Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Lépésről, lépésre: akvárium készítése

Forrás: http://mollymoocrafts.com/diy-cardboard-aquarium-craft/

Ajándékok üvegbe zárva (Ajándék ötletek Karácsonyra)

Az egyik Facebook oldalamra Kincsek és kacatok óvodáknak, szülőknek, gyerekeknek Készítettem egy összeállítást ezzel a címmel, de ott nem fértek el hozzá a receptek, az elkészítési módok

1. Forró csoki

Kép forrása: Found on bubblynaturecreations.com

Recept 1.: (Forrás: http://gyereketeto.hu/konyha/forro-csoki-hazilag)

Egy késes daraboló kell hozzá, amibe bele kell pakolni minden hozzávalót:

-két tábla étcsokit felkockázva

-3 evőkanál holland kakaóport

-3 evőkanál nádcukrot

– cseppnyi fahéjat, vaníliát, ízlés szerint akár chilit is.

Daraboljuk fel, így lesz belőle gyorsan és tökéletesen oldódó csokipor.

Már csak forró tej kell hozzá!

Recept 2. (Forrás: http://www.joy.hu/)

4 csésze cukor

1 vanília rúd belseje

2 tábla keserű csokoládé

1 tábla tejcsokoládé

2 csésze kakaópor

Elkészítés:

1. Keverd össze egy tálban a cukrot, a kakaót, és a vaníliát.

2. Törd kisebb darabokra a csokoládét, tedd az aprító gépbe, és daráld por állagúra.

3. A két keveréket öntsd egybe, és keverd össze.

Recept 3. (http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2014/10/22/hazi-forrocsoki-por/)

Hozzávalók:

1 tábla étcsoki (jó minőségű)

1 csésze (1dl) nádcukor

3 evőkanál kakaópor

3 evőkanál   étkezési keményítő

fél teáskanál fahéj

Mályvacukor vagy pillecukor házilag
Kép forrása: sutibolygo.blogspot.com

Hozzávalók:
8 g porzselatin
4 evőkanálnyi víz
15 dkg cukor
1 evőkanál melasz vagy méz
csipetnyi só
1,5 dl víz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál kukorica keményítő

Elkészítés: A zselatint egy mélyebb tálban 4 evőkanálnyi vízzel elkeverem. Egy kisebb lábasba beleteszem a cukort, hozzáadom a vizet és a melaszt. Folyamatos kevergetve felforralom, majd kis lángon még 4 percet főzöm. A szirupot – folyamatosan keverve - hozzáadom a zselatinhoz, és a masszát 5-6 percig gépi habverővel folyamatosan verem, amíg meg nem dagad és nyúlóssá nem válik. Olajjal jól átkent sütőpapírral kibélelt műanyag dobozba kanalazom a krémet, s néhány órát a hűtőbe teszem. 
Amikor megdermed, akkor a papírral együtt kiemelem, késsel felkockázom, majd a kockákat a kukoricakeményítő és porcukor keverékébe forgatom.

Pillecukor fudge

Hozzávalók:
1,5 dl sűrített tej
20 dkg frissen elkészített, még folyékony mályvacukor
csipetnyi só
5 dkg vaj
15 dkg dió
40 dkg porcukor
30 dkg tejcsokoládé

Elkészítés: A diót durvára vágom, a csokoládét lereszelem. Ezután egy forralóba öntöm a tejet. Hozzáadom a vajat, a mályvacukort, a cukrot és a sót. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett felforralom, majd kis lángon tovább főzöm, folyamatosan kevergetve 4-5 percig. Ezután lehúzom a tűzről és hozzáadom a csokoládéreszeléket, majd a diót. Fakanállal átkeverem és olajjal átkent sütőpapírral bélelt formába öntöm. Hagyom kihűlni, majd a hűtőben hagyom megdermedni. Néhány óra után darabolom és kínálom.

