Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Ötlet-tár: "Ő"k is tojásból születnek

1. Hangya

Kép forrása: gouldamandina.qwqw.hu

Pákolitz István: Hangya

Kenyérmorzsát visz a hangya,

segít neki apja, anyja,

sietnek, mert fú a szél,

fúvó szélből eső kél.

 

Ha én fúvó szél lehetnék,

a felhő elé kerülnék:

szétfújnám az égi tájon,

hogy a hangya meg ne ázzon.

Kép forrása: Found on daniellesplace.com

2. Gyík

Kurczina TeréziaFürge gyík (részlet)

Ez a fürge gyíkocska
életét csak most szokja. (...)

Alig több, mint húsz centi,
gyíkruhája egyedi!

Háta után nagy farok,
lábacskái vastagok.

Fürge, mint a gondolat,
megeszi a pókokat.

Kép forrása: Found on skiptomylou.org

3. Kígyó

Kép forrása: www.haziallat.hu

Két kurta kövi kígyó kovakövön kúsz, mit tíz-húsz hízott hiúz húz.


Kép forrása: Found on dltk-kids.com

4. Teknős

Kép forrása: www.zooszeged.hu

Mentovics Éva: Teknősbéka

Izzó homok melegétől
tojásomból kikelek,
komótosan poroszkálok,
nehéz páncélt cipelek.

Kép forrása: Found on patchworkparent.blogspot.co.uk

5. Krokodil

Kép forrása: www.stop.hu

Orbán Ottó: Krokodil

Krokodil, krokodil,
hétpróbás,
bőrpikkelyes, sárbundás.

Krokodil, krokodil,
kipislogsz a nádból,
krokodil, krokodil,
a szemed sem áll jól!

Kép forrása: Found on juf-joyce.nl

6. Cápa (nem tévedés! Pl. a zebra, macska, rablócápa tojásból születik)

Kép forrása: www.divecenter.hu

Weöres Sándor: Hold és felhő

Árok mellett üszkös a fa dereka,

üszkös a fa dereka, kikorhadt.

Felhő-cápa úszik az egeken át,

űzi a hegyeken át  a Holdat.

Egyszer égig fölmásznék,

mennyei cápát horgásznék.

Föl ne mássz, mert üszkös a fa dereka,

üszkös a fa dereka, kikorhadt.

Kép forrása: Found on cucinakristina.com

7. Pingvin

Kép forrása: termeszettar.hu

Ez történt egyszer, hajdanán,
Hol tenger volt és óceán,
A Földnek déli sarkkörén,
Jéghegyek közt, az ég ölén.

Egy csöpp kis pingvin született,
Nem járt még, nem is tipegett,
Csak fázott és áhítozott,
Szép ruhára vágyakozott.

- Ingem legyen fakó-fehér,
S kabátom, ami földig ér. -,
Meghallja a tündérkirály,
Varázslata tüstént rá száll.

Már ott lopódzik mögötte,
Hókusz-pókusszal megbökte,
És csodák csodájára lásd,
Egy ing takarta, hópalást.

A Nap is álmélkodva járt,
Frakk lett rajta, hosszú kabát.
Csokornyakkendőt is kötött,
Ünnepi volt így a kölyök.

Sárga lakkcipőt is kapott,
Lába azóta sem kopott,
Büszkén viseli délcegen,
Vigyáz rá mindig szép legyen.

Azóta mindnek frakkja van,
Így totyognak nagy boldogan,
A Föld sarkán, a jéghegyen,
Az óperenciás-tengeren.

Kép forrása: Found on indesignartsandcrafts.com

8. Dino

Kép forrása: est.hu

Dínó-ország közepében
dínó-lakás épül éppen. -
Buzgó a két gyerek-dínó,
sürgő-forgó, fát aprító.

Pikkely Péter követ ragad,
rakosgat egy rücskös falat. -
Ügyes! Ügyes! örül Huba,
ő az, akin nincs még ruha.

Mert...

oly kicsike zöldnyi szentem,
bőre vékony, fázva szeppen. -
Szeretne már nehéz gúnyát,
miben nyúlánk fákon túl-lát.

Akkor...

magas lesz, mint a felnőttek,
hátán redők rendeződnek... -
fél erdőt fog lépni lába,
ha majd szalad iskolába.

Hopp...

és míg arról ábrándozik,
hogy felér a csillagokig; -
kész lett az új dínó-fészek,
kényelmesen mind elférnek. (...)

Forrás: http://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/147800
Pieris.hu - interaktív művészeti portál

Kép forrása: Found on misadventuresofayalibrarian.blogspot.com

9. Sárkány (hogy a mese se maradjon ki)

Kép forrása: dragomen.hupont.hu

Csorba Piroska Peti naplójából: A sárkány

Ancsa azt képzeli, hogy a szekrényben
lakik egy sárkány,
fél is arra menni.
Én csak nevetek rajta,milyen buta.
Persze mert lány!
De azért ráfordítottam a kulcsot,
hogy ne féljen,
pedig akkor se jönne ki
belõle a sárkány,
ha az ajtaját sarkig kinyitnám,
mert a sárkány egyáltalán nincs is
a szekrényben,
én csak tudom,
hiszen itt lakik az ágyam alatt!

Befejezésül részlet a Kalevalából:

"Tojáshéj alsó feléből idelent az anyaföld lett,
tojáshéj felső feléből magos mennybolt lett odafent,
sárgájából a tojásnak sziporkázó nap született,
fehérjéből a tojásnak halvány hold keletkezett,
tojás tarka foltjaiból csupa csillag lett az égen,
tojás fekete foltjából felleg lett a levegőn."

Kép forrása: Found on housingaforest.com

Jelről, jelre 18. - Béka

Béka a bőség jelképe

Fésüs Éva: Békanóta

Békakirály papucsának elveszett a párja,
nézi erre, nézi arra, seholse találja.

Kereste a gyereke,
ebihalak serege,
egy se lelte, úgy elnyelte
fekete tó feneke!

Szalajtották a kis gyíkot, nézze meg az árkot,
keresték a náderdőben szitakötő lányok.

Kereste a gyereke,
ebihalak serege,
egy se lelte, úgy elnyelte
fekete tó feneke!

Nem találják a papucsot sehol a világon,
ezért ugrál békakirály ma is mezítlábon!

Kereste a gyereke,
ebihalak serege,
egy se lelte, úgy elnyelte
fekete tó feneke!

Brekeke!...

A béka meg a holló

Békát fogott a holló, csőrébe kapta, s felrepült vele egy háztetőre. Amint zsákmányával letelepedett a tető szélén, a béka hangosan kuncogni kezdett.

- Mit nevetsz, Béka öcsém? - kérdezte a holló.

- Semmi, semmi, kedves Holló nővér - válaszolta a béka -, szóra sem érdemes, csak azon nevettem, hogy milyen szerencsém van. Az apám ugyanis itt lakik, éppen ezen a tetőn. Rendkívül erős, roppant haragos természetű ember. Bizonyosan bosszút állna azon, aki bántani merészelne engem.

A holló bizony nem nagyon örült e szavaknak, s jobbnak látta, ha biztonságosabb helyen fogyasztja el zsákmányát. Átröppent hát a tető másik oldalára, az esőcsatorna mellé. Itt pihent pár pillanatig, s már éppen neki akart kezdeni a lakomának, amikor észrevette, hogy a béka megint jóízűen kuncog.

- Hát most mit nevetsz, Béka öcsém? - kérdezte.

- Semmi, semmi, kedves Holló nővér, szóra sem érdemes – válaszolt a béka. - csak eszembe jutott, hogy a nagybácsim, aki az apámnál is erősebb, éppen ezen a helyen éldegél. Aligha vinné el szárazon, aki engem bántani merne.

A holló most már nagyon megijedt, s elhatározta, hogy elrepül a tetőről. Így is tett. Csőrébe kapta zsákmányát, s a közeli kút kávájára szállt, s ott letette. Már éppen neki akart kezdeni az evésnek, amikor a béka meg szólalt:

- Amint látom, kedves Holló nővér, nagyon tompa a csőröd. Nem kellene megélesítened, mielőtt enni kezdesz? Nézd csak ott azt a követ! Pompásan megfenhetnéd rajta!

A holló megfogadta tanácsot, a kőhöz reppent, fenni kezdte a csőtét. Amint egy pillanatra hátat fordított a kútnak, a béka nagyot ugrott, s eltűnt a mély vízben.

A holló csak akkor vette észre, hogy a béka eltűnt, mikor már jól megfente a csőrét. Visszareppent a kútkávára, ide nézett, oda nézett, jobbra-balra forgatta a fejét, de a békát csak nem látta sehol.

