Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Feedek
Megosztás

Jelről jelre 16. - Méhecske

Méhecske a szorgalom és tisztaság jelképe

Helen Bereg: Méhecske

Sárga csíkja, pihék ezre

Feketével keretezve.

A természet öltöztette
Eme csodás csíkos mezbe.

Mezőn repked, száll a széllel

Incselkedve a bibékkel.

Virág kelyhén vígan zenél

Édes, mézes züm-züm zenét.
A telhetetlen méhecske

Nem is olyan messze, a kertek alján, kis méhecske született az egyik méhkasban. Még ki sem nyitotta a szemét, máris mohón cuclizta az édes mézet. Telt múlt az idő, a kis méhecske iskolába került. Ahogy megnőtt, úgy növekedett a torkossága. Amikor a többi méhecske a tanító nénire figyelt, ő bizony lépes mézet szopogatott. Ha csak tehette, beosont a mézes kamrába, és nyalta-falta, kanalazta a mézet. Bizony, a mi kis méhecskénk telhetetlen méhecske volt.

Eljött a tavasz ideje. A Nap sugarai végigcsókolgatták a réteket, a sok virág kivirult, kiszínesedett.

A kék égen előbukkant Felhőanyó, és langyos esővel öntözgette, locsolgatta a kertek, mezők virágait.

A virágok szemlátomást nőttek, növekedtek.

A tavasz köszöntésére a tücsökzenekar vidám muzsikába kezdett a réten.

Kecsesen hajladoztak, ringtak a mező szépei, szólt a tücsökzene, folyt a tánc, virágillattal telt meg a levegő.

A méhkas őre észrevette a feléje szálló illatfelhőket. Nagyon megörült, és azonnal megfújta a tavaszt hirdető harsonát. Erre a jelre vártak egész télen át a kis méhek.

Szép rendben igyekeztek a raktárhoz, ahol a mézgyűjtő szívókákat osztogatták. Legelsőnek a mi kis méhecskénk repült a kijárat felé.

A méhrajok kiszálltak. A telhetetlen méhecske mindegyiknél jobban vágyott arra, hogy megkóstolja a friss virágnektárt.

Együtt szállt a raj az illatos tavaszi levegőben a virágos kert felé. A telhetetlen méhecske azonban különvált a többiektől.

Egy nagy harangvirág kelyhébe bújt be, ahol alaposan belakmározott a nektárból és a virágporból, azután megtöltötte szívókáját.

Amíg a többiek frissen repültek haza, a telhetetlen méhecske annyira jóllakott, hogy többször is meg kellett pihennie a virágok szirmain.

A dolgos méhecskék szorgalmasan töltögették a mézet a sejtekbe.

- Mennyivel jobb volna ezt is mind megenni – gondolta a kis telhetetlen.

Egyszer, amint megrakodva hazafelé tartott, összetalálkozott a lódarázzsal.

- Csacsi vagy te – szólította meg a lódarázs. – Ha nem vinnéd a kasba a mézet, mind a tied maradna. Az én odúmban szépen összegyűjtheted magadnak az egészet.

A körtevirág meghallotta, amit a lódarázs mondott.

- Ne hallgass a rossz tanácsra! – figyelmeztette a méhecskét. – Ne hagyd el a társaidat, mert pórul jársz!

Ámde a méhecske nem szívlelte meg az okos szót, csak az járt az eszében, hogy az övé lesz az egész méz, ha a lódarázs odújában gyűjti össze.

Így telt el a tavasz, utána a nyár: a méhkasban a sejtek sorra megteltek mézzel. A vegyészek ellenőrizték a finom ízeket. Jó volt a termés: a dolgos méhecskék megérdemlik a pihenést.

Kinn őszre fordult az idő. Egy este Szél úrfi is előbukkant s végigsüvített a tájon. A virágok elhervadtak, a fák levelei hullani kezdtek.

A telhetetlen méhecske be akart húzódni az odúba, hogy nyugodtan élvezze munkája gyümölcsét. De mi történt? A gonosz darázs az orra előtt becsapta az ajtót, még jól ki is nevette. A haszontalan méhecske meggémberedve hullt a földre, a hideg, száraz levelek közé… Fázott, éhezett es sírt. – Jaj, mit tettem? Csak még egyszer társaim között lehetnék!

A körtefán már csak egy körte volt, ugyanaz, aki virágkorában figyelmeztette, hogy ne hallgasson a rossz tanácsra. Megsajnálta a méhecskét, lepottyant melléje, átölelte, melengette és jó szóval biztatta.

Éppen arra járt az öreg kertész. Észrevette a körtét és megpillantotta mellette a dermedt méhecskét. Elcsodálkozott rajta nagyon, azután tenyerébe vette és elvitte a kashoz. Már éppen készültek bezárni a méhkas kapuját, amikor meglátták a pórul járt szökevényt.

- Jaj, soha többé nem leszek telhetetlen, nem hagyom el testvéreimet – siránkozott a kis csavargó, és a többiek megbocsájtva, boldogan nyújtották feléje a kezüket.

Mézes müzli szelet házilag

Hozzávalók:

- 12 dkg zabpehely
-20 dkg aszalt gyümölcs
- 4 ek méz
- 70 ml frissen facsart almalé
- 3 dkg dióbél
- 3 dkg mogyoró
- 3 dkg szezámmag
- fél citrom leve

A zabpelyhet száraz serpenyőben világos színűre pirítjuk. A diót és a mogyorót durvára törjük, majd a szezámmaggal egyetemben külön-külön 2-2 percig szintén száraz serpenyőben pirítjuk. Az összes, enyhén megpirított szárazanyagot egy tálba öntjük. Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk, majd a szárazanyagok mellé öntjük őket. A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, az almalevet és a mézet. Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. Jól lenyomkodjuk minden irányból, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas. Előmelegített sütőbe dugjuk, és 175 fokon kb. 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.

