen kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést  segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani.

Turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliaesszenciával ízesítve, kicsit lehűtve kiváló üdítőitalt kapunk. Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

Rizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra ügyeljünk, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk. Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte kötelező kipróbálni. Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható.

Ha édes kelt tésztát (fánk, bukta, de lángoshoz is jó) készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen. Leveles vajastészta készítésekor is, ha ecet helyett használjuk, bársonyosabb ízt, könnyedebb állagot kapunk.

Amennyiben a megmaradt tejsavót nem használjuk fel egy-két napon belül, akkor se öntsük ki. Fagyasszuk le a jégkockatartóban, így annyi kockát kényelmesen ki tudunk venni, amennyire éppen szükségünk lesz alkalomadtán.

5. recept: TEJSAVÓVAL KÉSZÜLT PARASZTKENYÉR

300 g fehér búzakenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt 
300 ml tejsavó 
2 evőkanál vaj vagy zsír 
4 dkg friss élesztő
3 teáskanál cukor 
2 teáskanál só 
1 teáskanál kenyérfűszer

A tejsavót langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Ezalatt egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a többi hozzávalót, egy fakanállal átkeverjük, majd robotgéppel, dagasztókarral bedagasztjuk: a tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, egynemű lesz, és hólyagosodik keverés közben. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyre tesszük, kb. 45 percig, vagy míg a duplájára nő, kelesztjük.

Egy lisztezett nyújtódeszkára téve jól átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva kb. 30-40 percig újra kelesztjük. Utána 180 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben forró vízzel kenjük meg a cipó tetejét   és így süssük tovább. Napokig eltartható, könnyű állagú kenyeret kapunk.

Kép forrása: www.nlcafe.hu
RICOTTA HÁZILAG

1 liter tejsavó 
3,3 dl friss, 3,5%-os tej 
1 kávéskanál só

A tejsavót 30-35 fokosra melegítjük, hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a tejet. 85-90 fokra melegítjük, aztán egy tiszta konyharuhán (vagy sűrű szövésű gézen) át lecsepegtetjük.

Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket, gombócokat formázhatunk belőle hidegtálhoz, de minden ricottával, készült recepthez is felhasználható. A sima túrót is helyettesithetjük vele

Kép forrása: www.latticinisalernitani.it

6. recept: Epres koszorú

Hozzávalók:

  • (kb. 6 nagyobb és 4 kisebb darabhoz):
  • 30 dkg friss leveles tészta
  • 1 egész tojás felverve a kenéshez
  • kb. 1 evőkanálnyi jégcukor a szóráshoz
  • kb. 2 evőkanálnyi őrölt mandula
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál krémes ricotta (aki jobban szereti, natúr krémsajttal, mascarponéval is helyettesítheti)
  • 1,5 evőkanál porcukor (ha valaki még édesebben szereti, növelheti a mennyiséget)
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
  • 2 teáskanál vodka
  • 20-25 dkg friss eper

Elkészítés:

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyságúra. A tojást enyhén felverem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Egy nagy, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval annyi kört szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges. Ekkora tésztából 12 biztosan kijön. Minden második körlap közepéből egy 5 cm átmérőjű szaggatóval újabb körlapokat szaggatok.

A maradék tésztából még igyekszem kis körlapokat kiügyeskedni úgy, hogy páros számú legyen a végeredmény. Ezekkel is hasonlóan járok el: minden második közepére helyezek egy kis átmérőjű aprósütemény-kiszúrót, és kimetszem vele a tésztakorongokat. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, egymástól kb. 2 cm távolságra elhelyezem a tele körlapokat. Kenőecsettel mindegyik peremét vékonyan megkenem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára, mert könnyen odaég.

Erre helyezem a peremeket, vagyis az üres közepű köröket. Minden összeillesztett koszorú alját megszurkálom villával, hogy minél kevésbé emelkedjen fel sütés közben a szimpla tésztaréteg. Ez persze elkerülhetetlen, de a majdnem kész süteményeknél villával vagy kiskanállal vissza lehet egyengetni a „púpokat”. A sütemények felső peremét is megkenem tojással, majd körberakom a jégcukorral. A tepsit forró sütőbe tolom, és 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10 percben, mert különben nem emelkedik fel a tészta megfelelően. A sütési idő befejezése előtt érdemes visszaszuszakolni a felpúposodott szimpla réteget. A kész koszorúkat rácson hagyom teljesen kihűlni.

