Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Az apacuka szörnyek (Az óvodás és az ő félelmei)

Kép forrása: www.csaladivilag.hu

Apacuka funda luka
funda kávét kamanduka
Abcug funda luk
Funda kávét kamanduk

Vigyázz-vigyázz-vigyázz-vigyázz-vigyázz

Az apacuka szörnyek, jajj vigyázz, ha jönnek
Aszemük pislog, sandít mindent lát, lát, lát, lát

A csupraidra törnek, hol kékek, hol zöldek
Ez perdül-fordul lesz belőle száz, száz, száz

Oly mérhetetlen nagyok, ki látja már vacog
Ez tiszta háj, a másik nyakig láb, láb, láb, láb

A mézpusztító szörnyek, jajj vigyázz, ha jönnek
Egy pillanat és rád tör csupa háj

Hol kék, hol zöld
hol szűk, hol tág
hol hív, hol küld
hol köt, hol vág
Hol rád nevet és táncot jár,
ha rossz a kedved fittyet hány.

Vigyázz-vigyázz-vigyázz-vigyázz-vigyázz

Oly mérhetetlen nagyok, ki látja már vacog
A szemük vizslat és a szájuk teli száj

A mézpusztító szörnyek, jajj vigyázz, ha jönnek
Egy pillanat és rád tör csupa háj

Hol ott, hol itt
hol fent, hol lent
hol bent, hol kint
és jajjt kacsint

Imitt-amott
Imígy-amúgy
De gyors és rút
És nyelvet nyújt

"A FÉLELEM LEGYŐZÉSE

Arról beszélgettünk, ki mitől fél. Elmeséltem, hogy gyerekkoromban féltem a boszorkányoktól.

- Mama, tudod, hogy kell legyőzni a félelmet? Elárulom. Veszel egy olyan figurát, amitől félsz, és vele alszol egy napot.

- És mi van, ha nem személytől félek, hanem mondjuk a sötéttől?

- Becsukod a szemed, és világosra gondolsz. De ha az erdőben vagy, nem csukhatod be a szemed, mert még jobban félsz, akkor nyitva tartod a szemed, és vizuális kultúra...másra gondolsz, és azt látod. Fényre gondolsz. De egyébként ezt nagyon nehéz megcsinálni, ha nem csukod be a szemed."

Ez a beszélgetés egy volt ovisom, (aki most már nyolc éves és hihetetlen "élettapasztalatról" tanúskodik ebben a párbeszédben) é azs édesanyja közötti beszélgetés inspirált arra, hogy keresgéljek ebben a témakörben.  Íme egy a sok-sok jobbnál jobb bejegyzés közül:

"Óvodáskori fejlődés és szorongás

Szerző: (Standovár Sára)
Kép forrása: www.kiskegyed.hu

Nem olyan régen elhívtak egy óvodába, ahol arról tartottam előadást, vagy inkább arról beszélgettünk, hogy az óvodáskorú gyerekekre mi jellemző, mire is számíthatnak a szülők, akik ilyen korú gyerekkel, gyerekekkel vannak együtt. Sok érdekes dolog kiderült, hogy min is mennek keresztül ezek az ovisok. Talán a pszichológiai változások mentén érthetővé válik, miért is jellemzőbb ebben a korban a szorongás, “dolgoktól” való félelem.

Ahogy a szülői értekezleten bevezettem a témát, szinte minden fej bólogatott, amikor a félelmeket emlegettem. Abban voltak különbségek, hogy melyik gyerek mitől fél, de abban egyet értettek, hogy előfordulnak néha rémálmok, vagy félelmek különböző lényektől (boszorkány, szörny, szellem, sárkány), sötétségtől, stb. De mi minden történik ilyenkor a gyerekekkel, hogy ilyen félelmetesnek kezdik látni a világot?

Először is elkezd kialakulni a belsőszabályozás. Ezeket mint a játék, mind a napi cselekvések során sajátítja el. Ez annyit jelent, hogy azok a kérések, utasítások, szabályok, szokások, amiket eddig meg kellett csinálnia, be kellett tartania, azokat elkezdi magáévá tenni. Utánozza a szeretett személyt, megfigyeli a világot, és sajátjává teszi azt, hogyan viszonyuljon hozzá. Úgymond belsővé válik az irányítás, ami már nem attól fog függeni, hogy valaki ott áll, és mondja neki, vagy ellenőrzik, hanem fontos lesz a gyereknek, hogy olyat tegyen, úgy tegye, amit és ahogyan a hozzá közel álló személyek.

Most ez kicsit túláltalánosítottnak hangzik, így nézzük egy kicsit közelebbről. Az óvodások szeretnek utánozni. AZt játsszák, amit a felnőttek csinálnak, és szeretnek “segíteni” a házimunkában -néha a szülőket kicsit hátráltatva. Ennek két funkciója is van.

Az egyik pont az előbb emlegetett belsővé tétel. Ahogy gyakorolja azt az adott viselkedést, egy idő után olyan, mintha ezt ő találta volna ki. Egy gyermeklélektan könyv egyik példája (Mérei-Binét: Gyermeklélektan), mikor a kisgyermek édesapja polcáról leveszi a könyvet. Az apa intő jelzést ad, elveszi a könyvet, és visszateszi a helyére. A gyerek újra próbálkozik, mikor is az aoa ránéz, a gyerek tudja, hogy nem szabad, és az apa visszateszi a könyvet a helyére. Ezután a gyermek ez rengetegszer megismétli, mitha keresné a határokat. Ilyenkor ismétli a szabályt, egyre többször hallja, szembesül vele. Ekkor következik egy váltás. A könyv kihúzása közben saját maga kezdo utánozni a tiltó mozdulatot, majd a könyvet kiveszi. Itt már próbálja magának mondani a szabályt, de még ez bizonytalan. Ebből játékot csinál, és kihúzza a könyet, tiltó jelzést mutat magának, majd visszatolja a könyvet, és ki-be húzza. Ezzel oldja az akadályozottság -hogy nem kaphatja meg a könyvet- feszültségét. Végül sok sok gyakorlás után eljut oda, hogy nem veszi ki a könyvet. Ahhoz, hogy ez a folyamat végig menjen, nagyon fontos az érzelmi kapcsolat. Olyan személytől, akihez nem kötődik, nem fog ilyen szabályokat, értékrendet megtanulni azonosulás útján, maximum félelemből, amelyet csak adddig tart, míg a félelmet keltő személy jelen van. Fontos az állandóság is, mely mind a szabályok, mind a személyek állandóságára, elérhetőségére vonatkozik.

Az utánzásnak van egy másik funkciója is: feszültséget old, csökkent.  A szeretett személy hiányát ellensúlyozza azzal, hogy utánozza őt, megjeleníti őt, mintha ott lenne. A testvérféltékenységet is tudja magában így csökkenteni, hiszen a testvért utánozva kicsit olyanná válik, mint ő, és olyan embert nem annyira lehet utálni, aki olyan, mint mi.

A gyerekek eközben elkezdenek távolodni szüleiktől, és míg csecsemőként a biztonsághoz a szülő jelentléte szükséges volt, óvodás korra már megbírkózik a szeparációval, különválással, és képes a behelyettesítésre, vagyik más személy, vagy tárgy (plüss maci, pelus) is képes megnyugtatni őt.

Ezzel ellentétesen megjelenik az agresszió bennük, amely a cselekvést korlátozó tilalmak kapcsán kerül felszínre. Ilyenkor a gyerekek nem képesek ezt az indulatot késleltetni, vagy a fantáziában kiélni (“bárcsa esne a gödörbe”), hanem azonnal, cselekvésesen fejezi ki (csíp, rúg, harap, kiabál, stb.).

Az azonosulás, illetve belsővé tétel és az akadályozottság kapcsán megjelenő agresszió mellett megjelenik az óvodásokban egy félelem: a szeretet elvesztésétől való félelem. Mivel annyi korlátozás, szigorúság, tilalom, irányítás, kényszerítés jelenik meg ebben az időszakban, képesek egy rosszalló pillantást, egy mosolymegvonást is a szeretet elvesztésének megélni. Emiatt a megfélemlítés és szeretetmegvonás ebben az időszakban kimondottan szorongató élmény a gyerekek számára.

Látható, hogy sok minden történik a gyerekekkel három és hat éves korukban. Itt még nem is tértem ki a nemek különválasztására, nemi identitás alakulására, ami szintén jelen van ebben az időszakban. Már így is elég feszültséggel teli változás van jelen ahhoz, hogy megjelenjenek az óvodáskori szorongások. Ezek tehát megjelenhetnek rémálmok formájában, de lehet, hogy fél a sötétben, vagy szörnyektől, vagy lényektől. Vagy egyszerűen az elalvás nehezen megy, vagy felriad, vagy bepisil. Ezek egy szintig teljesen érthetőek ebben az időszakban.

A megjelenő félelmek sokszor mesebeli lényekhez kapcsolódnak. Felmerül a kérdés, hogy akkor ne meséljünk nekik? Hiszen ha nem hall a sárkányról, nem fog félni tőle. Azt hiszem nem árulok el titkot, ha elmondom, nem ennyire egyszerű a helyzet. A mesék szereplői szimbolikusan kifejezik azt a belső feszültséget, azt a konfliktust, amit a gyerek aktuálisan átél. Ezért nagyon jól lehet a mesék szintjén reagálni ezekre a félelmekre. A gyerekek saját érzelmi és értelmi szintjüknek megfelelően tudják választani a mesét. Abban a legkisebb herceg, aki legyőzi a szörnyű sárkányt, őket szimbolizálja, ahogy megküzdenek az adott nehézségükkel, félelmükkel. Sok olyan történet, amelyben a félelmetes lényekkel meg lehet küzdeni, ahol az ellenség legyőzhető, a gyerekek elsajátítják a megküzdés technikáját. Ez azért nagyon fontos, mert így más helyzetekben is a megoldást fogja keresni, és önállóan is képes lesz megoldani a helyzeteket.

Mivel nagyon sok minden történik ebben az időszakban, és amúgy is félnek a szeretet elvesztésétől az ovisok, kimondottan fontos az érzelmi biztonság megélése. Ennek főképp cselekedetekben kell megnyilvánulnia, hogy tudja a gyerek, mindig számíthat arra, hogy mi történik, képes felismerni a szabályokat, elfogadják őt, és képesek megnyugtatni, biztonságba helyezni őt. Így amellett, hogy ösztönözzük a helyzetek megoldására, leküzdésére szimbolikus majd valóságos terepen, éreznie kell, hogy van mögötte egy szerető család. Társnak kell lennünk mellette, mint a mesékben jelenlevő segítőknek, akik eszközöket adnak a főhősnek, de végül mégis nekik kell megküzdeni a sárkánnyal."

Elég nehéz lehet elhinni, hogy a kisgyerekkori félelmek megjelenése a pszichés fejlődés velejárója és védelmet nyújtanak a "világ meghódítása" közben A legváltozatosabb dolgok válthatnak ki félelmet egy gyerekből, de akármitó is váltja ki benne ezt az érzést (és felnőttként néha nehéz is megérteni a félelem okát), soha ne kérdôjelezzük meg gyermekeink félelmeit, illetve szorongásait. Ne bagatellizáljuk azokat, és ne is szégyenítsük meg ôket ezek miatt, hanem segítsünk nekik azok leküzdésében.

Néhány ötlet ahhoz, hogy hogyan segíthetünk a félelmek leküzdésében:

 • "Felejtsük el a mumusokat, rossz gyerekekért jövő manókat és társaikat, ugyanis a gyerekek 7–8 éves korukig egyrészről mindent elhisznek, amit a felnőttek mondanak, másrészről mágikus gondolkodással rendelkeznek és egyre nő a fantáziájuk ereje is, amelyek együttesen nagymértékben fel tudják erősíteni a gyermekek szorongásait és félelmeiket. Mit tehetünk, ha egy gyermek fél valamilyen szörnytől? Kimondottan sokat segít, ha gyurmából vagy papírból elké- szítik a gyerekek ezeket a veszélyes „lényeket” és a figurákat egy kulccsal zárható dobozba teszik. A kulcsot pedig vagy ők, vagy a szülők őrzik (a dobozt érdemes nem a gyerekek hálószobájában tartani). Így újra birtokolni fogják a helyzet feletti kontrollérzését, ami megnyugtatja őket.
 • Az is nagyon fontos, hogy soha ne szégyenítsük meg a szorongó gyermeket, illetve ne bagatellizáljuk csemetéink félelmeit, szorongásait, mivel ezek számukra olyan valóságosnak tűnő veszélyek, amelyek bénítóan hatnak rájuk, akár pszichoszomatikus megbetegedéseket is okozva nekik.
 • Azzal is segíthetünk, hogy varázslót, jótündért játszunk, aki legyőzi, jóvá varázsolja a lidérceket vagy szükség esetén akár el is pusztítja őket. Azaz soha ne bizonygassuk, hogy ezek a lények nem léteznek, hanem adjunk magunknak szerepet ezekben a gyermeki fantáziákban, s ezzel segítsük megoldani a félelmetes helyzetet
 • Mindenképpen fontos, hogy gyermekünket mindig nyugtassuk meg. Ne engedjük, hogy egyre erősödő szorongásaival, félelmeivel, testi tüneteivel magára maradjon. Soha ne alkalmazzuk a „félelemről való leszoktatást” sem, mint például, amikor bezárjuk a sötét szobába a gyermeket, had tapasztalja meg, hogy a sötétben úgy sem történik semmi, nem kell félnie… Ez rossz technika, meg nem oldja, inkább csak fokozza a rettegést.
 • A félelmek feloldásában nagyszerű segítséget nyújtanak a mesék, mivel ezekben a mesefigurák megoldják a problémákat, illetve a veszélyes helyzeteket, amelyekből a gyermekek sokat tanulnak, és egyben megérzik és fejlesztik (én)erejüket és probléma-megoldási készségüket.

A szorongások, félelmek kialakulásában igen gyakran nagyon nagy szerepük van a szülőknek, a gyerekkel foglalkozóknak is. Akarva-akaratlanul is átadjuk saját szorongásainkat, félelmeinket, illetve fóbiáinkat a viselkedésünkkel."

(Forrás: http://lehetosegekhaza.hu)

Ha ezzel az összeállítással felkeltettem az érdeklődésedet és szeretnél még többet megtudni, akkor lapozz bele:

 

 

Mihály napi tervek anno (2013. 2014.

Kép forrása: netfolk.blog.hu

Mihály napi tevékenységi terv 2013.

A témahét címe: Mihály nap (10 napos tevékenységi terv

A témahét megvalósulásának tervezett ideje: 2013. szeptember 16 – szeptember 27.

A projekt tervezett indító élménye:

Az előző vásárok emlékeinek felidézése

A készítendő vásári portéka „ötletek” összegyűjtése

Vásárlás a zöldségesnél és a virágboltban

Családi élmények felelevenítése (piac)

Piacos puzzle

A projekt várható lezáró élménye: 1. hét: Mihály napi vásár

2. hét: Séta a Lovardához

+ -

 

A projekt megvalósítása során kiemelt céljaink, feladataink:

Hagyományok felelevenítése, mai élethez formálása

Hagyományos technikákkal való ismerkedés

Házi állatok életfeltételei, felismerés. megnevezés

Egyéni és közös munka jellegű tevékenységek eredményeinek elismerése

Ismerkedés környezetkímélő alapanyagokkal, technikákkal illetve az újrahasznosítás környezetkímélő szerepével

A projekt során kiemelten fejleszthető képességek pl: együttműködés, tolerancia, belátás, segítségkérés és adás, az emberek és egymás munkája iránti tisztelet erősítése, kitartás, koncentrált figyelem, monotónia tűrés,

 

Játék feltételeinek biztosítása

(ötletek a játék tevékenység megsegítéséhez, kiegészítő eszközök készítése)

v  Gyakorlójáték: játék a gyűjteményekkel, alapanyagokkal

v  Szerepjáték: régi állatőrzők (csikós, gulyás, kondás, juhász),

v  eladó-vásárló, piac, vásári kikiáltó stb.

v  Építés, konstruálás: a gyűjtött alapanyagokból szabad alkotások, piac építése zöldséges, gyümölcsös ládákból, karámok, ólak,

v  Eszközök készítése pl.: két karú mérleg fogasból és kosarakból, térbeli kirakó tojástartóból

Udvaron: Gyűjtött terményekből és a homokozóban készített alkotásokból piacos játék kezdeményezése

v

Munka jellegű tevékenységek

 

v  Önkiszolgálással kapcsolatos feladatok fejlettségtől függő, önálló végzése

v  Segítségnyújtás egymásnak

Vásári portékák készítése

Dió tinta és festékkészítés

v  Állatok barkácsolása

Kenyérsütés,

Tejből túró, túróból túrókrém készítése

Növényszövés

v

 

Tevékenységekbe integrált tanulás - értékközvetítési tartalmak

Külső világ tevékeny megismerése

 • Alapvető környezet és természetvédelmi ismeretek
 • matematikai tapasztalatok, matematikai játékok

Kiemelt feladat – környező világ:

v  Hagyományok felelevenítése, hagyományőrző technikák megismerése, alkalmazása

v  Környezetkímélő technikák, újrahasznosítás lehetőségei

v  Vásárlási szokások, illemszabályok

v  Háziállatok felismerése, megnevezése, tulajdonságai, haszna

v  Az ember felelőssége, munkája az állatok életfeltételeinek biztosításában

 

Matematikai tapasztalatok: halmaz alkotás megadott szempontok alapján, halmazok számossága, relációk: nagyság, súly, súlymérés

 

 

Verselés, mesélés

 • anyanyelvi játékok
 • beszélgető kör
 • drámajátékok

Drámajátékok, beszélgető-kör:

Helyzet, szituációs játékok (piac, alkudozás,, megegyezés, kézfogás)

Vásári rigmusok kitalálása

Mesék:

Ismétlés:

Iciri –piciri, Török és a tehenek

Új mesék:

v  Egyszer volt Budán kutyavásár

v  Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

Elalváshoz folytatásokban: Rigócsőr király

Versek, mondókák:

v  Lovagoltatók ismétlése

v  Itt a kalap, kerek kalap

v  Ez a cipő eladó

v  Fecske Csaba: Nagy vásár volt

v  Weöres Sándor: Paripám csodaszép pejkó

v  Kiss Ottó: Bárányok

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajzolás,

festés, mintázás,

kézimunka

Kiemelt technikák:

v  festés (papír és textil batik)

v  újra papír, papír tárgyak, díszek készítése

v  szövés, nemezelés

v  állatbábok készítése zokniból, zöldségekből

 

 

 

Egészségfejlesztő testmozgás

a mindennapos testmozgás játékai, feladatai

v  Járás, futás, séta, gyaloglás, kerékpározás

v  Mindennapos mozgásos játéksor

v  Szabad mozgások, játékok karikával, bottal

Udvaron: célba gurítás, csúsztatás, dobás, ugráló iskolák, labdapattogtatás, dobás és elkapás

 

 

 

 

Ének, zene,

énekes játék, gyermektánc

Kiemelt tapasztalat és képességfejlesztés: ritmusérzék fejlesztés (egyenletes lüktetés, dalok, mondókák ritmusa)

Dalanyag:

v  Én elmentem a vásárba

v  A juhásznak jól van dolga

Énekes játékok, körjátékok:

v  A sámsoni piacon, Hej , a sályi piacon

v  Hogy a csibe?

v  Künn a bárány

 

2014.