Végül megsejtette, hogy alighanem a kútban van, s kiáltozni kezdett:

- Béka öcsém, kedves Béka öcsém, már megijedtem, hogy elvesztél! Jó éles a csőröm, gyere ki, hadd egyelek meg!

- Ó, de sajnálom, kedves Holló nővér - válaszolta a béka-, képzeld csak, nem tudok felmászni a kút oldalán. Gyere le értem, ha meg akarsz enni! - szólt, majd lemerült a mély víz fenekére.

Béka süti

 

Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 ek kakaópor
1 cs vaníliás cukor
1 ek rumaroma
2 dl meggylé
1/2 cs kókuszreszelék
1 mandulaaroma

Elkészítése:
A háztartási kekszet elkeverem  a felolvasztott vajjal, porcukorral,  vaníliás cukorral és kakaóval. Hozzáadom a rumaromát és  meggylét.  Nedves kézzel kúpokat  formálok a masszából, megpróbálok békás külsőt kölcsönözni neki. Majd megforgatom a mandulaaromával zöldre festett kókuszreszelékben.
A béka nyelvét kimaradt fondantból (lehet piros gumicukorból is), a szemet pedig francia drazséból készítettem.

 

Forrás: http://receptek-liza.blogspot.hu/

Kép forrása: drexelpapercuts.wikispaces.com

Kép forrása: inkspiredmusings.blogspot.com

Kép forrása: www.etsy.com

Kép forrása: www.timesrecordnews.com

Kép forása: learningandteachingwithpreschoolers.blogspot.com

Kép forrása: rainydaymum.co.uk


Jelről jelre 16. - Méhecske

Méhecske a szorgalom és tisztaság jelképe

Helen Bereg: Méhecske

Sárga csíkja, pihék ezre

Feketével keretezve.

A természet öltöztette
Eme csodás csíkos mezbe.

Mezőn repked, száll a széllel

Incselkedve a bibékkel.

Virág kelyhén vígan zenél

Édes, mézes züm-züm zenét.
A telhetetlen méhecske

Nem is olyan messze, a kertek alján, kis méhecske született az egyik méhkasban. Még ki sem nyitotta a szemét, máris mohón cuclizta az édes mézet. Telt múlt az idő, a kis méhecske iskolába került. Ahogy megnőtt, úgy növekedett a torkossága. Amikor a többi méhecske a tanító nénire figyelt, ő bizony lépes mézet szopogatott. Ha csak tehette, beosont a mézes kamrába, és nyalta-falta, kanalazta a mézet. Bizony, a mi kis méhecskénk telhetetlen méhecske volt.

Eljött a tavasz ideje. A Nap sugarai végigcsókolgatták a réteket, a sok virág kivirult, kiszínesedett.

A kék égen előbukkant Felhőanyó, és langyos esővel öntözgette, locsolgatta a kertek, mezők virágait.

A virágok szemlátomást nőttek, növekedtek.

A tavasz köszöntésére a tücsökzenekar vidám muzsikába kezdett a réten.

Kecsesen hajladoztak, ringtak a mező szépei, szólt a tücsökzene, folyt a tánc, virágillattal telt meg a levegő.

A méhkas őre észrevette a feléje szálló illatfelhőket. Nagyon megörült, és azonnal megfújta a tavaszt hirdető harsonát. Erre a jelre vártak egész télen át a kis méhek.

Szép rendben igyekeztek a raktárhoz, ahol a mézgyűjtő szívókákat osztogatták. Legelsőnek a mi kis méhecskénk repült a kijárat felé.

A méhrajok kiszálltak. A telhetetlen méhecske mindegyiknél jobban vágyott arra, hogy megkóstolja a friss virágnektárt.

Együtt szállt a raj az illatos tavaszi levegőben a virágos kert felé. A telhetetlen méhecske azonban különvált a többiektől.

Egy nagy harangvirág kelyhébe bújt be, ahol alaposan belakmározott a nektárból és a virágporból, azután megtöltötte szívókáját.

Amíg a többiek frissen repültek haza, a telhetetlen méhecske annyira jóllakott, hogy többször is meg kellett pihennie a virágok szirmain.

A dolgos méhecskék szorgalmasan töltögették a mézet a sejtekbe.

- Mennyivel jobb volna ezt is mind megenni – gondolta a kis telhetetlen.

Egyszer, amint megrakodva hazafelé tartott, összetalálkozott a lódarázzsal.

- Csacsi vagy te – szólította meg a lódarázs. – Ha nem vinnéd a kasba a mézet, mind a tied maradna. Az én odúmban szépen összegyűjtheted magadnak az egészet.

A körtevirág meghallotta, amit a lódarázs mondott.

- Ne hallgass a rossz tanácsra! – figyelmeztette a méhecskét. – Ne hagyd el a társaidat, mert pórul jársz!

Ámde a méhecske nem szívlelte meg az okos szót, csak az járt az eszében, hogy az övé lesz az egész méz, ha a lódarázs odújában gyűjti össze.

Így telt el a tavasz, utána a nyár: a méhkasban a sejtek sorra megteltek mézzel. A vegyészek ellenőrizték a finom ízeket. Jó volt a termés: a dolgos méhecskék megérdemlik a pihenést.

Kinn őszre fordult az idő. Egy este Szél úrfi is előbukkant s végigsüvített a tájon. A virágok elhervadtak, a fák levelei hullani kezdtek.

A telhetetlen méhecske be akart húzódni az odúba, hogy nyugodtan élvezze munkája gyümölcsét. De mi történt? A gonosz darázs az orra előtt becsapta az ajtót, még jól ki is nevette. A haszontalan méhecske meggémberedve hullt a földre, a hideg, száraz levelek közé… Fázott, éhezett es sírt. – Jaj, mit tettem? Csak még egyszer társaim között lehetnék!

A körtefán már csak egy körte volt, ugyanaz, aki virágkorában figyelmeztette, hogy ne hallgasson a rossz tanácsra. Megsajnálta a méhecskét, lepottyant melléje, átölelte, melengette és jó szóval biztatta.

Éppen arra járt az öreg kertész. Észrevette a körtét és megpillantotta mellette a dermedt méhecskét. Elcsodálkozott rajta nagyon, azután tenyerébe vette és elvitte a kashoz. Már éppen készültek bezárni a méhkas kapuját, amikor meglátták a pórul járt szökevényt.

- Jaj, soha többé nem leszek telhetetlen, nem hagyom el testvéreimet – siránkozott a kis csavargó, és a többiek megbocsájtva, boldogan nyújtották feléje a kezüket.

Mézes müzli szelet házilag

Hozzávalók:

- 12 dkg zabpehely
-20 dkg aszalt gyümölcs
- 4 ek méz
- 70 ml frissen facsart almalé
- 3 dkg dióbél
- 3 dkg mogyoró
- 3 dkg szezámmag
- fél citrom leve

A zabpelyhet száraz serpenyőben világos színűre pirítjuk. A diót és a mogyorót durvára törjük, majd a szezámmaggal egyetemben külön-külön 2-2 percig szintén száraz serpenyőben pirítjuk. Az összes, enyhén megpirított szárazanyagot egy tálba öntjük. Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk, majd a szárazanyagok mellé öntjük őket. A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, az almalevet és a mézet. Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. Jól lenyomkodjuk minden irányból, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas. Előmelegített sütőbe dugjuk, és 175 fokon kb. 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.

Recept forrása: www.pecsma.hu
Dióból
Csipeszből és zseníliadrótból:
Kép forrása: http://www.sugaraunts.com/
PEt palackból:
Villanykörtéből
Kép forrása: www.artcraftideas.net
Cserépből:
Kép forrása: www.funfamilytips.com
Gurigából
Kép forrása: www.pinterest.com
Papírtányérból:
Kép forrása: www.pinterest.com
Tojástartóból:
Kép forrása: vk.com
Kép forrása www.crafty-crafted.com

Méhkas
Tojástartóból:
Kép forrása: keepingbee.org

Cserépből:
Kép forrása: sweetvirginia.com
Lámpabúrából:
Kép forrása: blog.boxplayforkids.com

Fonalból tekerve:
Festve, nyomdázva:
Kép forrása: http://adventures-in-mommy-land.blogspot.hu/
Kép forrása: Pinned by Cheree Leonard

Jelről jelre 17. - Katica

Katica a gazdagság, gondtalan élet jelképe

Szalai Borbála: Katicabogárka
Katica -,
katica -,
katicabogárka,
jaj de szép,
jaj de szép
rajtad a kabátka!
Olyan színű,
mint a pipacs.
Hét gomb is van
rajta -
tán a szabó
piros pipacs
szirmaiból varrta.