Forrás: www.mindmegette.hu

Fűszerkeverék

Forrás: http://bubblynaturecreations.com/

Hal fűszerkeverék

10 dkg só
10 dkg pirospaprika
20 dkg szárított őrölt vöröshagyma
40 dkg szárított őrölt petrezselyemgyökér
4 ek szárított őrölt petrezselyemzöld
4 ek szárított őrölt bazsalikomlevél
15 dkg szárított őrölt fokhagyma
1 kk őrölt feketebors
1 mk őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt babér
1 mk szárított őrölt citromhéj
1 mk csípős pirospaprika
½ mk sáfrány

Sültcsirke fűszerkeverék
½ tk koriander
1 tk római kömény
1 tk fehér bors
2 tk édes fűszerpaprika
2 tk kurkuma
1 tk őrölt gyömbér
2 tk fokhagyma granulátum
1-1 tk rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoranna
½ tk cayennebors

Sertéshús fűszerkeverék
15 dkg só
25 dkg pirospaprika
1 ek majoránna
1 ek bazsalikom
1 ek zsálya
1 ek szárított fokhagyma
½ ek rozmaring
½ ek kakukkfű
½ ek őrölt kömény

Provance-i fűszerkeverék
2 ek oregano
2 ek kakukkfű
2 ek petrezselyem
2 ek majoranna
2 ek bazsalikom
1 ek zsálya
1 ek borsikafű
1 ek rozmaring
1 ek tárkony

Pizza fűszerkeverék
5 dkg édes pirospaprika
5 dkg csípős pirospaprika
1 kk majoránna
1 kk borsikafű
1 ek bazsalikom
2 kk kakukkfű
2 kk zsálya
1 ek fokhagymapor
2 ek só

Forrás: http://www.biobolt-webaruhaz.hu/

Hógömb

Kép forrása:  Found on oh-lovely-day.com

Glicerines:

Hozzávalók:

sterilizált befőttesüveg
műanyag, vagy porcelán dísz
ragasztó pisztoly, vagy pillanatragasztó
csillámpor
flitter
glicerin
víz
konyhai papírtörlő
teáskanál

1. takarjuk le a munkafelületet és készítsünk elő minden hozzávalót
2. a díszről távolítsuk el az akasztót és ragasszuk bele a befőttesüveg tiszta és száraz tetejébe

 

3. tartsuk lenyomva a figurát, amíg a ragasztó megköt

4. öntsük fel vízzel a befőttesüveget úgy, hogy a kb. ujjnyira legyen a peremétől a szintje, majd keverjünk a vízhez 3-4 teáskanál (az üveg méretétől függ) glicerint, amitől kissé sűrűbb lesz a víz és lassabban ülepszik majd le a flitter, csillámpor

5. szórjunk a víz felszínére csillámport és flittert, majd kanállal keverjük össze, amennyire csak tudjuk

6. óvatosan helyezzük a vízbe a figurás tetőt, akkor jó, ha pár csepp vizet kiszorít az üvegből (így biztosan nem lesz légbuborék a hógömbben), konyhai papírtörlővel töröljük meg az üveget


7. erősen szorítsuk a tetőt az üvegre, így le sem kell ragasztani

Praktikák:
- a glicerint gyógyszertárban lehet venni tetszőleges kiszerelésben, vigyázzunk, hogy ne érintkezzen a bőrünkkel, mert nagyon szárítja
- aki szeretné a tetőt az üveghez ragasztani pillanatragasztót válasszon, így a tetőt is rá lehet tekerni az üvegre rés nélkül
- többféle súlyú "havat" (csillám, flitter) érdemes beletenni, így nem egyszerre ülepednek le
- vízálló ragasztót használj!

 

Forrás: http://www.receptmuves.hu/2012/12/hogomb-keszitese-hazirag-rendhagyo.html

Zsírkréta

Kép forrása: Found on myremodelednest.blogspot.com

Hozzávalók:

Azonos mennyiségű méhviaszt és szappanreszeléket állandó keverés mellett lassú tűzön felmelegítjük (ne forrjon), színező anyaggal megfestvjük és kiolajozott jégkockatartóban vagy muffinformában kihűtjük és már rajzolhatunk is.

Kép forrása: http://ajandekom.hu/

Befejezésül egy újrahasznosítási ötlet: zsírkrétából zsírkréta

Kép forrása: http://ajandekom.hu/

A sütőt kb. 180 fokra állítsuk be és kb 5-10 perc alatt elkészül arégiből új, szivárványos kréta.