Kiemelt célok, feladatok:

1.Hagyományápolás, felelevenítés (vásár)

2. Ismeretek bővítése:

 • őszi termések (gesztenye, csipkebogyó, galagonya)
 • termények (kukorica, krumpli, hagyma, káposzta, karfiol)
 • gyümölcsök (dió, mandula, mogyoró)

3. Vásárlással kapcsolatos tapasztalatok, illemszabályok:

 • köszönés, elköszönés
 • vásárlás menete
 • a vásárlás közbeni helyes, figyelmes magatartásformák

Kezdés ideje:

Indító élmény:

Befejezés várható ideje:

Lezáró élmény:

 

 

2012. szeptember 17.

Nyitó játék, élmény:

Virágok vásárlása a Latin-kertben

 

2012. szeptember

21.

 

Mihály-napi vásár az óvodában

 

Kiemelt részcélok és részfeladatok:

Ötletek a megvalósításhoz:

Egészséges életmód Iránti igény:

 

- egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítése

- képnézegetés beszélgetés

- ismerkedés a táplálék piramissal

- az egészségesebb táplálékok kiválasztása, válogatása (ismeretek gyakorlati alkalmazása

Érzelmi, erkölcsi kompetenciák:

- empatikus, toleráns, segítő magatartás

 

 

 

 

- a munka „becsülete”

- képválogatás (helyes és helytelen magatartás)

- beszélgetés (képek ragasztása –időbeli sorrend) munkafolyamatokról (pl. mennyi embernek kell dolgoznia ahhoz, hogy az üzletbe kerüljön pl. a kenyér, a tej, a zöldség, gyümölcs stb.)

- feladatok vállalása – játékfizető eszköz (pl. fénymásolt) (munka – fizetés – pénz)

- Képzeletjáték: Ha sok pénzed lenne, mit vennél magadnak? Annak, akit szeretsz?

- Képválogatás: Ha van egy adott mennyiségű pénzed mire költenéd?

Szociális kompetenciák: (illemszabályok):

- vásárlással kapcsolatos szokások, szabályok

- segítségnyújtás (idős, kisgyerekes stb.)

- vásárlások a faluban

- vásárlásos és család játékok

- Szituációs játékok

Esztétikai kompetenciák:

- az alkotások, eszközök, kiegészítő tárgyak készítése során szemponttá váljon az esztétikus kivitelezés (arányok, kitöltések, alapanyagok társítása, színek harmóniája)

 

 

- vásári portékák készítése

 

Anyanyelv, kommunikáció:

- köszönés, elköszönés, elnézéskérés formái

- szókincsbővítés

- pár mondatos szöveg összefüggő előadása

- játékok, szituációs játékok, rögtönzések

- valódi élethelyzetek

- otthoni beszélgetések „összefoglalása

Tevékenységformák fejlesztése:

Ötletek a játék tevékenység fejlesztéséhez:

Ötletek a munka jellegű tevékenység fejlesztéséhez:

Mozgásos játékok:

- Ne lökd le! Ne borítsd fel! (tárgyak a padon /portékák/ és úgy kell végig menni a padon, hogy agy tárgy se essen le.)

 

- Folyadékkal teli edények, üvegek, mint akadály és úgy kell kikerülni őket, hogy ne boruljanak fel.

 

- Takaróra sűrűn rakott tárgyak, gyorsuló lépések, átlépések zenére úgy, hogy nem szabad lelépni a takaróról és a tárgyakhoz sem szabad hozzáérni.

Szerepjáték:

- piacos, vásáros, vásárlós játékok

Konstruálás:

- piac, bevásárló központ, üzlet és a hozzájuk kapcsolódó parkolók építése

Szabályjáték:

- Melyik különbözik? (megfigyelést fejlesztő sorozatok)

- Puzzle (piac)

- Párosító (forma hasonlóság alapján)

- csoport életből adódó munkák vállalása

 

- készülődés a vásárra

 

- „Takarítás világnapja” – szept. 20.:

(csoportszoba „nagytakarítása”, udvar, kert rendbe tétele, játékok, eszközök javítása)

 

- kenyérdagasztás

 

- tejből aludttej, tejből túró

 

- mézes. diós (diótörés) gyümölcssaláta készítése

Tevékenységekbe integrált tanulás

Mozgás: (kiemelt eszköz: pad, zsámoly)

- Átlépések, átugrások

- Egyensúlyozó járás akadályok átlépésével

 

Mese-vers:

Új mese: Az én uram, Egyszer volt Budán kutyavásár

Új mondóka: A vásár (saját mondóka),

Ismétlő mondóka: A sámsoni piacon

Környező világ tevékeny megismerése:

- Vásárlás a faluban: zöldséges, virágos

- Ismerkedés munkafolyamatokkal: Időrendi sorrend

- Szülők munkájának megismerése

- Hagyományok felelevenítése

Ének – zene - tánc:

Ismétlés: Hej. a Sályi piacon

Új: Hogy a csibe?

Tánc: páros forgás

Zenei feladat: egyenletes lüktetés

Matematikai tapasztalatok:

- Sorba rendezések

- Relációk, nagyság, súly szerinti sorozatok,

- Számlálás

- Sík és térbeli szabályos formák

Vizuális nevelés:

A gyerekek ötleteinek megvalósítása a vásárra (mintázás, varrás, nyomdázás textilre, gyöngyfűzés stb.

„Zöld programok.

Takarítás Világnapja (szept. 20.)

Autómentes Világnap (szept. 22.)

Kapcsolattartás, fejlesztés:

- Ötlet-tár a Mihály-napi portéka készítéséhez

Vásár

A vásárban az a jó

Mindenféle eladó:

Alma, körte, zöld dió,

Kemény héjú mogyoró.

Vehetsz mézet, édes krémet,

Zsákbamacskát, nyalókát,

Minden, ami finomság.

Mindez még ma eladó.

Holnaptól már ne keresd,

Mert elmegyünk messzire,

A világnak végire.

A sámsoni piacon

A sámsoni piacon
almát árul egy asszony.
Gyere pajtás, vegyük meg,
ketten vagyunk,együk meg

 

Dalszöveg

- Hogy a csibe?
- Három icce.
- Hát a kakas?
- Három garas.
- Hát a tyúk?
- Azt is úgy.
- Mindjárt, mindjárt adjuk.

Az én uram tudja, hogy mit csinál (magyar népmese)

Volt egyszer egy szegény ember. Azt mondja egyszer csak a feleségének:
– Édes feleségem, elviszem a lovat a vásárba, s eladom.
– Hát ha úgy akarod, adjad!
– Vagy elcserélem. Meglátom, mit csinálok vele.
– Hát te tudod, hogy mit csinálsz. Amit te csinálsz, az minden jó.

Elmegyen az ember, elviszi a lovat. S ahogy megyen a vásárba, messze volt a vásár, találkozott egy emberrel; az is vitt egy tehenet. Azt mondja:
– Vásárba mész, pajtás?
– Oda megyek, el akarom adni ezt a tehenet. Akarok venni belőle lovat.
– Nana – azt mondja –, talán cserélhetnénk.
– Hát én nem bánom – azt mondja –, cseréljünk.
Úgyhogy az ember elcserélte a lovat a tehénnel.
– Úgyis örökké mondja a feleségem, hogy milyen jó lenne egy kicsi tej a háznál.
De gondolja, nem tér vissza a tehénnel: elmegyen s bénéz a vásárba. Megyen ő is az emberrel. Útközben látja, hogy egy másik ember viszen egy juhot kötélen. Azt mondja:
– Hová mész, pajtás?
– Megyek a vásárba, el akarom adni ezt a juhot.
– Te, el kellene cseréljük evvel a tehénnel. Az én feleségem mindig mondja, hogy bár lenne juhunk, akkor lenne orda, lenne sajt meg gyapjú. El kellene cseréljük!
El is cserélte az ember szívesen, hiszen a tehén többet ért.
Na, mennek tovább a vásárba. Amint men­nek, látja, hogy egy ember a hóna alatt visz egy szép libát.
– Hé, te – azt mondja –, eladni viszed azt a szép libát?
– Igen.
– El kellene cseréljük evvel a juhval. Min­dig mondja az asszony, hogy milyen jó lenne a liba, itt a parton, a patakszélen ellegelne, s lenne tolla, meg tojna, s lenne kicsi pipe.
– Hát jó, cseréljük! – azt mondja.
Elcserélte. Vitte a libát. Amint vitte, mindjárt érkezett volna bé a városba, a vásárba, hát látta, hogy egy ember viszen egy kendermagos tyúkot.
– Hi, te, nem cseréljük el azt a tyúkot a libámmal? Az asszony mindig mondja, hogy a kendermagos tyúkok a legjobb tojók. Örökkétig haragszik, hogy nincs tojás a háznál.
– Hát cseréljünk, én nem bánom!
Hát hogyne, a liba többet ért!
Na, elcserélték. Akkor az egyik is, a másik is mennek bé a kocsmába, mert már éppen a város szélin voltak; ott volt a kocsma. Gondolja: ő is bémegyen, már a sok vásár után legalább egy pohár italt iszik. S amikor bément, hát egy zsák alma oda volt állítva az ajtóhoz. S ő nem vette észre, s eldűtötte. Odamegyen a gazdája, s reákiált, hogy hát:
– Nem ügyelsz s nem nézel a lábad alá, eldűtötted a zsákomat!
– Há’ mi van a zsákodban?
– Hullóalmát viszek eladni.
– Jaj – azt mondja –, mennyiért adod? El kellene cseréljük evvel a tyúkkal. Örökké mondja az asszony, hogy sütne lepényt, meg azt meg ezt csinálna, s nincs almája.
– Hát cseréljük – azt mondja az ember, mert úgy vélte, hogy a tyúk többet ér.
Elcserélték. Mondja az ember:
– Na gyere, igyunk reája egy pohár bort.
Amint isznak, közben elmondja, hogy immár mennyi vásárt csinált az úton, hogy egy lóval indult el, s elcserélte egy tehénnel, a tehenet egy juhval, a juhot egy libával s a libát egy tyúkkal.
– S most veled az almával.
Meghallotta ezt három kereskedő, hogy az asztalnál ivás közben ezeket beszéli.
– Na, aztán, ha hazamész – azt mondják –, lesz nemulass, majd a feleséged a tűzre teszen!
– Engem osztán nem, mert az asszony azt mondja, amit én teszek, az mindig jó.
– Na, azt szeretnők látni!
– Azt biza megláthatják!
Fogadtak. Fogadtak egy zacskó pénzben. Ment is a három kereskedő haza az emberrel. De az ember azt mondta, hogy ő a bőribe fogad, mert neki pénze nincsen.
Na, bejön a három kereskedő, megyen az ember, s még ment két tanú; egyik, amelyik a hullóalmát adta, s került még ott egy másik is.
Elmennek haza.
Mikor bémennek, viszi az ember a zsák almát:
– Na, feleség, eladtam a lovat. Elcseréltem egy szép tehénnel.
– Az már jó, legalább most lesz tej a háznál!
– Jajaj, várjál csak, mert aztán a tehenet is elcseréltem egy juhval.
– A’ már még jobb! Legalább lesz gyapjú, s lesz orda, sajt.
– Hohó, várjál csak egy kicsit, mert aztán a juhot is elcseréltem egy libával.
– Az is jó, legalább lesz toll!
– Hohó, állj csak, hogy mondjam el, mert a libát elcseréltem egy tyúkkal, kendermagossal. Aztán a tyúkot elcseréltem evvel a hullóalmával.
– Na, azt is jól tetted! Éppen máma mentem át a szomszédba a papékhoz, hogy kérjek vagy négy almát, hogy süssek valami lepényt, s nem volt még négy almája sem. Nekünk legalább most több van, mint nekiek! Jól van, kedves uram, amit te teszel, az mindig jó!
Megölelte az urát, s megcsókolta.
Összenézett a három kereskedő. Ott kellett hagyják a zacskó aranyat. Hát fogadás – fogadás! Aztán elmentek haza.
Így aztán kifizetődött a ló, de az nem egy zacskó aranyat ért, fél zacskót sem. Pénzük is volt, békesség is volt, a mai napig is élnek nagy békében. S még ma is élnek, ha meg nem hóttak.

 

Egyszer volt Budán kutyavásár

Egyszer régen a jó és igazságos Mátyás király álruhába öltözött és elindult körülnézni az

országában.

Hát meglát ám egy szántóföldön két parasztembert, akik szántottak. Az egyik lassan, nehezen

haladt, mert csak egy sovány ökre volt. Bezzeg a másik parasztembernek gyorsan ment a

munka, mert ő hat kövér ökörrel dolgozott. Odament Mátyás király a gazdag paraszthoz:

- Adjon isten, gazduram! - köszönt Mátyás.

- Magának is! - köszönt vissza a gazdag parasztember.

- Látja ott a másik embert azzal a sovány ökörrel? - kérdezte a király.

- Látom. Hogyne látnám.

- Miért nem ad kölcsön neki két ökröt? Magának még marad négy, neki meg gyorsabban menne a szántás – mondta Mátyás király.

- Dehogy adok! Szerezzen magának! - mondta az ember, azzal ment tovább dolgozni.

„Megállj, te irigy – gondolta magában Mátyás király - ,fogsz te még csodálkozni!”

Odament hát a szegény parasztemberhez. Elmondta, ki is ő valójában. Megkérte a parasztot, menjen haza, adja el az ökrét, a pénzen meg vegyen annyi rossz kutyát, amennyit csak tud. A kutyákat aztán vasárnap hajtsa fel Budára a vásárra, a többit majd ő elintézi.

Úgy is lett. A paraszt eladta az ökrét, a pénzen meg kutyákat vett. Nevették is a faluban az emberek. Azt gondolták, megbolondult. De a szegény ember nem törődött velük, vasárnap felhajtotta Budára a kutyákat. A vásárban is csodálkoztak a kofák, mit akar ezzel a sok sovány, rossz kutyával. Egyszer aztán megjelent Mátyás király ünneplő ruhában, körülötte  sok gazdag, nemes emberrel. A király egyenesen a szegény paraszthoz ment:

- Nézzék csak, urak! Ez az ember elhozta nekünk az ország legszebb kutyáit – azzal meg is vette a legkoszosabb, legrondább pulit.

A többi gazdag úr rájött, mit akar a király, hát ők is vettek maguknak kutyát. Hamar elfogyott

az összes eb. A szegény paraszt alig tudta elrakni a sok-sok aranyat.

- Hanem most menjen haza és dicsekedjen el otthon, mi történt itt Budán!  - mondta neki

Mátyás király.

A parasztember odahaza el is dicsekedett mindenkinek. Amikor a gazdag paraszt megtudta,

mi történt a vásárban, majd megpukkadt az irigységtől.

- Majd szerzek én is aranyat! De többet ám! Sokkal többet! Tízszer annyit, mint a szomszéd!

- kiáltozott.

Azzal eladta mind a hat kövér ökröt, sőt a szekeret, de még a disznóit is. A pénzen aztán

rengeteg sovány, beteg kutyát vásárolt. Vasárnap ő is felhajtotta őket Budára. A vásár

bejáratánál Mátyás király katonái várták.

- Hova-hova ezzel a sok kutyával? - állították meg a parasztot.

- Eladni hoztam őket a királynak meg a gazdag uraknak – felelte az ember.

- Eladni?! Hát tudja meg, egyszer volt Budán kutyavásár! Most pedig takarodjon!

Az irigy parasztember nem tehetett mást, szégyenkezve hazakullogott. Azóta sem volt többet

Budán kutyavásár.

 

 

 

III. projekt 2. hét

Szeptember 24 – 28.

Mihály – nap

„(Bárány) felleghajtó”

Kiemelt célok, feladatok:

1.Hagyományápolás, felelevenítés (állatok behajtása)

2. Ismeretek bővítése:

 • Háziállatok (disznó - csorda – kanász, szarvasmarha – gulya – gulyás,

- ménes – csikós, kecske, birka – nyáj – pásztor) - szókincsbővítés

 • Felhő fajták (pehely, bárány, fátyol, párna, tornyos, lencse, gomoly, réteg, eső, zivatar)
 • Víz körforgása

3. Vásárlással kapcsolatos tapasztalatok, illemszabályok:

 • köszönés, elköszönés
 • vásárlás menete
 • a vásárlás közbeni helyes, figyelmes magatartásformák

Kezdés ideje:

Indító élmény:

Befejezés várható ideje:

Lezáró élmény:

 

 

2012. szeptember 24.

Nyitó játék, élmény:

Látogatás a Lovardába - lovaglás

 

2012. szeptember

28.