Recept forrása: www.pecsma.hu
Dióból
Csipeszből és zseníliadrótból:
Kép forrása: http://www.sugaraunts.com/
PEt palackból:
Villanykörtéből
Kép forrása: www.artcraftideas.net
Cserépből:
Kép forrása: www.funfamilytips.com
Gurigából
Kép forrása: www.pinterest.com
Papírtányérból:
Kép forrása: www.pinterest.com
Tojástartóból:
Kép forrása: vk.com
Kép forrása www.crafty-crafted.com

Méhkas
Tojástartóból:
Kép forrása: keepingbee.org

Cserépből:
Kép forrása: sweetvirginia.com
Lámpabúrából:
Kép forrása: blog.boxplayforkids.com

Fonalból tekerve:
Festve, nyomdázva:
Kép forrása: http://adventures-in-mommy-land.blogspot.hu/
Kép forrása: Pinned by Cheree Leonard

Jelről jelre 5. - Sün

Sündisznó a saját út megtalálásának jelképe

Csukás István: Sün mese

Tüskéshátú sün barátom,

Merre jártál, mondd, a nyáron.

Itt az ősz, a lomb lehullt már,

Most látlak, hogy előbújtál.

Körmöd kopog, eliramlasz.

Vigyázz, itt a tél, te mamlasz!

De a sün nem jön zavarba,

Belebújik az avarba.

Mészely Adél: Az első út egyedül

Sün Simi egy derengőfényű kora nyári hajnalon született. Olyan csupasz és sima volt újszülött korában, hogy anyja a Simi nevet adta neki. Siminek azonban, mint minden valamirevaló sünnek, már élete első napján előbújtak fehér tüskéi. Szépen növekedett és hamarosan ő lett a legügyesebb a süngyerekek közül. Sok gyakorlással az összegömbölyödést is kezdte megtanulni. Esténként már elkísérhette mamát vadászni, de egyedül még nem merészkedett volna messzire a gondosan bélelt családi fészektől.

Sün Simi egy este ezzel a kéréssel állt a mamája elé:

– Mama, engedj el kérlek ma este egyedül, hadd hozzak én vacsorát. Te már úgyis sokat dolgoztál és biztosan fáradt vagy.

– Nem bánom, hiszen te vagy a legügyesebb összegömbölyödő kis sün, de azért légy óvatos kisfiam – aggályoskodott süni mama, majd így folytatta csemetéje okítását: – Jól jegyezd meg, hogy tüskéid nem védelmeznek meg minden ellenségedtől, az uhu karmai közül nincs menekvés, csőre kemény és érzéketlen még a te pompás tüskéidre is. Ne menj túl messzire, és a rókától is őrizkedj, mert vízbe hengeríthet a cselszövő és akkor véged.

– Jó, majd a bokrok közé rejtőzködöm, ha mégis szembe jönne velem a lompos farkú – nyugtatta meg aggódó mamáját Sün Simi.

– Légy éber és siess haza! – búcsúzott süni mama az első hosszabb útjára induló kisfiától.

Süni az utolsó szavakat már nem is hallotta, mert a galagonyabokor felé igyekezett. Ott tartotta első pihenőjét, hiszen még rövid úton is kifáradt, így hát jólesett megállni és gyönyörködni a föléje hajló bíborló ágakban. Hamar kifújta magát és tovább sietett. A mezőn még jobban megszaporázta lépteit. Nem szerette volna, hogy belőle váljék vacsora, amikor éppen ő vállalkozott arra, hogy életében először beszerezze családja estebédjét.

Az öreg vadkörte békésen pihent a szürkületben. Kis lámpásokként világítottak elő a fűből az érett vackorok. Simi gyorsan bevacsorázott az édes csemegéből, de azért nem feledkezett meg arról sem, amiért jött. Ügyesen hempergett egyet a terített asztalon, s így tüskéire tűzte a család vacsoráját is. Hazafelé a mező szélén pihent pár percet a kék iringók közti búvóhelyen. Nagyon kedvelte az éjszakába már beleolvadó hamvas kék virágokat, akik szintén töviseikkel, pikkelyeikkel védik magukat.

– Szervusztok, süni virágok – búcsúzott süni az iringóktól, akiket ő így nevezett. – Sietek, mert nagyon várnak otthon.

Süni mama már idegesen nézegetett a terebélyes galagonya irányába. Végre megpillantotta Süni fiát, aki vackorral megrakodva érkezett haza első élelemszerző útjáról. Boldogan ugrálták körül élelmes testvérüket a süngyerekek. Simi is velük ugrált, s csak úgy potyogtak le róla a kásás vackorok.

Találós kérdések:

Melyik disznó nem volt soha malac?

Varrni még senki se látta, mégis csupa tű a háta. Mi az?

Tüske elől, tüske hátul, kiáll minden oldalából. Mi az?

Melyik disznó nem volt kis malac?

A sün tartása

Mindenképp győződj meg arról, hogy a süninek valóban szüksége van-e a segítségedre. A sünik védett állatok, tartásuk hobbiállatként nem megengedett!

0-80 grammig bébi
80-300 grammig kölyök
300-500 grammig tinédzser
500 gramm felett pedig már felnőtt süniről beszélünk.

Ha bébi sünit találsz, neki szakszerű és gyors segítségre van szüksége. Tegyél mellé melegvizes palackot és juttasd el állatkertbe vagy állatorvoshoz.