Csillámos zsírkréta:

Kép forrása: csanavarazs.wordpress.com

  • üres, tiszta konzervdoboz
  • fehér vagy átlátszó gyertya (vagy zsírkréta-maradék)
  • csillám (legjobb az apró szemű csillámpor)
  • műanyag forma
  • pálca a kevergetéshez

Lépések:

  1. Törd bele a gyertyát vagy a zsírkrétákat kis darabokban a konzervdobozba.
  2. 2-3 cm magas vizet tegyél fel forrni egy lábasban. Mikor forr a víz, tedd takarékra.
  3. Helyezd a vízbe a konzervdobozt.
  4. Amikor már teljesen felolvadt a gyertya vagy kréta, szórj bele egy kanálnyi csillámport és keverd el a pálcával.
  5. Vegyél elő egy kesztyűt vagy konyharuhát és azon keresztül fogd meg a konzervdobozt, mert forró. Öntsd formába, és hagyd kihűlni.
  6. Mikor teljesen kihűlt, kiveheted a formából, és már kész is a remekmű!
  7. Forrás: https://csanavarazs.wordpress.com/2013/11/26/csillmos-zsrkrta-hzilag/

Muffin

Kép forrása:  www.meska.hu

Karácsonyi ajándék muffin

Hozzávalók: 25 dkg búzaliszt, 5 dkg zabpehely, 2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 10 dkg dió, 15 dkg vegyes tropical aszalt gyümölcskeverék, 10 dkg barnacukor.

Válassz egy jól záródó, lehetőleg másfél literes befőttes üveget. Szórd az aljára lisztet, tetejére a zabpelyhet, majd rá a sütőport és a fűszereket. Óvatosan öntsd rá a barnacukrot, rá a durvára összevágott diót, és végül a gyümölcskeveréket. Tegyél az üvegbe 12 db muffin sütőpapírt, és ne feledd beletenni a használati utasítást.

Az utasításhoz használd a Bradley Hand ITC betűtípust! Másold ki ezt a szöveget, és kinyomtatva tedd az üvegben elkészített muffinkeverék tetejére!

Karácsonyi muffinkeverék

Elkészítési útmutató: üss fel egy nagy tálba 2 db egész tojást, önts hozzá 3 dl tejet és 10 dkg olvasztott vajat. Fakanállal jól dolgozd össze, majd kis adagokban keverd hozzá az üveg tartalmát is. Ha már egyneművé kavartad, evőkanállal kanalazd muffin sütőformákba. Ha ügyes vagy, pont 12 darabot tudsz megtölteni úgy, hogy háromnegyedig legyenek. Vigyázz, ne töltsd túl, mert sütéskor ki fog folyni.
Tedd előmelegített sütőbe és 160-170 fokon süsüd 15-20 percen keresztül.

Ugye milyen egyszerű volt elkészítened?

Jó étvágyat hozzá!

Kaldeneker György receptje
www.kaldeneker.hu

Az üveg tartalma: liszt, barnacukor, aszalt gyümölcs, sütőpor, zabpehely, dió és fűszerek.

Forrás: http://www.edenkert.hu/elet-mod/megeheztel/karacsony-ajandek-otlet-muffin/1847/

Immunerősítő citromos méz teába

Kép forrása: erzso-gyogyasz.hupont.hu

Szükségünk lesz egy citromra és a citromhoz hasonló méretű friss gyökérdarabra, amit meghámozunk és felszeletünk. A citromot alaposan megmossuk, azt is felszeleteljük, majd váltogatva egy üvegbe rétegezzük őket, felöntjük a kedvenc mézünkkel, három napig hűtőben érleljük. Ezalatt az idő alatt megnövekszik a térfogata is, ezért érdemes nagyobb üvegbe tenni, és csak addig tölteni a mézet, míg el nem lepi a hozzávalókat. A citrom levet enged, a gyömbér pedig kiereszti az illóolajait. Egyszóval a mezünk hígabbá válik. Ebből a mézből aztán egy teáskanállal fogyasztunk minden nap, vagy akár a teánkba is használhatjuk.

Forrás: http://cheffeleseg.blogspot.hu/2014/01/gyomberes-citromos-mez-immunerositesre.html

Fűszerecet, fűszerolaj

Kép forrása: www.femina.hu

Aromás ecet készítéséhez használhatod többek között az alábbi összetételű fűszernövény-keverékeket:

1. rozmaring, zsálya, kakukkfű, citromfű

Ebben az esetben egy nagyon kellemes és erős illatú ecetet kapsz, amely elsősorban antibakteriális, fertőtlenítő hatással bír. Megfázásos időszakban megelőzésre, vagy a betegségben kiegészítő kezelésként is alkalmazhatod.

