Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

"Távolban egy fehér vitorla"

Egy tucatnyi ötlet vitorlások barkácsolásához

Képek forrása: Olga Korotkikh

Kép forrása: Idees vir Idees, http://www.minieco.co.uk/

Kép forrása: INSPIRÁCIÓK ÜNNEPNAPOKHOZ

Kép forrása: Idees vir Idees

Kép forrása:Olga Korotkikh

Rovarlesen

Kép forrása: www.kinderart.com

Kép forrása: ww.thecraftycrow.net

Kép forrása: spoonful.com

Kép forrása: www.youtube.com

Kép forrása: www.brimfulcuriosities.com


Kép forrása: zingzingtree.com

Kép forrása: ginxcraft.blogspot.com

Kép forrása: www.flickr.com

Kép forrása: www.thecraftyclassroom.com

Kép forrása: choices4children.blogspot.com


+1 ötlet: "Rovarbarát" rovar figyelő

Kép forrása: designdininganddiapers.com

Kép forrása: www.dandee-designs.com


Kacatos: virágok PET palackból

12 + 1 ötlet

Kép forrása: http://www.designrulz.com/

Kép forrása: dollarstorecrafts.com

Kép forrása: library.austintexas.gov

Kép forrása: www.daniellesplace.com

Kép forrása: blukatkraft.blogspot.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.upcyclethat.com

Kép forrása: www.etsy.com

Kép forrása: blukatkraft.blogspot.com

Kép forrása: www.creativejewishmom.com

Kép forrása: veravinhatico.blogspot.com

Kép forrása: dollarstorecrafts.com

+ 1. képről képre, lépésről lépésre:

Képek forrása: http://blukatkraft.blogspot.hu/



Gyereknapra szeretettel

Otthon és az óvodában is elkészíthető meglepetések fillérekből


Kép forrása: www.tipjunkie.com

Még biztos, hogy elkészülhet pl. egy fényképalbum róla vagy egy szülők által "írt" mesekönyv (vagy a kedvenc meséi egybegyűjtve).

Készíthetünk házi gyurmát, festéket, zsírkrétát (receptek egy régebbi bejegyzésben megtalálhatók).

Készíthetünk "meglepetés reggelit, ebédet, vacsorát (egy már készülő bejegyzésben próbálok éppen ötleteket összegyűjteni) vagy (és) elkészíthetjük a következő ötletek egyikét, ha valamelyik megtetszett:

Kép forrása: www.ourbestbites.com

Kép forrása: http://www.vickiodell.com/

Kép forrása: http://www.vickiodell.com/

Kép forrása: vickiodell.com

Képek forrása: inspirationforhome.blogspot.com

Kép forrása: www.tipjunkie.com

És persze egy kis édesség:

Kép forrása: www.diy-enthusiasts.com

Kép forrása: www.cutefoodforkids.com

Kép forrása: herfamilytrends.com

Kép forrása: blogs.familyeducation.com

Kép forrása: inspirationforhome.blogspot.com

Ötleteket persze még találhatsz az internetes oldalakon, de talán érdemes megnézned itt is: Kincsek és kacatok óvodáknak, szülőknek, gyerekeknek

//www.facebook.com/KincsekEsKacatokOvodaknakSzuloknekGyerekeknek


"Odamegyünk lakni, ahol tejet kapni"

Kép forrása: Helló Country - A sokszínű vidék

"Amit eszünk, azzá leszünk"  - tartja a mondás.

A mai bejegyzésben ezért ahhoz találhattok ötleteket, hogy hogyan is lehetsz biztos abban, hogy amit megeszel és a gyerkőcöd otthon eszik az nem csak finom és tápláló, hanem biztosan egészséges is? Nagyon egyszerű a megoldás: akkor, ha Te magad készíted (esetleg a lurkó(k) aktív segítségével).

Ma a tej és tejtermékek készítéséhez keresgélek ötleteket és nagyon remélem, hogy, ha kipróbáltad őket, akkor egyre többször kerül az asztalra házi készítésű túró, sajt, kefír, hiszen az elkészítésük nem ördöngősség és ráadásul még pénztárcakímélő is. Egészségetekre!