Ha a süni már kölyök, tini vagy felnőtt, csak száraztápot kell majd kapnia, és arra kell figyelni, hogy mindig legyen neki tiszta víz. 650 gramm feletti süni magától is át tud telelni a természetben

Fontos, hogy a táp minőségi és kölyök cicáknak való száraztáp legyen. Az tartalmaz ugyanis megfelelő vitaminokat és tápértéket a megfelelő csontozat és fogak megerősödéséhez.

Amire szükséged lesz:

- két tál, lehetőleg nehéz, kerámia tál legyen, hogy ne tudja felborogatni (mert a sünik nagy lakberendezők is)

- munkáskesztyű - tiszta, másra ne használjátok se előtte, se utána

- száraz cicatáp: hill's vagy royal canin kiscicáknak való táp. Előfordulhat hogy egy kis hasmenés lesz tápváltáskor. Az aszpikos táptól fogkövesek lesznek.

- takaró/pléd/törülköző: főleg a kicsiknek, ebbe csak belebújnak és bevackolják magukat. 90 fokban kell kimosi, vagy kidobni, ha elmocskosodik.

- forgács és széna alomnak, búvóhelynek

Annyira fel kell készülni, hogy takarítás után, ha visszateszed és elszámolsz 20-ig, újra mocskos lesz minden. Ez így normális, ők vadállatok :)

Ha befogadsz egy sünit!

Sün etetése

A sünik rovarevők, és emiatt is látjuk szívesen a kertben, mint “természetes kártevő írtó”-t. Mindamellett, ha befogadtuk, nem kellene őket meztelen csigán, földigilisztán stb. tartani, mert ezek átadhatnak parazitákat. Ellenben a kisállat-kereskedésekben kaphatóak tücskök, gyászbogárlárvák és lisztkukacok, az utóbbit mértékkel, melyeket szívesen fogyasztanak a sünik. A befogadott sünöknek adott étel összetétele hasonlónak kell lennie, mint a természetes élelme, bőséges zsírban és proteinekben.

Alap fogások

Sose fogj egy sünit kiegyensúlyozatlan diétára! Az alap összetevők egy változatos diétára a következők:

  • Konzerv macska vagy kutya kaja (ha még kicsi a sün, akkor kis cicáknak valót)
  • Tojás (főtt vagy rántottaként)
  • Főtt csirke
  • Vagdalt husi (kevergetve süssük amíg átbarnul)

További vitamin és/vagy ásványok csak alkalmanként szükséges, és az is csak akkor, ha az állatorvos által van előírva. Egy túladagolás – főleg a zsírban oldódó vitaminoknál – több kárt tesz, mint használ! A különböző alapfogások persze összekutyulhatóak, pl.: konzerv cicakaja és vagdalt husi, vagy rántotta főtt csirkével. Kukorica olaj a legjobb a sütéshez, mivel jótékony elemeket tartalmaz a sünik részére.

Sose adj a süninek közvetlenül a hűtőből vagy a sütőből enni! Ne etesd maradékkal, semmi édest vagy fűszereset se csípőset ne adj neki. Gyümölcs és zöldség, sajt, dió, túró vagy joghurt ne szerepeljen a sünike étlapján!

Hogy “megmosd a fogait” (sünik hajlamosak a fogkőképződésre) száraztápot szükséges kitenni neki.

Kerüld a monoton etetést, pl.: csak konzerv macska kaja. Ha már muszáj macska kaját többször adni, legalább legyen mindig más típusú és tegyél hozzá száraztápot is.

Az itatás
Mindig legyen előtte friss víz. A tejben lévő laktóz emészthetetlen egy süninek, nem beszélve arról hogy hasmenést okoz,ami halálos kimenetelű is lehet. A vizet tedd egy lapos aljú kerámia edénybe, hogy ne tudja felborítani.

Receptek

Kipróbált alternatív boszorkánykoha, ami megfelelő egy közepes méretű ifjú süni számára:

  • 60 g főtt marha, egy teáskanálnyi olajjal, hozzá egy kiskanálnyi of búzakorpával
  • 30 g főtt marha, egy főtt tojás egy teáskanálnyi olajjal keverve 2 kiskanálnyi zabkásával
  • 60 g tojgli rántotta egy kanálnyi olajjal 2 kanál száraz süntáppal
  • 100 g konzerv cica hami keverve 2 kiskanálnyi száraz süntáppal
  • 100 g csirke keverve 2 kiskanálnyi zabkásával és egy teáskanálnyi kukorica olajjal

Étel mennyisége & súlynövekedés

A süniknek különböző mennyiségű táplálékra van szükségük. Függ a súlyuktól és az egészségi állapotuktól. Egy átlagos középsúlyú sünik annyit eszik, ami belefér egy 150g joghurtos pohárkába. A súlynövekedés mértéke mutatja meg a megfelelő porciózás mértékét.

Eleinte mindennap mérni kell a befogadott kis sünit, később elegendő hetente. Fordítsd a hátára és úgy tedd a mérlegre majd finoman fújd meg az orrát, hogy nyugton maradjon. A nagyon sovány állatka 15-20g súlyt kell hogy naponta visszaszerezzen, később ez csökkenhet 10-15 grammra .
Naponta egyszer, esténként etessük a sünit, aki az egész napos mozgás után megéhezett. A legyengült süniket inkább többször, kevesebb étellel kínáljuk. A megmaradt eleséget (ha főtt ételről van szó) dobjuk ki és mossuk el az edényeket forró vízzel minden etetés után/előtt.

