Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Feedek
Megosztás

Madárfészek tízszer

Kép forrása: http://aspottedpony.com

Kép forrása: Found on clevercraftycookinmama.com

Kép forrása: Found on jugglingwithkids.com

Kép forrása: Found on myveryeducatedmother.com

Kép forrása: Found on jennicanknit.blogspot.com

Kép forrása: Found on voyoumagazine.ch

Kép forrása: Found on craftymorning.com

Kép forrása: Found on parents.com

Kép forrása: Found on cindyderosier.com

Kép forrása: Found on gurigami.blogspot.nl

+1 ötlet: Csak természetesen:

Kép forrása: Found on nlvbannister.blogspot.ca

2014. Madarak és fák napja a Kispatak óvodában

Inspirációnak szánt ötlet, mely segítheti az óvodád, lakóhelyed környékén lévő szépségek, csodák felfedezését és, ha van kedved gyere el Nagykovácsiba is és csatlakozz Te is a játékunkhoz!

Kedves barangolni vágyó Gyerekek és felnőttek és mindazok, akik szeretnék megismerni Nagykovácsi környékét!

A Madarak és fák napja alkalmából kirándulni hívunk minden Nagykovácsiban lakó és Nagykovácsit megismerni vágyó gyereket és Felnőttet és nem is egy, hanem 3 "túra útvonal " bejárására invitálunk. Ehhez készítettünk egy kiskönyvet is.

Íme a kiskönyv  erre az oldalra összeállított verziója

(Az eredetit le tudod tölteni a Kispatak Óvoda honlapjáról)

Kedves Gyerekek, Szülők! A pecsételős túrák mintájára bebarangolnánk Nagykovácsit és környékét Ehhez három olyan túraútvonalat jelöltünk ki Nektek, amelyhez számos óvodás élmény, történet és kaland fűződik. Ha kiskönyvünk segítségével felkeresitek a megjelölt helyszíneket, találtok majd elrejtve egy kis ládikót, amelyben megtalálhatjátok az útvonal pecsétjét és egy történetet arról, hogy mitől különleges az a hely ahol éppen álltok (kérlek, egyiket se vidd el, hogy az utánad érkezők is örülhessenek a kincseknek.) Pecsételd le az útvonalat jelző oldalt a kiskönyvedben és készítsetek egy fényképet a helyszínen (veled, vagy nélküled), amit beragaszthatsz a könyvecskédbe.

Pecsételd le az útvonalat jelző oldalt a kiskönyvedben és készítsetek egy fényképet a helyszínen (veled, vagy nélküled), amit beragaszthatsz a könyvecskédbe.  Ha mindhárom pecsétet megszerezted Május 25-ig, kiskönyvedet büszkén átadhatod óvó nénidnek, hiszen megszerezted a Kispatak Barangoló címet. Neved és kiskönyved kikerül óvodánk „Zöld Falára és oklevélben ismerjük el hogy a környék látható és láthatatlan titkainak ismerője lettél. Jó túrázást és izgalmas kalandokat kívánunk!

1. ÚTVONAL A piros ruhás Csenő manók országa, avagy a Nagyszénás Tanösvény kapuja. …de ha kedvet kaptok, akkor bebarangolhatjátok az egész útvonalat, mely 2,1 km hosszú és kb. 1,5 óra alatt bejárható és betekintést nyújt az 1965-óta Európa Diplomával büszkélkedő Szénás-hegycsoport ritka természeti kincseibe.  Az első állomás nemcsak arról híres, hogy természetes botanikus kert, hiszen ebben a régi murvabányában sok-sok védett növényt meg és felismerhetsz (István király-szegfűt, pilisi lent, budai imolát és berkenyét), de arról is, hogy a Cinege csoportosok állítják, hogy a tisztás szélén őrködő hatalmas galagonya bokor tövében található az egyik lejárat a manók birodalmába.  A pecsétet őrző ládikát a bokor aljába rejtettük el, hogy őrizzék meg nekünk a manók, és ha szeretnél nekik örömet okozni, akkor keress egy szép csillogó követ a meredélyben és tedd le ajándékként a láda mellé.

Pilisi len

Az 1. útvonal ládájába ezt a "levelet" találhatod:

Kedves Barangoló!

