Kép forrása: dekorella.hu

Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.

Az eper és az allergia

Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt.

(Forrás: www.mindmegette.hu)

Az eper gyógyhatásai:

 • szépít,
 • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
 • kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
 • vesebántalmak esetén,
 • a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
 • tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
 • a pattanásos bőr kezelésére,
 • csökkenti a szívbetegségek,
 • a kötőszöveti gyulladások,
 • az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

Kép forrása: www.gyerekkertesz.hu

A földieper ültetése:

Ültessük el a földieper gyökereket, amint a talaj felmelegedett. Ha ezzel várnunk kell egy rövid ideig, tartsuk őket kissé nedves és hűvös helyen. Válasszunk egy napos helyet a kertben, ahol a talaj pH értéke 6-6,5 között mozog, és egy felhős napon, vagy esti órákban ültessük el a palántákat, hogy megóvjuk a fiatal növényeket a nagy hőtől.

Az eper ágyások előkészítése közben áztassuk a növény gyökereit vízbe. Szórjuk be komposzttal, és minden sornak ássunk sekély árkot, 120 centiméter távolságban egymástól. Minden sorban, 30 centiméter távolságra egymástól, alakítsunk kisebb földhalmazokat. Az új gyökér egészségesebb fejlődése érdekében vágjuk a földieper gyökereit 12 centiméter hosszúra. A gyökereket lágyan helyezzük a talaj fölötti halmaz közepébe. Szórjunk rá földet, nyomkodjuk le és öntözzük meg. Figyeljünk oda, hogy a növény levelei mindig a talajfelszín fölé kerüljenek.

Kép forrása: www.gyerekkertesz.hu

Fagyok elleni védelem:

A szükséges gyomirtáson kívül, a téli védelem érdekében, a növénynek talajtakarásra is szüksége van. Szórjunk 5-7 cm vastagságú gyommentes szalmát az eperre, de csak ősszel, a legelső éles fagyot követően. Ezt általában november végén végezzük el, de természetesen a végső szava mindig az időjárásnak van.

földieper virágbimbói nagyon érzékenyek a tavaszi fagyokra. Kora tavasszal, még mielőtt túl sok levél megsárgulna, a téli védelmet biztosító talajtakarót le kell szedni az eperről. Ezeket a barázdákban kell hagyni, és tavasszal, amikor fagy várható, le lehet takarni vele a virágzó rügyeket, különösen a korai fajták esetében.

Kép forrása: greenfo.hu

Eper cserépben:

Első lépés: Az eper erkélyen való termesztéséhez válasszunk egy olyan cserepet, amelyik legalább 60 cm. magas, széles a szája, és hat vagy nyolc zseb van az oldalán (jó, ha a zsebek szélei tölcsér alakúak, mert akkor a föld nem szóródik ki, és a vizet is jobban megtartja). Ültessünk egy folyton termő eperfajtát, hogy egész nyáron legyen rajta eper. Nekem a „Tristar” nagyon bevált.

Második lépés: Töltsünk egy edénybe annyi földet, amennyi elég hogy megtöltse a cserepet, és nedvesítsük át egy kis vízzel. Ha előre megáztatjuk a földet, nem marad benne levegőbuborék, és nem fog kiúszni a cserépből, amikor először megöntözzük.

Harmadik lépés: Bizonyosodjunk meg arról, hogy a víz átjárja az egész cserepet, úgy, hogy a cserép közepére egy kavics oszlopot állítunk. Mérjük meg a cserép magasságát, számoljunk rá még 5 cm-t, és vágjunk egy akkora darabot a karton vagy a műanyag csőből. Helyezzük el a csövet függőlegesen az üres cserép közepébe, és töltsük meg az apró kaviccsal, úgy, hogy a tetején üresen hagyjunk kb. 2,5 cm-t.

Negyedik lépés: Tartsuk egyenesen a kaviccsal megtöltött csövet, és tegyünk a cserépbe virágföldet, egészen amíg eléri az első zseb alját. Ültessünk el egy eper palántát a zsebbe. Húzzuk szét a palánta gyökerét, aztán nyomjuk bele a zsebben lévő földbe, úgy, hogy a palánta gyökere lefele nőjön. Töltsünk rá virágföldet, amíg az eltakarja a gyökeret, és nyomkodjuk meg a földet rajta. Folytassuk ugyanígy, amíg minden zsebet beültetünk eperrel, és amíg a cserép megtelik földdel, egészen 5 cm-ig a pereme alatt.

