10 egyszerű kísérlet

Bizton állíthatom, hogy minden cseperedő gyerkőc szentül hiszi, hogy a szerettei, szülei varázslatokra képesek. Persze a nagyobbak már rájönnek a trükkökre, de egy biztos, ha egyik, másik kísérletet kipróbálod, bemutatod biztos siker lesz mind a kisebbek, mind a nagyobbak, a rokon, a barát és a szomszéd gyerekek körében is. (és persze nemcsak Gyereknapon ejtheted őket ámulatba)

A "felrobbanó" uzsonnás zacskó

A hozzávalók:

  • Sütőpor
  • Papírtörlő
  • Ecet
  • Gyorsan lezárható zacskó (pl: Zip-lock tasak)

A kísérlet:

  • Menjenek ki a szabadba.
  • Csomagoljon be egy púpos evőkanálnyi sütőport egy kocka papírtörlőbe.
  • A zacskóba öntsön 1 dl vizet, majd 2 dl ecetet
  • Zárja le a zacskót, csak akkora helyet hagyjon ahol be tudja dugni a papírtörlőbe csomagolt sütőport.
  • Dugja be a sütőporos csomagot a zacskóba, de még tartsa a folyadék szintje fölött, amíg lezárja a zacskót.
  • Gyorsan rázza össze a zacskó tartalmát.
  • Tegye a zacskót a földre és lépjenek hátra.

Mikor a sütőpor és az ecetes lé összekeveredik, pezsegni kezd. Látványos durranás lesz a végeredmény. Jó móka!

Lufis változat:

Ez a különösen könnyű kísérlet nagyon hasonlít az előzőhöz.

  • Az ecetes vizet öntse egy műanyag flakonba.
  • A sűtőport óvatosan kanalazza bele egy lufi belsejébe. Ebben segíthet egy tölcsér.
  • A lufit húzza rá az üveg nyakára, majd szórja bele az ecetbe a sütőport.

A reakció során keletkező gáz felfújja a lufit. Ha elég nagy a palack, és elég sok benne az ecet és a sütőpor, akkor a lufi egy idő után lerepül az üveg nyakáról.

"Rakéta" kilövés:

Ez egy nagyon szórakoztató játék, de csak felügyelet mellett, és védőszemüveg viselésével ajánlott. Védőszemüvegnek megfelel például egy úszószemüveg is. A játékhoz szükség lesz egy régi filmes dobozra vagy egy pezsgőtablettás hengerre valamint egy kis vízre és egy db pezsgőtablettára. (Nálunk a tescós C-vitamin vált be.) Töltse fel a dobozt félig a vízzel, majd dobja bele a pezsgőtablettát. Zárja le, rázza fel, és tegye a földre állítva.

A keletkező széndioxid nyomására a tető lerepül. Nagyon látványos!

Forrás: http://varazsbetu.hu/

Házi láva lámpa:

Kellékek:
-1 műanyag átlátszó műanyag üveg/nem kell túl nagy/
- víz
- étolaj
- pezsgőtabletta
- ételszínezék
Öntsünk vizet az üveg egyharmadáig, aztán olajt kétharmad részig. Csöppentsünk bele egy csepp ételszínezéket. Várjuk meg, míg lesüllyed az aljáig, aztán dobjuk bele a pezsgőtablettát.
Tejtűzijáték:
Kellékek:
- 1 tál
- tej
- ételfesték
- fülpiszkáló
- folyékony szappan
Öntsünk egy mélytányérba tejet. Csöppentsünk bele az ételfestékeket, azután érintsük bele a fülpiszkálót egy kis folyékony szappanba, majd tegyük bele a tejes tálba. Az ételfestékek csillagszerűen szétfutnak.

Forrás: http://kreativgyermek.blogspot.hu/

Pókháló az üvegben

Három fogpiszkálót (lehet többet is) összecsomózunk csillag formában, majd körbevezetjük a fonalat.
Befőttes üvegbe forró vizet öntötünk és 2-3 kanál bóraxot oldunk fel benne - gyógyszertárban kapható. Egy spatulát keresztbe fektetünk az üveg száján és  belógatjuk a "csillagot" (ne érjen az üveg oldalához és aljához - minél tovább áll az oldatban, annál vastagabb lesz). Már másnap reggel gyönyörködtünk a látványban

http://webovoda.blogspot.hu/

Nyíló virágok:

Rajzolj meg, majd vágj ki (keményebb) papírból egy virágot. Színezd ki zsírkrétával. Hajtogasd be a virágszirmokat, majd tedd vízre (a nem zsírkrétás fele találkozzon a vízzel). A virág szirmai lassan kinyílnak.


Vulkán

Hozzávalók:

A vulkán hegyhez: papír és cellux vagy gyurma (lehet só-liszt gyurma is), festék, nagy tálca amire rakjuk, befőttesüveg vagy műanyag palack. A lávához: ecet, szódabikarbóna, étel színezék vagy ketchup, valaki még mosogatószert is ajánl, mi ezt kihagytuk.

A papírt fesd be úgy, hogy egy vulkán hegy oldalának nézzen ki (az is jó, ha csak simán barnára befestitek). Ragasszátok rá a befőttesüvegre úgy, hogy kúp szerű alakot öltsön, mint egy vulkánhegy. Mi a papír közepén vágtunk egy lyukat a befőttesüveg száját körberajzolva, és így ragasztottuk rá. Gyurmával is megalkodhatod a hegyet, ekkor kell kicsit várni, hogy száradjon.

Ezután jön a láva: Tegyél két-három evőkanál szódabikarbónát a befőttesüvegbe. Keverd el ételszínezékkel, vagy ketchuppal. Nálunk egy idő után a színezés elmaradt, enélkül is szuper szórakozásnak bizonyult a láva.

Most jön a "durranás" :-)   Önts kb. fél-egy deciliter ecetet a befőttesüvegbe, a láva elindul kifelé és szépen lefolyik a hegy oldalán. Érdemes az ecetet adagokba önteni egy kancsóba, vagy kis kiöntőbe, egyébként túl hamar elfogy :-)

Biztonsági figyelmeztetés: Csak szülői felügyelettel végezzétek a kísérletet!

A kis dinó születése

1db kis dínó figurát rejts a következő összetevőkből álló masszába: szódabikarbóna, ételfesték, víz. Vegyél fel egy védőkesztyűt és védőszemüveget (védd a bőröd és a szemed). Önts a tojásra (tál vagy mosdó felett vagy egyszerűen tedd le a földre) ecetet és várd a csodát! Szülői felügyelettel elvégezhető kísérlet!

Forrás: http://www.okosjatek.hu/

Fehér rózsából szines rózsa

Papírrózsát hajtogatunk, majd zseníliadrót száron keresztül szívatjuk fel a színeket. A zseníliadrót kics szőrszálai közvetítik a folyadékot a papírig, majd a papírban szintén már apró csöveken keresztül áramlik tovább.
Tipp: érdemes kicsit segíteni a folyamatot és negyed óránként kivenni a folyadékból majd fejre állítani a virágot.

Forrás: http://www.kismesterek.hu/

Befejezésül:

Végy egy zacskó gumimacit! Mindegyik szinből válasszatok ki kettőt (a többit egyétek meg jóízűen, hiszen ezen a napon még ez is megengedhető) és az egyiket tegyétek bele egy vízzel teli befőttesüvegbe és várjátok kb. 1 órát a varázslatra!

Mi fog történni?

Forrás: http://gyereketeto.blogspot.hu/