 

Mihály-napi vásár az óvodában

 

Kiemelt részcélok és részfeladatok:

Ötletek a megvalósításhoz:

Egészséges életmód Iránti igény:

- nyitott magatartás (új mozgásformák kipróbálásának vállalása, mozgás iránti igény fenntartása, kielégítése)

 

 

 

- lovaglás, állatutánzó mozgások

 

Érzelmi, erkölcsi kompetenciák:

- az ember állatokkal kapcsolatos felelőssége

 

- a munka „becsülete”

 

- Víztisztaság megóvásának, víztakarékosságnak a szükségszerűsége

- bemutatás, beszélgetés, kipróbálás gyakorlatban

- állatok szükségletei (csoportosítások, képválogatások)

- az állatok „haszna” (tablók ragasztása)

- kísérletek a vízzel, vízkörforgásával, víz tisztaságával kapcsolatban

- földgömb, térkép nézegetése

Szociális kompetenciák: (illemszabályok):

- vásárlással kapcsolatos szokások, szabályok

- segítségnyújtás (idős, kisgyerekes stb.)

- vásárlásos és család játékok

 

- szituációs játékok

Esztétikai kompetenciák:

- az alkotások, eszközök, kiegészítő tárgyak készítése során szemponttá váljon az esztétikus kivitelezés (arányok, kitöltések, alapanyagok társítása, színek harmóniája)

 

 

- vásári portékák készítése

 

Anyanyelv, kommunikáció:

- köszönés, elköszönés, elnézéskérés formái

- szókincsbővítés

- párbeszédek rögtönzése

- játékok, szituációs játékok, rögtönzések

- valódi élethelyzetek

 

Tevékenységformák fejlesztése:

Ötletek a játék tevékenység fejlesztéséhez:

Ötletek a munka jellegű tevékenység fejlesztéséhez:

Mozgásos játékok:

- Fogó és futó játékok, versenyek, versengések

- Egyensúlyozás vízzel teli tárgyakkal

Szerepjáték:

- piacos, vásáros, vásárlós játékok

- állatok, állatcsaládok

Konstruálás:

- piac, bevásárló központ, üzlet és a hozzájuk kapcsolódó parkolók építése

- ólak, istállók barkácsolása dobozokból

- mező. rét építése textilek felhasználásával

Szabályjáték:

- Puzzle (piac)

- Párosító (felhők))

- Állatcsaládok (társasjáték)

 

- csoport életből adódó munkák vállalása

 

- készülődés a vásárra

 

- túrókrém készítése a múlt héten készített túróból

 

- kenyérdagasztás, sütés

 

- játékkészítés (párosító – felhők)

 

- „Felhő-könyv” összeállítás

 

Tevékenységekbe integrált tanulás

Mozgás: (kiemelt eszköz: kötél, csipke függöny, vatta és gyapjú pamacsok))

Járás futás gyorsuló, lassuló ütemben

Párban végezhető mozgások, játékok

Mozgás zenére különböző kiinduló helyzetből

Lovaglás, gyaloglás, belegyorsuló futás

Állatutánzó mozgások (természetes támaszgyakorlatok)

Mese-vers:

Új mese: Csilicsepp

Felhő meg a Nap

Új vers: Kányádi Sándor: Felleg

Ég-tengeren felhő úszik

Ismétlő mondóka: A sámsoni piacon

A vásár (saját mondóka)

Ismétlő vers: W. S. Vásárban

Folytatásokban:

Környező világ tevékeny megismerése:

- Hagyományok felelevenítése

- Kísérletezés a vízzel

- Felhőfajták felismerése, megnevezése

- Háziállatok felismerése, megnevezése

Ének – zene - tánc:

Ismétlések: Hej. a Sályi piacon, Hogy a csibe?, Benn a bárány

Új ének: Csepp, csepp csepereg

Tánc: Botos és felhő táncok (szabad mozgás zenére)

Mondóka: Ess eső, ess

Zenei feladat: Hallásfejlesztés: halk-hangos

Matematikai tapasztalatok:

Kisebb, nagyobb

Egyenes, görbe, nyitott és zárt vonalak

Súlymérés

Feladatlapok:

- Pontok összekötése vonal

- Találd meg a különbséget!

- Párosító (csoportosító)

Vizuális nevelés:

Márványozás

Rajzolás fogkrémmel

Gyapjúkép ragasztás

Só-liszt kerámia

Drámajátékok, fantázia játékok:

- Mihez hasonlít? (felhők az égen)

- Mesék, történetek az égen

Kapcsolattartás, fejlesztés:

„Felhő-könyv” összeállítása

Kézműves Műhely

Mihály-napi vásár

 

 

Csepp, csepp, csepereg
- villan, csattan, megered;
Zápor függöny zuhatag
- fut a felhő, süt a nap.
Jött, ment - jót esett:
fűnek, fának jól esett.

 

Ég-tengeren felhő úszik,

szélparipa húzza.

A nádasból sípszó hallszik,

nádirigó fújja.

Száll a felhő,

fújja a szél,

vajon meddig fújja?

Míg a rigó,

nádirigó

dalát meg nem unja.
A FELHŐ MEG A NAP

 

 

 

Kányádi Sándor: Felleg hátán felleg

 

 

 

Felleg hátán felleg
mendegélnek, mennek.
Északról le délnek
mennek, mendegélnek.

Délről napkeletnek,
onnan napnyugatnak,
térülnek, s már újra
északra vonulnak.

Elfödik a Napot,
este el a Holdat.

Ólmos esőt visznek, porka havat

 

 

 A felhő és a Nap
- Szomorú vagyok, kedvenc mókamesterem. - szólt a királyfi. - Vidíts fel engem!
A mókamester felszedelőzködött a trón mellől, ahol aludt, kinyújtóztatta tagjait, és így szólt:
- Mit szeretnél, királyom? Hányjak cigánykereket, bukfencezzek? Hozzam a csörgőimet?
A királyfi fáradtan legyintett, és a mókamester gondolkodóba esett. Hogyan is járhatnék gazdám kedvében, töprengett. Már hetek óta csak szomorkodik, és nem mondja meg, hogy miért. Mit tehetnék? Hogyan nyissam meg a királyom szívét, és hogyan töltsek bele egy kis vidámságot?
- Mit szólnál egy tükörhöz, uram? - kérdezte aztán. A királyfi csak bámult, nem értette a kérdést. De a mókamester térült-fordult, és már kezében tartott egy parányi tükröcskét.
- Nézz csak bele, gazdám. - szólt. A királyfi unottan bár, de engedelmeskedett. - Mit látsz?
- Magamat. - mondta a királyfi.
- És még? - türelmetlenkedett a mókamester. - Nézd meg a szemeidet!
- Szomorú szemek. - mondta a királyfi. - Kék szemek, mint az ég, és borúsak, mintha eltakarta volna a felhő a Napot. Talán esni is fog.
- És hol a Nap? - kérdezte a mókamester.
- Mögötte.
- Ott van, vagy nincs?
- Ott van, de hát mondtam...
A mókamester felugrott, a tükröt odaadta a királyfinak.
- És mi lenne, ha elijeszteném a felhőket? - szólt, azzal hatalmas lélegzetet vett, és kiáltott egy nagyot: - Húúúú!!
A királyfi megijedt, hátrahőkölt, aztán meglátta a mókamestert, amint vöröslő arccal, kidülledt szemekkel bámulja őt, és közben kilóg a nyelve, mint egy kiskutyának. Felnevetett, annyira mulatságos volt az egész. Aztán újra belenézett a tükörbe.
- Eltűntek a felhők! - örvendezett nyomban. - Nézd, hogy süt a Nap!
És valóban, fény gyúlt a királyfi szemében, és kisimult fáradt arca.
- Köszönöm, kedves mókamesterem! - hálálkodott. - Milyen jó, hogy vagy nekem!
A mókamester mosolygott, és ezt mondta: - Nem szeretnéd inkább te magad megtanulni, hogy hogyan kell elűzni a felhőket?

 K. László Szilvia: Csilicsepp

 

Tavasz volt. A kert virágai ébredeztek éjszakai álmukból, szelíden bólintottak jó reggelt a világnak. Egy kék harangvirág szirmán apró harmatcsepp üldögélt, és szunyókált. Egészen kicsi harmatcsepp volt, Csilicseppnek szólította mindenki. Mikor magához tért, ijedten pislogott körbe:
– Hol vagyok? Hová tűntek a testvéreim? Mi lesz velem? Egészen egyedül maradtam!

– Gyere velem, kis harmatcsepp! – mosolygott rá a napsugár. – Nem vesztek el a testvéreid, várnak rád odafent. Máris elvezetlek hozzájuk.    
Csilicsepp érezte, hogy a napocska átöleli, és egyre magasabbra emeli. Magasabbra a háztetőknél, magasabbra a legnagyobb fa koronájánál, még annál is magasabbra, hol a madarak szállnak. Nem tartott sokáig az utazás, a napsugár hamarosan letette társai mellé.
– De jó, hogy megérkeztél! – ölelték át a többiek, s mindannyian összekapaszkodva táncolni kezdtek. Újabb és újabb cseppek csatlakoztak hozzájuk, és ők is bekapcsolódtak a táncba.    
Odalent a földön, egy kisfiú csodálkozva szólt kishúgának:    
– Nézd, milyen szép bárányfelhő! Úgy néz ki, mint egy táncoló hajó!
A cseppek egyre többen és többen lettek, egyre szűkösebb lett a hely. A táncolás lökdösődéssé alakult, mindannyian próbáltak helyet találni. A nagy igyekezetben aztán az egyik cseppecske lepottyant... A többiek ijedten néztek utána, de az vidáman kiáltott fel:
– Juhé, repülök! Gyertek utánam, ez nagyon jó!    
A kis vízcseppek erre egymás után sorban leugrottak, s langyos, nyári esőként hullottak a földre. Ott volt közöttük a mi kis barátunk, Csilicsepp is. Boldogan kiabált, nevetett, nagyon tetszett neki a zuhanás.    
Az esőcseppek sorra földet értek. Volt, aki a virágokat locsolta meg, volt, aki a házakat vagy az embereket. Akadtak olyanok is, akik összegyűltek a földön, és pocsolyába tömörültek.    
Csilicsepp egy patakba pottyant, és nyomban úszni kezdett. A többi vízcseppel együtt csobogtak kerteken, erdőkön keresztül, míg egy folyóhoz érkeztek. Csatlakoztak a folyó vízcseppjeihez, s így megerősödve gyorsabban haladtak tovább. Nagy utat tettek meg. Falvakat, városokat, országokat hagytak maguk mögött, hogy aztán a legnagyobb vízhez, a tengerhez érkezzenek.    
– Úgy látszik, megérkeztünk, véget ért az utazás - sóhajtott Csilicsepp, de alig gondolta ezt végig, érezte, hogy egyre könnyebbé válik. A napocska ismét a magasba emelte, ahol társaival együtt újabb felhőt alkottak.    
Az utazás folytatódott, most már a levegőben. A felhőt fújta, sodorta a szél, hajtotta a szárazföld felé, hogy ott újra lehulljon eső vagy hó formájában.


– Ugye te is találkoztál már Csilicseppel? Ő köszön rád, ha kinyitod a konyhában a vízcsapot. Integet, ha a folyóparton sétálsz, ha a tóban fürdesz, vagy a tengert csodálod. Ő az, aki a kezedre hullik, ha kiállsz az esőbe vagy a sűrű hóesésbe. S ő az, aki egy tavaszi hajnalon egy kék harangvirág szirmán üldögél.

 

 

Érzelmi és erkölcsi nevelés 2.: augusztusi történetem

1 kép és egy történet

Kép forrása: Benkő Zsolt Nagykovácsi Cinegék

Villanófényben: Így élünk mi!

(Történetek a hétköznapokról, ünnepekről, gyerekekről, felnőttekről, helyzetekről, konfliktusokról mindenféle fontossági sorrend nélkül)

1. kép: augusztus: Befogadás és visszafogadás

A kép egyetlen pillanatot örökít csak meg és ez az, amikor az új Cinegefiókákat és szüleiket befogadják a „régiek”. Írhatnám azt, hogy ezt is mi találtuk ki, de nem lenne igaz. Átvettük, mert tetszett. Az óvodánk Diófa csoportjában már évek óta a „Hej vára, vára” kezdetű körjátékkal fejezik be a nyitó nap játékait és idén mi is így tettünk. Egyenként a kör közepébe hívtuk a legkisebbeket és „bevettük” őket, és a dallam második fele is csak arról szólt, hogy  „Hej vár vedd be!. Ezzel a lezáró játékkal Cinegéssé vált minden „pöttömnyi” emberke és a szüleik. Egyszerű, szépséges és megható rítus, de ez egyetlen mozzanata annak a hosszú folyamatnak, mely már nyár elején elkezdődik és sok-sok lépésből áll. Hagyományok, szokások sorozata, mely segíti a befogadást és visszafogadást.

Júniusban minden „új Cinegés” kap egy levelet, melyben köszöntjük abból az alaklomból, hogy Cinegés lesz. Ebben a levélben megírjuk, hogy milyen jelek közül választhat és melyikhez milyen jel vers tartozik és írunk a manókról. A manókról, akik velünk élnek lassan már 10 éve. Sose látjuk őket, csak néha, néha halljuk a hangjukat, ahogy a fákban kaparásznak, vagy csupán a szél hozza felénk a hangjukat. Néha levelet írnak és segítséget kérnek, néha borsot törnek az orrunk alá, néha elcsenik a játékainkat és néha feldíszítik a csoportszobát. Állandó szereplői az életünknek.

Miért is lettek részesei az életünknek? A gyerekek, akik bekerülnek vagy visszakerülnek az óvodai életbe nagyon különbözőek és a nyár után alig, alig ismerjük őket, hiszen a régiek is annyit változnak, a kisebbekkel meg még alig töltünk el időt. Mindegyikük más és más, ezért arra támaszkodtunk, ami minden gyerekben közös: a mesékbe vetett hitébe és a játék szeretetébe. A manóink elég mesések, állandóan mesés helyzetekbe keverednek és ezek a kalamajkák tevékenységekre, játékra ösztönöznek. Jól „bevált segítői” munkánknak.

Júliusban küldjük a névre, címre szóló „meselevelünket”, melyben mindig valami bajba keverednek szeleburdi barátaink és nekünk kell rajtuk segíteni. Idén a téli fagyok miatt tönkre ment manóházak helyett kellett újakat készíteni:

Kedves Emese!

Tegnap éjjel olyan hihetetlen dolog történt velem, hogy frissiben el kell, meséljem Neked:

Úgy kezdődött, hogy magam sem értettem, hogy miért, de az éjszaka közepén felébredtem. Először azt hittem, hogy a nagy melegre. Aztán arra gondoltam, hogy az ablakon bevilágító holdsugárra vagy talán a hangosan ciripelő tücsökzenére. Aztán rájöttem, hogy egészen más zajok ébresztettek fel: valami gurult, valami koccant, valami vagy valaki kaparászott, valami vagy valaki éktelen hangosan szuszogott a kertben. Kiléptem a teraszra és reccsent valami a lábam alatt. Egy dió volt. Egy lyukas dió. Ebben még semmi szokatlan nem lett volna, ha csak az nem, hogy nyár közepén hogy a csudába kerülhetett pont az ajtóm elé? Lehajoltam, hogy felvegyem és közben a csillagok fényében tudod, hogy mit láttam? Azt, hogy a fűben felém gurul sok-sok bronzosan csillogó apróka ebből a gyümölcsből.

-  Hogy gurulhatnak? – morfondíroztam magamban és aztán észrevettem az apró népet. Hangyák sokasága görgette, gurította maga előtt őket. Amikor már mindegyik a közelembe ért és megszámoltam, hogy hány darab is van ezekből a bronzdiókból kiderült, hogy 29. Pont annyi, ahány Cinegefióka lesz idén a csoportunkban. Akkor már hittel hittem, hogy a manóink szeretnének valamit üzenni, de vajon mit? Kezembe vettem az egyiket és ha, hiszed, hanem ketté vált a kezembe és egy lepkeszárny vékony papír került elő belőle, mindenféle krikszkrakszokkal.

قبول شعر عشق ما را به علامت این سال و کمک به الف ها به تصویب همه از آنها به دور به دور شدن از سرد!

جن گردو

Ahogy megláttam a betűket rögtön felismertem a tünde írást, de vajon, mit akarhatnak tőlem/tőlünk a diótündérek és honnan fogom megtudni, hiszen a betűket csak felismerem, de olvasni nem tudom. Felbontottam a következőt és a következőt, de mindegyikben csak a levelet találtam. Sehol egy tünde ABC és, amikor kissé szomorúan az utolsó diót is megnéztem ismét mocorgásra kaptam fel a fejem. Fürge lábak kaparásztak. Egy szürke, hátán fekete csíkos kisegér görgetett maga előtt egy ezüst diót. A lábam elé gurította ás már el is surrant.

- Jaj, de jó! A tündéreknek eszébe jutott az ABC könyv! – gondoltam magamban és gyorsan feltörtem ezt is, de csalódnom kellett, mert ebben is csak egy levelet találtam. Forgattam, forgattam, de hiába csak betűk és mondatok tünde nyelven és semmi, de semmi ami segítene a megfejtésben és akkor…

Akkor hangos szuszogásra kaptam fel a fejem. Egy sündisznó közeledett felém az erdő felől és egy hatalmas aranydiót gurított maga előtt.

- Végre, végre ez már nem lehet más, mint az abécés könyv!

Így is volt: az aranydióban szépen, sorban megtaláltam a tünde betűket és így már sikerült lefordítani az előzőekben talált pilleszárny könnyű leveleket.

A bronz dióban ez volt:

Kedves Emese!

Idén mi, tündérek küldjük Neked az idei „bánatűző” jelversedet, mert a manóknak új várost kell építeniük, hiszen a télen sokuké összedőlt. Neked ezt választottuk:

Csigabiga gyere ki,
Szebb a világ ideki,
Bújj ki kapud aljába,
Ló búsuljon magában,
Ha a lábad táncra áll, 
Kilenc tücsök muzsikál,
Járod akár száz napig,
Míg bocskorod elkopik

Az ezüstdióba rejtett levélben ezt írták:

Kedves Cinegefiókák!

