Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Játék, tanulás, játékos tanulás nyáron (is) 17. - Válogatás, rakosgatás 2.

Mandala készítése

Kép forrása: www.mandalanomadess.com

A válogatás, rakosgatás, egymás mellé rendezés egyik legszebb eredménnyel járó "célja" lehet a mandala készítése. Akármiből, akárhol, akármikor készíthetünk egy-egy köralakú díszt: a réten talált növényekből, a tengerparton, vízparton talált kövekből, csigákból, vagy a lakásban található tárgyakból, a kamrában lévő tésztákból. Mandalát lehet festeni, színezni, ragasztani vagy csak egyszerűen kirakni, mely ugyan illékony művészeti alkotás, de mint tudjuk a "gyerekek pazarló zsenik. Pillanatok alatt világokat teremtenek, hogy aztán pillanatok alatt le is rombolják azt."

Kép forrása: laughingsquid.com

A mandala "készítés" szabálya nagyon egyszerű: kör alakban valamilyen sorrendben kell kialakítani a képet, mely általában ritmikusan változó, szimmetriával is rendelkező "egységekből" áll. Ez persze nem a "tudományos" meghatározás, de ebből már jól érzékelhető, hogy egy-egy mandala elkészítése közben hányféle tapasztalatot is gyűjthet, milyen területeken is fejlödhet a gyerek és felnőtt egyaránt.

Fejleszti a tervezőkészséget, a türelmet, a figyelemkoncentrációt. A finommozgást és a taktilis érzékelést. A kreativitást, a szép fogalmának kialakulását. Tapasztalatokat szerez az alapanyagok tulajdonságairól, a körformáról, a szimmetriáról... és így tovább.

Azt hiszem, hogy a legfontosabb hatása azonban az, hogy rögtön és azonnal sikerélményhez juttat, hiszen akármiből és akárhol is készítjül el mindenféleképp élménnhez juttat mind az alkotás folyamata, mind maga az elkészült alkotás

Kövekből:

Kép forrása: Albany - Elite Family Childcare

Csigákból, kagylókból:

Kép forrása: creativethemesforlearningandplay.blogspot.com

Uszadékfából:

Kép forrása: www.mandalanomadess.com

Virágokból:
Kép forrása: www.thecraftycrow.net
Termésekből, magokból:
Kép forrása: www.thecraftycrow.net
Levelekből:
Kép forrása: www.thecraftycrow.net


Játék, tanulás, játékos tanulás nyáron (is) 11.- Buborék festés

Egy igazán jó kis nyári ötlet: festés bunorékkal

Hozzávalók:

  • Annyi műanyag tál, ahány színnel szeretnénk festeni
  • Ételfesték különböző színekben
  • Víz és egy kis mosogatószer
  • Szívószál
  • Rajzlap vagy egy darab textil

Az "alKotás" folyamata igazán egyszerű. A vízet a mosogatószerrel és ételfestékkel összekeverjük, szívószállal boborék "hegyeket" fújünk és ezeket óvatosan átemeljük az előre odakészített papírra és már kész is. Ugye milyen egyszerű és látványos a "végeredmény"?

Kép forrása: www.tipjunkie.com

Kép forrása: sunnysidearthouse.blogspot.com

Kép forrása: retales-de-vida.blogspot.com

Kép forrása: munchkinsandmayhem.blogspot.com

Ha már buborék, akkor itt van még egy ötlet: festés buborékfóliával:

Ötlet és képek forrása: http://www.mummymusingsandmayhem.com/

Mielőtt még elfelejteném, hogy mit is fejlesztünk? Többek között például a helyes levegővtelt és beosztását és a kreativitást főleg akkor, ha az elkészült művekbe megpróbálunk belelátni képeket, alakokat, történeteket. (és még egy kis színelmélet is el van benne rejtve)

Építőjáték szívószálból

Semmi más csak szívószál és láss, alkoss csodát!

Építkezés síkban:

Építkezés térben:

Befejezésül a varázslat: a kocka rogalmas és hajlízható

Forrás: http://www.handmadecharlotte.com/

Jó szórakozást!