Mi is kell ezek elkészítéséhez? Először is egy tehén (Na jó itt éppen féltucatot találsz):

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.squidoo.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.challahcrumbs.com

Aztán egy. két, több liter házi tej és persze a receptek:

1. recept: Mézes karamellás tej fahéjjal

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A vajat egy kisedényben felolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a mézet, és kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. Belekeverjük a fahéjat.
  3. Felöntjük a tejjel, és együtt felforraljuk.

Aludtej

Ha a friss tejet meleg, de nem forró helyre rakjuk (fűtőtest közelébe), és állni hagyjuk, 1-2 nap múlva aludttej lesz belőle.

Egy tipp, hogy hamarabb elkészüljön:

A tej altatására legideálisabb időszak a nyár, amikor szobahőmérsékleten (20-25°C) egy nap alatt megalszik a tej. Télen érdemes egy kanál tejfölt tenni a bögrébe, mert az elősegíti a folyamatot.

Öntsünk magas zsírtartalmú (min. 2,8%), kb. 40°C-ra melegített, friss tehéntejhez tejfölt (keverési arány: 2 dl tejhez egy mokkáskanál tejföl). A tökéletes elegyedés érdekében előbb a tejfölt tegyük a pohárba/bögrébe/kis tálba, keverjük simára, és utána adjuk hozzá kisebb adagokban a tejet.  Az így kapott elegyet fénytől védett helyen (pl. konyhaszekrényben) hagyjuk állni addig, amíg megalszik. Nem kell hozzányúlni, nem kell kevergetni. A tejben található tejsavbaktériumok teszik a dolgukat, megaltatják, azaz megsavanyítják a tejet. Fontos, hogy miután megalvadt a tej, tegyük hűtőbe. Ha tovább erjesztjük, akkor megbuggyan, a tetején kivált tejföl pedig megkeseredik.

Az aludttej jótékony hatása

Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej jótékony és egészséges (probiotikus) baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek, és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.

A népi hagyomány szerint lefekvés előtt párolt hagymával aludttejet enni gyógyszert jelent az álmatlanságra, idegesek számára pedig jó alvást eredményez.

2. recept: Aludttejes pite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • kb. 2,5 dl aludttej (vagy tejföl vagy kefir)
  • 23 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg zsiradék (fele zsír, fele vaj)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg forrázott, rumba áztatott mazsola
  • A tetejére:
  • 30 dkg görög sárgabarack (konzerv)
  • 5 dkg ét- vagy tejcsokoládé durvára törve
  • 1 reszelt alma

Elkészítés:

1.) Egy közepes tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibéleljük.
2.) A tészta hozzávalóit robotgéppel kikeverjük, és a tepsibe öntjük.
3.) A sárgabarackot lecsepegtetjük, és cikkekre vágjuk, majd szépen elrendezzük a tészta tetején.
4.) A tésztára szórjuk a durvára tört csokoládé darabokat is, majd a sajtreszelő legnagyobb fokán szintén a tésztára reszelünk 1 nagyobb almát.
5.) Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük a tésztát, majd kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.

Recept és kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Kefír, kaukázusi kefír

Hozzávalók: 1/2 liter házi tej, 1 dl kefír.
Elkészítése:A tejet kicsit  felforraltam majd  hagytam hűlni és ekkor tettem bele a kefírt jól elkevertem   befőttes üvegbe és pohárba öntöttem  és hagytam állni. Ebből a mennyiségből 1 dl félre  lehet tenni és a következő mennyiséget ezzel beoltani.