Ötödik lépés: Ültessünk négy vagy öt eper palántát a cserép felső részébe is (legyen tele, de ne zsúfolásig), úgy, hogy hagyjunk helyet a föld és a cserép pereme között az öntözésnek.

Hatodik lépés: Távolítsuk el a karton, vagy műanyag csövet, úgy, hogy gyengéden mozgatjuk előre-hátra, és lassacskán húzzuk ki. Ezáltal egy kavics csatorna lesz a cserép közepén. Amikor öntözünk, töltsük meg a zsebeket először, aztán helyezzük a szórófejet a kavics oszlop fölé, és addig öntözzük, amíg a cserép alján kifolyik a víz. A forró nyári napokon lehet, hogy naponta többször kell majd öntözni.
(Forrás: http://www.edenkert.hu/)
Szedd magad!
Lassan, lassan nyitnak az "eperföldek":

Aki még nem vett rész szedd magad-akcióban, annak néhány hasznos tanács:

 • Érkezzünk korán

  az eperföldre! Hétvégén, ha későn érkezünk, könnyen hoppon maradhatunk. A korán kelők megelőznek minket és leszedik a termés legjavát.

 • Vigyünk magunkkal szedődobozt, kosarat, valamennyi italt és harapnivalót! A vakmerők az éhségproblémát közvetlen fogyasztással is megoldhatják, akik viszont nem mernek mosatlan gyümölcsöt enni, most sajnálhatják csak igazán óvatosságukat.
 • Szedéskor nézzünk a lábunk elé! Ne tapossunk a növényre és csak a piros, érett szemeket gyűjtsük.
 • Kocsánnyal együtt szüreteljünk! Ha azt szeretnénk, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolbadobás sem, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe.
 • A púpozott doboz helyett inkább több lapos edénybe gyűjtsük az epret! A dobozokat érkezéskor méressük le, annyival is kevesebb lesz a végszámla.
 • Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon mennénk. A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyjuk a napon állni, inkább keressünk árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtsük vagy fagyasszuk le.
 • Hazaérkezve csak annyi szamócát mossunk meg, amennyit rögtön be is kapunk
 • . A tárolni kívánt részből válogassuk ki a beteg, nyomódott szemeket, és a még fogyasztásra alkalmas darabokból készítsünk lekvárt vagy sütit.

Eperföldek, ahol szüretelhetünk:

Az Erdbeerland Kft. által üzemeltetett eperföldek:

 • Budakalász [Lupa-sziget] - NYITVA11-es főút Lupa-szigeti elágazásánál, a Duna gátjánálGPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.06914 Északi szélesség: 47.62123
 • Érd - NYITVA7-es főút érd elkerülő szakasza mellettGPS koordináták: A 7-es főútról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!Keleti hosszúság: 18.89251 Északi szélesség: 47.36250
 • Pomáz - NYITVADobogókői út mellett, bejárat a KPM-hez vezető úttal szemben.GPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.04804 Északi szélesség: 47.64598
 • Solymár - NYITVAA 18-as busz Kövesbérci utcai megállójánál.
 • Szigetszentmiklós - NYITVACsepelről Szigetszentmiklós felé vezető főút mellett, a Közlekedési Felügyelet utánGPS koordináták: A Csepeli útról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!Keleti hosszúság: 19.04735 Északi szélesség: 47.36168

Az Erdbeerland Kft. elérhetőségei:

Az Eperország Kft. által üzemeltetett ültetvények:

 • Győrszemere - NYITVAA 83-as főút mellett, Győr irányából Pápa felé, a 64-es km szelvényt elhagyva, bal oldalonGPS koordináták: Keleti hosszúság: 17.58947 Északi szélesség: 47.59720
 • Vámosszabadi - NYITVA14-es főút mellett, Győr irányából Vámoszabadi felé a jobb oldalon található az eperföld.Északi szélesség: 47.73353Keleti hosszúság: 17.64185
 • Mosonmagyaróvár - ZÁRVA1-es főút mellett, a rádióállomással szembenGPS koordináták: Keleti hosszúság: 17.29458 Északi szélesség: 47.83722
 • Rajka - ZÁRVAA futball pályával szemben, a lovarda mellett található az új rajkai eperföldünk.GPS koordináták:
 • Keleti hosszúság: 17.19674, Északi szélesség: 48.00459

Az Eperország Kft. elérhetőségei:

 • Honlap: http://eperorszag.com/hu/
 • Székhely: 9245 Mosonszolnok, Hunyadi utca 4/b.
 • E-mail: info@eperorszag.com
 • Tel: +3670/235-6892
 • Nyitvatartás: 8 órától 19 óráig, ünnepnapokon is nyitva!