Etetés kézből


A képen látható kissüni nem beteg, csak éhes

A nagyon beteg és gyönge sünit, aki nem eszik magától, fecskendővel kell etetni. Fordítsd a hátára ülőpózban, így nem fullad meg. Használj – ha nincs más kéznél – hús pürét (csecsemő táp 4 hónapos kortól), jobb döntés (kézi etetéshez, ha napokig kell) ha állatorvostól kérsz RoyalCanin kutya tápszert, viszont ennek adagolását mindig a sün aktuális súlyához kell mérni!

Etesd 4-5 alkalommal naponta, próbáld a szája széléhez nyomni a tápot, kb 10 -30 ml elég lesz alkalmanként.

Mindig hagyj egy kis edényben száraztápot a sünike előtt, hogy ha úgy gondolja elég erős egyedül enni.
Azt a sünit, amit kézzel kell etetni, annyira gyönge, mindenképp meg kell mutatni egy állatorvosnak!

Mivel ne etessünk egy sünit

Az emberi fogyasztásra szánt ételek, vagy amelyeket azért etetünk állatainkkal, hogy nagyra nőjenek és erősek legyenek – nem feltétlenül megfelelőek a sünök számára. Következők nem találhatóak egy sün-menün:

  • gyümölcs: alma, körte stb.
  • zöldség: saláta, répa stb.
  • tejtermékek: tej, sajt, túró, joghurt stb.
  • diófélék, mazsola
  • babatáp (emberi)

Forrás: http://sunbarat.hu/

Süni szállás, kertben, udvaron:

Kép forrása: http://sunbarat.hu/

Kép forrása: www.szephazak.hu

Kekszes süni sütemény

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 10-15 dkg kristály cukor vagy por cukor
  • 10 dkg margarin
  • pár csepp (kb. 1 evőkanálnyi) rumaroma
  • 3,5 dl tej (amennyit felvesz a keksz úgy, hogy gyúrható legyen)
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg tortabevonó étcsoki
  • 2 evőkanál olaj
  • barna vagy színes tortadara
  • dekor csokicseppek (elhagyható)

Elkészítés:

1. A darált háztartási kekszet egy mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a 3 evőkanál kakaóport, a kristálycukrot vagy porcukrot, a rumaromát, az olvasztott margarint, és végül lassan hozzáöntjük a tejet. Jól elkeverjük, összegyúrjuk.

2. Ha összegyúrtuk, kb. 5-10 percet pihentetjük. Majd elkezdjük formázni süni alakú formákra. 

3. Ha végeztünk a formázással, akkor következik a díszítés. Először megcsináljuk a csoki cseppekből a sünik szemeit és az orrát (nem muszáj, csak így élethűbbnek néznek ki). Ha ezzel végeztünk, akkor a tortabevonó étcsokit feldaraboljuk, hozzáöntjük a 2 evőkanál olajat, és felmelegítjük. Majd az olvasztott csokival bekenjük a süniket,és a még meg nem dermedt csokira rászórjuk a tartadarát.

4. Kb. 1 óra pihenés és fél óra hűtés után fogyasztható.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/

Kelt tésztából (A tüskéket kisollóval tudjuk bevagdosni)

Kép forrása: www.flickr.com

Kép forrása: hollyshomecrafts.wordpress.com

Kép forrása: www.tillysnest.com

Kép forrása: www.prakticideas.com

PET palackból:

Kép forrása:http://kovirozsadekor.hu/


Rovarlesen

Kép forrása: www.kinderart.com

Kép forrása: ww.thecraftycrow.net

Kép forrása: spoonful.com

Kép forrása: www.youtube.com

Kép forrása: www.brimfulcuriosities.com


Kép forrása: zingzingtree.com

Kép forrása: ginxcraft.blogspot.com

Kép forrása: www.flickr.com

Kép forrása: www.thecraftyclassroom.com

Kép forrása: choices4children.blogspot.com


+1 ötlet: "Rovarbarát" rovar figyelő

Kép forrása: designdininganddiapers.com

Kép forrása: www.dandee-designs.com


"Odamegyünk lakni, ahol tejet kapni"

Kép forrása: Helló Country - A sokszínű vidék

"Amit eszünk, azzá leszünk"  - tartja a mondás.

A mai bejegyzésben ezért ahhoz találhattok ötleteket, hogy hogyan is lehetsz biztos abban, hogy amit megeszel és a gyerkőcöd otthon eszik az nem csak finom és tápláló, hanem biztosan egészséges is? Nagyon egyszerű a megoldás: akkor, ha Te magad készíted (esetleg a lurkó(k) aktív segítségével).

Ma a tej és tejtermékek készítéséhez keresgélek ötleteket és nagyon remélem, hogy, ha kipróbáltad őket, akkor egyre többször kerül az asztalra házi készítésű túró, sajt, kefír, hiszen az elkészítésük nem ördöngősség és ráadásul még pénztárcakímélő is. Egészségetekre!

Mi is kell ezek elkészítéséhez? Először is egy tehén (Na jó itt éppen féltucatot találsz):

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.squidoo.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.challahcrumbs.com

Aztán egy. két, több liter házi tej és persze a receptek:

1. recept: Mézes karamellás tej fahéjjal

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A vajat egy kisedényben felolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a mézet, és kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. Belekeverjük a fahéjat.
  3. Felöntjük a tejjel, és együtt felforraljuk.

Aludtej

Ha a friss tejet meleg, de nem forró helyre rakjuk (fűtőtest közelébe), és állni hagyjuk, 1-2 nap múlva aludttej lesz belőle.

