Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

A kifli és levendula oldalról: Nyuszi répában

Blogajánló:

Képről képre, szóról szóra a

http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2015/03/nyuszi-cseszeben.html oldalról

Nyuszi ül a répában

"Gondoltam, ráfordulva a húsvéti készülődés utolsó métereire, egyből üssünk két legyet egy csapásra - hozzuk össze egy dologban a répát és a nyuszit. Először ugyan répaautót gondoltam készíteni nyuszisofőrrel, de ahogy a viccben is van, ezer és egy oka volt annak, hogy nem vágtam bele, például hogy nem volt rá időm. No de a nyuszi-répa kombinációt nem akartam feladni, és ahogy töprengtem a dolgon, egyszer csak eszembe jutott egy kép a saját nyuszinkról, akit tavaly nyáron egy extrán nagy sárgarépával leptem meg, és addig rágcsálta, amíg a buksija már alig látszott ki a répából - ami enyhén Gyalog galopp-vérnyúl külsőt kölcsönzött neki... hát ez az emlék volt az alap a következő húsvéti dísz készítéséhez, azaz a kisnyúlhoz, valamint a répához a nyúlon túl :-)Először is készítettem kartonpapírból egy sablont a répához. A papírra egy negyed kört rajzoltam (az oldalai 7-7 cm hosszúságúak voltak), az íves vonal közepénél pedig bejelöltem egy kivágandó részt.

Kivágtam a sablont, majd egy narancssárga filcanyagra helyeztem, és a szélek mentén körbevágtam.

Egészen minimális varrástudás is elég a következő lépéshez: a két egyenes oldalt összeöltögettem, így kialakult a tölcsérszerű forma.

A nyuszi fejéhez előkészítettem egy 2,5 cm átmérőjű préselt papírgolyót, majd fehér filcanyagból kivágtam a füleket - ezeknek a közepét rózsaszínű ceruzával meg is színeztem.

A füleket pillanatragasztóval rögzítettem a fejre, majd alkoholos filctollal megrajzoltam a nyuszi pofiját, rózsaszín ceruzával pedig egy kis pírt is tettem rá. :-)

A répa befejezéséhez zöld filcanyagból leveleket vágtam ki, ezeket a narancssárga tölcsér belső részéhez ragasztottam.

A répatölcsér alsó részét egy kis vattával kitömtem, a nyuszifejet pedig egy kis ragasztóval rögzítettem a répában.
Fehér filcanyagból pici félköröket vágtam ki, néhány apró filcvonallal megjelöltem az ujjakat,
majd felragasztottam az így keletkezett mancsokat.Nyuszi a csészében

Amióta a blog létezik, elég sok tárgyat-dolgot-ezt-azt készítettem, de ezekből meglepően kevés található itthon (mindig lett gazdájuk rögtön a család és a barátok körében). Az itthoniak viszont azért maradtak, mert nem tudtam róluk lemondani - ezek közül is a szívemnek egyik legkedvesebb alkotás a csorba pöttyös bögrében lakó manólány, ő mindig ott függ az egyik könyvespolcunk mellett. Azóta is mindig várom, hogy egy hasonlóan csinos, ám használatra már alkalmatlanul amortizálódott bögréhez vagy csészéhez juthassak, de mostanában senki sem tördeli nálunk a porcelánokat, mi ketten nem vagyunk kimondottan balhés típusok, a kicsik meg már régen kinőttek a spontán leejtős korszakukból. Kezdtem is már lemondani a bögrés ötleteimről, ám pár napja váratlan helyről érkezett a segítség - a mosogatógépünk valószínűleg már nem bírta hallgatni a sirámaimat a forráshiányról, és egy épen betett csészét kicsorbulva és megrepedve adott elő. Rögtön eszembe jutott Szabó Magda és az ő apukája, aki a törött bögréket körbetáncolta ("már nem élsz túl, büdös bögre"), és hasonló örömöt éreztem, de persze nem a csésze porhüvelyének pusztulása miatt, hanem mert így pompás alapanyaghoz jutottam. És így végre meg tudtam valósítani egy olyan ötletet, amit már tavaly húsvétra is terveztem, csak nem volt hozzám csészém, ugye - de most! :-)

Az ötlethez először is szükségem volt egy apró nyuszifigurára - ezért elővettem egy kis maradék agyagot, és ebből formáztam meg a nyuszit, azaz rögtön kettőt is, mert a másikkal is van már tervem:

Készítettem még pár tojáskát is:

Miután az agyag kiszáradt, egy levágott mosogatószivacs-darabra kevés barna akrilfestéket tettem, és ezzel pacsmagoltam körbe a tojásokat.
Elővettem a főszereplőt, a kicsorbult csészét:

Zöld szárazvirágból egy kisebb adagot a csészébe ragasztottam:

A nyuszit szintén ragasztópisztollyal rögzítettem a csésze belsejébe, akárcsak a tojásokat.

Mintás papírból picike virágokat vágtam ki, ezeket is a csészébe helyeztem.

Mintás papírból kivágott rombuszokból és egy pékzsinegdarabkából zászlófüzért készítettem, majd a zsineg két végét a csésze szélére ragasztottam. Ezután még vágtam egy, a zászlókkal színben harmonizáló papírkört, és a csésze belsejébe ragasztottam - a nyuszi pedig kapott egy fonalból kötött zöld masnit a nyakába.

Ezzel tulajdonképpen készen is lett a mini húsvéti jelenet. Még egy pöttyös organzamasnit kötöttem a csésze fülére, és ezután már csak örülnöm kellett neki - és ez nagyon simán ment is, hiszen annyit vártam rá... :-)

Cinege album: Tavasz csalogató nap (2015. március 27.)

 

Hát akkor számoljunk csak együtt: egy nap és mennyi ünnepelni való! Színházi világnap, Húsvét váró, tavaszi szünet előtti utolsó nap, mind, mind egy csokorban.

A reggel:

Kalács sütéssel kezdtük:

 

Rántotta reggelivel folytattuk és fejdíszek készítésével fejeztük be:

A délután:

"Belépő Játékkal" kezdtük:

Három locsolóvers sorai összekeverve a vízcseppeken. Belépő az előadásra: A jól sorrendben összerakott locsolóversek. (és ez a feladat nem a gyerekeké volt)

Mese(játék)kal folytattuk:

Kedves gyerekek és felnőttek! Tudjátok-e, hogy idén is kalamajka volt a Húsvét körül. No, nem a százéves manó fázott meg már megint és nem prüszkölt és nem kellett állandóan orrot fújnia. Más volt a baj. Eltűntek az illatok. Hogy mi is történt? Figyeljetek jól és megtudjátok!