Emléketek még a téli „varázslatos jégvilágra”? Igen, arra, amikor hetekig járhatatlanná váltak az erdei utak? Na, akkor történt, hogy tönkre ment több tucatnyi manó család háza. Tavasz óta éjjel, nappal próbálnak új várost építeni maguknak és ugyan sok barátjuk segít nekik (tündék, hangyák, méhek, lepkék, katicák és a szarvasbogár) segítünk, de ők is és mi is annyira aprókák vagyunk, hogy nem biztos, hogy elkészülünk a hideg beállta előtt,ezért kérünk Benneteket, hogy segítsetek, mert ha minden Cinegés készítene egy-egy manóházat vagy kertet, akkor biztos, hogy nem kellene egy manónak sem vacognia a téli hidegben.

Segítségetekben bízva szép nyári napokat kívánunk: Diótündérek és a manó barátok

Ugye segítünk? Találkozzunk augusztus 28-án délután 1/2 5-kor az oviban és, - ha készítetek házikót, kertet, manó bútort, játékot, ruhát - akkor azt hozzátok magatokkal! (Kényelmes cipőbe gyertek, mert kisétálunk az erdőbe, hogy tovább építsük a tavasszal elkezdett Manóvárost! És, hogy ne maradjunk éhen, szomjan a terülj, terülj asztalkánkra minden finomságot örömmel fogadunk.)

További jó pihenést! Ági, Ildi, Kriszta, Zsuzsi

Persze ez a játék nem jöhetne létre a szülők aktív segítsége és együttműködése nélkül. Az első pillanattól számítunk rájuk és hiszünk abban, hogy részesei szeretnének lenni az életünknek.

Hiszem, hogy ezt vegyes csoport lévén sokkal hamarabb sikerül elérnünk, hiszen a „régiek” segítik őket abban, hogy minél könnyebben eligazodjanak, „beszokjanak” a „Cinegés” létbe.

Amíg a szülők fúrtak, faragtak mi átrendeztük a csoportszobát, hiszen a nagyjaink elmentek és kisebbek jönnek helyettük. Kisebbek, akiknek más kell ahhoz, hogy biztonságba érezzék magukat. A kisebbeknek kuckó kell, ahova elbújhat, és ahonnan szemlélődhet. Puha, meleg tárgyakra van szüksége és arra, hogy minél több egyszerű, rakosgatásra alkalmas tárggyal vegyük körbe. A nagyobbak, már együtt játszanak, nekik olyan hely kell, ahol egyszerre nyolcan, tízen is elférnek… és így tovább sorolhatnám még az új elvárásokat, melyeket elég nehéz 48 m2 megoldani, de meg kell, mert a tér ésszerű és igényekhez alakított tér az első „észrevétlen” irányítása a kapcsolatok alakulásának. A jól kialakított terek, a jól berendezett polcok, a tevékenységekre ösztönző tárgyak mindegyike a kapcsolatok felvételét, fejlődését segítheti és együttműködésre késztethet, ezért fontos, hogy minden nyáron tudatosan rendezzük át azt, ha szükséges, hiszen másképp kell funkcionálnia, ha sok s lány vagy sok az iskolába készülő.

Az átrendezés után szinte már semmi más dolgunk nem volt, mint augusztusban a „nyitó játék” előkészítése, megszervezése, „levezénylése”, melynek utolsó mozzanataként eljátszottuk a képen látható játékot.

Az első történetemben (és a későbbiekben is valószínűleg így lesz) eléggé nehéz kézzelfoghatóvá tenni, hogy hol is van az érzelmi vagy erkölcsi nevelés. Itt is és ott is: a bajbajutott „nálunk kisebb lényeknek” siettünk a segítségére. Aztán első perctől kezdve számítunk a szülők aktív részvételére, együttműködésére és próbáljuk arrafelé terelgetni őket, hogy a mesénél és játéknál nincs fontosabb, fejlesztőbb (na, jó, még a mozgás a harmadik) ebben az életszakaszban a gyereke számára. A csoportszoba be és átrendezése közben a mi saját, belső kapcsolataink (óvónő - pedagógiai asszisztens - dajka) erősödnek. A befogadó játék közben már egymáshoz kell érni, ami nem is megy olyan könnyen mindenkinek. A „városépítés” közös tevékenység, ahol gyerekek, felnőttek együtt tevékenykednek, ötletelnek, vitatkoznak, egyezségre jutnak. (Azt már meg sem említem, hogy ha figyelemmel kíséri az ember egyből meg tud egy sor dolgot gyerekről, felnőttről egyaránt, hiszen, mint tudjuk ez egy pszichológusok által is használt technika.) Sorolhatnám és elemezhetném még tovább a részletekben megbújó helyzeteket, de már ennyiből is érezhető, hogy egy-egy ilyen helyzet hányféle terület fejlődését is segítheti elő és úgy, hogy ebből sem a gyerekek, sem a felnőttek szinte semmit nem vesznek észre, hiszen ők „csak” játszottak.

Bevezető és csak bevezető gondolatok az érzelmi és erkölcsi nevelésről

Kép forrása: Wordpress

Villanófényben

Érzelmi és erkölcsi nevelés napról, napra az óvodában

I. Bevezető gondolatok

Az érzelmi és erkölcsi nevelés, mint minden óvodához kapcsolódó fogalom elválaszthatatlan a többitől, hiszen - mint ahogy a gyermeki személyiség fejlődése - ez is, komplex, egymástól szétválaszthatatlan, sőt sokszor észrevehetetlen folyamatok, események eredménye.

Sokat gondolkodtam azon, vajon hogyan lehetne erről a témáról úgy írni, hogy a folyamatból kiemelve át és megérezni lehessen azt, hogy milyen egyszerű és hétköznapi dolgokkal fejlesztünk érzelmeket, erkölcsi szabályokat, viselkedési szokásokat, viszonyulásokat. Hosszas töprengés után rájöttem, hogy ez az összeállítás csak olyan lehet, mint egy fényképalbum, melyet lapozgatva rálelhetsz egy-egy képre, ötletre, melynél megállsz, elgondolkozol, vagy úgy érzed, hogy Nálatok is készülhetett volna. Visszaköszönnek a gondolataid, élményeid vagy rájössz arra, hogy ez a kép nem tetszik és gyorsan továbblapozol. Mielőtt kinyitnád ezt az albumot, azért néhány gondolatot írnék arról, hogy nekem, mint embernek és hitelesnek lenni akaró óvónőnek, milyen „elveim” vannak ezzel (és az egész óvodai neveléssel) kapcsolatban. (ha úgy tetszik ez az én „etikai kódexem”:

1. Minden velem kapcsolatba kerülő gyereket/felnőttet/ ugyan nyitottan várok, de először is megismerni akarom és csak utána elfogadni, hiszen az elfogadáshoz valódi ismeretekre, tapasztalatokra van szükségem. (Lehet, hogy már ez az első pont már megoszt, de vállalom, mert fontosnak érzem ezt a sorrendet, ahhoz, hogy évekig együtt tudjunk gondolkodni és működni.) Egymás megismerése és elfogadása végbe mehet gyorsan vagy lassan, hiszen minden gyerek/felnőtt különböző ebben a tekintetben is. Kezdeményező a „szerepem” ebben a kezdeti helyzetben is, de csak óvatosan, tapintatosan haladhatunk előre a gyerekek és szülők ütemében. (és azt is el kell tudnom fogadni, ha nem alakul ki az összhang, mert annyira különbözőek az elveink, hogy nem tudjuk, nem akarjuk egymásét elfogadni, befolyásolni. Ebben a helyzetben bizony elég nehéz segítséget nyújtani, de vállalni kell, hogy egy-két őszinte beszélgetés után esetleg „elköszönünk egymástól, mint éveken keresztül „egymás ellen dolgozni, mert annál rosszabbat nem tehetünk a gyereknek)

2. A kapcsolatok, a gyerekek és szülők fejlődését segíteni lehet, de siettetni nem érdemes, hiszen így látványos eredményeket valóban produkálhatunk, de valódi változásokat, belsővé vált eredményeket nem érhetünk el, ezért óvónőként az egyik legfontosabb „erényem” a figyelem, segítségnyújtás és helyzetteremtés mellett a türelem kell, hogy legyen.

3. Tudomásul veszem, hogy minden gyerekekkel és szüleikkel eltöltött pillanatban „mintaadó” vagyok. Nem csak a tudatos, hanem a tudattalan gesztusaim, mimikám, kimondott és csak érezhető gondolatommal hatással van. A gyerekeim „kritika” nélkül utánoznak, a szülők pedig kritikus szemlélőim. Olyan, mintha mindig „szerepelnék” és ezt csak akkor lehet vállalni, ha elfogadom, hogy hibázhatok, tévedhetek és ezt vállalni is tudom. Elnézést és bocsánatot kérni ugyanúgy kötelességem egy ilyen helyzetben akár gyerekkel, akár felnőttel kapcsolatban történt ez.

4. A hitelesség az egyetlen igazi „fegyverem”. Soha nem akarok más lenni, mint a milyen vagyok. Soha nem akarok mást mondani, mint, amit gondolok, mert a legkisebb „álságot” is észreveszik a gyerekek és a szüleik is. Azt azonban minden helyzetben mérlegelnem és egyénre igazítanom kell, hogy ezeket hogyan, milyen módon közvetítem.

 

 

Miért is tartottam fontosnak, hogy a bevezetőben leírjam ezeket a gondolatoka?

Azért, mert erkölcsről, érzelmekről írt gondolatokat elég nehéz úgy megismerni, elfogadni vagy elvetni, hogy nem tudunk a másik félről semmit. Ez a pár mondat talán segít abban, hogy egy kicsit ismerősnek érezhet az, aki elolvassa ezt az összeállítást.

Mit is kell még tudni rólam? 38 éve vagyok óvónő és ebből lassan 25 éve a Freinet pedagógia az, mely rendező elve a munkámnak. Keretet és kapaszkodót ad, ahhoz, hogy a sok-sok új ötletet, információt, tapasztalatot hogyan is tudjam rendszerben látni, a helyén, a legjobban és legjobb helyzetekben alkalmazni.

A bevezetőben ugyan a végén kerül sor a „csoportom” bemutatására, de ez csak logikai kérdés, hiszen „azért vagyunk, mert ők vannak”:

„A sasok (és a Cinegék) nem járnak lépcsőn” (C. Freinet)

 

29 örökmozgó, ficergő, kutató, minden iránt érdeklődő, mindent kipróbálni akaró, különböző életkorú gyerkőc, négy felnőtt, akik megpróbálják őket terelgetni és sok-sok manó, akik hol megnevettetnek, hol borsot törnek az orrunk alá (pl. Mikuláskor elcsenik a cipőinket), hol segítséget kérnek, hol segítséget adnak, ha bajba kerülünk. Egy mondatban ez a Cinege csoport.

Éljük az óvodások életét: nap, mint nap felfedezzük a körülöttünk lévő csodákat, járjuk a hegyeket, völgyeket és közben ismerkedünk mindennel, ami csak a szemünk elé kerül. Figyelünk és ismerkedünk. Féltünk és óvunk. Odébb rakjuk a csigát, ha az az úttestre tévedt. Nyomon követjük a hangyákat. Örökbe fogadjuk a méhecskéket és aztán, ha már elég volt a szemlélődésből, akkor sziklákat megmászva jutunk fel a csúcsra. A fákra mászva próbáljuk felfedezni a manókat rejtő odúkat. Köveket és árkokat átugorva keressük a vaddisznók dagonyázó helyét, és ha már ebből is elég lenne, elcsendesülve hallgatjuk az erdő, mező meséit a manóinkról, a tündérekről, mindenféle valós és mesés lényről.

Játszunk, varázsolunk mindenhol, mindenkor, mindennel, ami csak a kezünkbe kerül: faágakból ház épül vagy varázsbottá válik. A kövek társasjáték bábuivá, az üres guriga űrhajóvá, a zokni kígyóvá és a fél pár kesztyű tyúkocskává alakul át. Az elkészült alkotások, pedig életre kelnek, bábok, mesehősök lesznek, és már szövődik is köréjük a hihetetlen kalandokkal teli történet, mese és dallam, melyhez hangszer is dukál. Ekkor újra kezdődhet az alkotás: hangszerré lesz a dió, a gyűjtött kő és faág. Röviden ilyen a „Cinegés” körforgás. Olyan, mint az idő, az évszakok vagy az élet körforgása. Állandóságot, biztonságot, melegséget sugároz, ahol mindenki bátran kipróbálhatja és megismerheti önmagát és egymást. Igazi „cinege fészek”, ahonnan el lehet rugaszkodni, ahová vissza lehet térni. Megpihenni. Később aztán megerősödve tovább repülni.

"...a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek… lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni.” (Johann Wolfgang von Goethe)

 

 

II. Egy cseppnyi elmélet, egy cseppnyi ismétlés (mert ismétlés a tudás…..)

 

A köznevelési rendszer egyik kiemelkedő eleme az érékek, normák hangsúlyozása, az erkölcsi nevelés erősítése. A módosított alapprogramban (Az Óvodai nevelés országos alapprogramja) is megtaláljuk az erkölcsi nevelés kifejezést, mintegy irányvonalat adva a helyi pedagógiai programok számára: az átgondolásnál hangsúlyos szerep jut az erkölcsi nevelésnek.

 

A lényeg ugyanakkor nem a szavak szintjén történő megjelenítés, hanem a mindennapok gyakorlatában való megvalósítás; annak személete, folyamata, módszerei, technikái, lehetőségei. Természetesen nincs szabály, pontosabban fogalmazva, nincs recept. Sok féle jó megoldás létezik, és egy kisgyermek - három- vagy négy, az óvodában eltöltött évei során - számtalan (megszámlálhatatlan) helyzeteket él át, amelyekben „nyakon csíphető” az erkölcsi nevelés, sokszor nem is tudatosan, gyakran észre sem vesszük, hogy ezt tesszük.

 

Az óvodáskori erkölcsi nevelés sajátos, a kisgyermekkor másféle attitűdöt és megoldásokat implikál, mint a későbbi életkorban megvalósítható direktebb formák. Ezért is szerepel a címben az „érzelmi” szó is, hiszen ebben az életkorban nem lehet nem az érzelmeken keresztül hatni, az erkölcsi nevelés pedig - kicsit leegyszerűsítve - nem más, mint értékek és hatásrendszerek együttese. Minél nagyobb összhangban vannak az értékek és a hatások, annál nagyobb az esély a beépülésre, a tényleges hatás elérésére, a későbbi stabil értékrend kialakulására.”

(Bakonyi Anna)

„Az érzelmi nevelés kiegészítve az erkölcsi képességek fejlődésének elősegítésével, a szocializáció kiegészítve az individuális folyamatok fejlődésének segítésével talán az egyik legszerteágazóbb feladata az óvodának. Minden tudatos és kevésbé tudatos, tervezett és spontán hatás befolyásolja ezeknek a képességeknek a fejlődését. Egymásra ható, egymást segítő és gátló összetett ingerekből álló hatásmechanizmus, mely magában foglalja például:

 • az én tudat fejlődését és az önismereti képességeket,
 • az intellektuális, esztétikai, morális képességek rendszerét
 • a közösségbe való integrálódást
 • a magatartási készségeket, külső elvárások belső szükségletté válását
 • a verbális és nonverbális képességeket
 • a világhoz való hozzáállást és a róla szerzett ismereteket, tapasztalatokat
 • a pozitív életvezetéssel kapcsolatos képességeket
 • környezettudatos magatartás megalapozását… stb.

Az óvodáskorú gyerek talán ezen a területen teszi meg a legnagyobb utat, változik a legtöbbet. Érzelmi vezéreltségtől, azonnali vágyteljesítéstől el kell jutnia a belátásig, a toleranciáig, a vágyak késleltetett beteljesülésének elfogadásáig. Meg kell ismernie önmagát, képességeit, lehetőségeit, határait. Meg kell tanulnia a közösségben létezni és azzal együttműködni. Meg kell ismernie és alkalmaznia kell azokat a magatartási szabályokat, szokásokat, normákat, amelyek ehhez szükségesek.

Az óvodai élet első percétől az utolsóig állandóan változó, egyénenként fejlettségi különbségeket mutató folyamat ez is, mint az összes többi terület, amelyben lehetnek megtorpanások, visszaesések és hirtelen megugrások is.

Részfeladatok:

 • Kedvező érzelmi hatások biztosítása.
 • A gyerekek egyéni szükségleteihez igazított befogadás, beszoktatás.
 • Pozitív kapcsolatrendszer kialakítása és működtetése minden szinten (gyerek-gyerek, gyerek –óvónő, szülő – óvónő, óvónő- óvónő, gyerek-óvónő- pedagógiai asszisztens –dajka)
 • A szocializációs és az individuális fejlődés segítése.
 • Erkölcsi tulajdonságok és az akarat fejlődésének segítése.
 • Együttélés szokásainak, normarendszerének megalapozása.
 • Esztétikai érzelmek alakítása.
 • Szülőföldhöz, szűkebb és tágabb környezethez való pozitív kapcsolat megalapozása.