Mitől egészséges a kefir?
A kefir javítja az emésztést, az egész bélrendszerre jótékony hatással van, és a gyomorfekély kezelésében is fontos szerepe lehet. Ezenkívül szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas, sőt bőrbetegségeket is kúrálhatunk vele. A kefir jó az ekcémára és aknéra is, valamint erősíti a szervezet immunrendszerét, és hatékony segítség az idő előtti öregség leküzdésében. A kefir csökkenti a szorongást és depressziót, vitalitással tölti meg a szervezetet, valamint a másnaposságra is igen jó. A hasznos baktériumok mellett a kefirben van kalcium, foszfor, magnézium, A-, B1-,B2, B6-, B12 vitamin, valamint E-, D- és K-vitamin.
3. recept: Túrógombóc kefírből:

Hozzávalók:

  • 5 dl kefir
  • 2 db tojás
  • cukor (ízlés szerint)
  • búzadara
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A kefírt, tojást cukrot összekeverem, és felteszem melegedni a tűzhelyre. Amikor már forrósodik, elkezdem besűríteni a búzadarával, de csak annyira, hogy könnyen formálható gombócokat kapjak. Zsemlemorzsát pirítok, amibe egy evőkanál segítségével a formált gombócokat beleforgatom. Tejföllel, porcukorral meghintve tálalom.

Joghurt

Hozzávalók:

  • 1/2 doboz élőflórás biojoghurt
  • 1 liter friss, hőkezeletlen tej (lehetőleg bio, vagy friss, leginkább kecsketej)

Elkészítés:

  1. A fél doboz joghurtot beleöntjük egy nagyobb, kifertőtlenített befőttes üveg aljába.
  2. Ezután a tejet felforraljuk, majd annyira hagyjuk lehűlni, hogy az ujjunkat bele tudjuk dugni anélkül, hogy leégne. Vagyis még ne legyen langyos, de ne is legyen forró, hanem csak meleg.
  3. Ebben az állapotában beleöntjük a befőttes üvegbe, és lezárjuk.
  4. Száraz dunsztba tesszük, azaz betekerjük töröközőbe, vagy takaróba, és amikor kihűl, gyönyörű és finom házi joghurtot kanalazhatunk, vagy betehetjük a hűtőbe, ha nem akarunk rögtön enni belőle.
Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.
Még finomabb, krémesebb lesz a görög joghurtunk, ha az elején a tejhez egy kis tejszínt öntünk. (0,5-1dl / liter)
Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.
4. recept: Gyümölcsös joghurttorta sütés nélkül:

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 18 dkg édes keksz darálva
  • 8 dkg vaj
  • 1 kanál lekvár
  • A krémhez:
  • 4,5 dl joghurt
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag zselatin fix
  • citrom reszelt héja
  • 1 kis csomag babapiskóta
  • gyümölcsök (ribizli, barack befőtt, kivi, áfonya)
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítés:

A tésztához valókat összemorzsolom, és egy kapcsos tortaformába nyomkodom.

A joghurot a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal és 1 csomag zselafin fix-szel jól összekeverem. Egy másik tálban a tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral és 1 csomag zselatin fix-szel géppel kemény habbá verem. 

A 2 krémet összekeverem, és felét a tésztára kanalazom. Letakarom babapiskótával, megszórom ribizlivel, és rákanalazom a maradék krémet. A tetejét tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítem.

A tortazselét egy pohárba szórom, kis kanál cukorral és 2,5 dl vízzel elkeverem. 2 percre a mikróba teszem, kevergetve pár perc hűlés után a süti tetejére öntöm. 5-6 óráta a hűtőbe teszem, míg tökéletesen megdermed, ezután leszedem a tortaformát, és az oldalát mandulalapokkal vagy kókuszreszelékkel beszórom.

A recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Tejföl és túró

  1. A tejet tiszta edénybe öntjük, tányérral vagy fedővel takarjuk. Én szélesszájú üvegedénybe altatom a tejet (abban, amelyikben a kovászos uborkát készítem nyáron). Az üvegben jól látszanak a folyamatok.
  2. 2 -3 nap alatt megalszik a tej. Némi gyakorlatot igényel annak helyes megítélése, mikor is van jól ’megaludva’ a tej, ezért jó az üvegedény használata, amelyben jól látjuk, hogy határozottan szétváltak a komponensek.
  3. Felülről lekanalazzuk a tejfölt.
  4. Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.
  5. Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, denaturálódnak, a fontos tehát inkább az, hogy az egész tömeg jól átmelegedjen. Kézzel tapintva érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Türelmesen, lassan! Óvatosan megkeverjük.
  6. Ritka szövésű szövetet terítünk a tésztaszűrőre, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.
  7. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.
  8. A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma. Ezen kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést  segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani.

Turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliaesszenciával ízesítve, kicsit lehűtve kiváló üdítőitalt kapunk. Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

Rizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra ügyeljünk, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk. Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte kötelező kipróbálni. Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható.

Ha édes kelt tésztát (fánk, bukta, de lángoshoz is jó) készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen. Leveles vajastészta készítésekor is, ha ecet helyett használjuk, bársonyosabb ízt, könnyedebb állagot kapunk.

Amennyiben a megmaradt tejsavót nem használjuk fel egy-két napon belül, akkor se öntsük ki. Fagyasszuk le a jégkockatartóban, így annyi kockát kényelmesen ki tudunk venni, amennyire éppen szükségünk lesz alkalomadtán.

5. recept: TEJSAVÓVAL KÉSZÜLT PARASZTKENYÉR

300 g fehér búzakenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt 
300 ml tejsavó 
2 evőkanál vaj vagy zsír 
4 dkg friss élesztő
3 teáskanál cukor 
2 teáskanál só 
1 teáskanál kenyérfűszer

A tejsavót langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Ezalatt egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a többi hozzávalót, egy fakanállal átkeverjük, majd robotgéppel, dagasztókarral bedagasztjuk: a tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, egynemű lesz, és hólyagosodik keverés közben. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyre tesszük, kb. 45 percig, vagy míg a duplájára nő, kelesztjük.

Egy lisztezett nyújtódeszkára téve jól átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva kb. 30-40 percig újra kelesztjük. Utána 180 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben forró vízzel kenjük meg a cipó tetejét   és így süssük tovább. Napokig eltartható, könnyű állagú kenyeret kapunk.

Kép forrása: www.nlcafe.hu
RICOTTA HÁZILAG

1 liter tejsavó 
3,3 dl friss, 3,5%-os tej 
1 kávéskanál só

A tejsavót 30-35 fokosra melegítjük, hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a tejet. 85-90 fokra melegítjük, aztán egy tiszta konyharuhán (vagy sűrű szövésű gézen) át lecsepegtetjük.

Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket, gombócokat formázhatunk belőle hidegtálhoz, de minden ricottával, készült recepthez is felhasználható. A sima túrót is helyettesithetjük vele

Kép forrása: www.latticinisalernitani.it

6. recept: Epres koszorú

Hozzávalók:

  • (kb. 6 nagyobb és 4 kisebb darabhoz):
  • 30 dkg friss leveles tészta
  • 1 egész tojás felverve a kenéshez
  • kb. 1 evőkanálnyi jégcukor a szóráshoz
  • kb. 2 evőkanálnyi őrölt mandula
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál krémes ricotta (aki jobban szereti, natúr krémsajttal, mascarponéval is helyettesítheti)
  • 1,5 evőkanál porcukor (ha valaki még édesebben szereti, növelheti a mennyiséget)
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
  • 2 teáskanál vodka
  • 20-25 dkg friss eper

Elkészítés:

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyságúra. A tojást enyhén felverem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Egy nagy, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval annyi kört szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges. Ekkora tésztából 12 biztosan kijön. Minden második körlap közepéből egy 5 cm átmérőjű szaggatóval újabb körlapokat szaggatok.

A maradék tésztából még igyekszem kis körlapokat kiügyeskedni úgy, hogy páros számú legyen a végeredmény. Ezekkel is hasonlóan járok el: minden második közepére helyezek egy kis átmérőjű aprósütemény-kiszúrót, és kimetszem vele a tésztakorongokat. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, egymástól kb. 2 cm távolságra elhelyezem a tele körlapokat. Kenőecsettel mindegyik peremét vékonyan megkenem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára, mert könnyen odaég.