1. jelenet:
Szereplők: kertész, virágok, jégsárkány
Eszközök: locsolókanna, gereblye, fejdíszek, köpeny (fehér és kék textil), útjelző nyilak, buborékfújók, textil a földre, 
Kertész: 
Gyere tavasz várva várlak, hozz levelet fűnek, fának
Kellene kiskert sok virággal, illatozó ibolyával, tulipánnal és rózsával
Gyertek, gyertek, kis virágok, tavaszi nap süt már rátok.
Gyertek tulipánok, gyertek rózsák, gyertek ibolyák! (behívja a virágokat és elülteti őket köralakban, öntözgeti, és közben énekli:
Beültettem kiskertemet a tavasszal,
Napsugarat csalogattam énekszóval,
Megöntöztem friss vízzel, ébredjetek most már fel, de most mindjárt!
A virágok nyújtózkodnak, ásítoznak, dörgölik a szemüket, egymást méregetik, mutogatnak egymásra és kuncognak, csúfolódnak.
Tulipánok: Legszebb virág a tulipán, nincsen nekem párom széles e világon
Rózsák: Legszebb virág a rózsa, messze száll az illata
Ibolyák: Ibolyánál nincsen szebb a világon, minden virág hódoljon!
A virágok összevesznek, hangosan kiabálnak egymással: Nem igaz! Nem igaz! Én vagyok a legszebb, legillatosabb!
Hangos trappolással, morgással, sárkányüvöltéssel „bejön” a jégsárkány (fejdísz, fehér textil palást, varázspálca és húzza maga után a fehér függönyt)
Jégsárkány: A teremburáját ettől a hangzavartól nem tudok aludni! Ki az, aki megzavarja az álmom? Ti kiabáltok? Ti zajongtok? Csönd legyen már! Elég volt! Aludni akarok! Na, megálljatok! Csiribú, csiribá jéggé váljatok!
Bemegy a kör közepére és minden virágot „megfagyaszt!

2. jelenet:
Szereplők: manók párban, (óvónők szintén párban, akik szintén „manók”), szél úrfiak, útjelzők
Eszközök: manósapkák, útjelző nyilak a nézők közt ülő gyerekeknek, kék köpeny a szél úrfiaknak és egy-egy buborékfújó. kis üvegek
A két szél úrfi beszélgetése:
- Hallottad, hogy a manók elindultak illatokat keresni a locsolóvízhez? Annyi, de annyi borsot törtek már az orrunk alá, hogy tréfáljuk meg őket?
- Az biza jó lenne, de hogyan?
- Csapjuk be őket és csalogassuk el őket a titkos kert felé vezető út helyett a tűlevelű erdőbe, ahonnan nem találnak soha többet vissza és akkor végre, valahára nyugtunk lesz tőlük!
- Jó. Én benne vagyok! Pszt! Maradj csendben. Én már hallom őket! Fussunk eléjük! (szétválnak)
Manó párok beszélgetése:
1. pár lány pelekedve:
- Az nem lehet, hogy idén ne legyen a fiúknak mivel meglocsolni a lányokat! Nem hiszem el, hogy nem találsz illatokat! Gyere velem! tudok egy titkos kertet, ahol már kora tavasszal kinyílnak a virágok. Ott biztos, hogy tudsz gyűjteni
1. pár fiú nyűgösen:
- Nem megyek sehova! Nem akarok illatokat gyűjteni! Inkább fára mászok és hintázom az indákon vagy ülök a buborékházikóban és nézem a manó TV-ben a mesét. Semmi kedvem úttalan utakon gyalogolni, holmi illatokért!
- Na, gyere már! Ne húzsad magad!
(a lány húzza maga után a fiút és a nézők sorai között huzakodnak)
2. pár lány:
- Nem hiszem el, hogy jobban érdekel a karate edzés, a sakkozás és a focizás. mint az, hogy Húsvétkor meglocsolj! Ha nem locsolsz meg, akkor hogyan nőjek nagyra?
2. pár fiú:
- Pedig sokkal jobban érdekel minden más! Miért kell nekem holmi titkos kertet keresgélni és illatokat gyűjteni! Nem akarok itt bolyongani! Látod már el is tévedtünk és csak járunk itt körbe, körbe! 
3. (óvónő) pár:
- Elegem van! Nem megyek egy tapodtat sem tovább. Megmásztam már 12 hegyet, átkeltem 6 patakon, átbújtam 3 tüskebokron. Elég volt! Én itt most leülök és kész. Éhes vagyok! szomjas vagyok! Neeeem megyek sehova!
- Gyere már, mert a végén eltévednek a manógyerekek és akkor, hogyan állunk a szüleik elé?
- Nem és nem és nem! 
- Gyere már, mert ha nem jössz, akkor itt hagylak!
- Na, jó! Húzz fel!
- Hahó! Kismanók! Hol vagytok?
- Erre gyertek! Erre! Erre! Itt vagyunk!
A három manó páros összetalálkozik:
- Ti tudjátok, hogy merre kell menni a titkos kerthez?
- Nem tudom. Én sem. Én sem.
Tanácstalanul néznek körbe
Szélúrfiak (csúfolódva) és a manók (megszeppenve):
- Na, nézd csak! Itt vannak a manók! Csak nem eltévedtetek?
- De bizony eltévedtünk és nem találjuk a titkos kert felé vezető utat!
- Gyertek, majd mi mutatjuk az utat! (buborékok fújásával útmutatás)
- Hej, ti csíntalanok! Nem lehet, hogy nem is tudjátok, merre kell menni, mert már térdig kopott a lábunk a sok gyaloglásban és még mindig nem vagyunk ott!
- Igazatok van. Már mi magunk sem tudjuk, hogy merre járunk!
- Na, akkor ebből elég volt! Ki tudna útba igazítani minket?
A nézők között ülő útjelzők:
- Erre, gyertek, erre, erre!
(A manók és a szél úrfiak „eljutnak” a titkos kerthez és meglátják a közepén szunyókáló jégsárkányt, a hüppögő kiskertészt és a megfagyott virágokat. Csendben odalopózkodnak a kiskertészhez)
Manók és a kiskertész beszélgetése:
- Mi történt a titkos kerttel?
- A virágok annyira hangosan veszekedtek azon, hogy melyikük a legszebb, legillatosabb, hogy felébresztették a sárkányt, aki annyira megharagudott, hogy jégfogságba ejtette az összes virágot és így hiába jöttetek illatokat gyűjteni, mert nem illatozik egy sem.
- Most mi lesz? Most mi lesz? Honnan lesz illatos vizünk? Mivel locsolnak meg a fiúk?
- Gyertek! Halkan osonjunk el innen és keressük meg a tavasztündért, mert ő biztosan tud segíteni!