A megvalósítást segítő alapvetések

 • A gyerekek fogadása és a velük való együttlétek a humanisztikus pszichológiai irányzatokból, gyermekközpontú nevelési elveket követve, az inkluzív pedagógia gyakorlatából kiindulva kell, hogy megvalósuljon.
 • Az óvodában dolgozók nyitott, rugalmas kapcsoltrendszerének kialakítása biztosítja a nevelési folyamat egységes szemléletű megvalósítását.
 • A gyermekek életkori és egyéni szükségleteihez igazodó befogadás és visszafogadás, megismerés a szülők bevonásával és aktív részvételével történik, melynek lépései az egyes gyerekek igényeihez és a szülők lehetőségeihez igazodnak.
 • A családokkal való szoros együttműködés az óvodai élet egész ideje alatt elengedhetetlen feltétele annak, hogy kialakuljon az a mindenki számára elfogadható értékrend, melynek közvetítése segítheti a gyerekek erkölcsi, érzelmi fejlődését.
 • A közös és egyéni tapasztalatokat, élményeket biztosító tevékenységrendszer kialakítása, melyben a gyerekek individuális, szociális, erkölcsi tulajdonságai és akarata változatos helyzetben fejlődhet, szokás és normarendszere megalapozódhat.
 • A szűkebb és tágabb, természetes és mesterséges környezet felfedezését biztosító tevékenységek, ünnepek, jeles napok, néphagyományok, saját hagyományok szervezése, melyek segítik a szülőföldhöz, az emberi munkához, a természethez való pozitív kötődés kialakulását.
 • A valamilyen oknál fogva lassabb vagy gyorsabb fejlődés, akadályoztatás vagy kiemelkedő tehetségként működő gyerekek esetében – a szülőkkel való egyeztetés után – szakemberek bevonására is sor kerülhet.
 • A más nemzetiségi és kultúrából érkező gyerekek esetében is csak a megértés, az elfogadás és az előítéletektől mentesség lehet az eredményes együttműködés alapja. Minden esetben meg kell ismerni az adott kultúrát, a szokásokat, amelyekkel színesíthetjük csoportunk, óvodánk életét, beépíthetjük a hétköznapjainkba, ünnepeinkbe.
 • Az óvodára és a csoportra jellemző hagyományok is segítik a szocializációs, erkölcsi és magatartási szokások fejlődését egyaránt.
 • Világos, egyszerű, állandóságot biztosító szokás és szabályrendszer kialakítása.
 • Tiltás helyett értelmes, ésszerű az együttélést, együttműködést segítő szokások és szabályok kialakítása, melynek szükségességét a gyerekek is megérthetik, tapasztalhatják.
 • A gyerekek szabad játéka a legjobb színtere az érzelmi, erkölcsi tapasztalatok feldolgozásának és belsővé tételének.
 • A minősített óvodai „jó gyakorlatok” közül általunk választott „Drámajáték az óvodában” kidolgozott program és a dramatizálási, bábozási lehetőségek mindennapi választható lehetőségként segíthetik az érzelmi, erkölcsi és szociális képességek, kompetenciák megalapozását.
 • A mesék a gyermekek számára belső emberi konfliktusokat, megoldási lehetőségeket, mintákat jelenítenek meg. A fejlődés segítésének elengedhetetlen, mással nem pótolható eszközei, ezért a mindennapos mesélés elengedhetetlen az óvodai élet során.
 • A szabad önkifejezési formák alkalmazására, szabad alkotásokra való ösztönzés stb.”

(részlet az óvodánk nevelési programjából – Nagykovácsi Kipatak Óvoda: Természetes neveléssel a természet útjain)

III. Villanófényben:  Így élünk mi!

(Történetek a hétköznapokról, ünnepekről, gyerekekről, felnőttekről, helyzetekről, konfliktusokról mindenféle fontossági sorrend nélkül)

Mielőtt megosztanám Veletek a „képeimet”, történeteimet, meséimet egy vers, melyre a http://ovoneni-naploja.blog.hu/ oldalon bukkantam és akár a mottója is lehetne ennek az összeállításnak:

Tandori Dezső: A mackóról, aki nem hasbeszélő mackó volt

A hasbeszélő mackóknak született egy fura csemetéje.

Ez a bocs még azt se mondta: „Bocs!” a nagyok lábára lépve.

De ez még hagyján; más volt itt, amitől a család megrebbent:

Hogy: bárhogy nyomkodták a hasát, ez a mackó meg sem nyekkent.

Több medvedoktor megnézte, és mind azt mondta: „Félő…”

S a szülők jól érthették: Ez a bocs nemigen lesz hasbeszélő.

Így is lett. S múlt a medve-idő, a bocsból nagy mackó vált.

De egyszer sem nyikkant a hasa, akárki akármit próbált.

Aztán… született egy gazdája. Az nem erőltette a dolgot.

A medve szemébe nézett, látott két üveggombot,

De alattuk – el se hinnétek! – apró képmagnó forgott!

És akkor a mackó megszólalt: „Ha tudnád… erre vártam!

Az első vagy, aki nem nyekteti A hasam meg a hátam.

És egyet kérnék még tőled: Hagyd, hogy soha-soha ne beszéljek;

Használj hűséges néződnek, nekem az a dolgom, hogy nézzek;

Mert látod, örökre megőrződnek a szememben a képek.”

Újrahasznosítás: konzerves doboz tízszer

1. Szélcsengő

Kép forrása: Found on diydelray.com

2. Lámpás

Kép forrása: Found on muyingenioso.com

3. Hangszer

Kép forrása: Found on makeandtakes.com

4. Egyensúlyozó játék:

Kép forrása: Found on spoonful.com

5. Totemoszlop

Kép forrása: Found on recyclart.org

6. Dekoráció

Kép forrása: Found on bystephanielynn.com

7. Tároló

Kép forrása: Found on little-stamper.blogspot.com

8. Célba dobó:

Kép forrása: Found on redtedart.com

9. Alapanyag

Kép forrása: Found on dailyholidayblog.com

10. Bogárszálló

Kép forrása: Found on gapphotos.com

Befejezésül az egyik kedvenc mesehősöm:

Kép forrása: Uploaded by user

És a mesében ugyan nincs, de én megtaláltam a párját:

"Itt a vége, mese vége, fuss el véle!

Témahét terv: szeptember 4. hete

Hű! Hát ez a hét is egy kicsit (nagyon) kacifántos. Mit is kellett valahogy összeboronálnom? Először is két világnapot (Autómentes és Hulladékgyűjtő). Aztán a szőlő szüretet, mert a meghívás erre a hétre szólt. Ráadásul még gyorsan egy családi fözögetős, beszélgetős, felfedezős, együtt játszós kirándulás, amíg még szép az idő. Rutin ide vagy oda, feladtam a leckét magamnak. Aztán eszembe jutott a megoldás: az "összekető kapocs" nem más lesz, mint a madárijesztő. hiszen azt el lehet készíteni, üvegből, dobozból, műanyagból egyaránt és még a szőlőtőkékhez is ki lehet rakni, hogy a maradék szőlőt megvédje. Inenntől már magát "alakította" a terv és ez lett belőle:

 

 

 

 

 

 

 

Kép forrása: hulladekhistoriak.blogspot.com

Feldolgozásra szánt téma:

Madárriasztók, madárijesztők a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás jegyében

Jeles napok, zöld ünnepek: Autómentes és Hulladékgyűjtő Világnap

Élmény: kerékpározás, szőlő szüret. kirándulás a Rózsika forráshoz

Gyűjtőmunka otthon: 5 db otthon már „szemétnek számító” dolog gyűjtése és behozatala

Hétfő: Kézművesség napja (üveg – fehér manó)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v Kiemelt technika: festés üvegfestéssel, körömlakkal, fonal tekerés

v Téma javaslat: Madárijesztő fej

Kiemelten fejleszthető képességek:

v térlátás

v tervező készség

v finommozgás

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Matematikai tapasztalatok: űrtartalom mérés, relációk (alacsonyabb, magasabb), tő és sorszámnevek, halmazalkotás megadott szempontok alapján

v Üveg xilofon készítés

v Szilva aszalása, lekvár befőzése

v Nagyobbak feladata: sorrend megfigyelése, sorrend „visszaállítása” (Mi változott meg?)

v ritmusérzék fejlesztés

v megfigyelőképesség

v rövid távú memória fejlesztése

Értékközvetítési tartalmak:

v Környezetóvó magatartás

v Újrahasznosítás lehetőségei

v Szelektív hulladékgyűjtés szerepe

v hagyományos tartósítási technikák felelevenítése (aszalás, befőzés)

v Páskándi Géza: Madárijesztő

Módszerek, eszközök:

v beszélgetés, magyarázat, cselekedtetés

v különböző formájú, méretű üvegek, üvegfesték, körömlakk, fonal, rafia, spárga, botok, ételfesték, csillámpor. szilva, cukor, fahéj

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v Beszélgetés: az üveg készítés folyamata

v Üvegek használata a mindennapokban

v Balesetek, veszélyes helyzetek megelőzése

Reflexiók:

A fejemben így készül az üveg madárijesztő:

1. Végy egy keskeny szájú üveget és az alját mártsd bele a vízbe cseppentett körömlakkos vízbe:

Kép forrása: Found on delineateyourdwelling.com

2. Amig szárad a körömlakk tekergess körbe egy hosszabb, aránylag egyenes faágat fobnallal úgy, hogy minél "szivárványosabb" legyen!

Kép forrása: Found on craftgawker.com

3. Amikor megszáradt az üvegen a körömlakk, húzd rá a bot egyik végébe! Fesd meg az arcát üvegfestékkel és szúrd bele a földbe!

4. Ha van még kedved tovább cifrázni egy keresztbe rögzített bot lehet a karja, amire színse szalagokat, csengőket is rögzíthetsz!

Kedd: Autómentes Világnap – Mozgás napja (fém –szürke)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v kerékpározás (akadálypálya, ügyességi, gyorsasági „versenyek”)

Kiemelten fejleszthető képességek:

v egyensúlyérzék

v testséma

v ön és társismeret

v szabályok elfogadása, betartása

v figyelem koncentráció

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Madárriasztó szélcsengő barkácsolása fém dobozokból

v Hangszerek barkácsolása fém üdítős dobozokból

v ritmusérzék és hangszínfelismerés

v tervező és kivitelező készség

v rész – egész viszonya

v hallási figyelem

Értékközvetítési tartalmak:

v Mondóka ismétlés: Madarak voltunk

v Vers ismétlés: Páskándi Géza: Madárijesztő

Módszerek, eszközök:

v Bemutatás, beszélgetés, cselekedtetés

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v Környezetóvó magatartás

v Újrahasznosítás lehetőségei

v Szelektív hulladékgyűjtés szerepe

Reflexiók:

Kép forrása: Found on bhg.com

Kép forrása: Found on craftgawker.com

Szerda: Hulladékgyűjtő nap (mese, vers – papír – kék)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v Mese: A szemétszörny

v Vers.:  Páskándi Géza: Madárijesztő

Kiemelten fejleszthető képességek:

v fantázia

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Nagyobbak feladata: Miből készülhetett? (alapanyagok felismerése, megnevezése)

v Újra papír készítése, kasírozás lufira

v Madárijesztő készítése papírból

v képzelet, kivitelező képesség,

v finommozgás

Értékközvetítési tartalmak:

v Ismerkedés a „hulladék művészet alkotásaival

Módszerek, eszközök:

v papír „maradékok”, papírzacskók, ragasztó, tapéta ragasztó, tojástartó

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v A papír készítés és kasírozás technikája

Reflexiók:

Miből készülhetett?

Kép forrása: Found on thecolorfulartpalette.blogspot.com

Kép forrása: learningtosee.aminus3.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: Found on proartsjerseycity.org

Kép forrása: Found on search.ask.com

Csütörtök: Énekes játékok, körjátékok (műanyag – sárga) – szőlő „szüret”

Kiemelt tevékenység tartalma:

v lipem –lopom a szőlőt

v Hej a sályi piacon

v Ritmus játékok

Kiemelten fejleszthető képességek:

v figyelem, egymásra figyelés

v egyenletes lüktetés

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Madarak, madárijesztők készítése műanyag flakonokból

v Szerepjáték: „jelmezes” játék. madárijesztő

v Rögtönzött jelenetek (madár és a madárijesztő)

v Szőlő szedés, préselés, taposás

v Szőlő, szőlőlé kóstolás

v rögtönző képesség

v gyors reagáló képesség

v érzékszervi fejlesztés

v finommozgás fejlesztés

Értékközvetítési tartalmak:

v Vers ismétlés: pete Margit: Hét szem szőlő

v Mondóka ismétlés: Madarak voltunk

Módszerek, eszközök:

v bemutatás, magyarázat, beszélgetés

v műanyag flakonok, milton kapocs, tűzőgép, tölcsér, lavór, szőlőprés, szalmakalapok, szalagok, rafia, nagyobb méretű ruhák stb,

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v Műanyag újrahasznosítása

v Szőlőszüret hagyományainak felelevenítése

Reflexiók:

Kép forrása: Found on edenproject.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Péntek: Környező világ felfedezése: Családi nap: Kirándulás a Rózsika forráshoz

Kiemelt tevékenység tartalma:

v Egész napos kirándulás

Kiemelten fejleszthető képességek:

v kitartás, erőnlét

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Mozgásos és körjátékok

v Felfedezések, megfigyelések

v Gyűjtemények bővítése

 

Értékközvetítési tartalmak:

v A gyalogos közlekedési szabályok

v Tömegközlekedés szabályai

v Kulturált viselkedés szabályai a természetben

Módszerek, eszközök:

v beszélgetés, magyarázat, bemutatás

v Hátizsák

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

 

Reflexiók:

A kép forrása: www.panoramio.com

A hét versei:

Páskándi Géza: Madárijesztő
Ki ez az ember?
Szakálla kender,
ujjasa rongyos,
olyan toprongyos.
Karó a lába,
két szeme kába,
áll ott magába,
nem is hiába.
Varjakat rémít,
röpít az égig,
verebet ijeszt.
Több búza így lesz.

Pete Margit: Hét szem szőlő

Hétfőn egy szem szőlő, 
kedden elfogy kettő. 
Szerdán a számban már három, 
csütörtökön négyért tátom. 
Pénteken öt lesz a kellő, 
szombaton hatot kér a bendő. 

Vasárnap hét bogyó hasamban, 
a csősz elől minden nap szaladtam!

 

 

A hét meséje: A szemétszörny

Berka a bagoly békésen pihent odújában, amikor nagy zajra ébredt. Kinézett otthona ajtaján, s látta, hogy emberek tevékenykednek az erdőben. Csőre is tátva maradt a szomorú látványtól. Az emberek válogatás nélkül vágták a fákat, nem kímélve a fiatalabb facsemetéket sem.

- Ennek már a fele sem tréfa! - gondolta, amilyen gyorsan csak tudott, repült barátaihoz, megbeszélni velük, mi tévők legyenek.

- Irtják az erdőt, irtják az erdőt! - huhogta már messziről. Kupacs és Cserke aggodalmasan hallgatták a bagoly szavait.

- Mi lesz így a kis állatokkal, madarakkal és más erdőlakókkal? - rémüldözött Kupacs.

- Mi lesz a levegővel?- kérdezte Berka. Tanácstalanul néztek össze, majd így kiáltott Kupacs:

- Kérjünk segítséget Mimótól és Csipektől, ők mindig kitalálnak valami okos dolgot!

Felkerekedett a kis csoport, hamarosan megérkeztek a két baráthoz. Egymás szavaiba vágva mesélték el a nagy bajt. Mimó és Csipek kérdőn néztek rájuk:

- Az embereknek szükségük van a fára, miért baj az, ha a mi erdőnkből szerzik be?

- Az a baj, hogy az egészséges fákat is kivágják. Elveszik a madarak állatok lakóhelyét - mondta Berka.

- Arról nem is beszélve, hogy a fák segítenek abban, hogy tiszta maradjon a levegő. Az emberek a bűzös dolgaikkal, mint például az autók kipufogója, a gyárak szörnyű füstje, csak szennyezik a levegőt. A fák levelei pedig tisztítják.

- Hát ezt nem tudják, látják az emberek?- kérdezte a Bagoly mérgesen.

- Nem elég, hogy a sok szemetet idehordják a fák alá, még ki is pusztítják az erdőnket.

Mimó és Csipek ámulva hallgatták az állatokat, s mély gondolkodásba estek. Összedugták okos kis fejüket, és azon tanakodtak, hogyan segíthetnének az erdő megmentésében. Hosszasan beszélgettek majd egyszer csak huncut mosollyal az arcukon azt mondták:

- Megvan, mit kell tennünk! Említetted Berka, hogy a szemetet az emberek szétdobálják az erdőben. No, majd mi összeszedjük, és építünk belőle egy szemétszörnyet. Ettől biztos, hogy megijednek az emberek és rádöbbennek, hogy milyen nagy kincs a fa és az erdő. Menjünk Kupacs házához, ott nyugodtan dolgozhatunk.

Izgatottan indultak, hogy közös erővel gyűjtsék össze az erdőben szétdobált szemetet. Amikor odaértek, döbbenten nézték a rengeteg hulladékot. - Erre nem gondoltam, hogy ilyen sok lesz - mondta Mimó.

Volt ott minden: kiürült üdítős palack, papírszalvéta, újságlapok, olajos üveg, autógumi kerék, eldobott dezodoros flakon, használt papírzsebkendő.

- Barátaim! Lássunk munkához!- kiáltotta Csipek

Hamarosan a favágók zaja mellett más hangokat is hallottak a madárkák a fa tetején. De ezek sokkal kellemesebb hangok voltak. Tervezés, szerkesztés, lázas rakosgatás, izgatott suttogás hangjai hallatszottak. Rövid idő alatt elkészült. A megépült szemétszörnyeteg az erdő rémisztő szörnyetege lett. Elégedetten csodálták és örömtáncot jártak körülötte az állatok és vidáman énekelték:

„Erdőn ha jársz, gondold sorra: szedd fel , gyűjtsd és használd újra, Erdő és fa így lesz vidám! Ne feledd el kis cimborám!”

- Most pedig vigyük a favágók közelébe, és figyeljük meg mi történik! –javasolta Csipek.

Óvatosan egy öreg tölgyfa mellé rakták az építményt, majd a szemétszörny mögé bújva félelmetes hangokkal próbálták elijeszteni a favágókat, akik nemsokára odaértek és nagyon megijedtek a szörnyű látványtól. Mivel nem tudták mi az, fejszéiket, szerszámaikat eldobva menekültek ki az erdőből. Az állatok kacagva bújtak elő. Vidáman énekelve, táncolva ünnepelték, hogy megmentették a fákat. Örültek, hogy sikerült megtisztítaniuk lakóhelyüket nemcsak a szeméttől.

- De most mit kezdjünk ezzel a szemétszörnyeteggel? Kérdezte Berka.

- Vigyük el a szemétszigetre, mutassunk példát az embereknek!- javasolta Kupacs. - Biztosan észreveszik, mennyivel tisztább lett az erdő és ezentúl ők is vigyázni fognak arra, hogy ne dobálják szét a szemetet .

- Jó! - helyeseltek mindannyian, és az elhatározásukat tett követte.