Köszöntünk birodalmunkban!

Amíg szusszansz egyet olvass/hallgass meg egy történetet egy messzi távolban lakó rokonainkról, a mocsári manókról.

Aztán, ha kipihented magad, barangolj tovább, de óvatosan, halkan lépkedj, és mindig nézz a lábad elé, mert mindenütt apró lények nyüzsögnek, akiket nehéz felfedezni! Kérünk, hogy mindent csak csodálj meg, és ne szedj le egy növényt sem, mert nem tudhatod, hogy nem egy virágtündér vagy erdei manó lakóhelyét teszed- e tönkre.

Köszönjük, hogy vigyázol Mindenre és Mindenkire: a kissapkás erdei manók

"Élt egyszer a messze Szibériában, valamikor nagyon régen, egy vándorló kedvű vadász. Jártában-keltében egy irdatlan nagy mocsár akadt az útjába. Vad át nem jutott, madár át nem röpült rajta, akkora volt.

Hanem a vadászt nem olyan fából faragták, hogy egy mocsártól megijedjen. Kapta magát, nekiveselkedett, át akarta ugrani. De nem ugrott elég nagyot, s épp a mocsár közepébe pottyant, egy nagy zsombékra.

Körülnézett, s elállt szeme-szája: egy sereg megnyergelt, fölszerszámozott nyúl ugrándozott körülötte. Úgy ficánkoltak, mint a jóvérű paripák.

De ámult még nagyobbat is a vadász! Mert egyszer csak apró emberkék bújta elő a zsombékok alól: a mocsári manók.

Fölpattantak a nyúlparipák hátára, odavágtattak a mi vadászunk elé, köszöntötték szépen, aztán mindjárt elpanaszolták neki nagy bajukat:

- Csak te segíthetsz rajtunk, földi halandó! Ragadozó vad pusztít a birodalmunkban.. Úgy látjuk, vadász vagy. Lődd le azt a fenevadat!

A mi vadászunk fogta az íját, megkereste a fenevadat, leterítette, s vitte a mocsári manóknak. Örvendeztek a manók, nem győztek hálálkodni:

- Nagy jót tettél velünk, vadász! Bizony megháláljuk, nem maradunk adósaid. Adunk neked az élet vizéből. Eredj haza, és várj bennünket.

Hazament a vadász a völgybe, ahol lakott, s megvitte a hírt atyafiságának, nemzetségének: hamarosan halhatatlanok lesznek. Eljönnek a mocsári manók, és hozzák az élet vizét.

Várták-lesték a vendégeket. Az asszonyok sütöttek-főztek, az emberek fát aprogattak, tüzet élesztettek, a gyerekek még álmukban is a mocsári manókról beszéltek.

Egy nap aztán megérkeztek. Porzott az út utánuk, úgy vágtattak nyúlparipáikon vezérük fenyőfa bödönkében hozta az élet vizét.

Amikor az emberek meglátták, micsoda paripákon ügetnek, olyan harsány nevetésre fakadtak, hogy rengett a hasuk belé.

Megharagudtak a mocsári manók, le se szálltak nyúllovukról. Fogta a vezérük a fenyőfa bödönét, s ráloccsantotta az élet vizét a fenyőkre. Aztán visszavágtattak a mocsárba.

Azért öregszenek meg azóta is az emberek, s ezért zöldellnek száz meg száz évig Szibéria erdeiben és mindenütt máshol a fenyők.

Kép forrása: debreceniwaldorfovi.blogspot.com

2. útvonal: Anna-lak, avagy a kipikopik kedvenc játszóhelye

Az 1900-as évek elején létesített "Anna-gunyhó" a többször bővített vadászlak a 2001. évi felújítás után nyerte el mai formáját.

Évtizedekkel ezelőtt a Budai-hegyek ezen része, mint vadászterület, hosszú ideig hivatalosan le volt zárva a természetjárók elől.

Ma nagyon kellemes pihenőhely. Kiépített tűzrakóhellyel, padokkal, asztalokkal várja a falatozni vágyókat. Igazi piknik hely.