Kép forrása: craftsforkidsblog.com

Eliza-Beth: A hatpettyes katicabogár

Élt egyszer régen egy helyes, hétpettyes katicabogár. Amolyan víg kedélyű, bohókás bogárka volt, aki egy jó tréfára bármikor kapható. Hanem egy nap őt tréfálták meg a barátai. Elcsenték az egyik pettyét, a legszebbet, és eldugták. A szöcske kíváncsian kérdezte tőle:
– Katica, hová lett a pettyed?
De Katica nem tudta. Bánatában világgá ment, megkeresni pettyeinek legszebbikét. Az erdőben szép piros gombát látott, majdnem olyan szép pirosat, mint ő maga, de fehér pettyei voltak.
– Adok én szívesen a pöttyeimből – mondta a gomba. – Marad nekem még akkor is sok, nyugodtan vedd el, amelyik tetszik!
– Hogy néznék ki fehér pettyel? – szomorkodott Katica. – Az enyémek mind feketék, látod? – fordította oda a szárnyait.
– Akkor vigyél kettőt, mind a két szárnyadra egyet! – ajánlotta a galóca.
– Köszönöm, de inkább keresek tovább, hátha megtalálom a sajátomat – felelte a katicabogár, és elszállt. A réten talált egy elhagyott labdát. Igaz, pöttyös volt, de biztos, hogy egyik petty sem az övé, mert túlságosan nagyok és fehérek. Pici feketét nem látott rajta, pedig jó alaposan körbemászta. Közben meg is ijedt, mert egy csupaszáj virág egyik szája megszólalt.
– Mit keresel, Katica?
– Az elveszett hetedik pettyemet – válaszolta a kis bogár. – Nem láttad véletlenül?
– Sajnos nem láttam. Szívesen adnék az enyémekből, de nekem sincs egy sem – mondta a tátika, és mutatta bársonyos sárga szirmait.
– Nem baj, te így vagy szép! – vigasztalta Katica a virágot, és továbbvándorolt. Addig-addig repkedett a réten, míg összetalálkozott a cinegével.
– De szép napszínű mellényed van, cinege! – dicsérte meg a kismadarat. – Mondd csak, nem láttad véletlenül az elveszett pettyemet?
– Sajnos nem – felelte a cinke. – De kérdezd meg a rét tündérét, hátha ő tud róla. Ott napozik éppen a harangvirág kelyhében.
Katica odaszállt, és halkan megkondította a halványlila harangvirág egyik csengettyűjét. Szilli, a rét tündére kikukucskált kelyhéből.
– Mi szél hozott erre, hétpettyes katicabogárka? – csilingelt vidám hangja.
– Sajnos már csak hatpettyes vagyok – szomorkodott Katica. – Elveszett a hetedik, a legszebb pettyem. Tudnál segíteni rajtam?
– No, nézzük csak! – töprengett el Szilli. – Mikor láttad utoljára?
– Tegnap még megvolt, az biztos – felelte Katica. – Sőt, ma reggel is láttam a patak tükrében. Aztán hancúroztunk egy jót a barátaimmal, és utána már nem volt meg.
– Nocsak! Hancúroztatok? És nem lehet, hogy esetleg a barátaid többet tudnak, mint én? – kacsintott a kis bogárra huncutul a tündér.
– Gondolod? Lehet, hogy csak megtréfáltak, és náluk van pettyeim legszebbike?
– Mindjárt meglátjuk – csilingelte a tündér, és varázspálcáját megsuhintva bűbájszavakat suttogott. A pálca nyomán képek jelentek meg a levegőben, halványan, de azért jól láthatóan. Katica a barátaival… Katica a barátai nélkül… végül a barátok Katica nélkül, ahogy vígan nevetgélve gurítják egy levél alá az elcsent hetedik pettyet. – Látod? Ott van a pettyecskéd.
– Jaj, én meg világgá szaladtam bánatomban – kacagott megkönnyebbülten Katica. – Biztos kinevetnek majd a többiek, de nem baj, most én voltam soron a tréfában. Köszönöm a segítségedet, Szilli!
Katica vidáman hazaszállt. Barátai aggódva várták, és azon nyomban visszaadták az elcsent pettyet. Végül együtt nevettek a jól sikerült tréfán, és Katica fogadkozásán: „Úgyis visszakapjátok!”

Linzer katicabogár


Hozzávalók:

Tésztához
Töltelék
  • lekvár
Díszítés
  • 5 dkg tortabevonó

Elkészítés:

A linzertésztához a szárazanyagokat a margarinnal szétmorzsoljuk, majd a tojást hozzáadjuk és készre gyúrjuk. A tésztából lecsípünk egy kis darabot és a kakaóport hozzágyúrjuk. Kis golyókat formálunk belőle, ezek lesznek a fejecskék.
A maradék sárga tésztába belegyúrjuk a festéket. Kinyújtjuk és 5 cm-es kerek kiszúróval kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, felére rányomkodjuk a tészta szélére a kis golyókat és így sütjük meg. 190 fokon légkeveréses sütőben kb. 5-8 perc alatt.
Ha kihűltek lekvárral összetöltjük. Az alja a sima, erre jön a lekvár a teteje a golyóval sütött.
A csokit felolvasztjuk, és tetszés szerint díszítjük pöttyökkel!

Forrás: http://www.sutnijo.hu/

Kép forrása: www.viccbox.hu

Kép forrása: http://www.craftymorning.com/

Kép forrása: http://boldogsag-var.blogspot.hu/

Kép forrása: www.fun-stuff-to-do.com

Kép forrása: http://www.projectsforpreschoolers.com/

Kép forrása: planetforward.ca


Kép forrása: oopsydaisycrafts.blogspot.com

Kép forrása: craftsforkidsblog.com

Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: Found on repiny.com

Katica szálló:

Kép forrása: kapanyel.blog.hu


Jelről, jelre 15. - Lepke

Lepke a fejlődés, az átalakulás jelképe

Gryllus Vilmos: Reggeli harmat

Reggeli harmat
kelti a lepkét.
Virág a réten
tárja a kelyhét.

Látja a lepke,
billen a szárnya,
virágkehelyben
reggeli várja.

Bolla Gábor: A lepke cípője

Pille egy fűszálon ébredt fel, amikor az első napsugarak megérintették a csápocskáit. Hamar kitárta szárnyait a fény felé, mert csak akkor tud repülni velük, ha felmelegednek. Megmosta az arcát egy csepp hűvös, reggeli harmatban, felhörpintett egy másikat, majd elrugaszkodott a fűszálról.

Vidáman lebegett a kergetőző, könnyű szellők hátán. Táncoló pitypangernyőcskék között szállt csapongva, és látta, hogy lent a réten ezerféle, szebbnél szebb virág nyílik. Ennek nagyon megörült, mert szívesen szívogatott volna egy kis mézédes nektárt. Így hát lassan leereszkedett egy kamillaágra, ahol rátalált hamar a finom eledelre. Ott kényelmesen elhelyezkedett, és eszegetett. Hirtelen megpillantott egy nagy bogarat a földön, éppen a kamillabokor alatt. 
– Hát te ki vagy, és mit csinálsz itt!? – kiáltott le a pillangó. 
– H…h… hogy én? K…k…ki vagyok? – dadogta meglepődésében a bogár. – Én vagyok a futrinka, és éppen a cipőmet kötöm, ha tudni akarod. 
– A micsodádat? 
– A cipőmet. 
– Az meg mire jó? 
– Hát, nem kopik el a lábam a sok futástól. Tudod, egész nap szaladgálok, azért is hívnak futrinkának. 
Pille csodálkozva hallgatta, közben nem vette le a szemét a cipőről, ami meggymagból volt faragva.

Bizony, kellene nekem az a cipő – gondolta –, jól mutatna a lábamon.