„Erdőn ha jársz, gondold sorra : szedd fel, gyűjtsd és használd újra,

Szemétsziget minden helyen, A szemetet ide teszem.

Az egész föld így lesz vidám, Ne felejtsd el kis cimborám.

A mesét írta: a Miskolci Avastető Óvoda nevelőtestülete

Befejezésül:

Kép forrása: happyteacherhappykids.comhappyteacherhappykids.com

Szép hetet Mindenkinek!

Hej vára, vára: vártorony agyagból

Képről, képre, lépésről, lépésre

At ötlet és a képek forrása: http://thebeeskneescousin.blogspot.hu/2012/04/clay-castles.html

Témahét terv: szeptember 3. hete

 

Kép forrása: Found on merryatseven.blogspot.co.uk

Témahét terv/ napi bontás

Dátum: 2015. szeptember 14- 18

Feldolgozásra szánt téma: Alma, alma, alma no meg egy pici dió

Hétfő: (mozgás napja)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v  játékok almával, labdával (gurítás technikájának gyakorlása

v  egyensúlygyakorlatok

v  jelkereső játék (ismétlés)

 

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  kéz-szem koordináció

v  egyensúly érzékelés

v  mozgások erejének koordinálása

v  figyelemkoncentráció

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  nyomdázás almával

 

Nagyobbak feladata: Folytasd a sormintát! ( feladatlap )

v  figyelemkoncentráció

v  újrahasznosítás

v  finommotorika

v  színek használata

v  monotómiatűrés

Értékközvetítési tartalmak:

v  A csoportélet hagyományaihoz tartozó mondókák: (rendrakó, meseváró, vigasztaló)

v  Alma alma piros alma dal éneklése, ismétlése

Módszerek, eszközök:

v  Beszélgetés, cselekedtetés,

v  Földre ragasztott jelek , liszt, homok, festék, agyag madarak

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  magasság mérése almák segítségével

Reflexiók:

Mozgásos játékok almával: Akadálypálya

Az akadálypálya készítés azért jó ötlet, mert sokféle mozgásforma gyakorlására alkalmas. Igazából nem is kell hozzá sok eszköz, csak jó ötletek. A feladatok sorrendjét bárhogyan lehet variálni.

START:

1. feladat: futás a sorban lerakott almák megkerülésével (szlalomozás)

2. feladat: egy kosárban (vagy kis széken) levő almát fel kell venni és átvinni egy másik kosárba (kisszékre) úgy, hogy közben páros lábbal ugrálnak a gyerekek. Nagyobbak tarthatják az almát a két előrenyújtott karjuk között.

3. feladat: a következő célpontig hátrafelé haladva kell menni.

4. feladat: ismét fel kell venni egy almát és kinyújtott tenyéren egyensúlyozva kell eljuttatni a következő akadályig.

5. feladat: az almát áll alá szorítva kell továbbhaladni.

6. feladat: az almát a két térd közé kell tenni és így kell eljutni a következő akadályig.

7. feladat: az almát egy kanálba kell tenni és így kell továbbhaladni. Nehezíthetjük a dolgot például úgy, hogy téglákra kell rálépegetni, vagy azokat átlépni, vagy egy deszkán, illetve ugrókötélen kell végighaladni.

8. feladat: az almát be kell gurítani egy célba; például két karó közé, vagy egy oldalára fordított kosárba.

Almaszedés

Igazából ez egy versenyjáték, de ha nincsenek sokan a gyerekek időre is lehet játszani. Az a győztes, aki hamarabb végez a feladattal.

1. változat: az összes almát egy távolabbi ponton helyezzük el a földön. Startra oda kell szaladni és az almákat egyesével visszahordani egy kosárba, vagy tálba. Az győz, aki gyorsabb volt, vagy megadott idő alatt több almát hozott vissza.

2. változat. Az almákat egy kis asztalon, vagy széken egy tálban helyezzük el, és innét a gyerekeknek a szájukban a fogaikkal szorosan tartva kell egyenként visszahordani őket.

3. változat. Ezt a feladatot kombinálhatjuk az akadálypálya feladataival úgy, hogy  az almákat különböző módon kell visszajuttatni a kiindulási helyre. Például: az összes almát úgy kell elhordani, hogy áll alá szorítva viszik a gyerekek.

 • A mozgás fejlődése szorosan összefügg az idegrendszer fejlődésével, így a különböző mozgásformák elsajátítását célzó feladatok nagyon hasznosak ebben az életkorban. Az ovisoknál a nagymozgások fejlesztésének területei: a járás, futás, kúszás, mászás, bújás, gurulás, szökdelések páros és egy lábon.
 • Ezek a gyakorlatok fejlesztik a mozgáskoordinációt, a figyelem-koncentrációt és az egyensúlyérzéket is.
 • A versenyjátékok hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek megtanulják kezelni a győztes-vesztes szituációt, de természetesen ebben gyakran még segítenünk kell őket.

Forrás: http://jatsszunk-egyutt.hu

Kép forrása: Found on makemeasaint.blogspot.com

Kép forrása: Found on craftberrybush.blogspot.com

Kép forrása: Found on teachpreschool.org

Kedd: (kézművesség napja)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v  mozaik alma ragasztása

v  technika: tépés, vágás, ragasztás

Nagyobbak: vonalkövetés

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  finommotorika fejlesztése

 

 

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Jóga 8 tól

v  egyensúly az almával, egyedül és párban is

v  kapd el az almát

v  alma válogatása óriás kesztyűben, vagy csipesszel

 

v  önismeret

v  relaxáció

v  együttmozgás

v  testséma

v  reflexfejlesztés

v  finommotorika

Értékközvetítési tartalmak:

v  A hétfőn megismert mondókák, dalok ismétlése

Módszerek, eszközök:

v  Bemutatás, beszélgetés, gyakorlás, csoportos tevékenykedés

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

Matematikai tapasztalatok: relációk

(kicsi, közepes, nagy )

Reflexiók:

Kép forrása: Found on something2offer.com

Kép forrása: Found on creativespotting.com

Kép forrása: Found on gyereketeto.hu

Szerda: Almaszüret (környező világ felfedezése)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v  Almaszüret

 

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  „idegen” helyhez való alkalmazkodás

v  Szabályok elfogadása

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  futás

v  játszótér

v  gyaloglás

v  állóképességfejlesztés

Értékközvetítési tartalmak:

v  Nagykovácsi megismerése

v  gyalogos közlekedés szabályai

Módszerek, eszközök:

v  gyaloglás

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Hol laksz? Milyen utcában?

/matematikai tapasztalatok: halmazok számossága,  halmazképzés megadott szempontok alapján/

Reflexiók:

Kép forrása: Found on babble.com

Kísérlet a http://gyereketeto.hu oldalról:

Egy almát szeletelj fel, egy szeletet locsolj meg ecettel/citromlével, a másik szeletet forgasd meg sütőporban, a harmadik szeletet csomagold be egy nylonzacskóba!

Várj pár napot, közben figyelj!

Csütörtök: anyanyelvi játékok

Kiemelt tevékenység tartalma:

nyelvtörő: Azt mondják a hatalmasok…

mese:Tóth Elemér: Mese az almafáról, a szélről és egy Veronika nevű kislányról

vers: Édes  almát hoztam én

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  memóriafejlesztés

v  fantázia

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Almafa készítése papírból ( gyűrés, vágás ragasztás )

v  Almakompót készítése vagy alma mártogatós

Nagyobbak feladata: térbeli építmények

v  Tervező készség

 

Értékközvetítési tartalmak:

Módszerek, eszközök:

v

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  főzés

Reflexiók:

Kép forrása: Found on funathomewithkids.com

Kép forrása: Found on craftberrybush.com

Péntek: énekes játékok, körjátékok

Kiemelt tevékenység tartalma:

v  Egy üveg alma… ( dal )

v  Erre csörög a dió

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Ritmusérzék

v  figyelemkoncentráció

v  Együttműködés, egymásra figyelés

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  pólófestés diófestékkel

v  dió szedése óriás kesztyűben vagy csipesszel

 

Értékközvetítési tartalmak:

v  hagyományok őrzése

Módszerek, eszközök:

v  együttkészítés

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  növényi festékek, miből milyen színt lehet keverni

Reflexiók:

Kép forrása: www.dioskonyv.byethost3.com

 

Csoportélethez kapcsolódó mondókák:

Vigasztaló:

Áj, háj, varjúháj, ha megfújom, majd nem fáj.

Rendrakó:

Egy, kettő, három, én a rendet várom!

Vers:

Édes almát hoztam én,

Gömbölyű, tűzszínű mint a méz

Enné hét falu, kad el kisfiú,

Üljünk fatövébe kettecsként

 

Weöres Sándor: Volt egy szép ládika

Volt egy szép ládika,
nőtt benne egy almafa,
én azon az almafán
dinnyét szedtem délután.
Nagyot ugrott Sárika,
beszakadt a ládika."

Mondóka:

Fölmásztam az almafára

Elszakadt a nadrág szára.

Hogyha enne rongyünnep

Én lennék ott a herceg

Az Alma meg a kerti manó:

Hajnalban vadlibák húztak el a kert fölött. Alacsonyan repültek, s hát látták, hogy az almafán egy alma búslakodik árválkodik egyes-egyedül. Teljesen zöld volt.

— Hát te még itt vagy?! — kiáltottak rá. — Nem tudod talán, hogy mögöttünk hószárnyakon közelít a félelmetes, hideg tél? Egy-kettő, bújj a kamrába!
Szegény alma nagyon megrémült, és ijedtében még jobban elzöldült. Mitévő legyen? Hiszen ment volna ő szívesen a kamrában, de nem szedték le, mivel olyan halvány az orcája. 
— Szél, szél, lökj le, kérlek, a földre! — könyörgött. A szél jól szemügyre vette az almát. 
— Nem vagy még elég piros — dörmögte — , de hát semmi közöm hozzá. Ha úgy kívánod, lelöklek a földre.
Jó nagyot fújt, és megrázta az almafát.
Az alma lepottyant, és hosszan gurult a fűben. Épp arra ment a kerti manó. Pókhálóból volt a zekéje, nagy, kerek szalmakalapot viselt a fején. Megbotlott az almában.
— Hát te mit keresel itt? — kiáltotta. — Nem tudod talán, hogy a vadlibák mögött hószárnyakon közelít a félelmetes, hideg tél? Bármely pillanatban beronthat a kertbe. Gyorsan bújj a kamrába!
— Bújnék én örömest — mondta az alma —, de nem tehetem. Nincs még pír az orcámon, nem akarnak befogadni.
— Hát ezen igazán könnyű segíteni ! — kacagott fel vidáman a kerti manó. — Várj csak egy cseppet!
Száraz fűszálakból fürgén ecsetet kötött, arany napsugarakat olvasztott egy kettétört mákfejbe, jól elkeverte frissen szedett hajnali harmattal, s gyönyörű, kicsattanó pirospozsgásra festette a sápadt alma pufók orcáját.
— Köszönöm, köszönöm! — hálálkodott az alma, és felderült.
Hevert a szép piros alma a fűben. Gyerekek jöttek a kertbe, észrevették, odaszaladtak.
— Nézzétek, milyen gyönyörű alma!
Gyorsan felkapták, vitték a kamrába, szépen beillesztették a többi alma közé, a polcra, s hát egy se volt oly szép, ő volt mind közt a legnagyobb, legkövérebb, legpirosabb, leggyönyörűbb!
Vidáman kuksolt a polcon. Jöhet már a tél!

Tóth Elemér: Mese az almafáról, a szélről és egy Veronika nevű kislányról

Beköszöntött az ősz, és a természet hosszú álomra készült. Az állatok az erdőben és mezőn eleséget gyűjtögettek, hogy a tél során legyen miből lakmározniuk. A barlangjaikat, vackaikat, kotorékaikat és odúikat kibélelték száraz fűvel meg lombbal, hogy a hideg ne férkőzhessen a bundájuk alá, és nyugodt, mély álmot alhassanak.

A fák is örültek a téli alvásnak, sorra hullajtgatták el a leveleiket és a termésüket. Majd ha az ágak teljesen lecsupaszodnak és a termés terhétől is megszabadulnak, a nedvek áramlása – amelyek úgy keringenek bennük, mint a mi testünkben a vér – bizony igencsak lelassul. Ekkor a tél betakargatja őket szép fehér dunyhájával, és a fák elalszanak.

A kert sarkában, a kerítés közvetlen közelében egy almafa állt. Leveleit már rég messze sodorta a szél, az ágai azonban mégis földig hajoltak. Mégpedig azért, mert gyönyörű almák csüngtek róluk, pirosak és édesek, mint valami hatalmas piros rubintok.

A kert gazdái teljességgel megfeledkeztek az almafáról.

Nem így a kerten végigszáguldó őszi szél, amely cigánykodva kavargott körülötte minden pillanatban:

– Add nekem az almáidat! Széthordom őket a környéken. Földíszítem velük a városháza tornyát és körülaggatom a kéményeket, hogy ne legyenek feketék és szomorúak. Adj legalább néhányat belőlük…

És fújt, süvített, ahogy csak az erejéből tellett.

Az almafa azonban keményen összezárta ágait, úgy védte gyümölcsét, hogy egyetlenegy se pottyanjon le és zúzódjék össze a kemény földön. Veronikának őrizgette őket. Bizonyosan eljön majd és szépen leszedi valamennyit! Még a nyáron megígérte…

Hanem Veronika csak nem jött.

Hogyan is jöhetett volna, amikor ágyban feküdt, állig betakarózva és egyre-másra szedte a különféle tablettákat és itta a forró mézes teát. Bent a szobában csodálatosan meleg volt, kint az ablak alatt azonban a szél füttyögette vad őszi nótáját.

Veronika lehunyta a szemét, úgy hallgatta.

– Add nekem az almáidat, add nekem őket! Gyönyörű pirosak, rubintos fényűek. Messzire viszem, messzire hordom, add nekem őket…

– Anyu, az almafa! – szökkent fel Veronika az ágyból.

– Jaj, látod, látod, a betegséged miatt csaknem megfeledkeztünk róla – mondta az édesanyja. – Milyen kár lett volna!

Azzal kendőt kötött, fogott egy kis kosarat és nyomban kifutott a kertbe. Rövidesen mosolygós piros almákkal rakott kosárkával tért vissza.

Valamennyi édes volt, mint a méz.

Veronika mindjárt ötöt evett meg belőlük.

És a szél?

Nos, a szél bizony hoppon maradt. Veronika még az alma csutkáját sem hagyta meg neki.

Dühbe is gurult erősen, és elnyargalt, hogy más kertben keressen magának egy elfeledett almafát. Talán éppen a ti kertetekben köröz…

+ ötletek:

Ezekről az ötletekről azt kell tudnotok, hogy mind, mind a gyerkőceinkké. Nálunk már sok-sok éve hagyomány már, hogy a pénteki beszélgető-kör egy kicsit más, mint a többi napokon, mert ezen áruljuk el (vagy választjuk ki közösen) a következő hét fogalmát, kérdédét, melyet "körbe, körbe járunk". Az almával kapcsolatban ezek az ötletek hangzottak el:

 • Célbadobás almával
 • Almamag ültetés és számolás

Kép forrása: Found on mamabeefromthehive.blogspot.com

 • Almakarika ecetes vízbe - szárítás

Kép forrása: Found on mamaskram.blogspot.de

 • Almalé préselés, sütemény sütés, kompót és almás-mézes saláta készítés

Kép forrása: Found on postris.com

 • Almatorony építés
 • Almavásár játék
 • Almából autó barkácsolás

Kép forrása: Found on chicagonow.com

Szép hetet mindenkinek!

 

Ötlet-tár: vadgesztenye

Kép forrása: www.decor4all.com

Versek:

Mentovics Éva: GESZTENYE-MONDÓKA
Rezzen a szélben
a gesztenye ága,
rozsdabarna ingét
morcosan cibálja.

Ha potyog a termés,
vigyázz kicsit jobban,
ha nem ugrasz félre,
kobakodon koppan!

Kép forrása: www.pinterest.com

Weöres Sándor: Gesztenye úrfi

Hej, gesztenye úrfi
Bundácskádból bújj ki!
Ugorj le a fáról
Érkezésed várom.

Nini, itt van, koppan
Fáról földre pottyan
Futok zsebre dugni
Jöjj, gesztenye úrfi!
Kép forrása: Found on decor4all.com
Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Gesztenyéből fabrikálok
buksi fejű barna bábot.

Vadgesztenye, gesztenye,
kosárkámba potty bele!
Ha vagytok már jó néhányan,
Megnyitom a bábszínházam.
Kép forrása: Found on susannes-dekoparadies.de

Tarbay Ede: A hiú törpe

Törpe ül a gesztenyefán, 
vadgesztenye-törpe, 
feje barna, a sipkája 
zöld és csupa tüske. 

Feje fölé esernyőt tart: 
- kopp! - kopog a zápor; 
lics-locs eső, amint eláll, 
lemászik a fáról. 

Térül-fordul, tócsát keres, 
megy a sáros partra, 
megnézi, hogy elég zöld és 
szúrós-e a sapka? 

Amíg hajlong, zöld sipkája 
toccs! a vízbe toccsan, 
így bosszúsan tovább sétál, 
ma sem tudni, hol van!
Kép forrása: Found on dorokaiser.online.de

A mese:

Kiss Melinda: A gesztenyehéj kabátka

Végefelé járt már az ősz, s az erdő lakói a hideg tél fogadására készülődtek. Meleg kuckókat rakta, odúkat hordtak tele élelemmel. Némelyik állat még bundát is váltott. Dús, meleg, téli bundát. Látva ezt, a kis sün nagyon elszomorodott.

– Csak nekem nincs téli bundácskám! Szörnyen festek ebben a fekete, tüskés kabátban. Ezt hordhatom életem végéig! – panaszkodott anyukájának.