Éles szemű megfigyelők azonban észrevehetnek bújócskázó, kergetőző gesztenyegyerekeket is, hiszen ez a kedvenc játszóhelyük

Néhány pillanatra csendesedj el és fülelj, hátha elviszi a szél hozzád a hangjukat!

Kép forrása: www.sztarklikk.hu


3. ÚTVONAL Az Ördögárok patak forrása, avagy a Fülesmackó barangoló.

Mindhárom túraútvonal közül ez a legnehezebb, ezét hagytuk utoljára. Mostanra tán rutinos barangolónak számítasz, így ez sem okoz majd túl sok fejtörést. Ehhez a titkos helyhez nem vezet semmilyen túraútvonal, így nem tudunk nektek konkrét térképet mutatni, de annyit elárulunk, hogy két irányból is meglelheted a ládát… Nem hagyhattuk ki ezt a pontot, hiszen innen ered óvodánk névadója, ez a „kispatak” táplálja a Békás tavat, ami annyi remek kalandhoz nyújt helyszínt minden ovis számára. Az óvodás csoportok közül a Fülesmackók kutatták fel először eme helyet és most az Ő segítségükkel Te is meglelheted.

Kép forrása: www.youtube.com

Kedves Barangoló! Ha bármilyen furcsaságot találsz, vagy nem találsz… Elveszett láda, eltűnt pecsét, esetleg kifogyott tinta, kérlek, a legközelebbi munkanapon hívd a Kaszáló utcai ovit a 26/355-607 telefonszámon hogy pótolhassuk a hiányt. Segítségedet előre is köszönjük!

/Az ötlet K. Dorkáé és akik kivitelezték: Kispatak Óvoda "ZÖLD" m.k. tagjai/

Reméljük, hogy minél többen kedvet kaptatok ahhoz, hogy ilyen vagy valami hasonló formában fedezzétek fel saját közvetlen környezeteteket vagy akár Nagykovácsit!

Szeretettel és szépséggel vár Benneteket a nagyvilág eme kicsiny "szeglete" (is)!

"Kertész leszek, fát nevelek" - Madarak és fák napja

Fák

 

Kép forrása: creeksidelearning.com

Kép forrása: eat2behealthy.com

Kép forrása: www.oneartsymama.com

Kép forrása: blog.gummylump.com

Kép forrása: cassiestephens.blogspot.com

Képforrása: margauritaspear.blogspot.com

Kép forrása: blog.gummylump.com

Kép forrása: funfamilycrafts.com

Kép forrása: www.creativejewishmom.com

Kép forrása: Reciclagem , Jardinagem e Decoração.

+ 1 ötlet: Családfa

Kép forrása: http://regencyparklibrary.blogspot.hu/

"Madarak voltunk, földre szálltunk" - Madarak és fák napja

Madarak

10 + 1 kézműves ötlet

Madarak márványozott papírból Kép forrása: www.thecraftycrow.net

Márványozás:

 

 • A rajzlapot tejföl sűrűségű tapétaragasztóval bekenjük
 • A kiválasztott színű, sűrű temperát rácsöpögtetjük.
 • Sűrű fogú fésűvel, villával a tempera foltokat "összekócoljuk"

Festés ujjal Kép forrása: likemamalikedaughter.blogspot.com

Vattapamacs madár Kép forrása: kidzorg.blogspot.com

Marionett báb gurigából Kép forrása: www.redtedart.com

Papírgyűréssel kép forrása: luntiks.com

Szalvétatechnikával Kép forrása: dwellingbydesign.blogspot.com

Gombolyagból Kép forrása: www.thecraftycrow.net

Mobil dísz újságpapírból

Kép forrása: indulgy.com

Gurigami Kép forrása: Kincsek, kacatok, ünnepek

Kasírozással Kép forrása: Kincsek, kacatok, ünnepek

 

+ 1 ötlet:

Madárfészek só-liszt gyurmából:

A fészekhez a gyurmát fokhagymaprésen átnyomjuk.

Kép forrása: www.create-kids-crafts.com


 

 

Madarak, fák napja 1. - május 10.