2. lestyán, tárkony, borsikafű, izsóp

Ezzel a növénykombinációval kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító fűszerecetet kapsz, mely tisztítja a vesét, vizelethajtó és segít az epekő oldásában is.

3. menta, majoránna, metélőhagyma, kapor

Ezek a fűszernövények elsősorban szélhajtó hatásukról ismertek. Erősítik a gyomrot, nyugtatják az idegeket. Segítenek az emésztőrendszer izmainak ellazításában. Különösen a bélgörcsök oldásában hatékonyak, de menstruációs görcsök esetén is eredményesen alkalmazhatóak.

4. bazsalikom, fokhagyma, koriander termése

Kiváló fertőtlenítő hatású fűszerecetet készíthetsz belőlük, amely erősíti az immunrendszert, csillapítja a köhögést. Emellett étvágyjavító és emésztést segítő hatású, csökkenti a hasi puffadást is. Fokozza a vérkeringést, védi az ereket, köszvénynél és ízületi problémák esetén javasolt rendszeresen fogyasztani.

Forrás: http://www.gyogynovenysziget.hu/fuszerecet-keszitese/

Mediterrán fűszerolaj

Zöldségekhez, főtt tésztákhoz, salátákra.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, zöld bors, majoránna, szegfűszeg
Középső réteg: leveles oregánó, bazsalikom, babérlevél
Felső réteg: koriander, borókabogyó, fehér bors

Csípős fűszerolaj

Hüvelyes zöldségételekhez, pörköltekbe, ragukba, burgonyaételekhez, salátákhoz, darált húsos fogásokhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, köménymag, fekete bors
Középső réteg: rozmaring, egész és karikára vágott csípős pirospaprika
Felső réteg: koriander, zöld bors, őrölt pirospaprika, csilipor

Egzotikus fűszerolaj

Szárnyasokhoz, párolt zöldségekhez, rizses ételek ízesítésére, salátákhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, reszelt sárgarépa, szerecsendió
Középső réteg: curry, sárgarépa, babér, édes csöves paprika
Felső réteg: koriander, borókabogyó + kevés fahéjjal még pikánsabb

Thai fűszerolaj

Hozzávalók: extraszűz olívaolaj, koriander, bazsalikom, thai bazsalikom, kevés citromfű, kevés (fodor)menta, sór, bors, 1 kisebb rozmaring ág

Hagyjuk 2 hétig összeérni az ízeket. Elkészítés után fél évig eltartható.

Fokhagymás-bazsalikomos fűszerolaj

Hozzávalók: 2 nagyobb gerezd fokhagyma, fél csokor bazsalikom, 5 dl olíva- vagy repceolaj, néhány ág kakukkfű

Elkészítés: Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, mossuk meg és töröljük szárazra a bazsalikomleveleket. Ha van mozsarunk, akkor törjük meg benne egy kicsit a bazsalikomlevelek egy részét. Aprítsuk fel a kakukfűágakat, és tegyük bele a gyógynövényeket egy fél literes szép üvegbe. Ezután töltsük bele az olajat. Hagyjuk állni 2 hétig, utána le is szűrhetjük, de nem feltétlenül szükséges.

Füszerbor

Fokhagymás fűszerbor

Levesek ízesítéséhez, vadas szószokba, halételekhez, szárnyasokhoz szószokba, vagy vadhúspácnak.

Hozzávalók: száraz fehérbor
Alsó réteg: kömény, szárított majoránna, babérlevél
Középső réteg: bazsalikom, apró gerezd fokhagymák, szárított paprika
Felső réteg: őrölt gyömbér

Gyümölcsös fűszerbor

Hideg és meleg gyümölcslevesekbe, puncsokba, bólékba, forralt bornak, tea ízesítésére, gyümölcssalátához.

Hozzávalók: félédes vörösbor
Alsó réteg: szegfűszeg, szegfűbors
Középső réteg: citrom és narancs vékony csíkokra és apró kockákra vágott héja
Felső réteg: szegfűszeg, csillagánizs, fahéj

Forrás: http://www.mindmegette.hu/izes-ajandekok-a-fa-ala-fuszerolajak-es-fuszerborok-35796

Ízesített cukrok (Fahéjas, citromos, narancsos, levendulás

Forrás: http://www.teunneped.hu/cikkek/uvegbe-zart-nyar-izesitett-cukrok-telire

Gyertya

Kép forrása: napiboldogsag.com

Mini kert

Kép forrása: arykana.lapunk.hu

A palackkerthez szükségünk lesz egy nagyméretű üvegre, ez akár lehet egy 5 literes befőttes üveg is, a nagymama konyhájából, virágföldre, csipeszre és mini növényekre, és kevés apró szemű kavicsra.

