Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Játék, tanulás, játékos tanulás nyáron (is) - Buborék 18.

Buborékok

Kép forrása: thefrugalcrafter.wordpress.com

Nagy Bandó András: Szappanbuborék

Szappanbuborék,
Idelép, oda lép,
Szappanbuborék,
Üdve zöld, üde kék.

Szappanbuborék,
Ez a zöld, ez a kék,
Szappanbuborék,
Ez a föld, az az ég.

Szappanbuborék fújó készítése

Kép forrása: coraldoorstudio.blogspot.com

Kép forrása: cobaltandcopper.blogspot.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Óirás buborékhoz

Buborékfújó pillepalackból:

Kép forrása: myhomespunthreads.blogspot.com

Fonalból:


Kép forrása: dillydallykids.ca

Megjegyzés: ha a "hagyományos" szívószálas" megoldást választjuk, akkor is "feltúrbózhatjuk" egy kicsit: 3 - 4 szívószálat, ha összeragasztunk szigetelőszalaggal és már kész is a "sorozatlövő".

Buborék folyadék

Néhány bevált recept:

12 pohár víz, 1 pohár mosogatószer, 1 pohár kukoricaliszt, 2 evőkanál sütőpor

vagy

5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 evőkanál glicerin, 1 teáskanál cukor

vagy

7-10 rész víz, 1 rész mosószer, 1-2 evőkanál glicerin

sűrű oldathoz

2/3 rész víz, 1 rész víz, 1-2 evőkanál glicerin

pattogós buborékhoz

2 csomag zselatin, 4 pohár forró víz, 3-5 evőkanál glicerin, 3 evőkanál mosószer

Forrás: http://eletszepitok.hu/

Ha végképp nincs időd valamilyen fújó eszközt eszkábálni, akkor nézz körül a konyhában, kamrában:

Kép forrása: www.pinterest.com

+ 1 tipp: Ha gyereksereg várható vendégségbe:

Kép forrása: www.waldorfmoms.com

És, ha azt gondolnád, hogy ez aztán csak igazi, felhőtlen játék, akkor egy a fejlesztő hatások közül: légzéstechnika

Játék, tanulás, játékos tanulás nyáron (is) 9. - Jégvarázs

A nyári melegben nincs is jobb, mint egy kis jeges játék

1. ötlet: Kincs a jégben

Vegyünk egy műanyag tálat és tegyünk bele mindenféle kicsi játékot, "kincset": üveggolyót, játékkatonát, műanyag állatkát, pénzérmét, kagylót, bármilyen színes apróság jó. Öntsük fel a tálat vízzel és irány a fagyasztó legalább egy éjszakára. Másnap kiborítjuk a tálból és máris készen van a kibányászni való kincsek hegye :) Még jobb, ha rétegekben fagyasztjuk le a játékokat, ekkor kicsit több időre van szükségünk, ugyanis minden réteg számára kell jópár óra fagyasztás, de megéri, hogy aztán végül a "hegy gyomrában" mindenhol kincs legyen.

 


És ha még ez sem lenne elég, azzal is fokozhatjuk, hogy a különböző réteg vízhez pár csepp ételfestéket is öntünk, így szivárványszínű lesz a hegy :)
Amikor pedig másnap elővesszük a jégtömböt, készítsünk ki mindenféle eszközt, amivel bányászni lehet: régi fogkefét, sót, kanalat, meleg vizet szemcseppentővel, stb. Hagyjuk meg a felfedezés és a variálhatóság örömét a gyerekeknek - mi pedig élvezzük, hogy van egy szabad fél óránk :)


Megjegyzés: ha kisebb gyerkeknek is szeretnénk ilyet csinálni, akiknek esetleg nincs még annyi türelmük, a normál jégkockatartó egyes rekeszeibe is tehetünk egy-egy kincset.
Ötlet és képek: lets-explore.net

 

2. ötlet: Festés jéggel

Tegyünk a jégkockatartóba vizet, majd adjunk hozzávízfestéket. Minél több szín van, annál érdekesebb lesz. reggel aztán elő lehet venni  a fagyasztóból és ki lehet tenni egy tálba a "rajzeszközöket", és lehet próbálgatni.

Bár a kép nem mutatja, szerintem különböző formájú jégkockatartókba is lehetne tenni szines vizet, az még érdekesebb lehet a gyerekeknek.
Természestesen egyszerűen papírra is rajzolhatunk, de ha van felesleges, kopott lepedő vagy bármilyen más anyag, sokkal maradandóbb szépséget alkothatunk.