Programok, játékok és egy kis barkácsolás

Kép forrása: flickrhivemind.net

A "világnap" rövid története

A XIX. század nagy mocsárlecsapolásai, folyószabályozásai következtében a madarak életfeltételei romlani kezdtek, pusztultak az erdők, mezők. Így az európai államok 1902. március 19-ikén egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében.
Chernel István ornitológus már abban az évben szervezett Madarak és Fák Napját.

Az ünnep hivatalos bevezetésére Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter adott ki körrendeletet 1906-ban, amely szerint e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni, valamint meg kellett emlékezni a hasznos madarakról. Elrendelte, hogy valamennyi iskolában ünnpeljék meg a Madarak és Fák Napját.
Kezdeményezése széles mozgalommá bővült. A XX. század első felében minden májusban sor is került erre a programra. Az Állatvédő Egyesület és a Magyar Ornitológiai Központ - Hermann Ottó irányításával - jelentősen támogatta ezt a nemes mozgalmat. A második világháború után ugyan sokat veszített népszerűségéből, de a kilencvenes évek óta ismét egyre többen ünneplik meg.
Csupán 1994-ben érett meg az idő arra, hogy a Madarak és Fák Napja ismét országos mozgalommá váljék.

1996 óta kormányrendelet alapján május 10-én ünnepli az ország.

Programajánló:

Az ország egész területén színes programok várják a gyerekeket és a családokat.

Ízelítőül néhány:

2014. május 6. /kedd/

2014. május 8. /csütörtök/

2014. május 9. /péntek/

2014. május 10. /szombat/ - 2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 10. /szombat/ - 2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 10. /szombat/

2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 11. /vasárnap/

2014. május 16. /péntek/

2014. május 17. /szombat/

2014. május 17. /szombat/

A budapesti programok közül csupán kettőt emelek ki:

2014. május 7–11., Magyar Természettudományi Múzeum – Madarak és Fák Hete

2014. május 10. Jókai Kert, Budapest – Madarak és Fák Napja

Herman Ottó Emlékév programja. Családi nap a DINPI, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével.

IDŐTARTAM: 10.00-18-00
HELYSZÍN:
Jókai-kert (XII. Budapest, Költő u. 21.)

Madarak és fák napja az óvodában

Kömyvajánló:

Adorján Rita: Magonc - erdőismeret és természetismereti játékok


Játékok, mozgásos játékok

Karvaly

Kellékek: Néhány kis labda vagy babzsák-madár.

A játék menete: Az egyik játékos legyen a karvaly. A többiek bokrok lesznek, akik legalább 6 méter átmérőjű kört alkotnak. Az egyik "bokor" kezébe adjuk a "madarat": kis labdát vagy babzsák-madarat (leírását lásd később). Adott jelre a "bokrok" egymásnak dobálják a "madarat", a karvaly pedig megpróbálja elkapni. Ha sikerül, helyet cserél azzal a "bokorral", amelyik dobta a madarat. Több madárral is játszhatjuk (madárcsapat).

Babzsákmadár készítése: Varrjunk egy nagyobb babzsákot — ez a test — és egy kisebbet, ez a fej. A kettőt erősítsük össze. Varrjuk rá a szárnyakat, lábakat, fejet, csőrt, szemet — kész.

Kakukk

Előzetes ismeretre van szükség: a kakukk az a madár, amelyik nem rak fészket. Énekes madarak fészkébe csempészi tojását, és a mit sem sejtő madárka nemcsak kikölti, de eteti is a fiókákat. A játékosok tetszőlegesen helyet foglalnak a játszótéren, ők az énekes madarak, és kört rajzolnak maguk köré. A kijelölt (kiszámolt) játékosnak nincs "fészke", ő a körön kívül áll, adott pillanatban elkiáltja: "kakukk", erre a madarak kirepülnek a fészekből, igyekeznek más kört elfoglalni. A kakukk is beáll egy körbe. A fészek nélkül maradt madár lesz az újabb kakukk.

Hosszú lábú gólya bácsi

A játéktérre minél nagyobb kört rajzolunk. A kör közepén áll a békákra vadászó gólya. A békák a körön kívül állnak, onnan bosszantva a gólyát mondják:
Hosszú lábú gólya bácsi,
Mit tetszik ma vacsorálni?
Békahúst? Brekeke,
Ugye, milyen jó lenne?
Közben a békák bemerészkednek a tóba, vagyis át-átfutnak a körön. Akit elkap a gólya, az lesz az új játék gólyája.
Másik változat: akit elkap a gólya, szintén gólyává válik.