– Ebből is láthatod, hogy elnyűhetetlen – válaszolta sünmama. – A tüskék pedig megvédenek minket ellenségeinktől, méltóságot kölcsönöz nekünk, és ez egyben a díszünk is. Na és ha összegömbölyödsz, mint egy labda, felszurkálhatod a lehullott faleveleket. Versenyezz a testvéreiddel, ki tud több levelet gyűjteni! Úgysem sokáig játszhattok már, hamarosan itt a tél. Meg aztán minek nekünk téli gúnya, mi úgy is átalusszuk a telet – vigasztalta fiacskáját sünmama. – De most menj! Hívd haza a nővéreidet, nekem sok még a tennivalóm. Segítek sünpapának a vacokkészítésben.

Elindult a kis sün az erdei úton a sűrű levélesőben.

– Lám, még a fák is levetik megunt ruhájukat, hogy tavasszal újat, szebbet öltsenek…

Így morgolódott magában, amikor egyszer csak lógó gomborrára egy gesztenye koppant. Felugrott a kis sün fájdalmában, ekkor meg valami tüske szúrta meg a lábát. Már éppen duzzogni akart, amikor megpillantotta az avarban a tüskés gesztenyehéjat.

– Nahát! Eldobta a gesztenye a kabátkáját. Milyen szép zöld és néhol barna foltos, és ezek a tüskék is csodálatosak rajta! – lelkendezett. Összegömbölyödött, felszúrta saját tüskéire, és elégedetten nézegette magát az erdei tó tükrében.

– Végre nekem is van téli gúnyácskám!

Arra repült szarka néni, s meglátván az ugrándozó süngyereket, kikacagta.

– Micsoda dolog ez?! Más tollával ékeskedni… – csörögte.

– Kár, kár – károgott rá egy csapat varjú, akik inni jöttek a tóhoz. – Kár, hogy a régi gúnya kilátszik alóla!

De a kis sün örömét nem tudták elrontani. Most már vidáman folytatta útját. Mire megtalálta nővérkéit, már alkonyodott. Azok észre sem vették kisöccsük új ruháját. Mindnyájuknak tele volt a tüskéje fakéreg darabokkal. Elhullott madártollal, nagyobb falevelekkel, mohával, amiket a vacokrakáshoz gyűjtöttek. Csak sünmama vette észre, amikor hazaérkeztek a nagy tölgy alatti odúba.

– Milyen kár, hogy tavaszra elfonnyad, így senki sem láthatja majd a szép, új kabátod. De azért meg kell hagyni, nagyon csinos! – tette hozzá vigasztalva.

Sünpapa rövidlátó szemeivel csak most vette észre, s a fejét csóválva morgott a bajusza alatt.

– Ugyan, semmire sem való, haszontalan dolog. Aztán majd ha álmodban viszket a tüskéd töve, nehogy megszúrja a kis csülköcskéidet! Munkára, gyerekek, reggelre el kell készülnünk a kuckórakással! Kertek alatt már a fagy. Érzem is minden porcikámban.

Valóban: reggelre leesett az első hó, s a süncsalád befészkelte magát a jó meleg odúba. De alighogy elhelyezkedtek, a süngyerekek máris fészkelődni kezdtek.

– Szúr a kabátod! – nyafogta az egyik.

– Nem tudok hozzád bújni! – így a másik.

– Fázom! – rikkantotta a harmadik.

– Én is, én is! – visongták a többiek kórusban.

– Talán lyuk van valahol a kuckó falán? – tűnődött sünmama.

– Itt van, ni, a kánya fogja meg! – bosszankodott sünpapa. – Nem valami jó már a látásom – fogta be a lyukat mellső lábaival. – Most aztán mivel tapasztjuk be?

Ahogy körbejáratta rövidlátó szemeit gyerekein, egyszer csak felkiáltott:

– Az ám! A gesztenyehéj gúnya! Éppen akkora, mint a lyuk. Csak hát – nézett megszeppent fiácskájára –, mi fog akkor téged melegíteni, és mi takarja el majd el undok, fekete tüskéidet?

– Majd melegítenek a testvérkéim… és nem is olyan csúnyák ezek a fekete tüskék – mondta a kis sün.

Az igazság az volt, hogy már neki sem tetszett az új bunda. Viszketett is alatta, húzta is a tüskéjét, ahogy száradt össze, nem is tudott tőle jól összegömbölyödni. Így hát örömmel segített betömni vele a lyukat.

A süncsalád kuckójába most már béke és nyugalom költözött.

A kis sün félig lecsukódó pillái alól még azt rebegte:

– Azért mégis csak jó lett valamire a gesztenyehéj kabátkám!

Kép forrása: Found on jatsszunk-egyutt.hu

Kézműves ötletek:

Found on himbaherzlich.blogspot.com

Kép forrása: www.redtedart.com

Kép forrása: Found on paapinden.dk
Kép forrása: Found on flickr.com
Játékok gesztenyével:
 • Mindent vagy semmit: Ezt a játékot két játékos vagy két csapat játszhatja. A játékterületet válasszuk ketté egy vonallal vagy bottal! Mindkét oldalra tegyünk le 10-10 gesztenyét. Dobókockával felváltva dobnak az ellenfelek. Amennyit dobnak, annyi gesztenyét vehetnek el a másik térfélről, és ezeket letehetik a saját oldalra. Az nyer, akinek az oldalára átkerül az összes gesztenye.
 • Gesztenyepiramis: Mindenki kap egy bizonyos számú gesztenyét, összesen kb. 30-40 darabot érdemes szétosztani a játékosok közt. Középre tegyünk egy lapos tányért vagy tálcát! A játékosok felváltva tesznek egy-egy gesztenyét a tányérra, a rajta lévő gesztenyekupac tetejére is lehet pakolni. Ha leesik egy gesztenye a tányérról, fel kell vennie annak, akinél leesett. Az nyer, akinek legelőször elfogy a gesztenyéje, vagy akinél a legkevesebb marad.

Finomságok:

NARANCSOS-MÉZES GESZTENYEBEFŐTT

Hozzávalók

· 1 kg Maroni hámozott egész gesztenye

· 5 dl frissen facsart narancslé

· 1 citrom leve

· 40 dkg vegyes virágméz

· 5 dl víz

· 6 dkg befőtt-tartósító

Összekeverjük a narancslét a vízzel, a citromlével, a mézzel és a befőtt-tartósítóval. Felolvasztás nélkül beletesszük a gesztenyét, és közepes lángon addig főzzük, amíg meg nem puhul, át nem fő. Közben csírátlanítjuk a tisztára mosott üvegeket: 5 percre a legmagasabb fokozatra állított mikróba tesszük vagy forró vízzel átöblítjük őket, a fémfedőket pedig kifőzzük forrásban lévő vízben. A forró üvegeket megtöltjük gesztenyével, majd felöntjük a mézes-narancsos lével. (Ehhez a művelethez a balesetek elkerülése végett vegyünk föl konyhai fogókesztyűt.) Rájuk csavarjuk a tetőket, majd 5 percre fejre állítjuk őket. Száraz dunsztban hűtjük ki.

GESZTENYETURMIX KÉTFÉLEKÉPPEN

Hozzávalók 2 személyre

a fűszeres gesztenyeitalhoz:

· 1/2 liter tej

· 1/2 csomag Maroni fehérarany gesztenyepüré

· őrölt fahéj

· őrölt szegfűszeg

· őrölt kardamom

az egzotikus gesztenyeitalhoz:

· 4-5 dl kókusztej

· 1/2 csomag Maroni bio-gesztenyepüré
vagy 1 csomag Maroni natúr gesztenye

· narancsvirágvíz vagy rózsavíz

· vaníliakivonat

· barna cukor vagy méz


 

A gesztenyét nemcsak süteményekbe, desszertekbe és sós ételekbe használhatjuk, hanem nagyon finom italokat is készíthetünk belőle. Két alkoholmentes ital receptjét adom közre, az egyiket az állati tejet kerülök is fogyaszthatják.

fűszeres gesztenyeitalhoz turmixgéppel vagy bot-mixerrel, magas edényben dolgozunk, hogy az ital ne fröcskölje tele a konyhát.

Először habosítjuk a hideg tejet. Azután fűszerez-zük: a fahéjjal és a kardamommal bőkezűbben, a szegfűszeggel óvatosabban bánunk. Hozzáadjuk a gesztenyepürét, és az egészet simára turmixoljuk. Ha nagyon sűrűnek találjuk, kevés tejjel hígítjuk. Szükség esetén édesítjük, de vegyük figyelembe, hogy a gesztenyepürében van cukor.

Magas pohárban, szívószállal kínáljuk.

Az egzotikus gesztenyeitalhoz, ha krémszerűen sűrű kókusztejet kaptunk, simára turmixoljuk kevés vízzel. Hozzáadjuk a gesztenyét meg a vaníliát, és kevés narancsvirág- vagy rózsavízzel ízesítjük.

A bio-gesztenyepürében van cukor, ezért azt nem szükséges külön édesíteni. A natúrhoz viszont ízlésünk szerint adunk barna cukrot vagy mézet. Simára turmixoljuk, és ha kell, kevés vízzel ihatóra hígítjuk ezt az egzotikusan illatos gesztenyeitalt.


Tipp:
az összes hozzávalót tartsuk a hűtőben, így az elkészült ital is hideg lesz. Télidőben melegen is kínálhatjuk mindkettőt.

GESZTENYÉS CSICSERIBORSÓKRÉM

Hozzávalók

· 25 dkg száraz csicseriborsó

· víz

· 1 kávéskanál szódabikarbóna

· 25 dkg Maroni natúr gesztenye

· 1 kávéskanál só

· 4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

· 2 evőkanál fehérborecet vagy almaecet

· 1 kis csokor friss kakukkfű levelei


A klasszikus szezámos csicseriborsókrém, a hummus mellett ezt a gesztenyés változatot is érdemes kipróbálni. A receptben azt is leírom, miként főzhetjük rövid idő alatt puhára a száraz csicseriborsót, hogy ne tartson órákig az ízletes szendvicskrém elkészítése.

A készítést megelőző este beáztatjuk a csicseriborsót, valamint kistányéron a fagyasztóból a normál hűtőbe tesszük a gesztenyét.

Másnap friss, szódabikarbónás vízben körülbelül 20 perc alatt puhára főzzük a csicseriborsót. Leöntjük róla a vizet, és krumplinyomóval összetörjük. Hozzá-morzsoljuk a fölengedett gesztenyét, és az egészet alaposan elkeverjük az ízesítőkkel.
Kenyérre kenve vagy paprikába töltve tálaljuk. Pirosra érett, édes húsú paprikával különösen finom, ráadásul így azok is élvezhetik, akik amúgy valamilyen okból kerülik a kenyeret.

Forrás: http://maroni.hu

Témahét terv: szeptember 2. hete

Témahét terv/ napi bontás

Dátum: 2015. szeptember 7 -11.

Feldolgozásra szánt téma: Baleset és tűz megelőzés

Indító élmény: Meselevél négy kíváncsi, szeleburdi manóról 4 napra (baleset megelőzés és tűz megelőzés a négy alapelem mentén)

Halihó, Kedves Cinegefiókák!

Legelőször is szeretnék bemutatkozni: Manó nagyapó vagyok, akinek van sok-sok gyereke és négy nagyon kíváncsi kis unokája. 2 fiú (Parázs, a tűzmanók családjából, aki egy percig sem tud nyugton maradni. Állandóan ficánkol, fut és rohan. Barnabás a föld manó, aki folyton folyvást kincsek után kutakodik a földalatti járatokban és állandóan maszatos a keze, lába) és 2 lány (Kérész a vízi manók nemzetségéből, aki állandóan csacsog és Szellő a levegő manók piciny lánya, aki olyan gyorsan tud futni, hogy senki nem ér a nyomába. Nekik és szüleiknek a segítségetekkel végre újra van, hol lakni. Köszönjük az új házakat, melyeket építettetek nekünk. Enyém lett a magas, tornyos faházikó. A vízi manók a zászlós, tornyost választották. a föld manók a csigaházast, a tűzmanók a sátorformást és a levegő manók pedig a leveles, virágost. A még üresen maradtakba pedig beköltöztek a télen ház nélkül maradt erdei, óvó és segítő manók. Így aztán teljesen benépesült az erdőben megbújó Manófalva. Sokan vagyunk és sok a dolgunk, hiszen közeledik az ősz és ez annyi, de annyi munkával jár, hogy bizony mi már alig győzzük: be kell festenünk a leveleket színesre, segítenünk kell az állatoknak téli szállást készíteni, a költöző madarakat útnak indítani…. és még sorolhatnám hosszasan, ezért aztán sokkal kevesebb időnk marad arra, hogy vigyázzunk Rátok emberekre és ezért is írom Nektek ezt a levelet.

Kérünk Benneteket, hogy segítsetek!

Hogy hogyan?

v Először is azzal, hogy figyeltek és vigyáztok magatokra és egymásra!

v Aztán azzal, hogy az elküldött veszélyt jelző táblákat elhelyezitek ott, ahol kell, hogy az emberek a nagy sietségben is észrevegyék!

v Segíthettek azzal is, ha rajzoltok egy térképet az óvoda környékéről és bejelölitek rajta azokat a helyeket, ahol óvatosan kell közlekedni!

v Figyeljétek az apró élőlényeket, akik téli szállást keresve betévednek az óvodába és gyorsan, óvatosan vigyétek a szabadba őket, hogy még a hideg előtt elbújhassanak!

v Séta közben figyeljetek a lábatok elé, mert Ők most annyira el vannak foglalva a beköltözéssel, hogy sokkal figyelmetlenebbek, mint máskor.

Kérünk Titeket, hogy egy időre legyetek Ti az őrző, védő manók helyett azok, akik figyelnek maguk körül mindenre és minden……

Várjatok egy kicsit, mert éktelen a lárma így kora hajnalban a tisztáson, Megyek, megnézem, hogy mi történhetett és aztán folytatom.

Hétfő: a föld napja

Ajaj! Nagy a baj! A négy kis kíváncsi elindult világot látni. Láttuk, mi láttuk, hogy napok óta súgnak, búgnak, de eszünkbe sem jutott, hogy ezen törik a fejüket. Most aztán valóban csak Rátok számíthatunk, hiszen nagyon, de nagyon nagy galibát okozhatnak a világban, hiszen még nem tanulták meg a manó iskolában, hogy hogyan is használják jóra a hatalmas erejüket. (mert, ha hiszitek, ha nem a manók is járnak óvodába, iskolába, ahol a betűvetés és számolás mellett azt is megtanulják). Segítsetek őket megtalálni, hiszen Barnabás a föld manócsemete ugyan már tudja, hogy neki kell vigyáznia a föld alatt élő lényekre, a növények gyökereire, de azt bizony még nem tanulta meg, hogyha kedvenc vakond paripáján száguldozik a járatokban, akkor azzal bajt okozhat az emberek világában, hiszen hepe-hupák keletkeznek, amerre jár, mozoghat, renghet a föld és akkor….

Akkor mi is történhet? ………..

Igen. Így van: Kövek gördülhetnek az embergyerekek lába alá és eleshetnek. Az úttest buckáin az autók összeütközhetnek… és még sorolhatnám tovább a „bajokat” , ami ez a szeleburdi okozhat, ezért egyrészt arra kérnélek Benneteket, hogy nagyon figyelmesen közlekedjetek! Figyeljetek magatokra és egymást segítsétek abban, hogy bajba ne kerüljetek! Vigyázzatok a kisebbekre és az idősebb emberekre! Ismerjétek meg a közlekedés szabályait és az irányító táblákat és jegyezzétek meg ezt a telefonszámot: 107 Ez a rendőrök száma, hogyha már megtörtént a baj, akkor segíteni tudjanak, és feltétlenül ragasszátok ki azokat a matricákat, melyeket küldök, azokra a helyekre, melyeket veszélyesnek találtok az óvodában, hogy a kisebbek elkerülhessék őket!

Miben is tudtok még segíteni? Találjátok meg nekem Barnabást! Hogy hogyan is csalogathatjátok magatokhoz? Készítsetek egy „manócsapdát” dobozból melyet, ha teleraktok számára fontos kincsekkel (csillogó kövek, tükrök, aranyrögök, drágakövek), akkor ez a kis kíváncsi kópé biztos, hogy rátalál és akkor mi fülön csíphetjük és haza hozhatjuk és vigyázhatunk rá, taníthatjuk addig, amíg az erejével már jól fog tudni bánni.                          Köszönöm, ha segítetek! Manó nagyapó

Kiemelt tevékenység tartalma:

Kiemelt eszköz: lépőkövek

v Járás, futás, át és rálépések, átugrások

v Egyensúlyozó játék (pörgések, forgások)

v Célba dobás kővel karikába, vödörbe

 

Kiemelten fejleszthető képességek:

v Mozgásbiztonság

v Téri tájékozódás

v Egyensúlyérzék

v Figyelemkoncentráció

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Kőfestés föld festékkel (házak, járművek)

v Lenyomatok kőgyurmába vagy felhőgyurmába

v Rajzolás, formakirakás homokkal töltött tálcába

v Városépítés a csoportszobában

v Memória játék ragasztása köre (közlekedési táblák)

v Dobozból „manó csapda készítése

v Nagyobbak feladata:

v Hátra rajzolt formák kirakása homok tálcába

v  Kövek nagyság szerinti sorba rendezése

v Finommozgás

v Együttműködés

v Taktilis érzékelés

v Figyelemkoncentráció

v Képzelet

v Szem-kéz koordináció

Értékközvetítési tartalmak:

v Kőleves (magyar népmese)

Módszerek, eszközök:

v Beszélgetés, magyarázat, cselekedtetés, kísérletezés. szituációs játék

v Kövek, homok, föld, tálca, tornakarika, doboz…

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v Eligazodás a csoportszobában és a hozzá tartozó helységekben (alapvető szokások, hagyományok, viselkedési normák felidézése, megalapozása)

v A föld, mint az élet forrása, fölfajták és tulajdonságaik

v Kövek és kőzetek

Reflexiók:

Kép forrása: Kép forrása: Found on kiwiteacherblog.blogspot.co.nz

Kedd: a levegő

Köszönöm Nektek, hogy Barnabást haza hozhattuk, mert, hogy éjjel ez a kíváncsi kis lurkó bele akart kukucskálni a dobozba és azzal a lendülettel, amivel felmászott bele is pottyant, de nem tudott kimászni, hiszen a kincsekkel, amit beledugott a zsebébe mozdulni sem bírt. Így aztán fülön csíphettük és most békésen hortyog az ágyában, hiszen a sok kalandtól, amit átélt, nagyon elfáradt. Azért, ha felébred, elbeszélgetek vele arról, hogy mennyi bajba is keveredhetett volna, ha nem találunk rá időben.