– Add nekem a lábbelidet, te futrinka! – kérlelte. Szükségem volna rá!
– Nem, nem! Nem lehet! – mondta a bogár. – Azt nem adhatom, hacsak… 
– Hacsak? 
– Tiéd lehet, ha cserébe adsz a szárnyad aranyporából! 
– Rendben, áll az alku! – válaszolta Pille, és mindjárt meg is töltött egy virágkelyhecskét aranyporral. 
Cseréltek, a bogár fogta a port, és nagy örömmel elsietett vele. Pille Pali megkopogtatta a cipőt, beledugta a lábát, mászkált benne egy kicsit, majd megpróbált felszállni. Igen ám, de túl nehéz volt a cipő, mindig visszahúzta a földre, nagyokat huppant, néha fejreállt. Mindenféle bogarak, csigák, kukacok gyűltek köré, és a hasukat fogták a nevetéstől.
A végén már ő is csak nevetni tudott, meg sem próbált már felrepülni. Amikor aztán jól kimulatta magát, hirtelen levette a cipőket, és így szólt: 
– Sajnos túl nehéz ez a cipő. Nem vihetem magammal, mert mindig lepottyanok. Talán majd egyszer veszek magamnak egy kisebbet. Most azonban irány a lég! – kiáltotta, és felemelkedett a magasba, ahonnan újra láthatta a sok-sok piros pipacsot meg fehér margarétát. Boldogan lebegett a virágos mezők felett, közben elhatározta, hogy a következő napon még azt a széles folyót is át fogja repülni, amin olyan nagy hajókat látott, vagy az erdőt, de az is lehet, hogy a várost.

Lélekpillangó keksz receptje (Forrás: http://lelekpillango.blog.hu/)

  • 50 dkg liszt,
  • 1/2 cs sütőpor,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 cs vaníliás cukor,
  • 2 egész tojás,
  • 20 dkg vaj,
  • 1 evőkanál kakaó a barna tésztához. 

    Összedolgozzuk a hozzávalókat, 2 részre osztjuk a tésztát. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaót. Két egyforma lapot nyújtunk, egymásra fektetjük és felcsavarjuk.
    1-2 órát hűtőben pihentetjük a szeletelés előtt. Közepes lángon sütjük.

Kép forrása: honeybunchhomecompanion.blogspot.com

Kép forrása: larremoreteachertips.blogspot.com

Kép forrása: www.juxtapost.com

Kép forrása: www.juxtapost.com

Kép forrása: http://anationofmoms.com/


Kép forrása: www.lisashea.com

Kép forrása:www.artideascrafts.com

Kép forrása: bfranklincrafts.blogspot.com

Lepkekönyv


Képek forrása: http://margaretemiller.wordpress.com/

+1 ötlet: virágos mező

Képek forrása: http://gumbo-lily.blogspot.co.uk

Jelről jelre 5. - Sün

Sündisznó a saját út megtalálásának jelképe

Csukás István: Sün mese

Tüskéshátú sün barátom,

Merre jártál, mondd, a nyáron.

Itt az ősz, a lomb lehullt már,

Most látlak, hogy előbújtál.

Körmöd kopog, eliramlasz.

Vigyázz, itt a tél, te mamlasz!

De a sün nem jön zavarba,

Belebújik az avarba.

Mészely Adél: Az első út egyedül

Sün Simi egy derengőfényű kora nyári hajnalon született. Olyan csupasz és sima volt újszülött korában, hogy anyja a Simi nevet adta neki. Siminek azonban, mint minden valamirevaló sünnek, már élete első napján előbújtak fehér tüskéi. Szépen növekedett és hamarosan ő lett a legügyesebb a süngyerekek közül. Sok gyakorlással az összegömbölyödést is kezdte megtanulni. Esténként már elkísérhette mamát vadászni, de egyedül még nem merészkedett volna messzire a gondosan bélelt családi fészektől.

Sün Simi egy este ezzel a kéréssel állt a mamája elé:

– Mama, engedj el kérlek ma este egyedül, hadd hozzak én vacsorát. Te már úgyis sokat dolgoztál és biztosan fáradt vagy.

– Nem bánom, hiszen te vagy a legügyesebb összegömbölyödő kis sün, de azért légy óvatos kisfiam – aggályoskodott süni mama, majd így folytatta csemetéje okítását: – Jól jegyezd meg, hogy tüskéid nem védelmeznek meg minden ellenségedtől, az uhu karmai közül nincs menekvés, csőre kemény és érzéketlen még a te pompás tüskéidre is. Ne menj túl messzire, és a rókától is őrizkedj, mert vízbe hengeríthet a cselszövő és akkor véged.

– Jó, majd a bokrok közé rejtőzködöm, ha mégis szembe jönne velem a lompos farkú – nyugtatta meg aggódó mamáját Sün Simi.

– Légy éber és siess haza! – búcsúzott süni mama az első hosszabb útjára induló kisfiától.

Süni az utolsó szavakat már nem is hallotta, mert a galagonyabokor felé igyekezett. Ott tartotta első pihenőjét, hiszen még rövid úton is kifáradt, így hát jólesett megállni és gyönyörködni a föléje hajló bíborló ágakban. Hamar kifújta magát és tovább sietett. A mezőn még jobban megszaporázta lépteit. Nem szerette volna, hogy belőle váljék vacsora, amikor éppen ő vállalkozott arra, hogy életében először beszerezze családja estebédjét.

Az öreg vadkörte békésen pihent a szürkületben. Kis lámpásokként világítottak elő a fűből az érett vackorok. Simi gyorsan bevacsorázott az édes csemegéből, de azért nem feledkezett meg arról sem, amiért jött. Ügyesen hempergett egyet a terített asztalon, s így tüskéire tűzte a család vacsoráját is. Hazafelé a mező szélén pihent pár percet a kék iringók közti búvóhelyen. Nagyon kedvelte az éjszakába már beleolvadó hamvas kék virágokat, akik szintén töviseikkel, pikkelyeikkel védik magukat.

– Szervusztok, süni virágok – búcsúzott süni az iringóktól, akiket ő így nevezett. – Sietek, mert nagyon várnak otthon.

Süni mama már idegesen nézegetett a terebélyes galagonya irányába. Végre megpillantotta Süni fiát, aki vackorral megrakodva érkezett haza első élelemszerző útjáról. Boldogan ugrálták körül élelmes testvérüket a süngyerekek. Simi is velük ugrált, s csak úgy potyogtak le róla a kásás vackorok.

Találós kérdések:

Melyik disznó nem volt soha malac?

Varrni még senki se látta, mégis csupa tű a háta. Mi az?

Tüske elől, tüske hátul, kiáll minden oldalából. Mi az?

Melyik disznó nem volt kis malac?

A sün tartása

Mindenképp győződj meg arról, hogy a süninek valóban szüksége van-e a segítségedre. A sünik védett állatok, tartásuk hobbiállatként nem megengedett!

0-80 grammig bébi
80-300 grammig kölyök
300-500 grammig tinédzser
500 gramm felett pedig már felnőtt süniről beszélünk.

Ha bébi sünit találsz, neki szakszerű és gyors segítségre van szüksége. Tegyél mellé melegvizes palackot és juttasd el állatkertbe vagy állatorvoshoz.

Ha a süni már kölyök, tini vagy felnőtt, csak száraztápot kell majd kapnia, és arra kell figyelni, hogy mindig legyen neki tiszta víz. 650 gramm feletti süni magától is át tud telelni a természetben

Fontos, hogy a táp minőségi és kölyök cicáknak való száraztáp legyen. Az tartalmaz ugyanis megfelelő vitaminokat és tápértéket a megfelelő csontozat és fogak megerősödéséhez.

Amire szükséged lesz:

- két tál, lehetőleg nehéz, kerámia tál legyen, hogy ne tudja felborogatni (mert a sünik nagy lakberendezők is)

- munkáskesztyű - tiszta, másra ne használjátok se előtte, se utána

- száraz cicatáp: hill's vagy royal canin kiscicáknak való táp. Előfordulhat hogy egy kis hasmenés lesz tápváltáskor. Az aszpikos táptól fogkövesek lesznek.

- takaró/pléd/törülköző: főleg a kicsiknek, ebbe csak belebújnak és bevackolják magukat. 90 fokban kell kimosi, vagy kidobni, ha elmocskosodik.

- forgács és széna alomnak, búvóhelynek

Annyira fel kell készülni, hogy takarítás után, ha visszateszed és elszámolsz 20-ig, újra mocskos lesz minden. Ez így normális, ők vadállatok :)

Ha befogadsz egy sünit!

Sün etetése

A sünik rovarevők, és emiatt is látjuk szívesen a kertben, mint “természetes kártevő írtó”-t. Mindamellett, ha befogadtuk, nem kellene őket meztelen csigán, földigilisztán stb. tartani, mert ezek átadhatnak parazitákat. Ellenben a kisállat-kereskedésekben kaphatóak tücskök, gyászbogárlárvák és lisztkukacok, az utóbbit mértékkel, melyeket szívesen fogyasztanak a sünik. A befogadott sünöknek adott étel összetétele hasonlónak kell lennie, mint a természetes élelme, bőséges zsírban és proteinekben.