A mini üvegházban nevelhetünk zöld növényt, virágzó dísznövény akár a legszárazabb levegőjű panellakásban is, hiszen egy kedvező mikroklíma alakul ki a növények számára az üvegen belül. Ide bátran ültethetünk mini orchideát, mini páfrányt, vagy futó növényt, amelyek más körülmények között meg sem maradnak otthonunkban.

Szinte minden virágboltban beszerezhetők az úgynevezett mini vagy midi növények, amelyek rendes szobanövények csak épp kisebb méretben és sokkal lassabban is növekednek, mint normál méretű növényeink.

Ha beszereztünk minden szükséges kellékek jöhet az ültetés.

Az üveget helyezzük el egy asztalon, ha pl. nagy befőttes üveggel dolgozunk, egyszerűen fektessük el az asztalon. Az üveg aljára terítsünk szét egy réteg kis szemű kavicsot ez lesz a vízelvezető réteg, így elkerülhetjük, hogy az összegyűlt víz megálljon a palack alján és kirohadjanak a növények gyökere.

Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php/szobanovenyek/2274-igy-keszitsuenk-palackkertet

Kandírozott narancs és citromhéj

Kép forrása: palocprovence.blogspot.com

Házi készítésű kandírozott narancshéj

Hozzávalók:
4 narancs
20 dkg kristálycukor

A narancsokat alaposan megmosom, majd narancssárga héjukat zöldséghámozóval levágom. (A narancson még rajta marad a fehér héja, ha az lepucoljuk, gerezdekre lehet szedni a narancsot és megenni, de akár narancslevet is facsarhatunk belőle.) A levágott narancshéjakat hideg vízben 3 napig áztatom. Reggel és este le kell cserélni a vizet. Az új víz mindig hideg legyen.

A 4. napon ismét le kell cserélni a vizet és a friss, hideg vízben fel kell tenni főzni a narancshéjakat. Forrástól számított 10 percig főzöm, majd hideg vízzel leöblítem és a narancshéjakat hosszában, vékonyan felszeletelem.

20 dkg kristálycukorból és 2 dl vízből szirupot főzök. Beleteszem a felvágott narancshéjakat és olykor-olykor átkeverve fél óráig főzöm, majd a lábasban hagyom az egészet kihűlni.

Másnap ismét felfőzöm a cukorszirupban a narancshéjakat, kevergetem és főzöm legalább 20 percig. A visszamaradt szirupból – nem marad sok – kiszedem a narancshéjakat és egy sütőpapíron szétterítem (nagyjából) szálanként.

Mire kihűlnek a narancshéjak, kopogósra is száradnak és innen jól tárolhatóak

Forrás: http://www.moksha.hu/konyha/csak-ket-hozzavalo-hazi-keszitesu-kandirozott-narancshej/

Mézeskalács

Kép forrása: szepsegpillanatok.blogspot.com

Svéb mézeskalács recept:

Hozzávalók:

Elkészítés:

A margarint a mézzel, a cukorral és a fűszerekkel felfőzzük. Hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet, összegyúrjuk. A tésztának hűvös helyen néhány órát vagy akár egy éjszakát is pihennie kell. Lisztes deszkán kinyújtjuk, apró süteményhez 1-1,5 mm-re, nagyobbakhoz 2 mm vastagra. Karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. 175-200 fokon sütjük (5-10 percig). Óvatos megemelés után a tepsiben hagyjuk kihűlni. Cukormázzal díszíthetjük.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/sved-mezes-sutemeny.recept

+ ötlet: Karácsonyi lekvárok

Kép forrása: www.mikulascentrum.hu

Diós-ananászos karácsonyi lekvár:

Fél ananász, fél kg narancs, fél kg mandarin, 5 dkg dióbél, kb. 60 dkg befőzőcukor (1:1), 3 evőkanál rum

Az ananászt lehéjazom, tönkjét eltávolítom, húsát felkockázom. A narancsokat és a mandarinokat meghámozom és kifilézem. A dióbelet durvára aprítom. Mindezeket megmérem és kb ugyanennyi 1:1-es zselécukrot hozzáadva egy lábasba teszem. Másnapig lefedve tartom, majd felteszem főni. A zselépróba sikerültéig lassan, de folytonosan kevergetve főzöm. Hozzáteszem a rumot és előmelegített szép üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom. Dunsztban tartom másnapig