Egyéb ültetvények:

 • Csikvánd Pápa és Győr között a 83-as út mentén, Gyarmatnál lefordulva. Gyarmat felől érkezve, az Arany János utcán a temető előtt kell befordulni.Tel: Polgár Károly - 06-30/2043600, Polgár Gergő (Budapest) - 06-20/2931757; E-mail:info@polgarkerteszet.hu
 • Győrzámoly A szigetközi út mellett Győrújfalu és Győrzámoly közöttGPS koordináták: A szigetközi útról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!Keleti hosszúság: 17.59082 Északi szélesség: 47.73377
 • VértesszőlősA Vasútállomás felé elfordulva, az Által-ér Hídja után bal oldalt
 • Gyömörén a volt TSZ telep mellett
 • Nyitva: H-P 8-13 óráig Hétvégén: 8-16 óráig vegyszer és műtrágyamentes

Eper tartósítás:

Fagyasztás: Az eper hajlamos a fagyasztóban összenyomódni, főleg, ha nagyobb csomagokat készítünk, ezért az epret (málnát, szedret...) egy papír kéztörlővel bélelt tálcán érdemes "előfagyasztani" (gurulósra), majd egy-két nap elteltével - amikor már megfagyott és még eszedbe jut - átrakni egy zacskóba.

Kép forrása: 10686.cl.all.biz

Aszalás géppel és egy - két ötlet:

A gépbe egyszerre (eperből) kb. 1,5 kiló gyümölcs fér. Az epret bő vízben többször megmossuk, sőt,kicsit áztatatjuk is, hogy biztosan minden homok, föld, bármi leázzon róla. Vékony, maximum 1-2 mm-es szeletekre vágjuk, és a gép tálcájára egymáshoz nagyon közel, de nem fedve egymást kiterítetjük a szeleteket. Körülbelül 10 óra elteltével kész is az aszalt eper. Érdemes
a tálcákat kb. óránként cserélgetni, azaz az alsót felülre helyezni, mert az alsó "polc" szárad a leghamarabb.
Amikor készen van tálcán kihűtjük a szeleteket és zárható üvegekbe töltjük.
A töredezett darabokat cukorral ledarálhatjuk.

 

Az egész darabok egy részéből olajat is készíthetünk: mogyoróolajat vagy dió olajat üvegbe töltünk, ebbe jönnek a teljesen száraz eperdarabok, az olajba kerül még mazsola, mandula, dió és vanília. Ezt az olajat ajándékba is adhatjuk, illetve felhasználhatjukpalacsinta, gofri sütéséhez.
(Forrás: http://szepsegtar.blogspot.hu/)

 

Aszalás napon:

Legegyszerűbb módszer, ha az aszalásra szánt gyümölcsöt kihelyezed kerted vagy erkélyed napos részére. Válassz egy pormentes, ám szellős helyet, ahová egy alacsony peremű kosárban szétterítve ki tudod helyezni a gyümölcsöket. Tartsd az aszalnivalót legalább egy hétig a tűző napon. Naponta legalább egyszer forgasd át a gyümölcsöket, ilyenkor ellenőrizd a száradás állapotát is. Akkor vedd be az aszalmányt a napról, ha a gyümölcs még puha, ujjal könnyen összenyomható, de nyomásra nem cseppen ki belőle lé.

Tipp: Ha időközben elromlik az idő, és nem süt a nap, az aszalást sütőben is befejezheted.

Aszalás sütőben

Kert, erkély, illetve napsütés híján sütőben is próbálkozhatsz aszalással, ekkor a következőkre figyelj.
Rácsot használj, ne tepsit, hogy a levegő mindenhol jól körüljárja a gyümölcsöt. Állítsd a sütőt a legalacsonyabb fokozatra (55-65 C fok), és résnyire hagyd nyitva az ajtaját – a folyamatos légcsere elengedhetetlenül fontos a sikerhez. Naponta óvatosan forgasd meg a gyümölcsöket. (Ha mégis tepsit használsz, napi háromszor kell átforgatnod őket.) Ha egymás fölött több rácson aszalsz, időnként a sorrendjüket is változtasd meg. Így lesz egyenletes a száradás.

