"Lehozzuk nektek a csillagokat"

Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén

Hajnali csillag peremén
várjuk a reggelt, te meg én:
harmatozó fény a házunk,
mélybe kalimpál a lábunk.

Vacsoracsillag peremén
lessük az estét, te meg én:
elsuhanó fény a házunk,
reszket a mélyben a lábunk.

Készülnek a meghívók: csillagvirág ültetése

"Csillagösvény" rajzolása, melyen délután az anyukáknak végig kellett haladni és a csillagjegyekhez kötődő "feladatokat megoldani".

A várakozás pillanata dal "tanulással" egybekötve:

"A legjobb dolog a világon a gyermekednek lenni.

Csak kelj fel velem fél hatkor és adjál finomat enni!

A legjobb anyuka a világon az én édes anyukám,

Süt, mos, vasal és nem morog, ha sáros lett a ruhám.

Legjobb dolog a világon a gyermekednek lenni,

Bárcsak tudnék én is veled sok hasonló jót tenni."

(Szöveg és dallam az egyik apukánk alkotása)

A "horoszkópok"  és feladatok:

A csillagtúra állomásai és feladatai:

1. BIKA jegyében született édesanyák jellemzői:

Két lábbal áll a földön és egyetlen külön foglalkozásra, mely fejleszti gyerkőcét, sem sajnálja a pénzt, időt, energiát, ráadásul úgy, hogy közben csillog a lakás és minden nap főtt étellel várja haza a gyerekeket. Igen, ő a Bika jegyében született anya, aki mindent megtesz azért, hogy saját kezűleg alapozza meg a kicsik jövőjét.

Feladat: Fénykép mozaik összeállítása

2. KOS

A Kos mama tipikus gyerekek kedvence. Ő az, akinek mindig van energiája arra, hogy játsszanak, ő az, aki mindig a legjobb játékokat találja ki, és mindig kapható egy kis játszóterezésre.

Feladat: Homokozóba csillagváros építése


3. HALAK

A Halak anya megérzésekkel irányítja a család életét, és igaz, ami igaz, sokkal jobban is teszi, mintha észérvekkel dolgozna. Azok ugyanis nem az ő szakterületére. Ha a Halak jegyében születtél, akkor bátran mesélj fejből a gyerekeknek, és bátran rendezz be olyan fantáziavilágot a szobájukban, amilyenre te magad is vágytál gyerekként. Ne aggódj a jövő miatt: anélkül, hogy tudnád, hogyan csinálod, nagyszerű és kreatív anya vagy.

Feladat a patak partján: Szembekötősdi (anyukák szeme bekötve és hang alapján kell megtalálni saját csemetéjüket)

4. MÉRLEG

. A Mérleg anyák szeretik megismerni gyerekeik barátait és fontosnak tartják, hogy mozogjon valamit a gyerek. Szerencsére abban is jó vagy, hogy ráérezz, mire van szüksége a kicsiknek.

Feladat: Körjátékok a Templom kertben

5. SZŰZ

A nevelési könyvek piacát nagyrészt a Szűz jegyű anyákra alapozzák a könyvkiadók. Na jó, ez talán túlzás, de az biztos, hogy nincs precízebb és felkészültebb anya a Szűznél. Tanítsd meg gyermekeidet arra, amiben te vagy a legjobb: a precizitás és a pontosság hasznosságára.

Feladat: Ruhák kiválasztása (Az apukák beküldtek 3-4 ruhát, rugdalódzót, kiscipőt, melyet az anyukáknak a "ruhadombban" fel kellet ismerni ás kiválasztani

6. BAK

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Bak jegyű anya maga az anyaság megtestesítője. Ha ebben a jegyben születtél, valószínűleg már kislányként azt tervezted, hogy anya (vagy nagymama) leszel, és eltetted a játékaidat a gyerekeidnek (unokáidnak). Pontosan tudod, hogyan kell gyereket nevelni.

Feladat: ölbéli játékok, mese fűzés (Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy cinege fióka, aki nagyon kiváncsi volt és addig, addig kukucskált ki a fészekből, amíg ki nem pottyant belőle:..)

7. OROSZLÁN

Az Oroszlán anya arról ismerszik meg, hogy benne van minden játékban, és mindent megtesz a győzelemért. Mármint a gyereke győzelméért. Ha az Oroszlán jegyében születtél, különös képességed van arra, hogy megtaláld a közös hangot a gyerekekkel, a saját gyerekeid pedig bálványoznak, és ez neked a legnagyobb elismerés a világon! Közben persze anyaoroszlánként véded őket mindentől és mindenkitől.

Feladat: Csillagfogó (Halászfogó mintájára)

8. RÁK

A Rák anyák már csecsemőkorukban hajlamosak ínyencfalatokkal kényeztetni (és elkényeztetni) a gyerekeiket. Ők azok, akik az egészen pici gyerekeket is megtanítják főzni, képesek játékot csinálni a takarításból (a nagyon is precíz és hatékony takarításból), és akiknek a legfontosabb a család egysége és boldogsága

Feladat: Receptek felismerése (22 csillagjegy, 12 gyerekeink kedvenceinek receptje és ki kellet találni a hozzávalókból, hogy mi is készülhet belőle)

9. VÍZÖNTŐ

Extrém anya a Vízöntő. Persze ez nem meglepő, tudván, hogy a jegy szülöttei semmiben sem szeretik a megszokottat és a hagyományost.  Vagányan, kreatívan, és lazán neveled a világ legjobb gyerekeit.

Feladat: Anyukák kifestése (a gyerkőcök kedvence volt)


10. SKORPIÓ

A Skorpió jegyében született anyáknak meggyőződésük, hogy a gyerekük egy született zseni. És tényleg sikeres emberré nevelik gyerkőceiket. A Skorpióknak ugyanis az élet sikeressé tételéhez van különös érzékük anyaként. Ha ebben a jegyben születtél, a gyerekeid nemcsak stabil alapokat kapnak tőled az élethez, de megtanulják az érzelmeik kimutatását is.

Feladat: Grimaszjáték.

11. NYILAS

Tervek, tanulás és tehetség. Ez a három dolog, amit a Nyilas elvár a gyerekeitől. Persze mindezek mellett fontos az önállóság és a kreativitás is. Épp ezért a Nyilas anya mindent megtesz, hogy senki, esetleg még ő maga se szólhasson bele a gyerekei életébe. Szereti nézni, ahogy a kicsik egyénisége kibontakozik.

Feladat: Anya és én (Közös rajzolás "végtelen" hosszú papírra)

És amíg mi "túráztunk, játszottunk, nevettünk, pityogtunk mit csináltak az apukák?

Dekoráltak:

Vacsorát főztek, sütöttek:

Eldugták a meglepetéseket, hogy aztán együtt megkerehessék:

Ismételgették magukban az általuk kitalált köszöntő verseket, melyet az ajándékok megtalálása után a gyerekeikkel elmondanak:

Egy vers a sok közül, ízelítőül:

Édesanyám én kicsi vagyok,
Így verset írni még nem tudok.
Egyben azonban biztos lehetsz,
Kicsi leányod nagyon szeret.
Ám ha felnövök és nagy leszek,
majd verset is írok teneked.
Addig csak magamhoz ölellek
és füledbe súgom: Szeretlek!

 

Vacsorára invitáltak trombita "szólóval":

És végre együtt MINDENKI:

Befejezésül: az "ajándékaink":