A töltelékhez az eperszemeket alaposan megmosom, néhányat felszeletelek, a többit apró kockákra vágom. A tejszínt felverem, félkemény állapotban hozzáadom a cukrot, vodkát, vaníliát és a ricottát. Az egészet könnyű krémmé habosítom.

Összeállítás: Minden tésztakoszorú aljára kevés őrölt mandulát szórok, majd jó 3/4 részig megtöltöm a tejszínkrémmel, ráhalmozok nagyjából 2 teáskanálnyi eperkockát, majd minden eperrétegre még 1 teáskanálnyi tejszínkrémet halmozok, végül eperszeletekkel díszítem.

Legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem, közvetlenül fogyasztás előtt teszem az asztalra.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Sajt

Trapista jellegű:

Hozzávalók:

Elkészítés:

 

1. A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük.
2. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük, majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt.)
3. Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
4. Ha kihűlt tálra tesszük, és hagyjuk másnapig a spájzban száradni. (Én másfél napig hagytam száradni, majd mint a boltban lefóliázva betettem a hűtőbe további fogyasztásra.)

 

Ízesített házi sajt túróból:

Hozzávalók:

  • 1 l tej (vagy 6 dl házi, zsíros tej)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

A tejbe tegyük bele a túrót, és főzzük fel. Ha a savó kiválik, szűrjük le.

A vajat olvasszuk fel, lehetőleg teflon edényben.

Tegyük rá a felfőzött túrót, olvadásig állandóan kevergessük.

A tűzről levéve keverjük bele a tojást, a sót és a szódabikarbónát.

Tegyük vissza a tűzre, és állandóan kavarva-gyúrva nagyon kis lángon főzzük még minimum 10-15 percig. Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. 

Végül nyomkodjuk vékonyan kivajazott formába.

1 éjszakán át hagyjuk dermedni a hűtőben.

Lehet ízesíteni bármivel, pl. petrezselyem, apróra vágott sonka, kolbász, köménymag, stb.

7. recept: Almás, hagymás sajtsaláta:

Hozzávalók:

  • 6 db alma
  • 1/4 citrom leve
  • 25 dkg kemény sajt (többféle)
  • 1 nagy fej lila- vagy vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • fél evőkanál mustár
  • 1 kisanál ketchup
  • fél kávéskanál porcukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • reszelt trappista sajt
  • snidling

Elkészítés:

1. Az almát meghámozom, kicsumázom és kis kockákra vágom. Azonnal meglocsolom a citromlével.

2. Kockákra vágom a sajtokat (én camembert sajtot és trappistát szoktam hozzá tenni) és fél fej hagymát, majd az almához teszem.

3. A tejfölbe keverem a mustárt, a sót, a porcukrot, a zúzott fokhagymát és a maradék (fél) hagymát illetve a reszelt trappista sajtot. Ha ezeket összekevertem, az előzőekhez (alma...) adom, és jól összekeverem, majd a hűtőbe teszem lehűteni.

4. Tálaláskor apróra vágott snidlinggel szórom meg.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/


Vaj

Végy akármilyen tejszínt, és egy befőttesüveget, amelyet kb. félig tölt meg a beleöntött tejszín.

Töltsd bele a tejszínt, és csavard rá jó erősen a tetejét.
Szóval a befőttesüveget, miután beletöltöttük a tejszínt elkezdjük intenzíven rázni.

..és rázzuk...

és még mindig.

Sokat.

Addig, amíg ketté nem válik a vaj, és a tej.

Ez után le lehet szűrni róla a tejet, és a vajat azon melegében már fogyaszthatjuk is.

Ilyenkor is lehet fűszerezni (sóval, borssal. zöldfűszerekkel)

Vaj készítése elektromos habverővel:

Három deci friss, házi tejszínt keverőtálba öntünk.

Elektromos habverővel a legerősebb fokozaton verni kezdjük.

Először szépen eléri a tejszínhab állagot.

Néhány perc múlva a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd.

Ezután a csomók egyre szilárdabbak lesznek, és megjelenik a tál alján a víz.

Amikor a vizet már úgy ki lehet önteni a tálból, hogy a zsír nem mozdul, elkészültünk.

A folyadékot leöntjük, a kész vajat tégelybe kanalazzuk.

Kép forrása: http://www.gasztromanko.hu/