Fortélyok

 • Az aszalást nem szabad összetéveszteni a szárítással. Az utóbbi rövidebb, az előbbi hosszabb folyamat. A gyümölcs víztartalmát fokozatosan, lassan kell csökkenteni, különben elveszíti értékes tápanyagait, és a felszínén kemény, rágós kéreg képződik.
 • Szép és jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni.
 • A gyümölcsöket a kosárban vagy a rácson egy rétegben helyezd el, és ügyelj arra, hogy ne érjenek egymáshoz.
 • Nagyjából azonos méretű gyümölcsöket aszalj egy időben, különben mire a nagyobbak is elkészülnek, a kisebbek túl szárazak, rágósak lesznek.
 • Az aszalás többnapos program, de nyugodtan megszakítható, és később folytatható.
 • Az aszalás alacsony hőmérsékleten, 55-60 fokon kezdődjék, később ezt kell 75-80 fokra emelni. Ha gázsütőd van, érdemes sütőhőmérőt beszerezned.
 • A szikkasztást addig folytasd, amíg az aszalmány még rugalmas, de összenyomva már nem serken belőle nedvesség. A túlszárított gyümölcs azt a képességét is elveszíti, hogy a felhasználás előtti áztatáskor folyadékot vegyen fel.
 • Átforgatáskor ügyelj arra, hogy a gyümölcsök héja ne sérüljön, különben a nyíláson cukros lé távozhat, s emiatt az aszalmány nem lesz elég édes a végén.

Kép forrása: vitamin-port.unas.hu

Befőzés:

Eperdzsem egyszerűen, gyorsan: sült eperdzsem:

Hozzávalók:

 • 3 dl-hez:
 • 25 deka eper
 • 25 deka cukor

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra (gázsütőnél ez 4-es fokozat) előmelegítem.

Megmosom és kicsumázom az epreket, mindegyik szemet félbevágom.

Egy 38 cm X 30 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral úgy, hogy
kicsit túllógjon a szélein, elfelezem képzeletben a tepsi befogadóképességét, az egyik felébe beleszórom az eperdarabokat, a másik felébe pedig beleöntöm a cukrot. Beteszem a sütőbe, és 25 percig sütöm.

Kiveszem a tepsit a sütőből, óvatosan megforgatom a sütőpapírt a sarkainál, hogy egy határozott mozdulattal felemelve belepottyantsam egy mélyebb tálba a forró, sült epret meg a néhány helyen már karamellesre olvadt cukrot. Néhány percig egy fakanállal kevergetem a dzsemet, hogy a sült eper melegétől puhára olvadjon a karamelles cukor.

Megjegyzés:

Ezt a dzsemet én általában a hűtőmben tartom, ahol több hétig is elállna, de mit ne mondjak, gyorsan elfogy. Tisztára mosott üvegben, csipet tartósítószerrel a tetején, majd alaposan lefóliázva és újságpapírba csomagolva dunsztolva, hogy minél lassabban hűljön ki, díszeleghetne aztán a kamrapolcon is.

(Forrás: http://www.mindmegette.hu/)

Hagyományos eperdzsem:

Hozzávalók:

 • 3 kg apróbb szemű, édes, érett eper
 • 1,20 kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk)
 • 10 db csavaros, hibátlan tetejű 3 dl-es üveg

Elkészítés:

Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.

Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta, sok eperszem így is egyben és darabos marad, felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük - keverjük, közben többször lehabozzuk.

Előre kimosott - legkönnyebb mosogatógépben magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tesszük.

Megjegyzés:

Sok éve már mindent hűtőtáskában dunsztolok, jó módszernek tartom, nem kell tortúrázni a dunsztolással, a leghatékonyabban tartja a meleget és a legtovább. Kibélelem újságpapírral, mert kiváló hőtároló, és az üvegek tetejére is több réteg papírt helyezek, mielőtt a hűtőtáskát lezárom. 

Azért teszem kis üvegekbe, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékleten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll – ha marad rá ideje.

Aki bizonytalan a módszerben - mint én is sokáig -, ne töltse az üvegeket színültig, hanem 2-3 kukac Na-benzoátot tegyen minden üveg tetejére, és egy réteg frissen tartó fóliát tegyen a tetők alá.