3. jelenet:
Új szereplő: tavasztündér
Eszköz: palást, fejdísz, varázspálca
A tavasztündér, manók és szél úrfiak beszélgetése:
- Hahó, hahó! Tavasztündér hol vagy?
Tavasztündér: Beültettem kiskertemet…..)
- Itt vagyok! baj van?
- Igen, igen, igen! (egymás szavába vágva) A jégsárkány elvarázsolta a titkos kertet és mi nem tudunk illatokat gyűjteni! Hozni, vinni.
- Hát ez bizony, elég nagy baj! A varázslatot csak úgy törhetitek meg, ha el tudjátok tőle lopni a jogarát, palástját, koronáját, hogy közben nem ébred fel és, ha mind a hármat megszereztétek, akkor hívjatok és felmelengetem a virágokat, hogy ismét illatozhassanak!
Vissza kerthez, halkan énekelve mindenki:
- Lipem, lopom koronát, lipem, lopom, jogarát, lipem, lopom palástját, elűzöm a jégsárkányt!
Jégsárkány elszalad, gyerekek hívják a tavasztündért:
- Gyere, tavasz, várva várlak, hozz levelet, fűnek, fának, illatokat a virágnak!
- Hipp, hopp itt vagyok, napsugárral cirógatok,
Ébredjetek szép virágok!
Illatotok szelek szárnyán messze szálljon!
Manóknak üvegébe bezáródjon!
Mesélő: Így történt, hogy idén Húsvétkor is minden manó legény meg tud locsolni minden manó leányt!

Húsvéti "vásárral" és kézműves műhellyel fejeztük be:

A liba tojásokat Berecky mártinak köszönhetjük.

Készülnek a húsvéti koszorúk az ajtókra, kepukra:

Az "illatos vízek készítése a locsoláshoz:

Befejezésül néhány kép a tavaszi/húsvéti dekorációnkból:

 

A "kalácskosár" Palásthy Ildi meglepetése és ezzel a képpel szeretnék mindenkinek jó hangulatú, napsugaras, illatos húsvéti készülődést kívánni!

Nyuszi tízszer

Képről képre

Papírcsikokból:

Kép forrása: Found on terrysvillage.com

Gurigából:

Kép forrása: Found on childmadetutorials.blogspot.com

Zokniból:

Kép forrása: Found on craftpassion.com

Törölközőből:

Kép forrása: Found on aspoonfulofsugardesigns.com

Kép forrása: Found on portaldemanualidades.blogspot.com

Textilből:

Kép forrása: Found on artescomcapricho.blogspot.com.br

Fonalból:

Kép forrása: Found on schoenstricken.de

Zacskóból:

Kép forrása: Found on loraquilina.blogspot.com

Gurigából másképp:

Kép forrása: Found on kerryspapercrafts.com

Konzervdobozból:

Kép forrása: Found on ajudantedaarte.blogspot.ca

Ágakból:

Kép forrása: Found on werkstatt-officina04.blogspot.it

15 húsvéti (tavaszi) koszorú

Képről, képre

Répás:

Képek forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on s164.photobucket.com

Kép forrása: Found on flickr.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Tojásos:

Kép forrása: Uploaded by user

Kép forrása: Found on tuinadvies.be

Kép forrása: Found on stylowi.pl

Kép forrása: Found on kreatywnezycie.blogspot.com

 

Kép forrása: Found on blog.hgtv.com

Tavaszi színekben:

Kép forrása: Found on paigespartyideas.com

Kép forrása: Found on flickr.com

Kép forrása: Found on karaspartyideas.com

Kép forrása: Found on happyhooligans.ca

Kép forrása: Found on happyhooligans.ca

Húsvét a http://laclassedellamaestravalentina.blogspot.hu oldalon

Képről képre

Nárcisz tízszer

A. A. Milne: Kicsi sárga nárcisz


Sárga kerti kalapja,
Zöld ruhája volt,
Bókolt a déli szélnek,
Fel és alá hajolt.
Nekifordult a Napnak,
Társának súg, beszél,
Sárga fejét himbálva:
,,Meghal a tél:"

Kép forrása: Found on parscaeli.com

Kép forrása: Found on creativitaorganizzata.it


Kép forrása: Found on sweetsomethingdesign.blogspot.com

Kép forrása: Found on marthastewart.com

Kép forrása: Found on laclassedellamaestravalentina.blogspot.com

Kép forrása: Found on dagmarbleasdale.com

Kép forrása: Found on blog.mpmschoolsupplies.com

Kép forrása: Found on makeandtakeswww.pinterest.com

Kép forrása: thecraftykitty.co.uk

Kép forrása: www.pinterest.com

Tavasz tündér táncot járt

Képes "beszámoló"

A tündéreink:

A Víz világnapi vízcsepp gyűjtő játék "eredménye":

Ekkészülteka húsvéti mesekönyvek is.

Az illatos vizek a fiúkkal:

A "körömlakkos" tojás a lányokkal:

Befejezésül: a tojásfánk, melyre a farsang utáni első naptól minden nap felkerült egy-egy tojás és egy-egy "gombvirág", melyet levegőn száradó gyurmából és szalvétából készítettünk. A tavaszi szünetre így nézett ki:


Húsvét 3.

Locsolkodás

Kép forrása: www.panoramio.com
A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. (forrás: wikipédia)

Ez a főleg vidéken elterjed szokás ősi termékenységvarázsló rítusból ered. Régebbi időkben a fiatal legények csapatokban járták a falvakat, és vízzel alaposan meglocsolták a leányzókat. A lányok hálából, hogy nem maradtak szárazak, hímes tojásokat osztogattak nekik. Persze a húsvéti locsolóversek sem maradhattak el, népköltészetünk gazdag tárházát kínálja a különböző rigmusoknak. Később ez a szokás is modernizálódott, a fiúk nem csapatokban mentek a lányokhoz, és előkerültek a kölnisüvegek is. A lányok pedig megvendégelték őket, és a locsolókat fáradozásaikért aprópénzzel is megjutalmazták.