Karácsonyi illatos: 8 dl forrásban lévő víz6 lime4 nagy narancs vagy 5 kisebb1 piros húsú grapefruit1,5 kg cukorÉles késsel vékonyan hámozd meg agyümölcsöt,  ne  maradjon  rajta  a fehér belsőből semmi. Vágd ketté a gyümölcsöket,  csavard  ki  a  levüket.  Mérd   ki  a  forró vizet egy kancsóba,  add  a  forrásban  lévő vízhez a gyümölcslevet. A kicsavart gyümölcs darabokat   dobd   egy  nagy  lábosba,  öntsd rá a folyadékot, dobd bele a gyümölcshéjat és főzd,  amíg  megpuhulnak.     Halászd  ki  a gyümölcshéjakat, alaposan nyomkodd  ki  és  add  hozzá  a  cukrot.  Főzd  addig, amíg a kanálról lecseppentve    már  nem  folyik  a  tányéron, kihűlve hártya képződik rajta.  Add  hozzá a grapefruit levét, forrald fel még egyszer és kész is vagy.

Blue angel karácsonyi lekvár

Fél liter frissen csavart narancslé, 75 ml Blue Curacao, 1 ek narancshéjforgács (1 kezeletlen narancs héja vékonyan lehámozva és metéltre vágva), fél kg befőzőcukor.
A felsorolt hozzávalókat egy lábasba teszem. A forrástól számított 3 percig főzöm, majd előmelegített szép üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom.

Narancsos, csokoládés   almalekvár

A  recept  Leonardo da Vinci lekvárja néven kering a neten. Az igazság az,  hogy  Leonardo  azon  év tavaszán halt meg, mikor Hernando Cortez  a  mai  Veracruznál  horgonyt  vetett.  Soha  nem  került kapcsolatba csokoládéval vagy kakaóval.2 nagy narancs75 dk zöld alma0,5 l narancslé80 dk - 1 kg cukor /ízlésünk szerint/25 dk magas kakaó tartalmú csokoládé1 citrom leveAlaposan  mossuk  meg  a  narancsokat  és  az  almákat, hámozás nélkül daraboljuk  fel őket vékony szeletekre. Az almákat főzzük puhára annyi vízben,   ami  éppen  ellepi  őket. Szűrjük le és törjük össze. Öntsük hozzá  a narancslevet,  cukrot, adjuk hozzá a narancs darabokat és folyamatosan kevergetve  főzzük  teljes  lángon legalább 20 percig. Vegyük vissza a lángot  és  öntsük bele a citrom levet, majd tegyük bele a csokoládét. Ha a csokoládé elolvadt  botmixerrel törjük össze a gyümölcsöt. Vegyük le  a  tűzről  a  lekvárt,  keverjünk  bele kevés szalicilt és töltsük üvegekbe.

Diós almalekvár

Hozzávalók:1 kg savanykás alma,10 dkg vaj,20 dkg barna  cukor,2 db citrom,2 db babérlevél,5 cl konyak vagy whisky,2 maréknyi dióbél.Hámozzuk meg az almákat, vágjuk négyfelé, és vájjuk ki a magházát. A cikkeket vágjuk még három darabba. Forrósítsuk fel a vajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az almacikkeket. Szórjuk rá a cukrot, a durvára összetört diót és tegyük bele a babérlevelet. Mossuk meg jól a citromokat, majd éles késsel, vagy burgonya hámozóval vágjuk le a héját úgy, hogy a fehér bőre ne legyen rajta. A levágott héjat metéljük vékonyra, a citrom húsát facsarjuk ki, és tegyük a lekvárhoz. Fedjük le fedővel, és közepes lángon párszor megkevergetve főzzük negyed órán keresztül. Negyed óra múlva vegyük le róla a fedőt, és forraljuk még legalább öt percig, míg jól besűrűsödik. A legvégén öntsük hozzá a konyakot vagy a whiskyt, forraljuk jól össze, majd töltsük tisztára mosott lekváros üvegekbe. Zárjuk le jól a tetejét, és azonnal fordítsuk fejre. Öt perc elteltével már szép sorjában rendezhetjük az éléskamránkba.Palacsintához, süteményekhez, piskótához és a karácsonyi pulykasülthez fogyasszuk. Remek és egyedi karácsonyi ajándék, ha natúr papírba csomagolva adjuk át a szeretteinknek.