Egy tipp, hogy hamarabb elkészüljön:

A tej altatására legideálisabb időszak a nyár, amikor szobahőmérsékleten (20-25°C) egy nap alatt megalszik a tej. Télen érdemes egy kanál tejfölt tenni a bögrébe, mert az elősegíti a folyamatot.

Öntsünk magas zsírtartalmú (min. 2,8%), kb. 40°C-ra melegített, friss tehéntejhez tejfölt (keverési arány: 2 dl tejhez egy mokkáskanál tejföl). A tökéletes elegyedés érdekében előbb a tejfölt tegyük a pohárba/bögrébe/kis tálba, keverjük simára, és utána adjuk hozzá kisebb adagokban a tejet.  Az így kapott elegyet fénytől védett helyen (pl. konyhaszekrényben) hagyjuk állni addig, amíg megalszik. Nem kell hozzányúlni, nem kell kevergetni. A tejben található tejsavbaktériumok teszik a dolgukat, megaltatják, azaz megsavanyítják a tejet. Fontos, hogy miután megalvadt a tej, tegyük hűtőbe. Ha tovább erjesztjük, akkor megbuggyan, a tetején kivált tejföl pedig megkeseredik.

Az aludttej jótékony hatása

Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej jótékony és egészséges (probiotikus) baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek, és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.

A népi hagyomány szerint lefekvés előtt párolt hagymával aludttejet enni gyógyszert jelent az álmatlanságra, idegesek számára pedig jó alvást eredményez.

2. recept: Aludttejes pite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • kb. 2,5 dl aludttej (vagy tejföl vagy kefir)
  • 23 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg zsiradék (fele zsír, fele vaj)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg forrázott, rumba áztatott mazsola
  • A tetejére:
  • 30 dkg görög sárgabarack (konzerv)
  • 5 dkg ét- vagy tejcsokoládé durvára törve
  • 1 reszelt alma

Elkészítés:

1.) Egy közepes tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibéleljük.
2.) A tészta hozzávalóit robotgéppel kikeverjük, és a tepsibe öntjük.
3.) A sárgabarackot lecsepegtetjük, és cikkekre vágjuk, majd szépen elrendezzük a tészta tetején.
4.) A tésztára szórjuk a durvára tört csokoládé darabokat is, majd a sajtreszelő legnagyobb fokán szintén a tésztára reszelünk 1 nagyobb almát.
5.) Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük a tésztát, majd kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.

Recept és kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Kefír, kaukázusi kefír

Hozzávalók: 1/2 liter házi tej, 1 dl kefír.
Elkészítése:A tejet kicsit  felforraltam majd  hagytam hűlni és ekkor tettem bele a kefírt jól elkevertem   befőttes üvegbe és pohárba öntöttem  és hagytam állni. Ebből a mennyiségből 1 dl félre  lehet tenni és a következő mennyiséget ezzel beoltani.

Mitől egészséges a kefir?
A kefir javítja az emésztést, az egész bélrendszerre jótékony hatással van, és a gyomorfekély kezelésében is fontos szerepe lehet. Ezenkívül szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas, sőt bőrbetegségeket is kúrálhatunk vele. A kefir jó az ekcémára és aknéra is, valamint erősíti a szervezet immunrendszerét, és hatékony segítség az idő előtti öregség leküzdésében. A kefir csökkenti a szorongást és depressziót, vitalitással tölti meg a szervezetet, valamint a másnaposságra is igen jó. A hasznos baktériumok mellett a kefirben van kalcium, foszfor, magnézium, A-, B1-,B2, B6-, B12 vitamin, valamint E-, D- és K-vitamin.
3. recept: Túrógombóc kefírből:

Hozzávalók:

  • 5 dl kefir
  • 2 db tojás
  • cukor (ízlés szerint)
  • búzadara
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A kefírt, tojást cukrot összekeverem, és felteszem melegedni a tűzhelyre. Amikor már forrósodik, elkezdem besűríteni a búzadarával, de csak annyira, hogy könnyen formálható gombócokat kapjak. Zsemlemorzsát pirítok, amibe egy evőkanál segítségével a formált gombócokat beleforgatom. Tejföllel, porcukorral meghintve tálalom.

Joghurt

Hozzávalók:

  • 1/2 doboz élőflórás biojoghurt
  • 1 liter friss, hőkezeletlen tej (lehetőleg bio, vagy friss, leginkább kecsketej)

Elkészítés:

  1. A fél doboz joghurtot beleöntjük egy nagyobb, kifertőtlenített befőttes üveg aljába.
  2. Ezután a tejet felforraljuk, majd annyira hagyjuk lehűlni, hogy az ujjunkat bele tudjuk dugni anélkül, hogy leégne. Vagyis még ne legyen langyos, de ne is legyen forró, hanem csak meleg.
  3. Ebben az állapotában beleöntjük a befőttes üvegbe, és lezárjuk.
  4. Száraz dunsztba tesszük, azaz betekerjük töröközőbe, vagy takaróba, és amikor kihűl, gyönyörű és finom házi joghurtot kanalazhatunk, vagy betehetjük a hűtőbe, ha nem akarunk rögtön enni belőle.
Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.
Még finomabb, krémesebb lesz a görög joghurtunk, ha az elején a tejhez egy kis tejszínt öntünk. (0,5-1dl / liter)
Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.
4. recept: Gyümölcsös joghurttorta sütés nélkül:

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 18 dkg édes keksz darálva
  • 8 dkg vaj
  • 1 kanál lekvár
  • A krémhez:
  • 4,5 dl joghurt
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag zselatin fix
  • citrom reszelt héja
  • 1 kis csomag babapiskóta
  • gyümölcsök (ribizli, barack befőtt, kivi, áfonya)
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítés:

A tésztához valókat összemorzsolom, és egy kapcsos tortaformába nyomkodom.