Erre helyezem a peremeket, vagyis az üres közepű köröket. Minden összeillesztett koszorú alját megszurkálom villával, hogy minél kevésbé emelkedjen fel sütés közben a szimpla tésztaréteg. Ez persze elkerülhetetlen, de a majdnem kész süteményeknél villával vagy kiskanállal vissza lehet egyengetni a „púpokat”. A sütemények felső peremét is megkenem tojással, majd körberakom a jégcukorral. A tepsit forró sütőbe tolom, és 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10 percben, mert különben nem emelkedik fel a tészta megfelelően. A sütési idő befejezése előtt érdemes visszaszuszakolni a felpúposodott szimpla réteget. A kész koszorúkat rácson hagyom teljesen kihűlni.

A töltelékhez az eperszemeket alaposan megmosom, néhányat felszeletelek, a többit apró kockákra vágom. A tejszínt felverem, félkemény állapotban hozzáadom a cukrot, vodkát, vaníliát és a ricottát. Az egészet könnyű krémmé habosítom.

Összeállítás: Minden tésztakoszorú aljára kevés őrölt mandulát szórok, majd jó 3/4 részig megtöltöm a tejszínkrémmel, ráhalmozok nagyjából 2 teáskanálnyi eperkockát, majd minden eperrétegre még 1 teáskanálnyi tejszínkrémet halmozok, végül eperszeletekkel díszítem.

Legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem, közvetlenül fogyasztás előtt teszem az asztalra.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Sajt

Trapista jellegű:

Hozzávalók:

Elkészítés:

 

1. A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük.
2. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük, majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt.)
3. Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
4. Ha kihűlt tálra tesszük, és hagyjuk másnapig a spájzban száradni. (Én másfél napig hagytam száradni, majd mint a boltban lefóliázva betettem a hűtőbe további fogyasztásra.)

 

Ízesített házi sajt túróból:

Hozzávalók:

  • 1 l tej (vagy 6 dl házi, zsíros tej)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

A tejbe tegyük bele a túrót, és főzzük fel. Ha a savó kiválik, szűrjük le.

A vajat olvasszuk fel, lehetőleg teflon edényben.

Tegyük rá a felfőzött túrót, olvadásig állandóan kevergessük.

A tűzről levéve keverjük bele a tojást, a sót és a szódabikarbónát.

Tegyük vissza a tűzre, és állandóan kavarva-gyúrva nagyon kis lángon főzzük még minimum 10-15 percig. Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. 

Végül nyomkodjuk vékonyan kivajazott formába.

1 éjszakán át hagyjuk dermedni a hűtőben.

Lehet ízesíteni bármivel, pl. petrezselyem, apróra vágott sonka, kolbász, köménymag, stb.

7. recept: Almás, hagymás sajtsaláta:

Hozzávalók:

  • 6 db alma
  • 1/4 citrom leve
  • 25 dkg kemény sajt (többféle)
  • 1 nagy fej lila- vagy vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • fél evőkanál mustár
  • 1 kisanál ketchup
  • fél kávéskanál porcukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • reszelt trappista sajt
  • snidling

Elkészítés:

1. Az almát meghámozom, kicsumázom és kis kockákra vágom. Azonnal meglocsolom a citromlével.

2. Kockákra vágom a sajtokat (én camembert sajtot és trappistát szoktam hozzá tenni) és fél fej hagymát, majd az almához teszem.

3. A tejfölbe keverem a mustárt, a sót, a porcukrot, a zúzott fokhagymát és a maradék (fél) hagymát illetve a reszelt trappista sajtot. Ha ezeket összekevertem, az előzőekhez (alma...) adom, és jól összekeverem, majd a hűtőbe teszem lehűteni.

4. Tálaláskor apróra vágott snidlinggel szórom meg.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/


Vaj

Végy akármilyen tejszínt, és egy befőttesüveget, amelyet kb. félig tölt meg a beleöntött tejszín.