(Kép forrása: http://www.mindmegette.hu/)

Ízesített eperdzsemek:

 

vaníliás:
kg eperhez egy rúd vanília magjai, 25-30 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
mézes-vaníliás:
1 kg eperhez egy rúd vanília magjai, 12-15 dkg méz, 12-15 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
mézes-gyömbéres:
1 kg eperhez 6 dkg friss gyömbér reszelve (ezzel a mennyiséggel csípős lesz a lekvár, aki nem szereti így, használjon kevesebb gyömbért), 1 citrom leve, 20 dkg méz, 10 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
bazsalikomos-vaníliás:
1 kg eperhez egy rúd vanília magjai, 25-30 dkg cukor, 8-10 bazsalikomlevél aprítva, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint.
(Forrás: http://www.egycsipet.hu/ )
Eperdzsem cukor nélkül:

 

Hűtött eperdzsem

Akár kezdők is kipróbálhatják! Ez a dzsem egy hűtött verzió – a hidegen tárolás garantálja a frissességét és tisztaságát a masszának. Semmiféle hozzáadott cukrot, színezéket vagy tartósítószert nem tartalmaz.

Hozzávalók 3 üveghez (kb. fél literes üveg)

 • 4 csésze eper megmosva, lecsumázva (levelektől megszabadítva)
 • 1 és ¾ csésze 100%-os szőlőlé
 • ¾ csésze méz
 • 1 zacskó cukormentes pektin (természetes zselésítő anyag)

Szükséged lesz még: hat üvegre, merőkanálra, tölcsérre, krumplinyomóra, egy nagy fazékra és egy fogóeszközre.

A megmosott epret villával, krumplinyomóval jól törd össze – botmixert ne használj, jobb, ha nagyobb gyümölcsdarabok maradnak a dzsemhez. Melegítsd fel a szőlőlevet a pektinnel együtt, sűrűn keverve hevítsd forrásig, majd forrás után állandóan kavarva melegítsd további egy percig. Vedd le a tűzről, és keverd bele az előzőleg összenyomott epret. Jól keverd össze, ezután add hozzá a mézet is.

Merőkanállal oszd szét a hat üvegben a masszát (előzőleg persze forró vízben jól mosd el mindet), és a tetejüket is tedd rá. Ha tölcsért használsz, elkerülheted a főzés utáni nagytakarítást is – én használtam :).

Hagyd kihűlni az eperdzsemes üvegeket szobahőmérsékleten, ezután tedd be a hűtőbe. Reggel nem marad más hátra, mint élvezettel fogyasztani egy finom szelet kaláccsal, vagy akár önmagában is!

Eperdzsem, második verzió

Ha szívesen kísérletezel, és van bőven epred otthon, akkor próbáld ki második receptet is! Éppolyan egyszerű, mint az előző, nézd csak:

Hozzávalók:

 • Kb. háromnegyed kiló eper (lehetőleg kisebb szemű)
 • 1 csésze méz
 • 1 egész citrom leve

Alaposan mosd meg az epret, majd vágd félbe. Tedd félre. Ezalatt egy nagy lábosban keverd össze a mézet és a kifacsart citromlevet. Alacsony lángon 15-20 percig, időnként kavargatva főzd a szirupot. Húsz perc múlva tedd bele az epret, és párold együtt az egészet 30-45 percig, látni fogod, mikor kezd sűrűsödni.

Ellenőrizd, készen van-e: kis mennyiséget tegyél kistányérra, és helyezd a fagyasztóba 3 percre. Ha elkezd zselésedni, akkor elkészült ;). Ezek után turmixgéppel keverd össze az egész mixeld és öntsd bele az üvegekbe. Hagyd szobahőmérsékleten hűlni 5 órán keresztül, ezután tedd a hűtőbe.

(Forrás: mannaszappan.hu)

Gyerekek biztos kedvence: Csokis (fehércsokis) eperdzsem:

Hozzávalók:

50 dkg eper

10 dkg étcsokoládé

20 dkg cukor

1 cs dzsemfix szuper 3:1

Az epret megmossuk, összedaraboljuk és botmixerrel kissé pépesítjük. A csokoládét apró darabokra törjük, az eperhez szórjuk. Hozzákeverjük a cukrot és a dzsemfixet. Miután felfőtt (közben folyamatosan kevergetjük), még főzzük 3 percig. Végül üvegekbe töltötjük, tetejét lezárjuk, és 10 percre fejre állítotjuk

A kedvencem: Kókuszos eperdzsem

Hozzávalók:

Elkészítés:

 1. Az epret megmossuk, megszabadítjuk a szárától. Kb. a felét botmixer segítségével pürésítjük (én öntöttem hozzá kb. 1 dl vizet, hogy a mixernek könnyebb dolga legyen), a gyümölcs másik felét félbe-negyedbe vágjuk, attól függően mekkora darabokat szeretnénk majd a kész dzsemünkbe.
 2. A péppé mixelt epret és a kókuszreszeléket feltesszük közepes lángon főni. 5 percig zubogva főzzük.
 3. Beletesszük a feldarabolt epret, a citromsavat és a vanília aromát.
 4. A dzsemfixet és a cukrot elkeverjük, majd a lekvárba öntjük. Miután újra felforrt, további 5 percig főzzük (vagy ameddig a dzsemfix tasakján írva vagyon).
 5. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről.
 6. Csírátlanított üvegekbe merjük, és fejre állítva hagyjuk őket kihűlni.