Alap fogások

Sose fogj egy sünit kiegyensúlyozatlan diétára! Az alap összetevők egy változatos diétára a következők:

  • Konzerv macska vagy kutya kaja (ha még kicsi a sün, akkor kis cicáknak valót)
  • Tojás (főtt vagy rántottaként)
  • Főtt csirke
  • Vagdalt husi (kevergetve süssük amíg átbarnul)

További vitamin és/vagy ásványok csak alkalmanként szükséges, és az is csak akkor, ha az állatorvos által van előírva. Egy túladagolás – főleg a zsírban oldódó vitaminoknál – több kárt tesz, mint használ! A különböző alapfogások persze összekutyulhatóak, pl.: konzerv cicakaja és vagdalt husi, vagy rántotta főtt csirkével. Kukorica olaj a legjobb a sütéshez, mivel jótékony elemeket tartalmaz a sünik részére.

Sose adj a süninek közvetlenül a hűtőből vagy a sütőből enni! Ne etesd maradékkal, semmi édest vagy fűszereset se csípőset ne adj neki. Gyümölcs és zöldség, sajt, dió, túró vagy joghurt ne szerepeljen a sünike étlapján!

Hogy “megmosd a fogait” (sünik hajlamosak a fogkőképződésre) száraztápot szükséges kitenni neki.

Kerüld a monoton etetést, pl.: csak konzerv macska kaja. Ha már muszáj macska kaját többször adni, legalább legyen mindig más típusú és tegyél hozzá száraztápot is.

Az itatás
Mindig legyen előtte friss víz. A tejben lévő laktóz emészthetetlen egy süninek, nem beszélve arról hogy hasmenést okoz,ami halálos kimenetelű is lehet. A vizet tedd egy lapos aljú kerámia edénybe, hogy ne tudja felborítani.

Receptek

Kipróbált alternatív boszorkánykoha, ami megfelelő egy közepes méretű ifjú süni számára:

  • 60 g főtt marha, egy teáskanálnyi olajjal, hozzá egy kiskanálnyi of búzakorpával
  • 30 g főtt marha, egy főtt tojás egy teáskanálnyi olajjal keverve 2 kiskanálnyi zabkásával
  • 60 g tojgli rántotta egy kanálnyi olajjal 2 kanál száraz süntáppal
  • 100 g konzerv cica hami keverve 2 kiskanálnyi száraz süntáppal
  • 100 g csirke keverve 2 kiskanálnyi zabkásával és egy teáskanálnyi kukorica olajjal

Étel mennyisége & súlynövekedés

A süniknek különböző mennyiségű táplálékra van szükségük. Függ a súlyuktól és az egészségi állapotuktól. Egy átlagos középsúlyú sünik annyit eszik, ami belefér egy 150g joghurtos pohárkába. A súlynövekedés mértéke mutatja meg a megfelelő porciózás mértékét.

Eleinte mindennap mérni kell a befogadott kis sünit, később elegendő hetente. Fordítsd a hátára és úgy tedd a mérlegre majd finoman fújd meg az orrát, hogy nyugton maradjon. A nagyon sovány állatka 15-20g súlyt kell hogy naponta visszaszerezzen, később ez csökkenhet 10-15 grammra .
Naponta egyszer, esténként etessük a sünit, aki az egész napos mozgás után megéhezett. A legyengült süniket inkább többször, kevesebb étellel kínáljuk. A megmaradt eleséget (ha főtt ételről van szó) dobjuk ki és mossuk el az edényeket forró vízzel minden etetés után/előtt.

Etetés kézből


A képen látható kissüni nem beteg, csak éhes

A nagyon beteg és gyönge sünit, aki nem eszik magától, fecskendővel kell etetni. Fordítsd a hátára ülőpózban, így nem fullad meg. Használj – ha nincs más kéznél – hús pürét (csecsemő táp 4 hónapos kortól), jobb döntés (kézi etetéshez, ha napokig kell) ha állatorvostól kérsz RoyalCanin kutya tápszert, viszont ennek adagolását mindig a sün aktuális súlyához kell mérni!

Etesd 4-5 alkalommal naponta, próbáld a szája széléhez nyomni a tápot, kb 10 -30 ml elég lesz alkalmanként.

Mindig hagyj egy kis edényben száraztápot a sünike előtt, hogy ha úgy gondolja elég erős egyedül enni.
Azt a sünit, amit kézzel kell etetni, annyira gyönge, mindenképp meg kell mutatni egy állatorvosnak!

Mivel ne etessünk egy sünit

Az emberi fogyasztásra szánt ételek, vagy amelyeket azért etetünk állatainkkal, hogy nagyra nőjenek és erősek legyenek – nem feltétlenül megfelelőek a sünök számára. Következők nem találhatóak egy sün-menün:

  • gyümölcs: alma, körte stb.
  • zöldség: saláta, répa stb.
  • tejtermékek: tej, sajt, túró, joghurt stb.
  • diófélék, mazsola
  • babatáp (emberi)

Forrás: http://sunbarat.hu/

Süni szállás, kertben, udvaron:

Kép forrása: http://sunbarat.hu/

Kép forrása: www.szephazak.hu

Kekszes süni sütemény

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 10-15 dkg kristály cukor vagy por cukor
  • 10 dkg margarin
  • pár csepp (kb. 1 evőkanálnyi) rumaroma
  • 3,5 dl tej (amennyit felvesz a keksz úgy, hogy gyúrható legyen)
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg tortabevonó étcsoki
  • 2 evőkanál olaj
  • barna vagy színes tortadara
  • dekor csokicseppek (elhagyható)

Elkészítés:

1. A darált háztartási kekszet egy mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a 3 evőkanál kakaóport, a kristálycukrot vagy porcukrot, a rumaromát, az olvasztott margarint, és végül lassan hozzáöntjük a tejet. Jól elkeverjük, összegyúrjuk.

2. Ha összegyúrtuk, kb. 5-10 percet pihentetjük. Majd elkezdjük formázni süni alakú formákra. 

3. Ha végeztünk a formázással, akkor következik a díszítés. Először megcsináljuk a csoki cseppekből a sünik szemeit és az orrát (nem muszáj, csak így élethűbbnek néznek ki). Ha ezzel végeztünk, akkor a tortabevonó étcsokit feldaraboljuk, hozzáöntjük a 2 evőkanál olajat, és felmelegítjük. Majd az olvasztott csokival bekenjük a süniket,és a még meg nem dermedt csokira rászórjuk a tartadarát.

4. Kb. 1 óra pihenés és fél óra hűtés után fogyasztható.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/

Kelt tésztából (A tüskéket kisollóval tudjuk bevagdosni)

Kép forrása: www.flickr.com

Kép forrása: hollyshomecrafts.wordpress.com

Kép forrása: www.tillysnest.com

Kép forrása: www.prakticideas.com

PET palackból:

Kép forrása:http://kovirozsadekor.hu/


Jelről, jelre 2. - Csiga

Csiga, az óvatosság, ész és megfontoltság jelképe

Csigabiga gyere ki,

Szebb a világ ideki,

Bújj ki kapud aljába,

Ló búsuljon magában,

Ha a lábad táncra áll,

Kilenc tücsök muzsikál,

Járod akár száz napig,

Míg bocskorod elkopik.

A csigacsalád meséje

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy csigacsalád. Heten voltak: csigamama, csigapapa és öt csigacsemete. Mindegyiküknek volt saját háza és uzsonnás táskája.

Csigamama minden reggel letépett egy friss salátalevelet, azt hétfelé osztotta, és a táskákba csomagolta. Csigapapa kiadta a jelszót:

– Megvan már az eleség, indulhatunk feleség! – és elindultak libasorban sétálni.

Elöl ment csigamama, mögötte bámészkodott öt csigacsemetéje, hátul vigyázott rájuk csigapapa.

Minden nap megmászták a Virágos-dombot. Fölfelé lassan kapaszkodtak, lefelé gyorsan csúsztak.

A domb aljában kicsomagolták az eleséget, és eszegetni kezdtek.

Arra ment egy éhes tücsök. Nagyot kordult a gyomra:

– Mennyi finom saláta, megenném egy falásra!

A legkisebb csiga megsajnálta az éhes tücsköt. Adott neki egy falat salátát.

Tovább eszegettek.

Arra repült egy csavargó madárka. Vágyakozva pillantott a salátára:

– Mindjárt vígabb lennék, ha egy kicsit ennék!

A legkisebb csiga megsajnálta a csavargó madárkát. Adott neki is egy falatot.

Megint tovább eszegettek.

Arra futott egy vézna nyúl. Úgy lihegett, mint egy fújtató:

– Reggel óta szaladok, adjatok egy falatot!

A legkisebb csiga a vézna nyulat is megsajnálta. Nekiadta az utolsó falatját.

Mikor befejezték az eszegetést, összecsomagoltak, és hazaindultak:

A Virágos-domb tetején szembejött velük a forgószél. Úgy zúgott-búgott, mint egy búgócsiga. A csigacsemeték mindjárt elfelejtették a fáradtságot, és csúfolódni kezdtek:

– Búgócsiga! Búgócsiga!

– Elhallgassatok! – röstelkedtek a csigaszülők. – Ne csúfolódjatok! Kérjetek szépen bocsánatot!

Ám a nagy zúgás-búgásban a csigacsemeték nem hallották meg a csöndes szülői szót.

– Búgócsiga! Búgócsiga! Brrrr! Brrrr!

Megelégelte a csúfolódást a forgószél:

– Majd adok én nektek búgócsigát! Egyszer voltam nálatok, elviszem a házatok! – azzal fogta, és felragadta mind a hét csigaházat. Megforgatta, megpörgette, mint a porszemeket.

– Egyszer voltam nálatok, forgatom a házatok! – Úgy játszott velük, mintha labdázna.

Mikor kijátszotta magát, visszapottyantotta a házakat a csigák hátára, és hahotázva elnyargalt:

– Ugye jó tréfa volt?!

– Mi az a tréfa?... – szepegte a legkisebb csiga.

Fáradtan érkezett haza a csigacsalád. Hang nélkül rakták le az üres uzsonnás táskákat.

– Holnap bocsánatot kell kérnetek a forgószéltől! – jelentette ki csigapapa.

– És minden rendbe jön! – tette hozzá csigamama.

– Igen mama, igen papa! Jóéjszakát mama, jóéjszakát papa! – válaszoltak kórusban a csemeték, és bevonultak a házaikba.

– Aludj te is, kicsim! – simogatták meg a csigaszülők a legkisebbet, aki még mindig ébren téblábolt. Azután házukba vonultak a szülők is. Az ajtót belülről jól bezárták.

Bezárkózott csigamama, elaludt csigapapa, bebújtak a testvérek... Csak a legkisebb csiga motoszkált a háza körül:

– Itt volt... Itt van!... Nem, ez nem az... Ez az!... Nem, ez sem az... Hol van hát?!... Hol az ajtóm?! Nincs meg az ajtóm!! Segítség! Elveszett az ajtóm!

Próbálta elölről, próbálta hátulról, próbálta jobbról, próbálta balról, de hiába.

– Nem tudok bemenni a házamba! Segítség!!

Abban a pillanatban megzörrent mellette a fű: ott állt az éhes tücsök. Megreccsent fölötte az ág: ott ült a csavargó madárka. Megdobbant előtte a föld: ott magasodott a vézna nyúl.

– Mit segítsünk, legkisebb csiga?

– Keressétek meg az ajtómat!

– Az ajtódat? De hiszen ott van!... – kezdte a nyúl.

– A házadnak a... – folytatta a madárka.

– Tetején! – fejezte be a tücsök.

– Ó, jaj! – jajgatott a legkisebb csiga. – A forgószél! Fordítva adta vissza a házamat!

– Ne búsulj, legkisebb csiga, segítünk mi a bajodon! – s a tücsök, a madárka meg a nyúl addig hórukkoltak, míg a házat visszafordították a talpára.

– Tessék, legkisebb csiga: az ajtó!

– Fáradj be rajta!

– Nyugodalmas jóéjszakát!

– Köszönöm barátaim! – ásította kimerülten a legkisebb csiga. – Jóéjszakát világ! – és úgy aludt reggelig, mint a bunda.

Reggel napsütésre ébredtek. A forgószél újra vidáman táncolt a réten.

– Nem vagy búgócsiga! Nem vagy búgócsiga! – kiabálták neki kórusban a csigacsemeték. A forgószél örömében úgy elnyargalt, hogy aznap elő sem került többet.

Csigamama friss salátalevelet tépett, hétfelé osztotta, az uzsonnatáskákba csomagolta, aztán tépett még egy levelet, háromfelé tépte, s adott a tücsöknek, a madárkának meg a nyúlnak is. Csigapapa rázendített:

– Megvan már az eleség, indulhatunk, feleség! – és elindultak a Virágos-domb felé.

Elöl ment csigamama, mögötte bámészkodott az öt csigacsemete, hátul vigyázott csigapapa. Mellettük mászott a mindig éhes tücsök, fölöttük repült a csavargó madárka, előttük nyargalt a vézna nyúl. Aki nem hiszi, keresse meg őket a réten!

Kókuszos csiga recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 4 tojás
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • (lehet dióval és cukrozott kakaóval is készíteni)

Elkészítés:

A lisztet, a sót, 2 csomag vaníliás cukrot és a margarint elmorzsolom. Hozzáadom az elkevert tojássárgáját és a tejben felfuttatott élesztőt, és könnyű tésztát gyúrok belőle. Ha kemény, kis tejet adok hozzá. Fél órát pihentetem.

Közben a 4 tojásfehérjét 2 kanál vízzel és a cukorral gőz felet kemény habbá verem, ha kész a hab, a kókuszt és a vaníliás cukrot hozzáadom, összekeverem.

A tésztát ketté vágom és téglalap alakúra nyújtom, megkenem a kókuszos habbal, két szélét behajtom, és 4-5-öt tekerek rajta, majd levágom a tésztát. A hengert feldarabolom, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire teszem. (A maradék tésztával ugyanígy dolgozom.)

200 fokos előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöm.

Kókuszos tekercs

Hozzávalók: 30 dkg háztartási keksz, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2-3 dl feketekávé, ½-1 dl rum, 15-20 dkg vaj, 15-20 dkg porcukor, 15-20 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése:

Vegyünk fél kiló háztartási kekszet, daráljuk meg! De vehetünk daráltan is. Keverjük össze 2 evőkanál kakaóporral, 20 dekagramm porcukorral, 2-3 deci feketekávéval, 1/2-1 deci rummal. Az egészet gyúrjuk jól össze.
Mindeközben 15-20 deka puha vajat keverjünk össze ugyanannyi porcukorral fehéredésig majd és ugyanannyi kókuszreszelékkel dolgozzuk jól össze. (szép hófehér legyen) Ezek után nyújtsuk el a kakaós tésztát (kb 50cm x 30 cm nagyságúra) egy darált keksszel jól meghintett zsírpapíron vagy sütőpapíron, kenjük meg a tésztát a cukros-kókuszos-vajas masszával, majd tekerjük fel. Szórjuk meg bőven kókuszreszelékkel. Tegyük hűtőben legalább egy órára. Felszeletelve tálaljuk!

Kép forrása: www.idecorsz.com

Kép forrása: www.quernuscrafts.co.uk

Kép forrása: www.redtedart.com

Kép forrása: ecofriend.org

Kép forrása: www.freekidscrafts.com

Kép forrása:kimberlylynn1020.blogspot.com

Kép forrása: www.rundesroom.com


Rovarlesen

Kép forrása: www.kinderart.com

Kép forrása: ww.thecraftycrow.net

Kép forrása: spoonful.com

Kép forrása: www.youtube.com

Kép forrása: www.brimfulcuriosities.com


Kép forrása: zingzingtree.com

Kép forrása: ginxcraft.blogspot.com

Kép forrása: www.flickr.com

Kép forrása: www.thecraftyclassroom.com

Kép forrása: choices4children.blogspot.com


+1 ötlet: "Rovarbarát" rovar figyelő

Kép forrása: designdininganddiapers.com

Kép forrása: www.dandee-designs.com


"Odamegyünk lakni, ahol tejet kapni"

Kép forrása: Helló Country - A sokszínű vidék

"Amit eszünk, azzá leszünk"  - tartja a mondás.

A mai bejegyzésben ezért ahhoz találhattok ötleteket, hogy hogyan is lehetsz biztos abban, hogy amit megeszel és a gyerkőcöd otthon eszik az nem csak finom és tápláló, hanem biztosan egészséges is? Nagyon egyszerű a megoldás: akkor, ha Te magad készíted (esetleg a lurkó(k) aktív segítségével).

Ma a tej és tejtermékek készítéséhez keresgélek ötleteket és nagyon remélem, hogy, ha kipróbáltad őket, akkor egyre többször kerül az asztalra házi készítésű túró, sajt, kefír, hiszen az elkészítésük nem ördöngősség és ráadásul még pénztárcakímélő is. Egészségetekre!

Mi is kell ezek elkészítéséhez? Először is egy tehén (Na jó itt éppen féltucatot találsz):

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.squidoo.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.challahcrumbs.com

Aztán egy. két, több liter házi tej és persze a receptek:

1. recept: Mézes karamellás tej fahéjjal

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A vajat egy kisedényben felolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a mézet, és kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. Belekeverjük a fahéjat.
  3. Felöntjük a tejjel, és együtt felforraljuk.

Aludtej

Ha a friss tejet meleg, de nem forró helyre rakjuk (fűtőtest közelébe), és állni hagyjuk, 1-2 nap múlva aludttej lesz belőle.

Egy tipp, hogy hamarabb elkészüljön:

A tej altatására legideálisabb időszak a nyár, amikor szobahőmérsékleten (20-25°C) egy nap alatt megalszik a tej. Télen érdemes egy kanál tejfölt tenni a bögrébe, mert az elősegíti a folyamatot.

Öntsünk magas zsírtartalmú (min. 2,8%), kb. 40°C-ra melegített, friss tehéntejhez tejfölt (keverési arány: 2 dl tejhez egy mokkáskanál tejföl). A tökéletes elegyedés érdekében előbb a tejfölt tegyük a pohárba/bögrébe/kis tálba, keverjük simára, és utána adjuk hozzá kisebb adagokban a tejet.  Az így kapott elegyet fénytől védett helyen (pl. konyhaszekrényben) hagyjuk állni addig, amíg megalszik. Nem kell hozzányúlni, nem kell kevergetni. A tejben található tejsavbaktériumok teszik a dolgukat, megaltatják, azaz megsavanyítják a tejet. Fontos, hogy miután megalvadt a tej, tegyük hűtőbe. Ha tovább erjesztjük, akkor megbuggyan, a tetején kivált tejföl pedig megkeseredik.

Az aludttej jótékony hatása

Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej jótékony és egészséges (probiotikus) baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek, és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.

A népi hagyomány szerint lefekvés előtt párolt hagymával aludttejet enni gyógyszert jelent az álmatlanságra, idegesek számára pedig jó alvást eredményez.

2. recept: Aludttejes pite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • kb. 2,5 dl aludttej (vagy tejföl vagy kefir)
  • 23 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg zsiradék (fele zsír, fele vaj)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg forrázott, rumba áztatott mazsola
  • A tetejére:
  • 30 dkg görög sárgabarack (konzerv)
  • 5 dkg ét- vagy tejcsokoládé durvára törve
  • 1 reszelt alma

Elkészítés:

1.) Egy közepes tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibéleljük.
2.) A tészta hozzávalóit robotgéppel kikeverjük, és a tepsibe öntjük.
3.) A sárgabarackot lecsepegtetjük, és cikkekre vágjuk, majd szépen elrendezzük a tészta tetején.
4.) A tésztára szórjuk a durvára tört csokoládé darabokat is, majd a sajtreszelő legnagyobb fokán szintén a tésztára reszelünk 1 nagyobb almát.
5.) Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük a tésztát, majd kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.

Recept és kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Kefír, kaukázusi kefír

Hozzávalók: 1/2 liter házi tej, 1 dl kefír.
Elkészítése:A tejet kicsit  felforraltam majd  hagytam hűlni és ekkor tettem bele a kefírt jól elkevertem   befőttes üvegbe és pohárba öntöttem  és hagytam állni. Ebből a mennyiségből 1 dl félre  lehet tenni és a következő mennyiséget ezzel beoltani.

Mitől egészséges a kefir?
A kefir javítja az emésztést, az egész bélrendszerre jótékony hatással van, és a gyomorfekély kezelésében is fontos szerepe lehet. Ezenkívül szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas, sőt bőrbetegségeket is kúrálhatunk vele. A kefir jó az ekcémára és aknéra is, valamint erősíti a szervezet immunrendszerét, és hatékony segítség az idő előtti öregség leküzdésében. A kefir csökkenti a szorongást és depressziót, vitalitással tölti meg a szervezetet, valamint a másnaposságra is igen jó. A hasznos baktériumok mellett a kefirben van kalcium, foszfor, magnézium, A-, B1-,B2, B6-, B12 vitamin, valamint E-, D- és K-vitamin.
3. recept: Túrógombóc kefírből:

Hozzávalók:

  • 5 dl kefir
  • 2 db tojás
  • cukor (ízlés szerint)
  • búzadara
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A kefírt, tojást cukrot összekeverem, és felteszem melegedni a tűzhelyre. Amikor már forrósodik, elkezdem besűríteni a búzadarával, de csak annyira, hogy könnyen formálható gombócokat kapjak. Zsemlemorzsát pirítok, amibe egy evőkanál segítségével a formált gombócokat beleforgatom. Tejföllel, porcukorral meghintve tálalom.

Joghurt

Hozzávalók:

  • 1/2 doboz élőflórás biojoghurt
  • 1 liter friss, hőkezeletlen tej (lehetőleg bio, vagy friss, leginkább kecsketej)

Elkészítés:

  1. A fél doboz joghurtot beleöntjük egy nagyobb, kifertőtlenített befőttes üveg aljába.
  2. Ezután a tejet felforraljuk, majd annyira hagyjuk lehűlni, hogy az ujjunkat bele tudjuk dugni anélkül, hogy leégne. Vagyis még ne legyen langyos, de ne is legyen forró, hanem csak meleg.
  3. Ebben az állapotában beleöntjük a befőttes üvegbe, és lezárjuk.
  4. Száraz dunsztba tesszük, azaz betekerjük töröközőbe, vagy takaróba, és amikor kihűl, gyönyörű és finom házi joghurtot kanalazhatunk, vagy betehetjük a hűtőbe, ha nem akarunk rögtön enni belőle.
Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.
Még finomabb, krémesebb lesz a görög joghurtunk, ha az elején a tejhez egy kis tejszínt öntünk. (0,5-1dl / liter)
Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.
4. recept: Gyümölcsös joghurttorta sütés nélkül:

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 18 dkg édes keksz darálva
  • 8 dkg vaj
  • 1 kanál lekvár
  • A krémhez:
  • 4,5 dl joghurt
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag zselatin fix
  • citrom reszelt héja
  • 1 kis csomag babapiskóta
  • gyümölcsök (ribizli, barack befőtt, kivi, áfonya)
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítés:

A tésztához valókat összemorzsolom, és egy kapcsos tortaformába nyomkodom.

A joghurot a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal és 1 csomag zselafin fix-szel jól összekeverem. Egy másik tálban a tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral és 1 csomag zselatin fix-szel géppel kemény habbá verem. 

A 2 krémet összekeverem, és felét a tésztára kanalazom. Letakarom babapiskótával, megszórom ribizlivel, és rákanalazom a maradék krémet. A tetejét tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítem.

A tortazselét egy pohárba szórom, kis kanál cukorral és 2,5 dl vízzel elkeverem. 2 percre a mikróba teszem, kevergetve pár perc hűlés után a süti tetejére öntöm. 5-6 óráta a hűtőbe teszem, míg tökéletesen megdermed, ezután leszedem a tortaformát, és az oldalát mandulalapokkal vagy kókuszreszelékkel beszórom.

A recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Tejföl és túró

  1. A tejet tiszta edénybe öntjük, tányérral vagy fedővel takarjuk. Én szélesszájú üvegedénybe altatom a tejet (abban, amelyikben a kovászos uborkát készítem nyáron). Az üvegben jól látszanak a folyamatok.
  2. 2 -3 nap alatt megalszik a tej. Némi gyakorlatot igényel annak helyes megítélése, mikor is van jól ’megaludva’ a tej, ezért jó az üvegedény használata, amelyben jól látjuk, hogy határozottan szétváltak a komponensek.
  3. Felülről lekanalazzuk a tejfölt.
  4. Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.
  5. Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, denaturálódnak, a fontos tehát inkább az, hogy az egész tömeg jól átmelegedjen. Kézzel tapintva érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Türelmesen, lassan! Óvatosan megkeverjük.
  6. Ritka szövésű szövetet terítünk a tésztaszűrőre, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.
  7. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.
  8. A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma. Ezen kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést  segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani.

Turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliaesszenciával ízesítve, kicsit lehűtve kiváló üdítőitalt kapunk. Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

Rizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra ügyeljünk, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk. Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte kötelező kipróbálni. Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható.

Ha édes kelt tésztát (fánk, bukta, de lángoshoz is jó) készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen. Leveles vajastészta készítésekor is, ha ecet helyett használjuk, bársonyosabb ízt, könnyedebb állagot kapunk.

Amennyiben a megmaradt tejsavót nem használjuk fel egy-két napon belül, akkor se öntsük ki. Fagyasszuk le a jégkockatartóban, így annyi kockát kényelmesen ki tudunk venni, amennyire éppen szükségünk lesz alkalomadtán.

5. recept: TEJSAVÓVAL KÉSZÜLT PARASZTKENYÉR

300 g fehér búzakenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt 
300 ml tejsavó 
2 evőkanál vaj vagy zsír 
4 dkg friss élesztő
3 teáskanál cukor 
2 teáskanál só 
1 teáskanál kenyérfűszer

A tejsavót langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Ezalatt egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a többi hozzávalót, egy fakanállal átkeverjük, majd robotgéppel, dagasztókarral bedagasztjuk: a tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, egynemű lesz, és hólyagosodik keverés közben. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyre tesszük, kb. 45 percig, vagy míg a duplájára nő, kelesztjük.

Egy lisztezett nyújtódeszkára téve jól átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva kb. 30-40 percig újra kelesztjük. Utána 180 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben forró vízzel kenjük meg a cipó tetejét   és így süssük tovább. Napokig eltartható, könnyű állagú kenyeret kapunk.

Kép forrása: www.nlcafe.hu
RICOTTA HÁZILAG

1 liter tejsavó 
3,3 dl friss, 3,5%-os tej 
1 kávéskanál só

A tejsavót 30-35 fokosra melegítjük, hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a tejet. 85-90 fokra melegítjük, aztán egy tiszta konyharuhán (vagy sűrű szövésű gézen) át lecsepegtetjük.

Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket, gombócokat formázhatunk belőle hidegtálhoz, de minden ricottával, készült recepthez is felhasználható. A sima túrót is helyettesithetjük vele

Kép forrása: www.latticinisalernitani.it

6. recept: Epres koszorú

Hozzávalók:

  • (kb. 6 nagyobb és 4 kisebb darabhoz):
  • 30 dkg friss leveles tészta
  • 1 egész tojás felverve a kenéshez
  • kb. 1 evőkanálnyi jégcukor a szóráshoz
  • kb. 2 evőkanálnyi őrölt mandula
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál krémes ricotta (aki jobban szereti, natúr krémsajttal, mascarponéval is helyettesítheti)
  • 1,5 evőkanál porcukor (ha valaki még édesebben szereti, növelheti a mennyiséget)
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
  • 2 teáskanál vodka
  • 20-25 dkg friss eper

Elkészítés:

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyságúra. A tojást enyhén felverem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Egy nagy, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval annyi kört szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges. Ekkora tésztából 12 biztosan kijön. Minden második körlap közepéből egy 5 cm átmérőjű szaggatóval újabb körlapokat szaggatok.

A maradék tésztából még igyekszem kis körlapokat kiügyeskedni úgy, hogy páros számú legyen a végeredmény. Ezekkel is hasonlóan járok el: minden második közepére helyezek egy kis átmérőjű aprósütemény-kiszúrót, és kimetszem vele a tésztakorongokat. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, egymástól kb. 2 cm távolságra elhelyezem a tele körlapokat. Kenőecsettel mindegyik peremét vékonyan megkenem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára, mert könnyen odaég.

Erre helyezem a peremeket, vagyis az üres közepű köröket. Minden összeillesztett koszorú alját megszurkálom villával, hogy minél kevésbé emelkedjen fel sütés közben a szimpla tésztaréteg. Ez persze elkerülhetetlen, de a majdnem kész süteményeknél villával vagy kiskanállal vissza lehet egyengetni a „púpokat”. A sütemények felső peremét is megkenem tojással, majd körberakom a jégcukorral. A tepsit forró sütőbe tolom, és 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10 percben, mert különben nem emelkedik fel a tészta megfelelően. A sütési idő befejezése előtt érdemes visszaszuszakolni a felpúposodott szimpla réteget. A kész koszorúkat rácson hagyom teljesen kihűlni.

A töltelékhez az eperszemeket alaposan megmosom, néhányat felszeletelek, a többit apró kockákra vágom. A tejszínt felverem, félkemény állapotban hozzáadom a cukrot, vodkát, vaníliát és a ricottát. Az egészet könnyű krémmé habosítom.

Összeállítás: Minden tésztakoszorú aljára kevés őrölt mandulát szórok, majd jó 3/4 részig megtöltöm a tejszínkrémmel, ráhalmozok nagyjából 2 teáskanálnyi eperkockát, majd minden eperrétegre még 1 teáskanálnyi tejszínkrémet halmozok, végül eperszeletekkel díszítem.

Legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem, közvetlenül fogyasztás előtt teszem az asztalra.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Sajt

Trapista jellegű:

Hozzávalók:

Elkészítés:

 

1. A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük.
2. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük, majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt.)
3. Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
4. Ha kihűlt tálra tesszük, és hagyjuk másnapig a spájzban száradni. (Én másfél napig hagytam száradni, majd mint a boltban lefóliázva betettem a hűtőbe további fogyasztásra.)

 

Ízesített házi sajt túróból:

Hozzávalók:

  • 1 l tej (vagy 6 dl házi, zsíros tej)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

A tejbe tegyük bele a túrót, és főzzük fel. Ha a savó kiválik, szűrjük le.

A vajat olvasszuk fel, lehetőleg teflon edényben.

Tegyük rá a felfőzött túrót, olvadásig állandóan kevergessük.

A tűzről levéve keverjük bele a tojást, a sót és a szódabikarbónát.

Tegyük vissza a tűzre, és állandóan kavarva-gyúrva nagyon kis lángon főzzük még minimum 10-15 percig. Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. 

Végül nyomkodjuk vékonyan kivajazott formába.

1 éjszakán át hagyjuk dermedni a hűtőben.

Lehet ízesíteni bármivel, pl. petrezselyem, apróra vágott sonka, kolbász, köménymag, stb.

7. recept: Almás, hagymás sajtsaláta:

Hozzávalók:

  • 6 db alma
  • 1/4 citrom leve
  • 25 dkg kemény sajt (többféle)
  • 1 nagy fej lila- vagy vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • fél evőkanál mustár
  • 1 kisanál ketchup
  • fél kávéskanál porcukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • reszelt trappista sajt
  • snidling

Elkészítés:

1. Az almát meghámozom, kicsumázom és kis kockákra vágom. Azonnal meglocsolom a citromlével.

2. Kockákra vágom a sajtokat (én camembert sajtot és trappistát szoktam hozzá tenni) és fél fej hagymát, majd az almához teszem.

3. A tejfölbe keverem a mustárt, a sót, a porcukrot, a zúzott fokhagymát és a maradék (fél) hagymát illetve a reszelt trappista sajtot. Ha ezeket összekevertem, az előzőekhez (alma...) adom, és jól összekeverem, majd a hűtőbe teszem lehűteni.

4. Tálaláskor apróra vágott snidlinggel szórom meg.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/


Vaj

Végy akármilyen tejszínt, és egy befőttesüveget, amelyet kb. félig tölt meg a beleöntött tejszín.

Töltsd bele a tejszínt, és csavard rá jó erősen a tetejét.
Szóval a befőttesüveget, miután beletöltöttük a tejszínt elkezdjük intenzíven rázni.

..és rázzuk...

és még mindig.

Sokat.

Addig, amíg ketté nem válik a vaj, és a tej.

Ez után le lehet szűrni róla a tejet, és a vajat azon melegében már fogyaszthatjuk is.

Ilyenkor is lehet fűszerezni (sóval, borssal. zöldfűszerekkel)

Vaj készítése elektromos habverővel:

Három deci friss, házi tejszínt keverőtálba öntünk.

Elektromos habverővel a legerősebb fokozaton verni kezdjük.

Először szépen eléri a tejszínhab állagot.

Néhány perc múlva a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd.

Ezután a csomók egyre szilárdabbak lesznek, és megjelenik a tál alján a víz.

Amikor a vizet már úgy ki lehet önteni a tálból, hogy a zsír nem mozdul, elkészültünk.

A folyadékot leöntjük, a kész vajat tégelybe kanalazzuk.

Kép forrása: http://www.gasztromanko.hu/

"Brekekex, brekekex, gyere bújj víz alá, ha szeretsz"

Kép forrása: http://craftsbyamanda.com/

Kép forrása: http://craftsbyamanda.com/

Kép forrása: http://craftsbyamanda.com/

Kép forrása: www.etsy.com

Kép forrása: Gyereketető

Kép forrása: Paper Art and Cra

Kép forrása: www.thevirtualvine.com

+1 játékötlet: amöba kőfestéssel

Kép forrása: Mesekavics