Töltsd bele a tejszínt, és csavard rá jó erősen a tetejét.
Szóval a befőttesüveget, miután beletöltöttük a tejszínt elkezdjük intenzíven rázni.

..és rázzuk...

és még mindig.

Sokat.

Addig, amíg ketté nem válik a vaj, és a tej.

Ez után le lehet szűrni róla a tejet, és a vajat azon melegében már fogyaszthatjuk is.

Ilyenkor is lehet fűszerezni (sóval, borssal. zöldfűszerekkel)

Vaj készítése elektromos habverővel:

Három deci friss, házi tejszínt keverőtálba öntünk.

Elektromos habverővel a legerősebb fokozaton verni kezdjük.

Először szépen eléri a tejszínhab állagot.

Néhány perc múlva a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd.

Ezután a csomók egyre szilárdabbak lesznek, és megjelenik a tál alján a víz.

Amikor a vizet már úgy ki lehet önteni a tálból, hogy a zsír nem mozdul, elkészültünk.

A folyadékot leöntjük, a kész vajat tégelybe kanalazzuk.

Kép forrása: http://www.gasztromanko.hu/

"Brekekex, brekekex, gyere bújj víz alá, ha szeretsz"

Kép forrása: http://craftsbyamanda.com/

Kép forrása: http://craftsbyamanda.com/

Kép forrása: http://craftsbyamanda.com/

Kép forrása: www.etsy.com

Kép forrása: Gyereketető

Kép forrása: Paper Art and Cra

Kép forrása: www.thevirtualvine.com

+1 játékötlet: amöba kőfestéssel

Kép forrása: Mesekavics

Kacatos - Tea, kávéfilter és kapszula

Alkotó: Jane Perkins brit "kacat művész" Kép forrása: http://dekooder.blog.hu/

Bevezető:

Sokszor gondolkodtam már azon, hogy léteznek-e egyáltalán "kidobandó" dolgok. Ami egyikünknek "felesleges", haszontalan, szemétre dobott tárgy az a másikunknak kincs, hiszen a világon minden átértelmezhető, alkotásra inspiráló alapanyaggá válhat, mint a fenti kép is. Mindenféle vicik-vacak és a vége valahogy mégis egy szépség.

Hiszem, hogyha gyerekeink számára összegyűjtjük ezeket a kacatokat, azokból praktikus és kevésbé praktikus tárgyakat, díszeket, képeket alkothatnak és nap, mint nap látják, hogy a környezetükben élő felnőttek is ezt teszik, akkor a "környezetbarát magatartás, életforma" természetes részévé válik életüknek és ők még nem értik, nem tudják, de mi már igen, hogy et mennyire fontos a saját és környezetük jövője szempontjából.

Talán ez a két bennem "motoszkáló" gondolat inspirálta, hogy a blogon belü egy új "sorozatot" indítsak, melyben a feleslegesnek tűnő tárgyak, anyagok újrahasznosításához próbálok ötleteket keresgélni.

Tea, kávéfilter és kapszula

Kép forrása:www.onehundreddollarsamonth.com

Teafilterből

Kép forrása: craftmaniacss.blogspot.com

Kép forrása: www.rubystantalizingdesigns.com

Kép forrása: www.squidoo.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kávéfilterből:

Kép forrása: craftmaniacss.blogspot.com

Kép forrása: www.thecottagemarket.com

Kép forrása: www.kokokokids.ru

Kép forrása: www.thenester.com

Kép forrása: theartjunctionwillardohio.wordpress.com

Kávékapszulából

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: ecogreenlove.wordpress.com

Kép forrása: kiflieslevendula.blogspot.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: dishfunctionaldesigns.blogspot.com

"Égi fagylalt" - Magyar kézműves fagylalt napja (május 8.)