Kakaskergető

A gyerekek kézen fogva körbe állnak, ők a kakasok. Középen áll a kakaskergető. A kör jelre elindul egy irányba, a vers ütemére lépnek:
Sűrű erdőcske, ritka mezőcske,
hess ki, kakas, másé,
hess ki, kakas, másé.
Az utolsó szó kimondása után a kör megszakad, a gyerekek szétszaladnak. Akit a kakaskergető megfog, az lesz az új kakaskergető.

Verebes

Az udvarra, a lehető legtávolabbra egymástól, két kört rajzolunk, ezek a gyümölcsöskertek. A két kör között állnak a pásztorok (két-három gyerek). A verebek a versikét ismételve két lábon be-beugrálnak a kertbe:
Megérett a cseresznye,
Nem kell nekünk legyecske!
A kertben szökdécselve is kétszer-háromszor elismétlik a mondókát, majd ugyancsak két lábon átugrálnak a másik kertbe. Akit a pásztorok elfognak, pásztorrá válik.

Forrás: http://www.aldasegyuttes.hu/

Kincsvadászat

Kell hozzá egytojástartó (legjobb a 12-es, de kisebbel is működik) ill. egy rá illő lap, 12 négyzettel, rajtuk a keresendő kincsek képével. A tojástartó megfelelő mélyedésébe a képen látható dolgot kell begyűjteni.


Kiindulópontként itt egy letölthető kép (bal eger gomb a képen),


de éppen az a játék lényege, hogy bármilyen képre cserélhetjük a meglévőt, akár a gyerekek maguk dönthetik el, mit szeretnének kerseni, vagy akár le is rajzolhatják, amit aztán rá lehet ragasztania  tojástartóra
Színvadászat:
Ehhez nem kell más, mint a barkács- illetve festékboltokban kitett ingyenes színminták.Tudjátok, azok a csíkok, amiken egy szín bizonyos árnyalatai látszanak. Ebből fogjunk pár különböző színűt, a szinekbe lyukasztóval csináljunk lyukakat, majd fogjuk össze a sarkán a lapokat. Már mehetünk is  a kertbe/erdőbe/játszótérre és indulhat a színvadászat!
Természtesen az a cél, hogy a lyukon át azonos színű dolgokat találjunk:
Forrás: http://www.fittkid.hu/
Kéregtapogató

Ezt a játékot párokban játsszuk: kösd be a partnered szemét, többször forgasd meg, és aztán vezesd egy tíz-húsz méter távolságban levő fához, amelyet meg kell tapogatnia és szagolgatnia. Vezesd vissza egy másik útvonalon és hagyd, hogy szemkötő nélkül találjon vissza a fájához. Utána partnercsere.

Az én fám

A bekötött szemű játékost vezessük egy fához, és adjunk neki egy vagy két percet, hogy látását „kikapcsolva” a többi érzékszervével megtapasztalja a fát. Tapogassa meg a kérget, simogassa meg a leveleket, kóstoljon meg egyet, szagolja meg, hallgassa a lomb susogását, szagolgassa  és tapogassa körbe  a fa környékét, ha tudja, rázza meg a fát, és érezze, hogyan mozog.  Ezután vezessük vissza a nem túl messze lévő starthelyre. Most az a feladat, hogy nyitott szemmel is meg kell találnia a saját fáját.

Festőpaletta

Rajzlapból festőpaletta-alakot vágunk ki, melyből minden gyerek kap egyet. Az a feladatuk, hogy ők töltsék fel színekkel az üres palettát, a természetben talált növények, állatok, esetleg élettelen dolgok maradványaival, részeivel. Lehet egy szín árnyalatait is gyűjteni, vagy a teljes színskálát.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK A FÁKRA?