Ma segítenetek kellene megtalálni Szellőt a levegő manók legkisebbikét, hiszen amilyen picinyke, olyan naggyá válhat az ereje. A levegő manóknak sok-sok dolga van a földön. Nélkülük egyetlen élőlény sem tudna élni. Nem élhetnének emberek, állatok, növények a Földön. Állandóan tisztítgatják a poros leveleket, hogy az elpiszkolódott levegőből tisztát tudjanak készíteni (de ezt már úgyis tudjátok) Segítenek a madarakat, pillangókat, méheket, repülő rovarokat a levegőben tartani. Sőt, még a repülőgépek és helikopterek sem tudnának felrepülni a magasba, ha ők nem segítenének, nem tudnátok a lufikat, labdákat, kerékpárok, autók kerekét felfújni. Mit is csinálnak még, A vízzel teli felhőket terelgetik, hogy ott essen az eső, ahol éppen szükség van rá. Segítik a tűzet, hogy világítani és melengetni tudjon. Hűsítenek a nyári hőségben. Fodrosítják a vizek hullámait….. és még sorolhatnám, hogy azt az ezernyi feladatot, amit végeznek. Igen ám, de amikor valamiért haragossá válnak, akkor veszélyesekké válhatnak, mert…..

Ti tudjátok, hogy milyen bajt okozhatnak?.......

Így van: ha túl sokat vitatkoznak, mérgelődnek, akkor bizony viharossá válnak, és ez erejük megsokszorozódik: fákat téphetnek ki a földből, házakat dönthetnek össze…. és így tovább, ezért aztán hosszú évekig tanulják a manó óvodában és iskolában, hogy a haragúkat hogyan tudják lecsendesíteni. Szellő még oly picinyke, hogy fogalma sincs arról, hogy ha mérgessé, dühössé válik, mit is kell tennie és bizony ő még sokszor dühössé válik, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretné. Mérges, ha a felhők másfele mennek az égen, mint ahogy ő szeretné. Mérges, ha a Balaton vizén nem sikerülnek a hullám fodrok egyformára. Könnyen dühbe gurul és abból nagy baj lehet, ezért kérlek, segítsetek őt is megtalálni, mielőtt feldühödik és galibát okoz! (Ha esetleg nem találnánk meg időben, akkor a következő telefonszámon tudtok segítséget kérni: 112. Jól jegyezzétek meg. Ez az életmentők száma, akik akármilyen bajban sergíteni tudnak!)

/Jaj, azt majdnem elfelejtettem, hogy azért is kellene Őt hamar megtalálni, mert ha összetalálkozna Parázzsal, a tűzmanó fiúval és véletlenül valamin összekapnának, akkor abból nagy baj lehet, hiszen a vita hevében tűzmanónk ereje megsokszorozódhat …. és akkor?/

Szóval: Szellőt talán a legkönnyebb úgy hozzátok csalogatni, ha készítetek egy olyan ládát, melyre sok-sok repülni tudó állatot festetek (hiszen ők a kedvenc játszótársai) és madártollakkal, illatos növényekkel és virágszirmokkal rakjátok tele (mert ezek a kedvenc játékai)

Segítségetekben nagyon bízom: Manó nagyapó

Kiemelt tevékenység tartalma:

v „Szél szalagok” készítése mozgásos játékhoz fűzfa karikára

v Szélforgók készítése

v Technika: fonás, vágás, hajtogatás

v Témajavaslat:

Nagyobbak: vesszőfonás hármas fonással

Kiemelten fejleszthető képességek:

v Fnommotorika fejlesztése

 

 

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Szabad mozgás zenére egyénileg, párban és csoportban

v Játék az ejtőernyővel

v Lufi fújás és játék a lufikkal

v „Manó csapda” készítése

v Improvizációs készség

v Ritmus készség

v Mozgás koordináció

v Együttműködési készség, alkalmazkodás

Értékközvetítési tartalmak:

v Kovács Barbara: Levél a szélben

Módszerek, eszközök:

v Bemutatás, beszélgetés, gyakorlás, csoportos tevékenykedés

v Fűzfaágak, szalagok, színes papír, lufi

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v A levegő, mint éltető elem és mint veszélyforrás

v Irányok síkban, térben

v Matematikai tapasztalatok: relációk

(hosszabb, rövidebb, szélesebb, keskenyebb, kisebb, nagyobb)

Reflexiók:

Kép forrása: Kép forrása: Found on etsy.com

Szerda: Víz

Szellőt is sikerült a „csapdába” csalnotok és így a reggel már Manófalván találta. Bekucorodott egy sarokba és mérgében meg se szólal. Csak mérgesen néz mindenkire és duzzog. Azonban sem én sem a szülei nem bánjuk, hiszen majd csak megnyugszik. Köszönöm, hogy megtaláltátok, mielőtt még nagyobb bajba keveredett volna.

Ma lesz a legnehezebb dolgotok, mert Kérészt a vízi manók legkisebbik lányát kellene magatokhoz csalogatnotok, de őt nagyon nehéz megtalálni, hiszen nagyon szeret bújócskázni. Hol a föld alá bújik, hol a felhőkbe, hol a levelek belsejébe, hol a gyümölcsökbe és ez még mind semmi, mert álcázni is tudja magát, de még hogy! Van, amikor köddé válik és van, amikor harmattá vagy esőcseppé. Előfordulhat, hogy hópehely vagy jégvirág ruhában pompázik. Nagyon, nagyon nehéz megtalálni, pedig hamar haza kellene térnie, hiszen könnyen bajba sodorhatja a világot, ha egyedül kószál, de ezt még nem tuja. Unokatestvére, Szellő nélkül, aki segíti, hogy a felhőkben utazva oda repüljön, ahol szükség van arra, hogy megöntözze a földet. Előfordulhat, hogy egy-egy helyen árvizet okoz és a Föld másik pontján pedig sokáig nem lenne eső és akkor mi lesz az ott élő emberekkel, állatokkal, növényekkel?

Nem tudom, hol van. Nem tudom, éppen merre jár de remélem még időben megtaláljuk, mert ha nem így történik, akkor vajon mi lesz a folyókkal, tengerekkel, patakokkal és a Földön élő összes élőlénnyel? ……

Nehéz a feladat? Valóban az, ezért elárulok két titkot Kérészről! Kedvence az édes – mézes, illatos és csillogó víz, és aminek biztos, hogy nem tud ellenállni az a vízben ragyogó gyöngyszemek ragyogása. Ha esetleg tudnátok ilyet készíteni, akkor…. Akkor talán őt is megtalálnánk és haza térhetne még mielőtt árvizet vagy szárazságot okozna a Földön.

Törjétek a fejeteket és segítsetek! Manó nagyapó

Kiemelt tevékenység tartalma:

v Mese: Zelk Zoltán: Párácska

v Vers.:  Bartos Erika: Bárányfelhők (részlet)

v Játék: Kakukktojás játék

Kiemelten fejleszthető képességek:

v Figyelem

v Szabályok elfogadása

v Logikai képességek

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Mozgásos játékok kék selyemmel

v Tavak, folyók építése textillel

v Érzékelő játék készítése vízből (manó csapda)

v Hagymás virágok ültetése

v Nagyobbak: Feladatlap: pontok összekötése vonal, egyenes – hullámos vonalak

v Taktilis érzék

v Egymásra figyelés, együttműködés

v Emlékezet, felidéző képesség

Értékközvetítési tartalmak:

Módszerek, eszközök:

v bemutatás, beszélgetés

v Nagyméretű kék textil, lezárható műanyag tasak. ételfesték, virághagymák, babaolaj

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v A víz éltető ereje és, mint veszélyforrás

v Víz felszíni formák és körforgás

v Csapadék fajták és átalakulásuk

v Nyári élmények felelevenítése

Reflexiók:

Kép forrása: Kép forrása: Found on rockabyebutterfly.blogspot.com

Csütörtök: a tűz

Igen! Igen! Igen! Kérész is hazatért! Sikerült a csel és nem tudott ellenállni a szépséges fényeknek, illatoknak, édes ízeknek és szikrázó gyöngyöknek. Köszönöm, hogy segítettetek.

Már csak egy unokám barangol valahol az emberek földjén (bocs, dehogy barangol, hiszen ő csak futni képes) és az utolsó kérésem az, hogy segítsetek, hogy őt is megtaláljuk! Ő ugyan a legnagyobbik és már sokat tud az erejéről és arról, hogy hogyan és mivel tud segíteni az embereknek: meleget ad, ha fáztok, világít, ha nincs áram, hogy ne legyen sötét körülöttetek… és így tovább, de bizony még ő sem tudja, hogy ha nem figyel eléggé, akkor mekkora galibát okozhat.

Ti tudjátok, mi történhet, ha figyelmetlenül rohangálni kezd a világban?.....

Igen, igazatok van: nagyon nagy baj lehet belőle. Főleg akkor, ha Szellővel melegszik bele a játékba, hiszen ha ők kergetőzni kezdenek, akkor aztán nehéz „megállítani” Parázst, aki egyre nagyobbá növekedik, mert mindent felfal, ami csak az útjába kerül. Ilyenkor szoktuk Manófalván k segítségül hívni Kérészt, a vízi manólányt vagy Barnabást, a föld manót, akik képesek lecsendesíteni, megnyugtatni.  Az ő tudományuk azonban néha kevésnek bizonyul és ilyenkor kell segítségül hívni a tűzoltókat, akiknek a telefonszáma az emberek földjén a 107.

Amennyire Kérész jól tud rejtőzködni, Parázsnak ez szerencsére ritkán sikerül. Ugyan el tud bújni a villámban, a napsugárban, sőt még egy szál gyufában is, de ékes fénye általában elárulja. Éjjel könnyebb észrevenni, mint nappal, de mivel nagy „haspók” és mindent szeret befalni, ezért ha készítetek egy ládát csupa, csupa fa és papír dologgal telerakva (hiszen ezek a kedvenc csemegéi), akkor talán ma éjjel ő is felbukkan nálatok és akkor, talán, végre az utolsó unokám is meglenne. Már nagyon hiányzik, hogy melengessen.

Köszönöm az eddigi segítségeteket és remélem, hogy ma is segítetek: Manó nagyapó

Kiemelt tevékenység tartalma:

v Tüzet viszek, lángot viszek (ismétlés)

v Zenehallgatás: Hacsaturján: Tűztánc

v Szabad mozgás zenére a héten készített „szél karikákkal)

Kiemelten fejleszthető képességek:

v Egyenletes lüktetés

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Házak barkácsolás

v Tűzoltós játékok

v Célba dobás „tűzkarikába”

v Célba lövés az udvaron

v Séta az óvoda környékén (dió szüret)

v Tervező készség

v Finommozgás

Értékközvetítési tartalmak:

v Tüzet viszek, lángot viszek (körjáték)

v Tűz, víz, repülő (mozgásos játék)

v Tamkó Sirató Károly: fenn a hegyen (ismétlés)

Módszerek, eszközök:

v Bemutatás, magyarázat, beszélgetés, zenehallgatás

v Tornakarikából készített „tűzkarika, dobozok, csomagolópapír, borotvahab, ételfesték, vízi pisztoly, karton lángok

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v Tűzzel kapcsolatos ismeretek rendszerezése a tűzoltás és a tűzoltók

v Balesetek megelőzésének lehetőségei

Reflexiók:

Kép forrása: Found on two-daloo.com

A történet vége: Kedves Cinegefiókák!

Köszönöm Nektek a segítséget, mert 4 nap után végre újra együtt van mindenki: a 2 lányom, 2 fiam és a 4 unokám. Nem mondom, hogy nem kaptak egy kis dorgálást ezek a rakoncátlan, kíváncsi manócsemeték, mert biza elsőre nagyon, de nagyon haragudtam rájuk, hiszen még nem tanultak eleget ahhoz, hogy tudják, hogy mikor mennyi erőt és varázstudományt használjanak ahhoz, hogy segítsenek, és ne bajt okozzanak. Aztán persze, hogy megnyugodtam és örültem annak, hogy a segítségetekkel épségben, egészségben hazatértek mindannyian. Azt azonban kikötöttem, hogy amíg ki nem járják a manó iskolát, addig nem keresik fel újra az emberek világát. Amikor már Ti is és Ők is mindent tudni fogtok arról, hogy hogyan kerüljétek el a bajt vagy, ha valaki bajba kerül, hogyan tudtok segíteni, akkor… Akkor talán találkozhattok.

Köszönettel: Manó nagyapó

Péntek: Dió ünnep /téma nap/

Kép forrása: Kép forrása: Found on etsy.com

Kiemelt tevékenység tartalma:

v Diótörés, kóstolás

v Diós szilvalekvár főzése

Kiemelten fejleszthető képességek:

v Érzékszervek működésének fejlesztése

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Dióegér memória játék készítése (Mihály napi portéka)

v Festés földfestékkel, diógurítással

v Textil terítők festése diófestékkel

v Figyelem

v Mozgás szabályozás

v Irányok síkban

Értékközvetítési tartalmak:

v Csoóri Sándor. Dióbél bácsi

v Kiszáradt a diófa

v Erre csörög a dió

Módszerek, eszközök:

v bemutatás, magyarázat, gyakorlás, ellenőrzés, értékelés

v Dió, szilva, cukor, apró tárgyak párban, lepedővászon

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v Hagyományok felelevenítése, tartósítási technikák megismerése

v Egészséges táplálkozás szokásinak megalapozása

v Őszi gyümölcsök jellemzői (csonthéjas gyümölcsök)

v Alap és kevertszínek

Reflexiók:

Kép forrása:www.blikk.hu

Kovács Barbara egy kis huncut szélgyerek

Egy kis huncut szélgyerek, 
falevelet kergetett. 

Össze-vissza kavarta, 
feldobálta magasra. 

Rászórta a fejemre, 
leráztam én nevetve. 

Feldobáltam fel az égbe, 
kapaszkodjon meg a szélbe.

 

 

Bartos Erika: Bárányfelhők (részlet)

Bárányfelhők fenn az égen,

Tündökölnek hófehérben.

Lengedeznek, fogócskáznak,

Alkonyatig meg sem állnak...

Oly fehérek, oly vidámak,

Rakoncátlan táncot járnak,

Napkorongot körbefonják,

Táncba vinnék, hogyha tudnák.

 

Kőgyurma

Hozzávalók:

 • 1 csésze liszt,
 • ¼ csésze kávézacc,
 • ½ csésze só,
 • ½ csésze homok,
 • ½ csésze víz ( a vízzel vigyázzatok, mert ha eleve vizes a homok, akkor jóval kevesebb elég belőle!)

A víz kivételével minden hozzávalót egy dobozba teszünk, majd összegyúrjuk a vízzel.

Felhőgyurma - avagy homok egy picit másként.
Ugyanúgy ragad, mint a nedves homok.
Hozzávalók:
Egy egység babaolaj és 8 egység liszt. Habverővel jól összedolgozzuk és ez lesz belőle...

 

 

Kép forrása: Found on kiwiteacherblog.blogspot.co.nz

Földfestékek készítése

Szükséges anyagok:

föld
edények
újságpapír
sodrófa vagy kalapács
műanyag tasakok
szita vagy rosta (a tekerővel ellátott változat tökéletesen megfelel erre a célra) 
tál
evőkanál
vajazó kés vagy spatula
kemény és sima munkalap (mint például egy üveglap, egy fém tepsi alja vagy egy kerámialap) 
víz
papír
festőecsetek
befőttesüvegek tetővel együtt

Felhasználás:

 1. Gyűjts a közelben különböző földfajtákat edényekben! Keress olyan helyeket, ahol nincs lomb és nem is túl homokos a föld! Ideális helyek a gyűjtésre például kopár területek, építkezési területek, kőfejtők környéke vagy bármely más terület, ahol utak szelik át a hegyvidéket, szabadon hagyva a termőföldet. A különböző földfajtáknak különböző színe is van, egészen a téglavöröstől a feketéig.
 2. Szórd szét a földet az újságpapíron és alaposan szárítsd ki!
 3. Helyezd a már száraz földet műanyag tasakba!
 4. Morzsold össze egy sodrófa vagy egy kalapács segítségével!
 5. A szétmorzsolt földet szórd bele egy szitába vagy rostába és a szita alá tégy egy tálat, hogy csak a legapróbb szemcsék kerüljenek a tálba!
 6. Az evőkanállal végy ki földet a tálból és helyezd a kemény felületre!
 7. Adj hozzá vizet (cseppenként) és keverd össze a spatulával egy festék állagú masszává!
 8. Mártsd bele a földfestékbe festőecsetedet és fess valamilyen alakzatot vagy képet vele egy papírlapra!
 9. Ha szükséges, akkor vízzel tovább hígíthatod festékedet!

10.  Tárold földfestékeidet befőttesüvegekben, melyekre jól rácsavarod tetejüket, oldalukra pedig címkére felírod, hogy mi van bennük!

 

Kép forrása: Found on mylittlecricket.blogspot.com.au

Kép forrása: Found on pre-schoolplay.blogspot.com

Kép forrása: Found on progressiveearlychildhoodeducation.blogspot.com.au

Kőgyurma receptje

Hozzávalók:

 • 1 csésze liszt,
 • ¼ csésze kávézacc,
 • ½ csésze só,
 • ½ csésze homok,
 • ½ csésze víz ( a vízzel vigyázzatok, mert ha eleve vizes a homok, akkor jóval kevesebb elég belőle!)

A víz kivételével minden hozzávalót egy dobozba teszünk, majd összegyúrjuk a vízzel.

Felhőgyurma - avagy homok egy picit másként.
Ugyanúgy ragad, mint a nedves homok.
Hozzávalók:
Egy egység babaolaj és 8 egység liszt. Habverővel jól összedolgozzuk és ez lesz belőle...

Szép hetet Mindenkinek!