 

Nemes Nagy Ágnes: Égi fagylalt

Ég, ég, fényes ég,
óriási nyári kék.
Most egy felhő felszalad,
csupa jég és csupa hab,
mintha látnál óriási
tejszínfagylalt-tornyokat.
Nem sokáig bírja nyáron
úszni kezd az égi tálon,
olvad, olvad, szétcsepeg,
itt a zápor, cseppre csepp.
Kép forrása: www.coollikepie.com

Páskándi Géza: Fóka-fagylalt

Volt egyszer az Északi-sark legészakibb tengerének, az Északi-Jeges-tengernek is a legészakibb, legjegesebb vize-csücskén, volt egyszer egy úszó jéghegy.

Ezen a nagy úszó jéghegyen volt egy egész fókaváros: fóka bácsik, fóka nénik, apróka sok fóka fióka, csöpp kis jegesmedve bocsok, no, meg persze jó szüleik: Jegesmedve bácsi és Jegesmedve néni.

Jéghegy-város polgármestere Fóka Fidibusz bácsi volt, a Fóka-Cirkusz igazgatója pedig Fóka Frigyes, akinek hetedhét jégháton legeslegszebb meg leghosszabb fókabajusza volt, kár, hogy nem csüng idáig, a házatok sarkáig, mert akkor ti is láthatnátok.

Szóval Jéghegy-városban vígan éltek mókás fókák, dirmidörmi buksi fejű hömbörgő kis medvefiak.

Jegesmedve néninek, Jegesmedve bácsinak volt három bocsfiacskája: Dirmi, Dörmi s a legkisebb, a moszatcsöpp Hömböri. Mind a hárman olyan fehérek voltak, mint a ma született bárány, vagy tán még annál is fehérebbek, mint a frissen hullott, első hó.

A három kis medvebocsnak volt három kis lánybarátja, három apró fókalány: Fóka Fifi, Fóka Fruzsi s legkisebb, a moszatcsöpp, bogárszemű Fóka Furcsika.

Ezek együtt így hatosban jól értették egymás szavát, soha nem is veszekedtek, egymás haját, hajfonatát nem húzgálták, nem öltötték ki a nyelvük, csúfolkodni nem szerettek: kedvesek, kerekek, illedelmes gyerekek voltak mind a hatan.

Eljött a nyár Jégvárosba, el a nagy vakáció. Együtt jártak a cirkuszba megbámulni Fóka Fánit, azt a híres kötéltáncos nénit és a még híresebb bohóc bácsit, Fóka107108109füle Tóbiást, aki orrán nagy pamaccsal, fülcimpáján két vekkerrel temérdek mókát csinált.

Ki-kijártak a strandra is, mikor nagyon melegük volt, bundájukat levetették fürdőnadrágot kötöttek, fejest ugrottak a vízbe, úszkáltak ott nagy vidáman, hűsítették magukat.

Hanem unták a csavargást meg a sok szép jégcsodát, s az jutott eszükbe végül, készíteni kéne most már valami okosat, felnőttesen-komolyat.

– Mit készítsünk? – így dirmegett bocshangon a kis Dirmi.

– Hát egy szánkót – dörmögte rá azon nyomban Dörmi is.

– Remek dolog! – lelkesedett fókahangon Fifike.

– Kezdjük mindjárt! – így kiáltott mókás kedvvel Fruzsika.

Hanem a kis Hömböri, no meg a kis Furcsika elhúzták a szájukat.

– Nyáron szánkót? Minek az? – szólott a csöpp Hömböri.

– De butus vagy! – dirmegte meg dörmögte a két nagyobb, tapasztaltabb bocstestvérük, Dirmike és Dörmike.

– Bizony butus! – fitogtatta fifikáját, éles eszét Fifike és Fruzsika.

Hanem a két kisebb csak hajtogatta, hogy bizony a szánkó nem nyárra, de télire való.

– Itt nyáron is tél van… – magyarázta bocs-öccsének bocs-bátyjuk.

– Bizony, itt nyáron is tél van… – nevetett a nagyobbacska, szintén csacska fóka nénje a húgán.

– Szánkó helyett én építnék egy nagy, tágas fridzsidert, ennek mama is örülne, tán medvecukrot is adna hálából… – így morfondírozott Hömböri, a legkisebb pöttöm bocs.

– Bizony, ez aztán jó lenne… – örvendezett Furcsika.

Erre aztán mind a hatnak felragyogott a szeme.

– Tudjátok meg, nem rossz ötlet! Próbáljuk meg! – kiáltották egyszerre.

El is kezdték építeni a hatalmas fridzsidert.

Összeszedtek mindenféle vasdarabot, régi szigonyt, drótból hajókötelet, csónak, bárka oldaláról bádog került hamarost.

Fúr és farag Dirmi s Dörmi, reszel, hajlít, kalapál, Hömböri a jeget hordja, a lányok meg adogatják kezükbe a szegeket.

Három napja izgalomban ég a hat kis szerelő, az orcájuk tüzel, mintha piros lángok lobognának. (Szerencsére sok a jég itt, így hát tüzet egy se fog.)

Végre elkészült a pompás, a jéghideg fridzsider, kívül-belül olyan hideg, mintha csak a Jéghegy-város minden jege benne lenne.

Körülállták, meghurrázták remek alkotásukat, majd a jégen hazatolták, hadd örvendjen a család.

Jegesmedve bácsi-néni összecsapta a kezét:

– Hej, milyen ügyes gyerkőcök! Mire kell ez? – kérdezték.

Dirmi torkát köszörülte, s így szólt ünnepélyesen:

– Ez fridzsider. Hogy a kolbász meg a sonka el ne romoljék, azért… Nem engedi be a legyet, s szódavizet, limonádét, málnaszörpöt hűsen tart…

De a bácsi meg a néni nevetett.

– Fiacskáim, mint tudjátok, légy itt bizony nemigen van. A kolbászt meg a sonkát mindig frissen esszük, mert köröttünk, mint látjátok, minden-minden csupa jég.

Elszomorodtak a bocsok, el a fókaleánykák, hanem erre Jegesmedve bácsi s néni megvigasztalta őket:

– Hasznát ugyan nem láthatjuk, hanem azért elfogadjuk, jó lesz árnyékaszalónak, s benne sütjük ropogósra, szép pirosra a jeget… Ha már annyit fáradtatok, köszönjük az ajándékot! – és belenyúlt medve néni fiókjába, s mind a hat szorgos gyereknek adott egy-egy tele marék finom, édes medvecukrot.

Erre aztán vidámság lett, felhevültek a kicsik, kimentek a jégmezőre, hóhatárba szellőzködni, ugrándozni, viháncolni egy kicsit. Szedtek is nagy jégvázába három nagy öl jégvirágot.

Délutánra még szebb tervet sütöttek ki a jég hátán holnapra.

– Fagylaltot fogunk árulni! – egyeztek meg kórusban.

Szereztek hát vaníliát, cukrot, tejszínt és jeget, s ahogy kész lett, azon nyomban tolták a két kereken.

Fölírták a kocsi oldalára:

Fóka-fagylalt

Készíti: Fifi, Fruzsi, Furcsika, Dirmi, Dörmi, Hömböri.

Ára: egy jég.

Olcsóbban, mint ingyen, senkinek se adjuk. Legfönnebb a gyermekeknek!

Volt is keletje-kapatja, kaptak rögvest rajta, de nem azért mert a kicsik ingyen adták, nem is mintha a jég-meleg olyan izzasztó lett volna, hanem azért, hogy ezzel a hat gyermeknek, akik szívvel fáradoztak, örömet is szerezzenek.

A hat barát, de jó barát pedig vígan dolgozott, készítette a fagylaltot, s közben arról énekelt, hogy megélnek, bíz megélnek, meg ők a jég hátán is!

Kép forrása: katherinemaries.com

Kép forrása: maricopastamper.blogspot.com

Kép forrása: rubypr.com

Kép forrása: www.scrapbookandcards.com

Kép forrása: www.secondcitysoiree.com

Kép forrása: paperplateandplane.wordpress.com

Kép forrása: dollarstorecrafts.com

Kép forrása: funfamilycrafts.com

Kép forrása: csaladinfo.blogspot.com