Ötlet és képek: shareandremember.blogspot.com

És ha nem akarjuk, hogy nyakig festékesek legyenek:

Kép forrása: 3heartbeats.blogspot.com

3 ötlet: Jégfestés


Tölts meg egy üres tejes dobozt vízzel és tedd a fagyaztóba, amikor megfagyott tedd egy peremes tálcára vagy egy tepsibe!

Szórd meg a tetejét sóval, majd csöpögtess rá ételfestéket!

Szórd meg újra jó vastagon sóval és figyeld a változásokat!

Ötlet és képek forrása: http://www.kiwicrate.com/

+ 2 ötlet:

Érzékszervi játék

Kép forrása: Early Childhood Discoveries

Jégkrém készítése házilag

Kép forrása: Kincsek és kacatok óvodáknak, szülőknek, gyerekeknek

Manó konyha: Finomságok Gyereknapra

Ez a nap az a nap, amikor nem latolgatunk, hanem örömet akarunk okzni. Így kevésbé figyelünk arra, hogy mi az, ami egészséges és mi az ami nem és szerintem ez így van rendjén, hiszen az ünnepek attól ünnepek, hogy a dolgok másképp vannak, mint a hétköznapokon

Ezért arra gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben olyan recepteket gyűjtök össze, amelyek hol kevésbé, hol egyáltalán nem segítik "az egészséges életmód iránti igény" kialakulását, de tuti biztos, hogy mosolyt varázsolnak minden gyerkőc arcára. (és talán, ha mi magunk készítjük egy picit egészségesebbé is tehetjük őket.)

Gumicukor házilag

Hozzávalók:

  • 0,5 l vörös szőlőlé
  • 0,5 l eperlé
  • 0,5 l naranclé Vagy akármilyen gyümölcslé a lényeg, hogy a színűk markánsan eltérő legyen
  • 0,5 l tej
  • 2 ek cukor
  • 4 cs zselatin (25g/csomag)
  • Aki nem akar zselatint használni az helyettesítheti almapektinnel vagy agaragarral, illetve a Stabark nevű növényi zselésítővel.

Elkészítés:

  1. A gyümölcsleveket külön-külön egy edényben állandó kevergetés mellett felforraljuk 1-1 csomag zselatinnal. Lehabozni! Fontos különben dermedés után buborékossá válik a zselé.
  2. Külön-külön edénybe öntjük a gyümölcsleveket. Ha kihűltek, a hűtőszekrénybe tesszük, és minimum 3-4 órát állni hagyjuk, de a legjobb, ha egy éjszakára bent hagyjuk.
  3. Ha megdermedtek, 1,5x1,5cm kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálban összekeverjük a kockákat.
  4. Felforraljuk a tejet is a zselatinnal és a 2 ek cukorral. Megvárjuk, hogy kihűljön, és ráöntjük a felkockázott zselatinokra, majdezt is a hűtőben hagyjuk állni.
  5. Másnap kiborítjuk, és kb. fél cm lapokra vágjuk, amikből tetszés szerinti formákkal ki lehet szaggatni.

Pillecukor:

Hozzávalók:
8 g porzselatin
4 evőkanálnyi víz
15 dkg cukor
1 evőkanál melasz vagy méz
csipetnyi só
1,5 dl víz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál kukorica keményítő

Elkészítés: A zselatint egy mélyebb tálban 4 evőkanálnyi vízzel elkeverem. Egy kisebb lábasba beleteszem a cukort, hozzáadom a vizet és a melaszt. Folyamatos kevergetve felforralom, majd kis lángon még 4 percet főzöm. A szirupot – folyamatosan keverve - hozzáadom a zselatinhoz, és a masszát 5-6 percig gépi habverővel folyamatosan verem, amíg meg nem dagad és nyúlóssá nem válik. Olajjal jól átkent sütőpapírral kibélelt műanyag dobozba kanalazom a krémet, s néhány órát a hűtőbe teszem. 
Amikor megdermed, akkor a papírral együtt kiemelem, késsel felkockázom, majd a kockákat a kukoricakeményítő és porcukor keverékébe forgatom.

Tejkaramella:

Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 40 db kocka): 250 ml tejszín, 250 g cukor (én nádcukrot használtam), 6 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor (ez ki is hagyható), 6 dkg méz (1 nagy ek kb. jól belemártva a mézes csuporba), 3 csipet só


Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba.
Kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni.
Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt.
Valamint egy kb. 25x15 cm méretű dobozkát (pl. tuppert), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk.
A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni.
A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők.
Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani.
A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni. Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése.
Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált.
A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már.