Házi kölni készítése:

Vanilia- és citrusillatú parfüm

Hozzávalók:

 

2 db zöldcitrom (lime), 100 ml vodka, 2 db vaniliarúd, narancsvirág, víz,
100%-os Illóolajok: bergamot,citrom, neroli és vanilia

Elkészítése: Vágja le vékonyan a zölcitrom héját, vágja apróra a vaniliarudakat. Az egészet tegye a vodkával együtt egy pohárba és pihentesse meleg helyen (pl napsütötte ablakpárkányon) egy hétig.A keveréket szűrje át teaszűrővel, jól nyomkodja ki. Töltsön hozzá 1 evőkanál narancsvirágvizet és jól keverje össze. Tegyen hozzá 10-10 csepp citrom,vanilia és bergamott illoolajat valamint 5 csepp neroli illóolajat. Jól keverje össze és tegye egy szórófejes flakonba.

Rózsakölni

Hozzávalók:

 

110 g friss, illatos, permetlétől mentes rózsaszirom, 600 ml vodka, 50 csepp rózsa illóolaj, 15 csepp muskátli illóolaj, 10 csepp benzointinktúra, 50 ml növényi glicerin.

A rózsaszirmokat szórjuk egy üvegtálba, kancsóba. A vodkához adjuk hozzá az illóolajokat, a benzointinktúrát és a glicerint, majd öntsük rá a rózsaszirmokra. 3 héten keresztül naponta rázzuk fel, majd öntsük át kis üvegcsébe.

Paradicsomlevél-kölni

Hozzávalók:

 

25 g friss paradicsomlevél, 1 közepes nagyságú citrom héja, vagy 10 csepp citrom illóolaj, 1 teáskanál apróra vágott, friss bazsalikomlevél, 225 ml vodka, 10 csepp boróka illóolaj, ½ teáskanál növényi glicerin.

A paradicsomleveleket és a citrom héját vágjuk apróra, majd a bazsalikomlevél-darabokkal együtt szórjuk őket egy üvegbe, öntsük rájuk a vodkát, illóolajat. Sötét hűvös helyen2-3 hétig érleljük, alkalmanként rázzuk fel. Majd szűrjük le, keverjük bele a glicerint és töltsük zárható üvegbe.

Frissítő kölni

Hozzávalók:

 

25 g friss vagy 1 evőkanál szárított citromfű-levél, 50 g rozmaringágacska, 1 szál friss menta (ha nincs friss mentánk, hagyjuk ki a receptből, vagy helyettesítsük 8-10 csepp illóolajjal), ½ citrom vékonyan hámozott héja, vagy 10 csepp citromolaj, 300 ml vodka, 125 ml narancsvirágvíz, 125 ml rózsavíz.
A citromfüvet aprítsuk fel és a többi növénnyel, valamint a citromhéjjal együtt szórjuk egy üveg aljába. Öntsük rá a vodkát, és meleg helyen hagyjuk 3 hétig állni, naponta rázzuk fel. Majd szűrjük le, adjuk hozzá a narancsvirág- és rózsavizet, öntsük át üvegcsébe, és 6 hónapon belül használjuk fel.
  1. A vodka helyett használhattok gyógyszertári alkoholt is, 70%-osat
  2. Narancsvirág-vizet és rózsavizet minden nagyobb gyógynövény- vagy bioboltban lehet kapni.
  3. Ha intenzívebb illatot szeretnétek, tehettek bele pár csepp illóolajat is.

Berni-Parfüm

Hozzávalók:

 

10ml édesmandula vagy jojoba olaj bázisolajnak, 2-3 csepp ylang-ylang, 2-3 csepp jázminolaj, 2-3 csepp mandarinolaj, 2 csepp narancsolaj.

Összetevőket összerázni egy jól záródó üvegben és pár napot érni hagyni.

(A recepteket az http://ellakeselek.blogspot.hu/ oldalról másoltam)
Locsolóversek:
"Most ébredtünk Húsvét hajnalára,
Vizet locsolni a lányok hajára.
De nem ám a kútból hideget,
Hanem az illatos kölnivizet.
Kérem a lányokat, elém álljanak,
Hogy jövő Húsvétig el ne hervadjanak!"
"Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem,
Tarisznya húzza a válam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam."

"Kelj föl párnáidról, szép ibolya virág!
Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek szépen, az ég harmatával,
Teljék a tarisznya, szép piros tojással!"
"Minden szőke, barna lány, mint a piros tulipán,
Virulva viruljon!
Íme itt a kölni, szabad-e locsolni?"
"Van-e kislány itt a háznál?
Jó reggelt kívánok!
Megöntözném rózsavízzel,
Mint a kisvirágot!
Olyan szépek lesznek tőle,
Mint a kistündérek.
De ha lehet cserébe egy
Piros tojást kérek."
"Szagos vizet locsolok,
Piros tojást hozzatok!
Ha nem adtok én sem adok,
S meglátjátok, elhervadtok!"
"Korán reggel felébredtem,
Messze-messze jártam.
Tündérország kiskertjéből
Rózsavizet hoztam.
Na, te kislány, megöntözlek,
Ma van Húsvét napja,
Tündököljön a két orcád,
Mint a piros rózsa!
Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,
Zsebembe is elférnek a piros tojások."
"Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni,
Nem szeretnék a lányokra nagyon sokat várni!
Eza pár csepp jó szagos víz úgy használ a lánynak,
Mint a réten a gyöngyharmat a nyíló virágnak.
Olyan lesz az arcuk tőle, mint a hamvas virág.
Örömünkben együtt örül a megváltott világ.
Megváltónk is együtt örül az egész világgal,
Ajándékozzatok meg hát egy hímes tojással!"
"E szép ajtón bekopogék,
Ha nem bánják, locsolkodnék
Öntök asszonyt, lányával,
Várok tojást párjával.
Ha pedig sajnáljátok,
Mindjárt porrá áztok,
Mert kölni helyett
Vizet öntök rátok!"
"Húsvét napja ma vagyon,
Tyúkot üssenek agyon,
Bor legyen az asztalon,
Kalács ide mákos,
Forint ide, páros!
Szabad-e locsolni?"
Válaszvers lányoknak:
"Köszönöm, hogy köszöntöttél,
Rózsavízzel megöntöztél.
Én is köszöntelek téged,
Tojás lesz a fizetséged.
Aki adta, ne feledd
És a tojást el ne ejtsd!"
(A mondókák megtalálhatók a "Csepü, lapu, gongyola" című könyvben)
Kép forrása: amiganzunk.blogspot.com

Húsvét 2.

Húsvéti jelképek

Bárány:

foto

A legősibb húsvéti jelkép a bárány. Eredete a Bibliában keresendő. Az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. A húsvéti bárány Jézust  is jelképezi. A Bibliában Krisztus előképe volt az a bárány, amelyet a zsidók Egyiptomból való kimenetelük alkalmával ettek, és amelyet nap mint nap feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán.
Az Újtestamentumban Jézus Krisztus az emberiség váltságára jött a földre: "Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk".

Kép forrása: http://thedecaturminute.com/

Kép forrása: www.carolynshomework.com

Kép forrása: crafting.squidoo.com

A nyúl:

foto

A másik húsvéti állat, a húsvéti nyúl megjelenésének magyarázata már jóval nehezebb. Az ünnep termékenységgel kapcsolatos vonatkozásában magyarázat lehet a nyúl szapora volta. Mivel éjjeli állat, a holddal is kapcsolatba hozható, amely égitest a termékenység szimbóluma. Nyúl és tojás ősi kapcsolata a kutatók szerint a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg madár volt, s az istennő haragjában négylábú állattá változtatta. E különös tulajdonságú állat hozzánk is német közvetítéssel került, de kialakulását homály fedi.
Az is lehet, hogy tévedésről van szó, mert régen egyes német területeken húsvétkor szokás volt gyöngytyúkot ajándékozni tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, röviden Hasel. A félreértés abból is eredhet, hogy németül a nyúl neve Hase. Mindenesetre a tojáshozó nyúl igen népszerűvé vált, a múlt század végén a képes levelezőlapok elterjedésével igen sokfelé eljutott.

Kép forrása: krokotak

Kép forrása: www.skinnymom.com

Kép forrása: www.craftideas.info


A tojás:

foto

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni.

Fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza. A leggyakrabban használt szín a piros, magyarázatát a színek mágikus erejébe vetett hit adhatja. A pirosnak védő erőt tulajdonítottak. A tojások piros színe egyes feltevések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt.
A tojásfestés népszokásként elsősorban Kelet-Európában  maradt fenn a XXI. századig. Eredetileg egyszínűek voltak, pirosas színüket növényi festőanyagoktól kapták. Erre szolgált a vöröshagymahéj, a börzsöny, a bíbortetű. Később kialakultak a feliratos tojások. A díszítést viasszal "írták" a héjra, melyet festés után lekapartak. Lehetett a szöveg név, üzenet, esetleg a keresztény jelképek valamelyike. A minták ismerői tojásfestéssel foglalkozó asszonyok voltak, akiktől a lányok megvásárolták azokat.
Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. A díszített tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változott. A nálunk leggyakrabban használt minták geometrikusak. A tojást hosszanti vonalakkal két, majd négy mezőre osztották. A hosszanti vonalak számának növelésével 16 mezős osztás is van, de igen ritkán. Ezt a művészetet rámázásnak nevezik. Az így kialakított, majdnem háromszögletű mezők alkotják a geometrikus vagy virágdíszítés kereteit. Néha az osztóvonalakon is díszítenek. A díszítmények lehetnek: tulipános, fenyőágas, rózsás, almás, stb. A díszített tojás neve hímes tojás, s magát az eljárást tojáshímzésnek nevezik.
Különböző tojásgyűjtő népszokások vannak, melyek célja, hogy a legények minél több tojáshoz jussanak a tojásjátékokhoz. Egyik ilyen játék például a Kecskemét környékén ismert tojásütés, tojáskoccintás. Ketten egymással szemben állva a tojásokat egyre erősebben összeütögetik, s az nyer, akié épen marad. Másik játék a tojással való labdázás. Úgy tartották, hogy aki a feléje dobott tojást elejti, még egy esztendeig nem leli meg a párját.
Romániában a látogatók vitték a gazdának a tojást, megütögették vele, s közben köszöntést mondtak: "Krisztus feltámadott." Voltak azonban különleges felhasználásai is a tojásnak. Igen sok helyen szerepeltek a tojások, mint szerencsét hozó amulettek.
A görögök azt a tojást, melyet a tyúk először tojt nagypénteken, varázserejűnek tartották.
Német hiedelem szerint, húsvét reggel egy tojáson átnézve meg lehet látni a benne táncoló bárányt.
Jóslásra is használták a tojást: ha nagypéntek éjjelén feltörték, s egy pohár vízbe csurgatták, a formája megmutatta, milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása. Ugyanaz lesz, mint az első férfié, aki belép a házba.

A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is jelképezi, amellett, hogy a termékenység ősi jelképe is. A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek, valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki.

Kép forrása:www.trendhunter.com

Kép forrása: DIY 101

Kép forrása: krokotak


Barka:

foto

A barka bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak a régiek. Ha a családi tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól, lenyelve pedig gyógyszerként elmulasztotta a torokfájást.

Szöveg forrása: http://husvet.hu/Húsvét 1.

Kép forrása: hir.ma

A tojást tojó nyusziról

A tojást tojó nyuszinak semmi köze a biológiához, sokkal inkább egy pogány hagyományhoz, melyet a keresztény kultúra magába olvasztott. A pogány szimbólumok sok esetben megmaradtak, jelentésük néhány esetben kiegészült. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap a pogány hagyomány szerint Ostra germán tavaszistennő napja volt, a tavasz ünnepe.

Ostra az újjászületés, a termékenység istennője, tavaszi virágokkal, indákkal körülvéve, tojással kezében, lábánál nyulakkal, feje felett repkedő madarakkal ábrázolják. Fejét tavaszi virágokból font koszorú ékesíti. Az istennő és a kezében lévő tojás a természet, az emberek újjászületését, a tavaszi ébredést szimbolizálja. Ostrának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a madarat a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat.

A húsvét színei

Ha megnézzük a húsvéti dekorációk színeit, elsősorban természetesen a tavasz színeit fedezzük fel bennük. Sárga, narancssárga, piros, zöld.
A húsvét "hivatalos" színei mégis a lila, fehér és a piros, a lila a bűnbocsánatot szimbolizálja, a piros a vért, az áldozatot, a fehér pedig a megtisztulást. Innen ered a piros tojás is például.

Kép forrása: DIY 101

Tojásfestés természetes anyagokkal:

Sárga: A kurkuma, sárgarépa, citrom - ill. narancshéj sárgára festik a tojást. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.

Narancssárga: Narancssárga tojást kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

Piros: 1-2 evőkanál őrölt festőbuzérgyökér egy liter vízhez (a festőbuzérral készített festő folyadékot csak 70 fokig melegítsük fel, ne forraljuk fel) Vöröshagymahéj, cayenne bors

Sárga-piros-barna: 2-3 maréknyi vöröshagymahéj egy liter vízhez. (A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek.)

Sötét barna: Erősre főzött kávét készítünk, majd hagyjuk lehűlni. Ebbe helyezzük a tojásokat és állni hagyjuk.

Ibolyaszín: Áfonya: főzzünk erős áfonyateát, ebben 15 percig alacsony tűzön rotyogtatjuk a tojást, és hagyjuk állni benne.
Cékla: kb. fél liter cékla lében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

Bíborszín: A málna vagy a piros szőlőlé (nem bolti) nem túl erős bíborszínt ad a tojásnak.

Rózsaszín:Főzzünk jó erős csipkebogyó teát. Lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába.

Kék: Vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi.

Zöld: Vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni.

Zöldes barna: 30-50 g borsmenta vagy fekete teát elkeverünk egy liter vízben.
Dió összepöndörödött héja

Kép forrása: DIY 101

Praktikus ötlet: Ha tartunk attól, hogy a harisnyába kötés közben a díszítő levelek elmozdulhatnak enyhén felvert tojásfehérjével ragasszuk a tojásra.

Szórakoztató tojásjátékok:

foto

Nagy hagyománya van a tojásgurításnak

Magyarország több területén ismert a tojásgurítás. A játékot párban kell játszani, és egy dombos területet, vagy lejtős útszakaszt kell hozzá keresni. A játékosok egyike a dombról legurítja a tojásokat lent álló párjának. Az a cél, hogy minél messzebbre guruljon a tojás, és épségben maradjon. Az épen maradt tojást újra lehet gurítani mindaddig, míg el nem törik. Az a páros győz, aki a legmesszebb tudott eljutni tojásával.

Tojáskugli

A lakásban is játszható húsvéti szórakozások közé tartozik a tojáskugli. Minden játékosnak legyen egy keményre főzött (de héjas), kifestett tojása, plusz egy tojást fehéren kell hagyni. Ezt a szoba közepére kell rakni, és a kifestett tojásokkal eltalálni - persze gurítva. Az nyer, aki meg tudja mozdítani a fehér tojást.

Tojásszállítás kanálon

A résztvevők kapnak egy kanalat, és azon egy tojást. Egyszerre indulnak, és az előre kijelölt célig kell elszállítani a tojást. Az nyer, aki először ér oda a célvonalhoz, és nem ejtette le egyszer sem tojását.

Itt a tojás, hol a tojás

Az angol és amerikai gyerekek kedvelt játéka a tojásdugdosás. Két csoportot kell alkotni, és mindkettőben legyen legalább 6-8 játékos. Mindkét csoport 3-4 tojást kap, a résztvevők számától függően. Majd külön helyiségekbe vonulnak, és minden tojást elrejt valaki a ruházatába. Ezután ismét találkozik a két csapat, és ki kell találni, hogy kinél van tojás. Nem szabad hozzáérni a másikhoz, hanem csak szemlélni. Ha valakire rámutatnak, köteles elővenni a tojását - amennyiben van neki. Mindkét csoportnak csak annyi próbálkozása lehet, ahány tojás el van rejtve. Az a csapat nyer, akinek több tojása maradt felfedetlenül.

/A játék ötleteket a http://husvet.hu/ oldalon találtam/

Befejezésül: A mi "rajzolós" mesekönyvünk Húsvétra

(A mesét tavalyi Cinege fiókáknak találtam ki és "színházi" előadás is kerekedett belőle)

Megjegyzés: Ahol most csak egy-egy sornyi csíkot látsz ott akkora helyek voltak, hogy meg lehessen rajzolni a beírt "feladatokat". Bemásolnom azonban csak így sikerült.

Rajzolós könyv

Az én húsvéti mesekönyvem:

Jelem:

Nevem:

Helyszínek:

Erdő

Rét

Patak:

Tenger, folyó:

Szereplők:

Hosszúfül, az üregi nyúl

Piroska, a katicalány

Vitéz László a szarvasbogár

Surranó, a mezei egér

Fürge, az őzsuta

Sompolygó, a rókafi

Tányértalp, a medvebocs

Pamacs, a mezei nyúllány

Pöttyös, a gyöngybagoly

Manó király és királynő

Sárga, barna, kék manó

Jégsárkány

Hód

Béka

Vizi tündér

Egyszer volt, hol nem volt,

Igaz volt vagy mese volt?

Nem tudom, de az biztos, hogy szóról szóra ezt mesélte nekem a tavaszi szellő, amikor kimentem a Békás-tóhoz barkaágat szedni a húsvéti tojásfámhoz.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy „négyszögletes, kerek erdő” a Mátrában Galyatetőn. Ennek az erdőnek pontosan a közepén volt egy tisztás és annak a közepén egy hatalmas, vénségesen vén tölgyfa, melynek az ágai között, fagyöngy házaikban laktak az erdei manók királyostul, királynőstül. A törzsén lévő pihe-puha fészekben lakott Pöttyös, a világot járt gyöngybagolyfióka és a törzse alatt egy üregi nyúl család, ahol született 3 nyúlfióka.

Tölgyfa és lakói:

Ebből ketten úgy néztek ki, mint minden üregi nyúl, de a harmadik olyan hosszú fülű volt, hogy egyből el is nevezték Hosszúfülnek, akinek a hallása olyan éles volt, hogy messziről meghallotta még a sas szárnyának suhogását is, de nem csak erről vált híressé, hanem arról is, hogy minden erdő lakót meg tud nevettetni azzal, ahogy ugrabugrál a réten és közben mulatságosan tud grimaszolni.

Hosszúfül

Hosszú, hosszú tél után végre kitavaszodott és végre valahára Hosszúfül előbújhatott az üregéből, hogy újra együtt játszhasson a barátaival:

- Piroskával, a katicalánnyal

- Lászlóval, a vitéz és hősies szarvasbogárral

- Surranóval, a mezei egérrel

- Fürgével, az őzsutával

- Sompolygóval, a rókafival,

- Tányértalppal, a gubancos szőrű medveboccsal

és nem utolsó sorban a legjobb barátjával, Pamaccsal, a mezei nyúl család legkisebbik lányával.

Kiugrált hát a kedvenc tisztásukra és jókedvében, jó hangosan hívogatni kezdte őket:

- Kör, kör ki játszik csak Piroska hiányzik (Vitéz László, Surranó, Fürge, Sompolygó, Tányértalp és Pamacs is hiányzik!)

A hívó szóra szép lassan mindenki elő is került, de ajaj mit látott a mi nyulunk? Minden barátja kedvetlenül érkezett.

- Hát nektek meg mi a bajotok? Olyan savanyú képet vágtok, mintha mindannyian éretlen vackort reggeliztetek volna!

- Az a baj, hogy közeledik a Húsvét. – válaszolták a barátai.

- Azzal meg mi a bajotok, hiszen az azt jelenti, hogy megérkezik a tavasz és sokat játszhatunk együtt: fogócskázhatunk, bújócskázhatunk, fürödhetünk a patakban….  – és még sorolta volna tovább, amikor a többiek a szavába vágtak.

- Ez mind igaz, de Húsvétkor, amikor minden embergyerek meglepetéseket talál a kertben, házban, akkor mi hiába keresgélünk, mert a Húsvéti Nyúl még soha semmivel nem lepett meg minket. Ezért aztán olyan szomorúak vagyunk, hogy még játszani sincs kedvünk. – és ezzel hátat fordítottak és elballagtak.

Hosszúfül meg egyedül maradt a tisztáson.

- Gondolkozz! Gondolkozz! Gondolkozz! – mondogatta magában, magának miközben le és föl sétált a réten és egyszer csak hangosan felkiáltott.

- Meg van! Én ugyan nem a Húsvéti nyúl vagyok, hanem csak egy üregi nyúl, de idén, ebben az évben én leszek az és meglepem a barátaimat! Mi kell ahhoz, hogy én lehessek a Húsvéti Nyúl?

Keresett gyorsan egy madártollat és már írni is kezdte a listát: Tojás, festék és víz.

Tojás:

 

Festék:

Víz:

- Nem is hosszú a lista, - gondolta magában – hiszen vizet tudok venni a patakból. Tojást tudok kérni a tyúkanyótól és ekkor hirtelen rájött, hogy azért nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen hiába ad a tyúkanyó tojást, ha az akkora, hogy sem Piroska, sem Vitéz László, sőt még Surranó a kisegér sem tudja felemelni. Arról nem is beszélve, hogy Tányértalp meg biztos, hogy rögtön összeroppantaná a mancsával. Hiába törte a fejét nem tudott rájönni a jó megoldásra. Aztán az is eszébe jutott, hogy arról sincs fogalma, hogy mivel is fesse meg a tojásokat, hogy azok valódi hímes tojásokká változzanak.

Hosszas fejtörés után azonban eszébe jutott, hogy ki is segíthet, hát persze, hogy Pöttyös a világot járt gyöngybagoly.

Nyakába kapta a lábát és kiabálni kezdett:

- Pöttyös, Pöttyös! Ébredj!

- Mi a baj? Ki kiabál? Ki ébresztett fel a legszebb álmomból? – hallatszott egy zsörtölődő hang az odú mélyéből.

- Pöttyös! Kérlek, segíts nekem! Szeretném a barátaimat jó kedvre deríteni és kitaláltam, hogy meglepem őket Húsvétra, de nem tudom, hogy mivel tudnám színesre festeni a tojásokat és azt sem tudom, hogy honnan szerezzek olyan picurka tojásokat, amit elbír a katica, a szarvasbogár és a kisegér is? Ráadásul azt sem tudom, hogy a medvebocsnak milyet adjak, mert a hatalmas mancsaival a tyúkanyótól kapott tojást biztosan széttörné.

- Lassabban egy kicsit, kérlek! – válaszolta a bagoly – Menjünk szép sorjában! Figyelj jól és írjad! Festékeket kérhetsz a fáktól, bokroktól, virágoktól. Sárgát a kikericstől és körömvirágtól, barnát a diófától, bordót a bodzától, lilát az ibolyától, pirosat a málnabokortól és rózsaszínt a vadrózsa bogyóitól. Picurka tojásokat a hangyakirálynőtől, a gyíktól kérhetsz. Kicsit nagyobbakat a teknőstől és a siklótól, tyúktojástól nagyobbat a libától és végül, amikor körbe utaztam a Földet emlékbe kaptam egy strucctojást, amit most szívesen neked adok, hogy Tányértalp barátod se maradjon meglepetés nélkül. Remélem, hogy tudtam segíteni! – mondta Pöttyös két ásítás között és visszament az odújába aludni.

A mi nyulunk meg útnak indult és kért és kapott is tojásokat a hangyától, a gyíktól, a siklótól, a teknőstől és végül a tyúktól és a libától is. Összegyűjtötte a festőnövényeket is és boldogan indult a patakhoz vízért, de jaj, mit látott! Egy csepp víz sem csörgedezett a patakban. Teljesen elkámpicsorodott.

- Most mi lesz? Hiába segítettek annyian, mégsem tudja meglepni a barátait! Az nem lehet! Ki kell találnia valamit!

- Bagoly, bagoly! Ébredj és segíts! – kiabálta újra.

- Mi van már megint? Ki zargat?

- Én vagyok az Hosszúfül és segítened kell, mert hiába gyűjtöttem össze a tojásokat és a festéknek valókat, mert nincs víz a patakban és nem tudom kikeverni a színeket!

- Az nem lehet! – válaszolta a bagoly – Maradj egy kicsit csendbe!

- Igazad van. Nem hallom a patak csörgedezését. Nem tudom, hogy mi lehet a baj, de azt tudom, hogy ki segíthet! A fa koronájába élnek az erdei manók. A királyuknak van egy féltett kincse, egy varázsgömb, amibe ha belenéz mindent lát. Menjünk el hozzá és kérjük meg, hogy nézze meg, mi lehet az oka annak, hogy elnémult a patakunk!

- Jaj, Pöttyös, te könnyen beszélsz, mert tudsz repülni, de én nemhogy repülni nem tudok, de még fára mászni sem.

- Gyere bátran, majd én segítek! – válaszolta Pöttyös és hol húzta, hol tolta Hosszúfült egészen addig, amíg fel nem jutottak az ágak közé, ahol sűrű levelű buborékházakat találtak, melyekben a szivárvány minden színében tündöklő manók laktak, akik érdeklődve állták körül a váratlan vendégeket.

Manóváros

- Hát ti, mit kerestek nálunk? – kérdezte egy tűzpiros ruhás manó.

- Szeretnénk találkozni a manókirállyal, mert tudnunk kéne, hogy hol és miért veszett el a patakunk vize. – válaszolta Pöttyös

- Jó helyen jártok. Én vagyok a manókirály és tudok nektek segíteni.

Varázsgömb:

 

Előhozta a varázsgömbjét, belenézett és így szólt:

- Ajaj! Nagy a baj! Három helyen is elzáródott a vízmeder. Először a forrásánál látok egy icinke-picinke vízi tündért, aki hiába próbál egy nagykövet és a rajta pöffeszkedő békát odébb taszítani nincs elég ereje és a forrás nem tud kibújni a föld alól.

Aztán baj van ott is, ahol a patak vize a folyóba ömlene, mert rádőlt egy hatalmas diófa, melynek törzse elállja víz útját és már a hódok is elkezdtek belőle várat építeni maguknak.

Végül a folyó torkolatánál, ahol a tengerbe ömlene, hatalmas jégvár állja a víz útját, melyben egy jégsárkány lakik.

Amennyiben mind a három helyen segíteni tudtok abban, hogy a víz szabadon folyhasson medrében újra lesz víz a patakunkban.

Pöttyös és Hosszúfül kétségbeesetten néztek egymásra:

- Hogyan is tudnák kiszabadítani a vizet? Ők ehhez túl kicsik és nem elég erősek.

Ekkor megszólat a manókirály mellett álló aranyos ruhában tündöklő királynő:

- Ne ijedjetek meg a nagy feladattól! Segítségül szívesen mellétek adjuk az útra a sárga manót, hogy a hideg, jeges tengernél segítse. A barna manót, aki a fák kertésze és a kéket, aki a vizek oltalmazója. Így öten már biztos, hogy minden akadályt le tudtok győzni, de vigyázzatok, hogy a bajokat visszafelé sorrendben kell megoldanotok, mert ha fordítva kezdtek hozzá, akkor mindent, de mindent elárasztana a víz és a rét mocsárrá változna! Jó utat és járjatok szerencsével!

Útnak indultak ők öten: a nyúl, a bagoly és a három manó.

Először e tengerhez mentek, ahol tanácskozni kezdtek arról, hogy hogyan is tudnák a jégsárkányt és a jégvárát az útból eltüntetni.

Jégvár:

Nap:

- Van egy ötletem! – mondta a sárga manó – Hívjuk segítségül a Napot!

Először csak halkan, aztán egyre hangosabban csalogatni kezdték a Napot:

„Süss ki Napocska, itt apád, itt anyád, sót törünk, borsót törünk, tökkel harangozunk!” és a Nap kibújt a felhők közül és a melegével olvasztani kezdte a jégvárat és a sárkány mérgesen fújtatva messzire szállt.

Jégsárkány a jégvárában, terpeszkedik egymagában

Mérgesen néz körbe, körbe, jéghegyet fúj minden percben

Morgolódik, zsörtölődik napsütésben olvadozik.

A patak torkolatánál, ahol a folyóhoz ért a barna manó segített. Ágakból, mohából építettek egy olyan varázslatosan szép hódvárat, mely átívelt a folyó felett és a patak vize szabadon áramolhatott. A hódnak meg annyira megtetszett, hogy egyből beköltözött és a hatalmas fatörzset így már kihúzhatták a vízből.

Diófa dőlt a patakba, a hód várrá szétrágcsálta,

Elállta a víznek útját, egy kis csepp sem juthat ott át!

Hej, vára, vára, nadavára vára

Diófa tetejébe, annak a közepébe.

Hej, várat vesd ki, hej, várat vesd ki!

Hórukk! Hórukk!

Hódvár

A patak forrásánál a kék manó és a kistündér dugták össze a fejüket és egyszer csak énekelni kezdtek:

Béka, béka, brekeke, elkergetlek messzire:

Gólyát látok, egy lábon állok…

A forrásnál

Amikor ezt a varangy meghallotta úgy eltűnt, mintha ott sem lett volna és a követ elgörgethették és abban a minutumban zubogni kezdett a víz a föld alól és a nyúlfink végre megfesthette a húsvéti tojásokat. A katicának bíborszínű hangyatojást. A szarvasbogárnak barna gyíktojást. A teknősét lilára festette és Surranónak szánta. Sárga tyúktojást az őzikének és bordó libatojást a rókafinak. A strucctojást málna lével pirosra festette Tányértalpnak és a legszebbet rózsaszínűre Pamacsnak a legszebb mezei nyúl lánynak.

Húsvét hajnalban a tisztás szélén álló bokrok aljába eldugdosta a hímes tojásokat és újra rázendített a hívogatóra: „Kör, kör, ki játszik?” és amikor már minden barátja ott volt, így szólt:

- Kitaláltam egy jó játékot, amitől lehet, hogy jobb kedvre derültök: tojáskereső.

- Minek? – kérdezték a többiek nagy búsan – Úgysem találunk semmit.

- Na, próbáljuk ki! – kérte Hosszúfül és közben nagyon somolygott a bajsza alatt.

Kedvetlenül ugyan, de mindenki nekiállt keresgélni és egyszer csak az őzsuta egy nagyot kiáltott:

- Nézzétek! Találtam egy szépségesen szép, nap sárga tojást, amelyik pont akkora, hogy fel is bírom emelni,

- Én is! Én is! – hallatszott most már mindenhonnan és csak hordták és hordták a színes tojásokat a rét közepére és mindenkinek fergeteges jó kedve támadt. Hosszúfül meg csak mosolygott magában és nem árulta el a titkot, hogy a Húsvéti Nyúl idén az erdőben egy kis segítséggel ugyan, de ő volt. (remélem a titkát ti is megőrzitek!)

És itt most már akár vége is lehetne a mesének, de van még valami, amit elmesélt nekem a szél: Szóval, ahogy ott játszottak a barátok a réten egyszer csak azt vették észre, hogy repedezni kezdenek a tojások. A legkisebből előbújt egy hangya gyerek a következőből egy gyíkocska, aztán egy kisteknős is előbújt. Kiscsibék és kislibák szaladgáltak mindenfelé és végül egy hosszú lábú, nyakú madárra emlékeztető csodabogár is előkerült, akiről senki, de senki sem tudta, hogy ki lehet. (Ti kitaláltátok, hogy milyen állat bújt ki a legnagyobb tojásból?)

És ugyan a hímes tojások mindegyike ripityomra tört, de állataink mégsem szomorkodtak, hiszen újabb barátokra találtak és most már tényleg:

Itt a vége, fuss el véle, kerek erdő közepébe

Szép hetet. jó játékot Mindenkinek!