Diós-ananászos karácsonyi lekvár

Fél ananász, fél kg narancs, fél kg mandarin, 5 dkg dióbél, kb. 60 dkg befõzõcukor (1:1), 3 ek rum.
Az ananászt lehéjazom, tönkjét eltávolítom, húsát felkockázom. A narancsokat és a mandarinokat meghámozom és kifilézem. A dióbelet durvára aprítom. Mindezeket megmérem és kb ugyanennyi 1:1-es zselécukrot hozzáadva egy lábasba teszem. Másnapig lefedve tartom, majd felteszem fõni. A zselépróba sikerültéig lassan, de folytonosan kevergetve fõzöm. Hozzáteszem a rumot és elõmelegített szép üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 1 percre fejre állítom. Dunsztban tartom másnapig.

Forrás: http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=736315

Fürdősó

Kép forrása: hir.ma

Alapfürdősó, hozzávalók:

  • 100 gramm durva szemű só
  • 1-2 teáskanál szódabikarbóna (el is hagyható, csak abban az esetben, ha "pezsgőfürdőt" szeretnénk)
  • kb. 5 csepp illóolaj (kedvünk, hangulatunk szerint)
  • 1-2 evőkanál szárított virágszirom, fűszerek,  gyógynövények
  • valamilyen természetes színezék (ha színeset szeretnénk, amely a fürdővizet is megszínezi, esetleg elhagyható)

Elkészítése:

  1. Beleöntjük a fürdősót (és a szódabikarbónát) egy tiszta befőttesüvegbe, de ne legyen tele.
  2. Hozzáöntjük az illóolaja(ka)t (színezéket), és elkeverjük vagy óvatosan összerázzuk.
  3. A lezárt üveget egy pár napig sötét, hűvös helyen érleljük. Ha esetleg nem vagyunk elégedettek az illatával, akkor tegyünk még hozzá néhány csepp illóolajat.
  4. Formás üvegbe töltjük, és légmentesen tároljuk.

Alkalmazás:

  • 2-4 evőkanállal tegyünk egy fürdőkádnyi meleg vízbe, keverjük el.
  • 15-20 perc fürdőzés után térjünk az ágyba (egyedül vagy a kedvesünkkel).

Nézzünk néhány konkrét példát is:

Van néhány illóolaj, amelyeket jobb, ha mellőzünk fürdés közben, ugyanis irritációt okozhatnak, pl.: bazsalikomfahéj, feketebors, kakukkfű, oregánó,szegfűszeg.

Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/illatos-furdoso.html

Orsolya nap 2. - Barkácsolás zöldségekkel, zöldségekből gyerekekkel

Képről, képre, zöldségről, zöldségre:

Saláta Sára

Saláta Sára
elment a vásárba
idres-bodros, fidres-fodros
zöld selyem szoknyába.

Vele ment, vele ment
zámolyi szekéren
Retek Peti, Répa Rozi,
Cékla Cilikével,

Uborka Borka
meg a Bálint Alma,
Kukorica Katica,
Petrezselyem Panna.

Hogy odaértek,
le is telepedtek,
jó Burgonya Boldizsárnak
jónapot köszöntek.

Agárdi szekéren
most döcög be éppen
zöld pocakos Dinnye bácsi
a háza népével.

Kel Kelem, Sós Jóska,
Parja Pál is ott van,
Körte úrfik mosolyognak
katonás sorokban.

Paradicsom Piroskát
Tök Tóni kíséri,
itt jön Borsó Bözsike
és Paszternák Trézsi.

Szilva Száli kék ruhában,
Birs Biri sárgában
kínálkozik egyre-másra
a hetivásárban.

Velük a sok kofa néni,
A szíves szót ingyen méri:
- Jó napot! – Jó napot! –
- Komámasszony mit hozott?

- Répát, babot, tököt, lencsét…
- Adjon Isten jó szerencsét…
- Adjon Isten magának is minden jót:
ezüstpénzes, aranypénzes vásárlót!

Egy nagysága itt jön már is,
zsebében a bugyelláris:
- Kofa néni, megveszem a portékáját,
de csak akkor, ha nem tartja ki az árát!
- Ó, galambom, dehogy drága…
Egy fillérért pengő ára!