Ha még nem jó a karamell, akkor a víz alján a karamell csepp egy-két perc alatt szétesik kicsi szemcsékre.
Ha jó az állaga, akkor egyben marad.
Amikor elértük ezt az állagot, ismétlem, nekem kb. 25 perc kellett ehhez, akkor beleöntjük a masszát a vajazott formába, és mehet pár órára a hűtőbe.
Miután megdermedt, vajas késsel szeleteljük fel.
Először a keskenyebbik szélénél kezdjük. 
Vágjunk le egy kb. 2 cm vastag szeletet. Érdemes hosszú, kicsit recés élű kést használni hozzá. Óvatosan tegyük rá a pengét a kemény masszára, majd kezdjük el föl-le billegtetve, óvatos mozdulatokkal bevágni a felületét. Ha ez megvan, akkor nyomjuk rá erősen, és már le is vágtunk egy szeletet.
Ezt követően ugyan ezzel a módszerrel vágjuk kockákra. 
Érdemes hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten kicsit megolvad, és könnyen összeragadhatnak.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

A kettő együtt: Pillecukor karamell "bundában"

Kép forrása: www.gubodonci.eoldal.hu

Vattacukor:


Hozzávalók:

4 csésze kristálycukor

1 csésze kukoricaszirup

1 csésze víz

1/4 teáskanál só

1 tk. aroma ízlés szerint

2 csepp ételfesték (bármilyen)

1 régi habverő

cukorhőmérő, hurkapálca, makaróni tészta, vagy bármi, amire fel tudjuk csavarni a cukrot

 

Előkészület:

Fejezzük le régi habverőnket, azaz vágjuk le a felső részét drótvágóval, így:

Elkészítés:

Egy nagyfazékban közepes lángon kevergessük a cukorot, a kukorica szirupot, a vizet és a sót amíg elolvadt. Nedves ruhával mindig töröljük le a fazék oldaláról az "anyagot", hogy megelőzzük a cukorkristályok kialakulását. Érdemes egy pohár vizet a tűzhely mellett tartani, így rendszeresen le lehet törölni.

Amikor teljesen elolvadt a cukor és a hozzávalók elegyültek, tegyük a cukor hőmérőt a fazékba, de az ne érjen le az aljára. A szirup hőmérsékletének kb. 160 °C -osnak kell lennie.

Tegyük a forró folyadékot egy sekély hőálló edénybe. Adjuk az aromát és az ételfestéket hozzá és keverjük el jól. Óvatosak legyünk a keveréssel, mert a szirup forró és a gyors keveréssel túl gyorsan kihülhet.
Terítsünk egy szilikon lapot, vagy egy sütőpapírt a munkapultra. Mártsuk a "megcsonkított" habverőt a szirupba, emeljük fel és hagyjuk 1-2 mp lecsöpögni. Tegyük a habverőt a leterített lap fölé és mozgassuk jobbról-balra gyors mozdulatokkal. Ismételjük meg egy-két alkalommal. Vékony szálakat kell húznunk vele.
Ezután gyors mozdulatokkal tekerjük fel a szálakat. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, amíg rugalmas az anyag, mert később könnyen törik és nem lehet feltekerni.
Érdemes azonnal fogyasztani, vagy légmentes dobozban tárolni, mert a levegő nedvességtartalma hamar "eláztatja".

Nyalóka házilag:


Hozzávalók:

Kb. 25-30 dkg kristálycukor

2 db szőlőcukor vagy 1 evőkanál por állagú

4 - 5 evőkanál szörp vagy gyümölcslé (amilyen a szörp olyan ízű lesz)

Szörp helyett tehetsz gyümölcslevet is (lehetőleg 100%)

A hozzávalókat egy lábosban lassú tűzön felforraljuk és, ha már minden felolvadt, akkor kész is. Csöppents egy porhár vízbe belőle és ha rögtön megszilárdul akkor öntözgetheted a formákba. Ha még nem, akkor még nem elég forró.

Csokinyalóka:
Csoki nyalóka recept

Nedves összetevők: 200g vaj, 2 ek kakaó, 1 csoki puding, 2 tojás, 200g cukor (pl.nádcukor)
Száraz összetevők: 200g háztartási keksz darálva, 150g dió darálva
A bevonáshoz: étcsokoládé (20-25 dkg), tejcsokoládé, szóró gyöngyök, stb.

Csoki nyalóka recept

A nedves összetevőket  gőz fölött 15 percig robotgéppel keverjük, majd a szárazanyagokat még forrón hozzákeverjük.
Fóliával letakarva kihűtjük.
Ha kihűlt, formázzuk: a gömböt karalábévájóval, majd kézzel formáztam, a kockákat vágtam.
A kész formákat 15 -30 percre mélyhűtőbe tesszük. 
Kivétel után hurkapálcikára szúrjuk.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd belemártjuk a fogpiszkálóra tűzött nyalókákat.
Fantáziánk, és kreativitásunk szerint díszíthetjük, fehércsokival, gyöngyökkel, cukorszórókkal.

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/

+ 1 ötlet: Pattogatott kukorica "hagyományos" módon

Ez még csak egy ötlet és egy kicsit sem hagyományos:

Az oviban már évek óta így pattogtatunk és be kell, hogy valljam tetőt sem teszünk rá. A kinyílt rózsák nevükhöz híven pattognak mindenhova: aztalra, polcra, földre. Ez ugyan nem igazán "steril" megoldás, de annál élvezetesebb. Próbáljátok ki és látni fogjátok, hogy igazam van!

Ha "ragaszkodtok" a hagyományosabb elkészítéshez, akkor :

Egy nagy, vastag aljú lábosban kevés étolajat melegítek. Körülbelül fél bögre, vagy 120 gramm pattogatni való kukoricát érdemes egy adagban elkészíteni. Ehhez két evőkanál olajra van szükség. 
A lángot közepesre mérséklem, majd beleszórom a kukoricát és összerázom, hogy az olaj mindenütt befedje a szemeket. Ha sósnak szánom, már ekkor megsózom. 
Lefedem, de egy kis rést szabadon hagyok a távozó gőznek. Békén hagyom, míg el nem kezdenek kipattogni a szemek. 
Jó néhány percbe beletelhet, de a lángot nem szabad magasabbra venni, mert szétégnek a kukoricák. Mikor elkezdett pattogni, fél percenként átrázogatom a lábost. Ha a pattogás elhallgatott vagy nagyon megritkult, lehúzom a lábost a lángról és a kukoricát tálba öntöm, hogy ne süljön tovább.

Az ízésítéshez szánt anyagokat érdemes még a pattogatás előtt előkészíteni, hiszen a legjobb, ha még melegen kerülnek a kukoricára.

Ízesítési ötletek: sós variációk

A sós ízesítés egyszerű, a fenti mennyiséghez kb. két evőkanál vajat olvasztok, és beleszórom a fűszereket, fokhagymát vagy a sajtot, illetve bármi mást, amit szeretnék. A keveréket a kukoricára öntöm, és két nagy keverőeszközzel, gyors és nagy mozdulatokkal addig keverem, míg mindenütt be nem fedi a szemeket. A másik lehetőség, hogy az egészet visszaöntöm a lábosba, ráteszem a fedőt, és addig rázogatom, míg mindenütt be nem fedi a fűszeres vaj a kukoricákat. 
Változatok:

  • Fahéj, római kömény, paprika, só
  • Mézeskalács fűszerkeverék, só
  • Parmezános: Az olvasztott vajhoz kb. két nagy maréknyi parmezánt reszelek, sózom.
  • Csilis-citromos: A vajhoz egy fél citrom levét facsarom és őrölt chilit adok hozzá.
  • Pestós: A vajhoz néhány kanál pestót keverek.
Édes változatok:
Karamellás:
  • 120 gramm pattogatnivaló kukorica
  • 2 evőkanál olaj
  • 120 gramm vaj
  • 150 gramm cukor
  • 60 gramm invert cukor vagy kukoricaszirup
  • fél teáskanálszódabikarbóna
  • egy csipet só

A vajat kis lábosban felolvasztom, hozzáadom a többi alapanyagot, majd kevergetés nélkül hagyom, hogy felforrjon. Addig főzöm, míg borostyán színű nem lesz, ez kb. 10 perc. Cukorhőmérővel ez a kb. 150 fok. Közben kipattogtaom a kukoricát, mély tálba öntöm, előkészítek egy nagy sütőlapot, kibélelem sütőpapírral. Ha a karamell kész, a kukoricára öntöm, és két nagy fakanállal vagy spatulával iszonyú gyorsan keverni kezdem, addig keverem, míg mindenütt be nem vonja a kukoricát a karamell. A keverés még egyszerűbb egy hőálló gumikesztyűvel. Gyorsan a sütőlapra terítem, az összeragadt szemeket igyekszem szétválasztani, hagyom megdermedni.

Csokis:
  • 120 g pattogatni való kukorica
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg étcsokoládé

A kukoricát kipattogatom, a csokoládét gőz felett megolvasztom, belekeverem a kukoricát, majd egyenletesen sütőpapíros sütőlapra vagy tálcára terítem, hagyom megdermedni.

Forrás: http://www.origo.hu/

2014. Madarak és fák napja a Kispatak óvodában

Inspirációnak szánt ötlet, mely segítheti az óvodád, lakóhelyed környékén lévő szépségek, csodák felfedezését és, ha van kedved gyere el Nagykovácsiba is és csatlakozz Te is a játékunkhoz!

Kedves barangolni vágyó Gyerekek és felnőttek és mindazok, akik szeretnék megismerni Nagykovácsi környékét!

A Madarak és fák napja alkalmából kirándulni hívunk minden Nagykovácsiban lakó és Nagykovácsit megismerni vágyó gyereket és Felnőttet és nem is egy, hanem 3 "túra útvonal " bejárására invitálunk. Ehhez készítettünk egy kiskönyvet is.

Íme a kiskönyv  erre az oldalra összeállított verziója

(Az eredetit le tudod tölteni a Kispatak Óvoda honlapjáról)

Kedves Gyerekek, Szülők! A pecsételős túrák mintájára bebarangolnánk Nagykovácsit és környékét Ehhez három olyan túraútvonalat jelöltünk ki Nektek, amelyhez számos óvodás élmény, történet és kaland fűződik. Ha kiskönyvünk segítségével felkeresitek a megjelölt helyszíneket, találtok majd elrejtve egy kis ládikót, amelyben megtalálhatjátok az útvonal pecsétjét és egy történetet arról, hogy mitől különleges az a hely ahol éppen álltok (kérlek, egyiket se vidd el, hogy az utánad érkezők is örülhessenek a kincseknek.) Pecsételd le az útvonalat jelző oldalt a kiskönyvedben és készítsetek egy fényképet a helyszínen (veled, vagy nélküled), amit beragaszthatsz a könyvecskédbe.

Pecsételd le az útvonalat jelző oldalt a kiskönyvedben és készítsetek egy fényképet a helyszínen (veled, vagy nélküled), amit beragaszthatsz a könyvecskédbe.  Ha mindhárom pecsétet megszerezted Május 25-ig, kiskönyvedet büszkén átadhatod óvó nénidnek, hiszen megszerezted a Kispatak Barangoló címet. Neved és kiskönyved kikerül óvodánk „Zöld Falára és oklevélben ismerjük el hogy a környék látható és láthatatlan titkainak ismerője lettél. Jó túrázást és izgalmas kalandokat kívánunk!

1. ÚTVONAL A piros ruhás Csenő manók országa, avagy a Nagyszénás Tanösvény kapuja. …de ha kedvet kaptok, akkor bebarangolhatjátok az egész útvonalat, mely 2,1 km hosszú és kb. 1,5 óra alatt bejárható és betekintést nyújt az 1965-óta Európa Diplomával büszkélkedő Szénás-hegycsoport ritka természeti kincseibe.  Az első állomás nemcsak arról híres, hogy természetes botanikus kert, hiszen ebben a régi murvabányában sok-sok védett növényt meg és felismerhetsz (István király-szegfűt, pilisi lent, budai imolát és berkenyét), de arról is, hogy a Cinege csoportosok állítják, hogy a tisztás szélén őrködő hatalmas galagonya bokor tövében található az egyik lejárat a manók birodalmába.  A pecsétet őrző ládikát a bokor aljába rejtettük el, hogy őrizzék meg nekünk a manók, és ha szeretnél nekik örömet okozni, akkor keress egy szép csillogó követ a meredélyben és tedd le ajándékként a láda mellé.

Pilisi len

Az 1. útvonal ládájába ezt a "levelet" találhatod:

Kedves Barangoló!

Köszöntünk birodalmunkban!

Amíg szusszansz egyet olvass/hallgass meg egy történetet egy messzi távolban lakó rokonainkról, a mocsári manókról.

Aztán, ha kipihented magad, barangolj tovább, de óvatosan, halkan lépkedj, és mindig nézz a lábad elé, mert mindenütt apró lények nyüzsögnek, akiket nehéz felfedezni! Kérünk, hogy mindent csak csodálj meg, és ne szedj le egy növényt sem, mert nem tudhatod, hogy nem egy virágtündér vagy erdei manó lakóhelyét teszed- e tönkre.

Köszönjük, hogy vigyázol Mindenre és Mindenkire: a kissapkás erdei manók

"Élt egyszer a messze Szibériában, valamikor nagyon régen, egy vándorló kedvű vadász. Jártában-keltében egy irdatlan nagy mocsár akadt az útjába. Vad át nem jutott, madár át nem röpült rajta, akkora volt.

Hanem a vadászt nem olyan fából faragták, hogy egy mocsártól megijedjen. Kapta magát, nekiveselkedett, át akarta ugrani. De nem ugrott elég nagyot, s épp a mocsár közepébe pottyant, egy nagy zsombékra.

Körülnézett, s elállt szeme-szája: egy sereg megnyergelt, fölszerszámozott nyúl ugrándozott körülötte. Úgy ficánkoltak, mint a jóvérű paripák.

De ámult még nagyobbat is a vadász! Mert egyszer csak apró emberkék bújta elő a zsombékok alól: a mocsári manók.

Fölpattantak a nyúlparipák hátára, odavágtattak a mi vadászunk elé, köszöntötték szépen, aztán mindjárt elpanaszolták neki nagy bajukat:

- Csak te segíthetsz rajtunk, földi halandó! Ragadozó vad pusztít a birodalmunkban.. Úgy látjuk, vadász vagy. Lődd le azt a fenevadat!

A mi vadászunk fogta az íját, megkereste a fenevadat, leterítette, s vitte a mocsári manóknak. Örvendeztek a manók, nem győztek hálálkodni:

- Nagy jót tettél velünk, vadász! Bizony megháláljuk, nem maradunk adósaid. Adunk neked az élet vizéből. Eredj haza, és várj bennünket.

Hazament a vadász a völgybe, ahol lakott, s megvitte a hírt atyafiságának, nemzetségének: hamarosan halhatatlanok lesznek. Eljönnek a mocsári manók, és hozzák az élet vizét.

Várták-lesték a vendégeket. Az asszonyok sütöttek-főztek, az emberek fát aprogattak, tüzet élesztettek, a gyerekek még álmukban is a mocsári manókról beszéltek.

Egy nap aztán megérkeztek. Porzott az út utánuk, úgy vágtattak nyúlparipáikon vezérük fenyőfa bödönkében hozta az élet vizét.

Amikor az emberek meglátták, micsoda paripákon ügetnek, olyan harsány nevetésre fakadtak, hogy rengett a hasuk belé.

Megharagudtak a mocsári manók, le se szálltak nyúllovukról. Fogta a vezérük a fenyőfa bödönét, s ráloccsantotta az élet vizét a fenyőkre. Aztán visszavágtattak a mocsárba.

Azért öregszenek meg azóta is az emberek, s ezért zöldellnek száz meg száz évig Szibéria erdeiben és mindenütt máshol a fenyők.

Kép forrása: debreceniwaldorfovi.blogspot.com

2. útvonal: Anna-lak, avagy a kipikopik kedvenc játszóhelye

Az 1900-as évek elején létesített "Anna-gunyhó" a többször bővített vadászlak a 2001. évi felújítás után nyerte el mai formáját.

Évtizedekkel ezelőtt a Budai-hegyek ezen része, mint vadászterület, hosszú ideig hivatalosan le volt zárva a természetjárók elől.

Ma nagyon kellemes pihenőhely. Kiépített tűzrakóhellyel, padokkal, asztalokkal várja a falatozni vágyókat. Igazi piknik hely.

Éles szemű megfigyelők azonban észrevehetnek bújócskázó, kergetőző gesztenyegyerekeket is, hiszen ez a kedvenc játszóhelyük

Néhány pillanatra csendesedj el és fülelj, hátha elviszi a szél hozzád a hangjukat!

Kép forrása: www.sztarklikk.hu


3. ÚTVONAL Az Ördögárok patak forrása, avagy a Fülesmackó barangoló.

Mindhárom túraútvonal közül ez a legnehezebb, ezét hagytuk utoljára. Mostanra tán rutinos barangolónak számítasz, így ez sem okoz majd túl sok fejtörést. Ehhez a titkos helyhez nem vezet semmilyen túraútvonal, így nem tudunk nektek konkrét térképet mutatni, de annyit elárulunk, hogy két irányból is meglelheted a ládát… Nem hagyhattuk ki ezt a pontot, hiszen innen ered óvodánk névadója, ez a „kispatak” táplálja a Békás tavat, ami annyi remek kalandhoz nyújt helyszínt minden ovis számára. Az óvodás csoportok közül a Fülesmackók kutatták fel először eme helyet és most az Ő segítségükkel Te is meglelheted.

Kép forrása: www.youtube.com

Kedves Barangoló! Ha bármilyen furcsaságot találsz, vagy nem találsz… Elveszett láda, eltűnt pecsét, esetleg kifogyott tinta, kérlek, a legközelebbi munkanapon hívd a Kaszáló utcai ovit a 26/355-607 telefonszámon hogy pótolhassuk a hiányt. Segítségedet előre is köszönjük!

/Az ötlet K. Dorkáé és akik kivitelezték: Kispatak Óvoda "ZÖLD" m.k. tagjai/

Reméljük, hogy minél többen kedvet kaptatok ahhoz, hogy ilyen vagy valami hasonló formában fedezzétek fel saját közvetlen környezeteteket vagy akár Nagykovácsit!

Szeretettel és szépséggel vár Benneteket a nagyvilág eme kicsiny "szeglete" (is)!

"Égi fagylalt" - Magyar kézműves fagylalt napja (május 8.)

 

Nemes Nagy Ágnes: Égi fagylalt

Ég, ég, fényes ég,
óriási nyári kék.
Most egy felhő felszalad,
csupa jég és csupa hab,
mintha látnál óriási
tejszínfagylalt-tornyokat.
Nem sokáig bírja nyáron
úszni kezd az égi tálon,
olvad, olvad, szétcsepeg,
itt a zápor, cseppre csepp.
Kép forrása: www.coollikepie.com

Páskándi Géza: Fóka-fagylalt

Volt egyszer az Északi-sark legészakibb tengerének, az Északi-Jeges-tengernek is a legészakibb, legjegesebb vize-csücskén, volt egyszer egy úszó jéghegy.

Ezen a nagy úszó jéghegyen volt egy egész fókaváros: fóka bácsik, fóka nénik, apróka sok fóka fióka, csöpp kis jegesmedve bocsok, no, meg persze jó szüleik: Jegesmedve bácsi és Jegesmedve néni.

Jéghegy-város polgármestere Fóka Fidibusz bácsi volt, a Fóka-Cirkusz igazgatója pedig Fóka Frigyes, akinek hetedhét jégháton legeslegszebb meg leghosszabb fókabajusza volt, kár, hogy nem csüng idáig, a házatok sarkáig, mert akkor ti is láthatnátok.

Szóval Jéghegy-városban vígan éltek mókás fókák, dirmidörmi buksi fejű hömbörgő kis medvefiak.

Jegesmedve néninek, Jegesmedve bácsinak volt három bocsfiacskája: Dirmi, Dörmi s a legkisebb, a moszatcsöpp Hömböri. Mind a hárman olyan fehérek voltak, mint a ma született bárány, vagy tán még annál is fehérebbek, mint a frissen hullott, első hó.

A három kis medvebocsnak volt három kis lánybarátja, három apró fókalány: Fóka Fifi, Fóka Fruzsi s legkisebb, a moszatcsöpp, bogárszemű Fóka Furcsika.

Ezek együtt így hatosban jól értették egymás szavát, soha nem is veszekedtek, egymás haját, hajfonatát nem húzgálták, nem öltötték ki a nyelvük, csúfolkodni nem szerettek: kedvesek, kerekek, illedelmes gyerekek voltak mind a hatan.

Eljött a nyár Jégvárosba, el a nagy vakáció. Együtt jártak a cirkuszba megbámulni Fóka Fánit, azt a híres kötéltáncos nénit és a még híresebb bohóc bácsit, Fóka107108109füle Tóbiást, aki orrán nagy pamaccsal, fülcimpáján két vekkerrel temérdek mókát csinált.

Ki-kijártak a strandra is, mikor nagyon melegük volt, bundájukat levetették fürdőnadrágot kötöttek, fejest ugrottak a vízbe, úszkáltak ott nagy vidáman, hűsítették magukat.

Hanem unták a csavargást meg a sok szép jégcsodát, s az jutott eszükbe végül, készíteni kéne most már valami okosat, felnőttesen-komolyat.

– Mit készítsünk? – így dirmegett bocshangon a kis Dirmi.

– Hát egy szánkót – dörmögte rá azon nyomban Dörmi is.

– Remek dolog! – lelkesedett fókahangon Fifike.

– Kezdjük mindjárt! – így kiáltott mókás kedvvel Fruzsika.

Hanem a kis Hömböri, no meg a kis Furcsika elhúzták a szájukat.

– Nyáron szánkót? Minek az? – szólott a csöpp Hömböri.

– De butus vagy! – dirmegte meg dörmögte a két nagyobb, tapasztaltabb bocstestvérük, Dirmike és Dörmike.

– Bizony butus! – fitogtatta fifikáját, éles eszét Fifike és Fruzsika.

Hanem a két kisebb csak hajtogatta, hogy bizony a szánkó nem nyárra, de télire való.

– Itt nyáron is tél van… – magyarázta bocs-öccsének bocs-bátyjuk.

– Bizony, itt nyáron is tél van… – nevetett a nagyobbacska, szintén csacska fóka nénje a húgán.

– Szánkó helyett én építnék egy nagy, tágas fridzsidert, ennek mama is örülne, tán medvecukrot is adna hálából… – így morfondírozott Hömböri, a legkisebb pöttöm bocs.

– Bizony, ez aztán jó lenne… – örvendezett Furcsika.

Erre aztán mind a hatnak felragyogott a szeme.

– Tudjátok meg, nem rossz ötlet! Próbáljuk meg! – kiáltották egyszerre.

El is kezdték építeni a hatalmas fridzsidert.

Összeszedtek mindenféle vasdarabot, régi szigonyt, drótból hajókötelet, csónak, bárka oldaláról bádog került hamarost.

Fúr és farag Dirmi s Dörmi, reszel, hajlít, kalapál, Hömböri a jeget hordja, a lányok meg adogatják kezükbe a szegeket.

Három napja izgalomban ég a hat kis szerelő, az orcájuk tüzel, mintha piros lángok lobognának. (Szerencsére sok a jég itt, így hát tüzet egy se fog.)

Végre elkészült a pompás, a jéghideg fridzsider, kívül-belül olyan hideg, mintha csak a Jéghegy-város minden jege benne lenne.

Körülállták, meghurrázták remek alkotásukat, majd a jégen hazatolták, hadd örvendjen a család.

Jegesmedve bácsi-néni összecsapta a kezét:

– Hej, milyen ügyes gyerkőcök! Mire kell ez? – kérdezték.

Dirmi torkát köszörülte, s így szólt ünnepélyesen:

– Ez fridzsider. Hogy a kolbász meg a sonka el ne romoljék, azért… Nem engedi be a legyet, s szódavizet, limonádét, málnaszörpöt hűsen tart…

De a bácsi meg a néni nevetett.

– Fiacskáim, mint tudjátok, légy itt bizony nemigen van. A kolbászt meg a sonkát mindig frissen esszük, mert köröttünk, mint látjátok, minden-minden csupa jég.

Elszomorodtak a bocsok, el a fókaleánykák, hanem erre Jegesmedve bácsi s néni megvigasztalta őket:

– Hasznát ugyan nem láthatjuk, hanem azért elfogadjuk, jó lesz árnyékaszalónak, s benne sütjük ropogósra, szép pirosra a jeget… Ha már annyit fáradtatok, köszönjük az ajándékot! – és belenyúlt medve néni fiókjába, s mind a hat szorgos gyereknek adott egy-egy tele marék finom, édes medvecukrot.

Erre aztán vidámság lett, felhevültek a kicsik, kimentek a jégmezőre, hóhatárba szellőzködni, ugrándozni, viháncolni egy kicsit. Szedtek is nagy jégvázába három nagy öl jégvirágot.

Délutánra még szebb tervet sütöttek ki a jég hátán holnapra.

– Fagylaltot fogunk árulni! – egyeztek meg kórusban.

Szereztek hát vaníliát, cukrot, tejszínt és jeget, s ahogy kész lett, azon nyomban tolták a két kereken.

Fölírták a kocsi oldalára:

Fóka-fagylalt

Készíti: Fifi, Fruzsi, Furcsika, Dirmi, Dörmi, Hömböri.

Ára: egy jég.

Olcsóbban, mint ingyen, senkinek se adjuk. Legfönnebb a gyermekeknek!

Volt is keletje-kapatja, kaptak rögvest rajta, de nem azért mert a kicsik ingyen adták, nem is mintha a jég-meleg olyan izzasztó lett volna, hanem azért, hogy ezzel a hat gyermeknek, akik szívvel fáradoztak, örömet is szerezzenek.

A hat barát, de jó barát pedig vígan dolgozott, készítette a fagylaltot, s közben arról énekelt, hogy megélnek, bíz megélnek, meg ők a jég hátán is!

Kép forrása: katherinemaries.com

Kép forrása: maricopastamper.blogspot.com

Kép forrása: rubypr.com

Kép forrása: www.scrapbookandcards.com

Kép forrása: www.secondcitysoiree.com

Kép forrása: paperplateandplane.wordpress.com

Kép forrása: dollarstorecrafts.com

Kép forrása: funfamilycrafts.com

Kép forrása: csaladinfo.blogspot.com