(Forrás: www.nosalty.hu/)

Kép forrása: eperorszag.com

Eperecet:

Hozzávalók:  30 dkg eper, 3 dl vörösborecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál szegfűbors.

Az epret tegyük egy befőttes üvegbe. Forraljuk fel a borecetet a cukorral és a fűszerrel, majd öntsük az eperre. Érleljük benne egy hétig. Ekkor szűrjük le és tegyük át egy vékonyabb nyakú üvegbe.

Kép forrása: ritmusakonyhaban.blog.hu

Eperlikőr

(Karácsonyra tökéletes ajándék lehet egy üveg eperdzsemmel és aszalt eperrel "felturbózva", ezért érdemes mindegyikből többet készíteni)

Hozzávalók:

 • 1 kg szamóca (földieper)
 • 50 dkg cukor
 • 7 dl vodka

Elkészítés:

Az epret alaposan megmossuk, leszedjük a csumáját, félbevágjuk, betesszük egy nagy üvegbe, s rászórjuk a cukrot rétegesen. Ráönjük a vodkát, lezárjuk s hűvös helyen több hónapig érleljük. Utána leszűrjük és üvegekbe töltjük.
Kép forrása: bitsandbreadcrumbs.com

Szépség tipp:

A piros vitaminbombát gyulladásgátló hatása miatt alkalmazhatod remekül a zsíros, pattanásos bőrre. Az eper emellett segít a fakó bőrön is, savai ugyanis élénkítik a vérkeringést, és leoldják az elhalt hámsejteket. Vágj félbe egy-két epret, majd masszírozd át velük a megtisztított arcbőrt, ha egy kis pírt szeretnél csalni az arcra, majd öt perc után mosd le.

Pattanástalanító maszk

 • pár szem eper
 • kevés joghurt

Ha pattanások ellen kívánod bevetni, aprítsd fel, majd keverd össze egy kevés natúr joghurttal. Vidd fel a tiszta bőrre, és hagyd fent 10 percig. Elképzelhető, hogy bizsergést érzel, vagy picit csíp a maszk, de ez normális. Mivel a bőr kipirulhat a maszktól, inkább este tedd fel.

Az eper élénkítő hatását száraz bőrnél is kihasználhatod, csak ne joghurtot használj, hanem tejszínt.

(Forrás: www.femina.hu)

Kép forrása: kozmetikumteszt.blogspot.com


Versek:

Bartos Erika: Epermese

Ha a magot elülteted,

Palánta lesz belőle.

Palántának vékony szárán

Levélke tör előre.

 

Szár tetején bimbó virít

Csuda édes illattal,

Ebből lesz az epervirág,

Újra minden tavasszal.

 

Dolgos méhek szorgalmasan

Szállanak a virágra,

Virágból így eper lesz majd,

Nem dolgoztál hiába.

 

Magocskád, mit elültettél

Így változott eperré,

Nincs más hátra, edd meg gyorsan,

Mielőtt más megenné!

Kép forrása: anyablog.hu

Fyni Petra: Eperinga

Jár a tavasz jár,

Réten átsétál.

Lábainál eperinga,

Leng a piros törpehinta,

Forog, mint az óra,

Rugója egy bolha.

Kép forrása: fruitifulbouquets.ca

Találós kérdések:

Zöld levél a koronája,

Nagyon fáj a fogad rája,

Nem kell neked a korona,

Piros szeméért vagy oda.

 

Kertedben termett

Veres szemek,

Melyeket lent,

Levelekkel rejtve

 

Megleled.

 

 

Melyik gyümölcsnek van kívül a magja?

Kép forrása: www.prakticideas.com

Készítsünk epret!

Kép forrása: www.whileshenaps.com

Kép forrása: fiskarscraft.typepad.com

Kép forrása: www.circleofcrafters.com

Kép forrása: www.auntannie.com

Kép forrása: www.zeelandnet.nl

Kép forrása: www.hungryhappenings.com

Inspiráció ajándék csomagoláshoz: