K. László Szilvia: SZÍNES CERUZÁK

Kék, zöld, piros, sárga,

Sok-sok színes ceruza!

Egész világ be van zárva

Nézd, ebbe a dobozba!

Amikor én kieresztem,
Kiszabadul a világ
Színes nyájam terelgetem,
Dolgoznak a ceruzák.
Ha úgy tetszik, ragyog a nap,
Ha akarom, hó esik,
Vidám nyuszik ugrándoznak,
Aztán egymást kergetik.
Erre, színes tulipánok
Nyújtogatják nyakukat,
Amarra meg margaréták
Legyezgetik szirmukat.
De legjobban azt szeretem,
Ha az egész papíron
Velem játszik, velem nevet
Apa, anya, kishúgom.

Mint mindenhol, ahol kisgyerekek vannak előbb vagy utóbb felhalmozódnak a már rajzolásra nem elég hosszú, elhegyezett ceruzák. Nálunk egy év alatt egy közepes kosárnyi gyűlt össze egy év alatt. Ennek persze nagyon örülök, hiszen azt jelzi ez a mennyiség, hogy a gyerkőceink szeretnek rajzolni. És ez így van jól, de mit is kezdhetünk a ceruzacsonkokkal?

És mit lehet kezdeni azokkal a ceruzákkal, melyek ugyan még egészben pompáznak a dobozukban, de rajzolásra "alkalmatlanok", mert bizony ilyen is van, és könnyen beléjük futhatunk, mert általában olcsóbbak, mint a szépen fogó, élénk színeket rajzoló társaik. Megvesszük őket és kiderül, hogyhiába nyomja a gyerkőc olyan erővel a ceruzát, hogy a papír majd kilyukad, nyomot bizony éppen, hogy hagy. Az ilyenekkel nem lehet örömmel alkotni, ezért aztán ezek is gyűlnek-gyűlnek a polc tetején.

Azt hihetnénk, hogy ezek már kacatok, de nem azok. Sokszor lekerülnek mégis a polcról, hiszen rajzoláson kívül sok-sok játékra, fejlesztő játékra alkalmas eszközök. Lehet őket szín szerint csoportosítani, nagyság szerint sorbarendezni. Lehet gyakorolni a sor és tőszámneveket. megfigyelést, fifyelmet fejlesztő játékká válhatnak. (Milyen színű ceruzák vannak a kendő alatt? Melyik tünt el a sorból? Mi változott meg?...) Írányok gyakorlására is kíválóak(merre mutat a hegyük? Rendezd el őket úgy, hogy az első lefelé, a harmadik jobbra ... és így tovább.) "Rajzolós feladat" eszközévé is válhat, ha például kirakunk belőlük egy formát és azt le kell másolni úgy, hogy a gyerkőcnek a színre és hosszúságra is figyelnie kell vagy fejetetejére állítjuk ezt a feladatot és mi rajzoljuk körbe a ceruzákat és a gyerekeknek kell megtalálni és a helyére illeszteni a sokaságból azt, amelyik odaillik. Így már egyből becslést, mérést gyakoroljuk.

Folytathatnám a felsorolást, de tudom, hogy mindenki több tucat játékot tud hozzátenni a felsoroltakhoz, ezért inkább azzal folytatom, ami miatt elkezdtem ezt a bejegyzést. Tegnap találtam egy képet az Óvodásgyermekek oldalon, melyről egyből eszembe jutott, hogy mi lenne, ha készítenénk minden iskolába készülő gyerekről egy-egy képet és ilyen keretet készítenénk hozzá és az évzáró játékunkon az egyik játékunknál ezt tehetné a tarisznyájába?

Aztán elkezdtem további ötleteket keresgélni:

Kép forrása: blogs.babycenter.com

Kép forrása: hobbyturmix.com

Kép forrása: dettydesign.cafeblog.hu

Ceruza "egészben":

Kép forrása: ilovetocreateblog.blogspot.com

Kép forrása: craftsbyamanda.com

Ceruzavég ajándékba

Kép forrása: www.lakeshorelearning.com

Kép forrása: www.makefive.com

Kép forrása: spoonful.com

Kép forrása: pre-kteacher.tumblr.com

Kép forrása: funfamilycrafts.com

Hegyezés után

Kép forrása: craftideasforall.blogspot.com

Kép forrása: ujrahasznositok.blog.hu

Kép forrása: www.amazon.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Befejezésül (ceruzavégek és fargványok nemcsak gyerekeknek)

Kép forrása: www.vivatv.hu

Kép forrása: cre-art-blog.hu