A játék menete:
 1. Kb. 6 gyerek "fa" lesz: álljanak egymástól néhány méternyire. A többiek mind olyan élőlények, melyek élete a fákhoz kötődik, pl. madár, mókus, rovar, hernyó, stb. Minden élőlény álljon egy-egy fa mellé.
 2. Ha a játékvezető azt kiáltja: "gyerünk!", mindenkinek új fához kell szaladnia. Eközben azonban nem vehetnek levegőt, csak mikor odaértek a másik fához!
 3. A játék nehezebbé válik, ha néhány fát favágók kivágnak, a megmaradtak egyre távolabb kerülnek egymástól.
 4. Végül, mikor mindenki az utolsó megmaradt fa körül szorong, kérdezzük meg a gyerekeket: miért van szükségünk a fákra? Kórusban fogják kiáltani: hogy levegőt kapjunk!
HERNYÓVERSENY
Kellékek: Valami, amivel a gyerekek lábát össze lehet kötni (pl. régi harisnyák felső része). Elegendő hely, ahol a versenypályát kijelölhetjük.
A játék menete:
 1. A gyerekek alkossanak kb. 10 fős csoportokat. A csoportok álljanak libasorba. Kössük egymáshoz az első és második gyerek jobb lábát, a második és harmadik gyerek bal lábát, és így tovább.
 2. Mindenki tegye a kezét az előtte álló vállára.
 3. A csapatok álljanak a rajtvonalra, és adott jelre haladjanak végig az előre kitűzött pályán. Az első játékos a fej, ő ad utasításokat a test többi részének.
Szabályok:
 1. Az előttük haladó vállát nem szabad elengedni.
 2. Ha egy kötés kibomlana, állítsuk le a versenyt és kössük meg újra.

MEMÓRIA JÁTÉKOK

Kellékek:
Papír és ceruza minden résztvevőnek (nem feltétlenül szükséges), természetes objektumok.
A játék menete: 
1. változat:
 1. Egy adott élőhelyen gyűjtsünk össze 6 vagy több dolgot (követ, mohát, fakéreg darabot, levelet, stb.) és fedjük le őket valami természetes takaróval, pl. egy nagy levéllel.
 2. Vegyük le a takarót kb. másodpercre, majd tegyük vissza. A gyerekek ezalatt jól nézzék meg a dolgokat.
 3. Kérjük meg őket, hogy keressenek hasonlókat néhány (kb. 5) perc alatt.
2. változat
Olyan dolgokat gyűjtsünk, melyek tapintása jellegzetes: valami keményet, lágyat, könnyűt, rugalmast, törékenyt, stb.
3. változat
Játszhatjuk állatképekkel is, lehetőleg olyanokkal, melyek az adott helyen előfordulnak. Mutassunk fel 10-12 képet, majd kérdezzük meg, hányra emlékeznek. A gyerekek leírhatják vagy mondhatják a választ.
Forrás: http://www.kia.hu/
Kézműves ötletetek, alkotások:

Képek forrása: http://www.kia.hu/
Kép forrása: Kirsty Elson Designs

+1 ötlet: Fűzhető "fagyöngy" kicsit másképp

Befejezésül:


Ha a Föld csupán
egy méter átmérőjű volna, és
a levegőben lebegne valahol, néhány 
arasznyira a talaj felett, az emberek a világ
minden tájáról csodájára járnának. Körbesétálnák, 
gyönyörködnének hatalmas óceánjaiban, csillogó tavacs-
káiban, és az azokat összekötő vízerekben. Megcsodálnák
dudorait és mélyedéseit, a körülötte lebegő vékony gázréteget
és a benne rezgő párát. Megcsodálnák, hogy miféle élőlények 
járkálnak a felszínén, úszkálnak vizeiben. Szentnek nyilvání-
tanánk, hiszen az egyetlen lenne, és féltve óvnák, nehogy baja
essék. Ez a gömb lenne a világ legnagyobb csodája. Az embe-
rek hozzá jönnének imádkozni, hogy meggyógyuljanak, hogy
bölcsességet kapjanak, hogy meglássák a szépséget és hogy 
ámuljanak azon, hogy ez hogy lehetséges. Szeretnék
és életük árán is megvédelmeznék, mert valahogyan
tudnák, hogy életük teljessége semmi sem lenne
nélküle. Ha a Föld csupán egy méter
átmérőjű volna ...........