A joghurot a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal és 1 csomag zselafin fix-szel jól összekeverem. Egy másik tálban a tejszínt 1 csomag vaníliás cukorral és 1 csomag zselatin fix-szel géppel kemény habbá verem. 

A 2 krémet összekeverem, és felét a tésztára kanalazom. Letakarom babapiskótával, megszórom ribizlivel, és rákanalazom a maradék krémet. A tetejét tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítem.

A tortazselét egy pohárba szórom, kis kanál cukorral és 2,5 dl vízzel elkeverem. 2 percre a mikróba teszem, kevergetve pár perc hűlés után a süti tetejére öntöm. 5-6 óráta a hűtőbe teszem, míg tökéletesen megdermed, ezután leszedem a tortaformát, és az oldalát mandulalapokkal vagy kókuszreszelékkel beszórom.

A recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Tejföl és túró

  1. A tejet tiszta edénybe öntjük, tányérral vagy fedővel takarjuk. Én szélesszájú üvegedénybe altatom a tejet (abban, amelyikben a kovászos uborkát készítem nyáron). Az üvegben jól látszanak a folyamatok.
  2. 2 -3 nap alatt megalszik a tej. Némi gyakorlatot igényel annak helyes megítélése, mikor is van jól ’megaludva’ a tej, ezért jó az üvegedény használata, amelyben jól látjuk, hogy határozottan szétváltak a komponensek.
  3. Felülről lekanalazzuk a tejfölt.
  4. Az üveget egy nagyobb lábasba állítjuk, vizet öntünk mellé.
  5. Kis lángon lassan melegítjük. A fehérjék már 40 fokon kezdenek kicsapódni, denaturálódnak, a fontos tehát inkább az, hogy az egész tömeg jól átmelegedjen. Kézzel tapintva érezhető, hogy az üveg felső része is átmelegedett. Türelmesen, lassan! Óvatosan megkeverjük.
  6. Ritka szövésű szövetet terítünk a tésztaszűrőre, a szűrőt egy fazékra helyezzük, ráöntjük a jól átmelegedett aludttejet.
  7. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni.
  8. A fazékban összegyűlő savót jól behűtve megisszuk.

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma. Ezen kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést  segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani.

Turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliaesszenciával ízesítve, kicsit lehűtve kiváló üdítőitalt kapunk. Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

Rizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra ügyeljünk, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk. Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte kötelező kipróbálni. Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható.

Ha édes kelt tésztát (fánk, bukta, de lángoshoz is jó) készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen. Leveles vajastészta készítésekor is, ha ecet helyett használjuk, bársonyosabb ízt, könnyedebb állagot kapunk.

Amennyiben a megmaradt tejsavót nem használjuk fel egy-két napon belül, akkor se öntsük ki. Fagyasszuk le a jégkockatartóban, így annyi kockát kényelmesen ki tudunk venni, amennyire éppen szükségünk lesz alkalomadtán.

5. recept: TEJSAVÓVAL KÉSZÜLT PARASZTKENYÉR

300 g fehér búzakenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt 
300 ml tejsavó 
2 evőkanál vaj vagy zsír 
4 dkg friss élesztő
3 teáskanál cukor 
2 teáskanál só 
1 teáskanál kenyérfűszer

A tejsavót langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Ezalatt egy nagyobb tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a többi hozzávalót, egy fakanállal átkeverjük, majd robotgéppel, dagasztókarral bedagasztjuk: a tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, egynemű lesz, és hólyagosodik keverés közben. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyre tesszük, kb. 45 percig, vagy míg a duplájára nő, kelesztjük.

Egy lisztezett nyújtódeszkára téve jól átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük, és konyharuhával letakarva kb. 30-40 percig újra kelesztjük. Utána 180 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben forró vízzel kenjük meg a cipó tetejét   és így süssük tovább. Napokig eltartható, könnyű állagú kenyeret kapunk.

Kép forrása: www.nlcafe.hu
RICOTTA HÁZILAG

1 liter tejsavó 
3,3 dl friss, 3,5%-os tej 
1 kávéskanál só

A tejsavót 30-35 fokosra melegítjük, hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a tejet. 85-90 fokra melegítjük, aztán egy tiszta konyharuhán (vagy sűrű szövésű gézen) át lecsepegtetjük.

Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket, gombócokat formázhatunk belőle hidegtálhoz, de minden ricottával, készült recepthez is felhasználható. A sima túrót is helyettesithetjük vele

Kép forrása: www.latticinisalernitani.it

6. recept: Epres koszorú

Hozzávalók:

  • (kb. 6 nagyobb és 4 kisebb darabhoz):
  • 30 dkg friss leveles tészta
  • 1 egész tojás felverve a kenéshez
  • kb. 1 evőkanálnyi jégcukor a szóráshoz
  • kb. 2 evőkanálnyi őrölt mandula
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 evőkanál krémes ricotta (aki jobban szereti, natúr krémsajttal, mascarponéval is helyettesítheti)
  • 1,5 evőkanál porcukor (ha valaki még édesebben szereti, növelheti a mennyiséget)
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
  • 2 teáskanál vodka
  • 20-25 dkg friss eper

Elkészítés:

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyságúra. A tojást enyhén felverem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Egy nagy, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval annyi kört szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges. Ekkora tésztából 12 biztosan kijön. Minden második körlap közepéből egy 5 cm átmérőjű szaggatóval újabb körlapokat szaggatok.

A maradék tésztából még igyekszem kis körlapokat kiügyeskedni úgy, hogy páros számú legyen a végeredmény. Ezekkel is hasonlóan járok el: minden második közepére helyezek egy kis átmérőjű aprósütemény-kiszúrót, és kimetszem vele a tésztakorongokat. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, egymástól kb. 2 cm távolságra elhelyezem a tele körlapokat. Kenőecsettel mindegyik peremét vékonyan megkenem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára, mert könnyen odaég.

Erre helyezem a peremeket, vagyis az üres közepű köröket. Minden összeillesztett koszorú alját megszurkálom villával, hogy minél kevésbé emelkedjen fel sütés közben a szimpla tésztaréteg. Ez persze elkerülhetetlen, de a majdnem kész süteményeknél villával vagy kiskanállal vissza lehet egyengetni a „púpokat”. A sütemények felső peremét is megkenem tojással, majd körberakom a jégcukorral. A tepsit forró sütőbe tolom, és 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10 percben, mert különben nem emelkedik fel a tészta megfelelően. A sütési idő befejezése előtt érdemes visszaszuszakolni a felpúposodott szimpla réteget. A kész koszorúkat rácson hagyom teljesen kihűlni.

A töltelékhez az eperszemeket alaposan megmosom, néhányat felszeletelek, a többit apró kockákra vágom. A tejszínt felverem, félkemény állapotban hozzáadom a cukrot, vodkát, vaníliát és a ricottát. Az egészet könnyű krémmé habosítom.

Összeállítás: Minden tésztakoszorú aljára kevés őrölt mandulát szórok, majd jó 3/4 részig megtöltöm a tejszínkrémmel, ráhalmozok nagyjából 2 teáskanálnyi eperkockát, majd minden eperrétegre még 1 teáskanálnyi tejszínkrémet halmozok, végül eperszeletekkel díszítem.

Legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem, közvetlenül fogyasztás előtt teszem az asztalra.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/

Sajt

Trapista jellegű:

Hozzávalók:

Elkészítés:

 

1. A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük.
2. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük, majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt.)
3. Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
4. Ha kihűlt tálra tesszük, és hagyjuk másnapig a spájzban száradni. (Én másfél napig hagytam száradni, majd mint a boltban lefóliázva betettem a hűtőbe további fogyasztásra.)

 

Ízesített házi sajt túróból:

Hozzávalók:

  • 1 l tej (vagy 6 dl házi, zsíros tej)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

A tejbe tegyük bele a túrót, és főzzük fel. Ha a savó kiválik, szűrjük le.

A vajat olvasszuk fel, lehetőleg teflon edényben.

Tegyük rá a felfőzött túrót, olvadásig állandóan kevergessük.

A tűzről levéve keverjük bele a tojást, a sót és a szódabikarbónát.

Tegyük vissza a tűzre, és állandóan kavarva-gyúrva nagyon kis lángon főzzük még minimum 10-15 percig. Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. 

Végül nyomkodjuk vékonyan kivajazott formába.

1 éjszakán át hagyjuk dermedni a hűtőben.

Lehet ízesíteni bármivel, pl. petrezselyem, apróra vágott sonka, kolbász, köménymag, stb.

7. recept: Almás, hagymás sajtsaláta:

Hozzávalók:

  • 6 db alma
  • 1/4 citrom leve
  • 25 dkg kemény sajt (többféle)
  • 1 nagy fej lila- vagy vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • fél evőkanál mustár
  • 1 kisanál ketchup
  • fél kávéskanál porcukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • reszelt trappista sajt
  • snidling

Elkészítés:

1. Az almát meghámozom, kicsumázom és kis kockákra vágom. Azonnal meglocsolom a citromlével.

2. Kockákra vágom a sajtokat (én camembert sajtot és trappistát szoktam hozzá tenni) és fél fej hagymát, majd az almához teszem.

3. A tejfölbe keverem a mustárt, a sót, a porcukrot, a zúzott fokhagymát és a maradék (fél) hagymát illetve a reszelt trappista sajtot. Ha ezeket összekevertem, az előzőekhez (alma...) adom, és jól összekeverem, majd a hűtőbe teszem lehűteni.

4. Tálaláskor apróra vágott snidlinggel szórom meg.

Recept és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu/


Vaj

Végy akármilyen tejszínt, és egy befőttesüveget, amelyet kb. félig tölt meg a beleöntött tejszín.

Töltsd bele a tejszínt, és csavard rá jó erősen a tetejét.
Szóval a befőttesüveget, miután beletöltöttük a tejszínt elkezdjük intenzíven rázni.

..és rázzuk...

és még mindig.

Sokat.

Addig, amíg ketté nem válik a vaj, és a tej.

Ez után le lehet szűrni róla a tejet, és a vajat azon melegében már fogyaszthatjuk is.

Ilyenkor is lehet fűszerezni (sóval, borssal. zöldfűszerekkel)

Vaj készítése elektromos habverővel:

Három deci friss, házi tejszínt keverőtálba öntünk.

Elektromos habverővel a legerősebb fokozaton verni kezdjük.

Először szépen eléri a tejszínhab állagot.

Néhány perc múlva a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd.

Ezután a csomók egyre szilárdabbak lesznek, és megjelenik a tál alján a víz.

Amikor a vizet már úgy ki lehet önteni a tálból, hogy a zsír nem mozdul, elkészültünk.

A folyadékot leöntjük, a kész vajat tégelybe kanalazzuk.

Kép forrása: http://www.gasztromanko.hu/

"Madarak voltunk, földre szálltunk" - Madarak és fák napja

Madarak

10 + 1 kézműves ötlet

Madarak márványozott papírból Kép forrása: www.thecraftycrow.net

Márványozás:

 

  • A rajzlapot tejföl sűrűségű tapétaragasztóval bekenjük
  • A kiválasztott színű, sűrű temperát rácsöpögtetjük.
  • Sűrű fogú fésűvel, villával a tempera foltokat "összekócoljuk"

Festés ujjal Kép forrása: likemamalikedaughter.blogspot.com

Vattapamacs madár Kép forrása: kidzorg.blogspot.com

Marionett báb gurigából Kép forrása: www.redtedart.com

Papírgyűréssel kép forrása: luntiks.com

Szalvétatechnikával Kép forrása: dwellingbydesign.blogspot.com

Gombolyagból Kép forrása: www.thecraftycrow.net

Mobil dísz újságpapírból

Kép forrása: indulgy.com

Gurigami Kép forrása: Kincsek, kacatok, ünnepek

Kasírozással Kép forrása: Kincsek, kacatok, ünnepek

 

+ 1 ötlet:

Madárfészek só-liszt gyurmából:

A fészekhez a gyurmát fokhagymaprésen átnyomjuk.

Kép forrása: www.create-kids-crafts.com


 

 

"Mért cikáznak a kis fecskék? Hogy az eget kékre fessék"

"Mért cikárnak a kis fecskék? Hogy az eget kékre fessék"

 

Találós kérdések:

Ficsicsergek, csicsergek,villás farkam tavaszt lenget.

Sárból rakott vár a házam,Reggel, délben, este látom.Gazdájának háta bársony,Farka villa, hasa vászon.

Vászon a nyaka, muzsika a szája,bársony a háta, villa a farka.

Mesék:

Andersen: Hüvelyk Panna

Orosvai Mária: A fecske pár

Kéri Krisztina: A fecskék meg a veréb

Kormos István: A fecske meg a szalmaszál (verses mese)

Osváth Erzsébet: A fecskerepülőtéren (ősz)

Fecskék (magyar népmese)

Mese a fecskéről (román népmese)

Versek, mondókák:

Legszebb állat a fecske,

 

Oda száll az ereszre.Eresz alatt csicsereg,Irigylik a verebek.

(Népköltés)

 

Mentovics Éva: Fecskefészek

Kisfecskéknek kényelmes 
pihe-puha ágya -
sárból van a kis fészek, 
tollból meg a párna.

Eresz alá építik, 
így ha vihar támad,
megvédi a háztető 
a kis fecske-házat.

Nagy Bandó András: Tavaszodik

Előbújt a medve végleg,
jő a tavasz most már tényleg!

Ugrál már a szöcskegyerek,
villanydróton fecskesereg.

Nézd, a gólyánk kelepel rég,
fészkéből a fele kell még.

Bár még a fánk kopaszodik,
rügy fakad már, tavaszodik!

Nemes Nagy Ágnes: Lila fecske

Piros dróton ült a fecske,
piros dróton lila folt,
mert a fecske lila volt.
Ült a dróton egymagában,
ibolyaszín kiskabátban,
lila volt a háta, szárnya,
földre hullott lila árnya,
gyufa-vékony, lila lábon
álldogált a piros ágon,
lila volt a szeme csíkja
lila, mint a
lila tinta.

Április volt, jött az este,
meg sem mozdult az a fecske.
Április volt, április,
én hagytam ott végül is.
Lila csőr,
lila toll,
most is ott ül valahol.

Mozgásos játék: Fészekfogó:

A gyermekek egymással szemben párban kezet fognak és egy fészket alkotnak. A teremben megkeresi a helyét az előzőleg kiválasztott futó és fogó játékos is. A fogó gyermek elkezdi kergetni a futót és próbálja őt megfogni. A futó ha tud gyorsan bemenekül az egyik fészekbe, és akivel szemben megáll annak igyekszik megfogni a kezét, ezzel alkotva egy új fészket. Akinek háttal állt meg, annak kell az ő szerepét átvennie és neki kell a fészkek körül tovább futnia a fogó elől. Akit a fogónak sikerül megfognia, az lesz az új fogó.

Alkotás gyerekekkel:

Tenyérlenyomat:

Papírból:

Fecskefiókák:

Dekoráció:

Vigyázzunk rájuk!

Veszélyben vannak a fecskék: 2020-ra kipusztulhat az állomány Magyarországról.

A molnárfecskék populációja 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent 1999-2009 között Magyarországon - ezt az aggasztó eredményt mutatta ki Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának elemzése.

A fecskék állományának csökkenését akadályozni lehet, ha fecskepelenkát, műfészket és fészekalapot helyezünk a ház falára. Az egyre inkább betonnal, aszfalttal, járólapokkal stb. burkolt településeken a fecskék gyakorlatilag nem találnak sarat (vagyis fészekanyagot), ezért a mesterséges sárgyűjtő helyek létesítése is fontos, hívja fel a figyelmet az MME.

(Részletek az Origo oldalon megjelent cikkből)

Tálcás sárgyűjtő

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.

Tálcás sárgyűjtő

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.

Műfészkek:

Hogy megóvhasd a ház körüli tisztaságat, de fecske csicsergésre ébredhess:

Higgyétek el megérdemlik a gondoskodást: Az én ablakom fölé két éve költözött egy fecskepár és mindíg moslyra fakaszt, amikor figyelhetem, ahogy etetik a fiókákat és főleg azt, ahogy repülni tanítják a fiókákat.

Már nagyon várom, hogy megérkezzenek.