Van itt mindenféle jó,
úri konyhára való!
Főzelékek kínálkoznak,
Friss gyümölcsök mosolyognak:

- Engem vegyen, ténsasszony!
- Mibelőlük válasszon!
Zöldségek is egyre hívják:

forrás: marikamama.irasai.hu

Répa:

Kép forrása: joyandwoe.ca1897

Kép forrása: kidsparties.about.com

Kép forrása: Found on notimeforflashcards.com

Kép forrása: Found on linesacross.com

Kép forrása: Found on easypreschoolcraft.blogspot.com

Forrás: https://www.powerfulmothering.com

Káposzta, karfiol

Forrás: www.etsy.com

Forrás: Found on amouseonthetable.com

Krumpli:

Forrás: http://handmade-website.com/

Forrás: Found on scribbles-corry.blogspot.com

Kép forrása: Found on simplysublime.typepad.com

Kukorica

Kép forrása: Found on mrsbrownart.com

Kép forrása: Found on parents.com

Kép forrása: Found on fun.familyeducation.com

Kép forrása: Found on buzzingalonginfirstgrade.blogspot.com

Sütőtök

Kép forrása: Found on katiebrownhomeworkshop.com

Kép forrása: Found on messforless.net

Olvasztott fehércsoki ételfestékkel színezve

Kép forrása: Found on inspiredreamer.com

Zene Világnapja

"A zene az kell, mert égig emel"

Kép forrása: Found on littlemothdesign.blogspot.com

12 +1 ötlet
Hangszerkészítés gyerekekkel

Kép forrása: learningideasgradesk-8.blogspot.com

Kép forrása: galleryhip.com

Kép forrása: www.mommymoment.ca

Kép forrása: www.redtedart.com

Kép forrása: craftsforkidsblog.com

Kép forrása: cheatswithskipper.blogspot.com

Kép forrása: http://belladia.typepad.com/

 

Kép forrása: Found on apartmenttherapy.com

Kép forrása: lifestyle.yahoo.co.nz

Kép forrása:Found on busybeekidscrafts.com

Kép forrása: Found on baby.co.uk

Kép forrása: Found on learning4kids.net

Kép forrása: Found on sweetpaulmag.com

és, ha ennyi nem elég, akkor további ötleteket találsz a https://www.facebook.com/pages/Kincsek-kacatok-ünnepek/223528034495767?ref=hl oldalamon.

Ízelítőül az egyik kedvencem, amit a héten biztos, hogy megcsinálunk:

Kép forrása: http://gammyshouseblog.blogspot.hu/

Jó kis zenebonás hetet Mindenkinek!


Csuhé bagoly lépésről lépésre



Ötlet és a képek forrása: www.thecraftycrow.net

Kukorica gurigából

Lépésről lépésre

Forrás: http://www.crafts-for-all-seasons.com

Őszi fa - barkácsolás gyerekekkel

Lépésről lépésre

Forrás:http://www.sunhatsandwellieboots.com/

Játék, tanulás, játékos tanulás nyáron (is) 49 - Bábozzunk! I.

A Hajtogatott: (képek forrása: www.buttonbag.co.uk)

Zacskóból:

Kép forrása: http://www.allkidsnetwork.com/

Gurigából

Kép forrása: www.auntannie.com

Kép forrása: www.rewards4mom.com

Papírtányérból

Kép forrása: blog.gummylump.com

Dobozból

Kép forrása: http://www.allkidsnetwork.com/

Csomagoló fóliából:

Kép forrása: http://blog.localcircles.com/

Műanyag pohárból

Kép forrása: www.artistshelpingchildren.org

Textilből:

Kép forrása: spoonful.com

Nemezgolyókból

Kép forrása: www.diycherry.com

Zokniból:

Kép forrása: www.onceokuloncesi.com


Játék, tanulás, játékos tanulás nyáron (is) 48. - Napóra készítése

Fél tucat egyszerű ötlet

Kép forrása: www.redtedart.com

Kép forrása: www.theoldschool.com

Kép forrása: www.kiwicrate.com

Kép forrása: http://wesens-art.blogspot.hu/

Kép forrása: http://www.hgtv.com/

Kép forrása: craftsforkidsblog.com


Játék, tanulás, játékos tanulás nyáron (is) 43. - Madár báb filcből

Ötlet és képek forrása: http://www.iheartcraftythings.com