Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Anyák napja Cinege módra

Közeledik az Anyák napja és ehhez többen kértetek ötleteket, ezért arra gondoltam, hogy megosztom veletek egy régebbi "forgatókönyvünket". Remélem találtok bennük inspiráló ötleteket, melyeket saját ötleteitekkel fűszerezve igazi, szép és emlékezetes nappá tudjátok varázsolni ezt a szép ünnepet.

Jó hangulatú ötletelést és készülődést Mindenkinek!

 

Anyáknapja Anno:

Anyák napja 2012

Csoportszoba: „terülj, terülj asztalkám” az apukák által behozott finomságokból

Kezdő játék: Fotó kiválasztása, melyen apuka és gyerek keze látható valahogy összefonódva

Tornaterem „megfelezve” (egyik oldal: köszöntés, másik oldal: vetítés)

Gyerekek egy-egy nagyméretű papírból kivágott virágba elbújtatva, anyukáknak hang alapján meg kell találnia a saját „virág gyerekét”

A virágokat nagyméretű fehér papírból vágtuk ki egy-egy szirom majdnem 1 méteres volt. Egy virág 8 sziromból állt és a mikor a gyerekek leguggoltak a közepébe az apokák a tetejét összetűzték.

Óvónők:

Beültettem kiskertemet a tavasszal,

Rózsa szegfű, liliom és rezedával,

Ki is nyíltak egyenként, el szeretném adni mind,

De most mindjárt!

Mindenki:

Keskeny út, széles út,

Kettő közt egy csorba kút,

Ha benézel, jól vigyázz,

Rése száz és odva száz,

Ha sokáig kandikálsz,

Virradóra megtalálsz.
 

Hol voltam, mikor még nem voltam?
Előletek jól elbújtam.
Pici búzamag, az voltam,
ezüstcsillag egy álomban.
Mi minden voltam helyettem,
mielőtt meg nem születtem!

A gyerekek megtalálása után (a szirmok „kibontása”után):

Mama soha nem nevet ki engem.
Neki elmondom az álmom.
Ő is elmeséli a titkait,
és nem csodálkozik,
hogy csigabiga-háton
az Óperenciáson
túlra jött velem.

Van, amire emlékezik is...

A titok:

Mindenki: Engem nem a gólya hozott, de nem ám! Nagymamám szerint mindenkinek van egy csillaga, ami lehoz a földre vendégeskedni, és amikor kitelt az ideje, újra eljön és visszaviszi. Mások azt mondják: amikor a gólyák a ház fölött repülnek, lepottyantják a babát.

Egy nyári éjszakán kezdődött minden, amikor szüleim fejében megfogant a gondolat: szeretnének egy kisbabát. Icipici gondolat voltam, de voltam. A gondolatot tett követte, s kaptam tőlük egy nagyon kicsi, gyenge testet.

Olyan kicsi és gyenge voltam, hogy a legkisebb ingecske is kicsi lett volna rám. A világ legkisebb bölcsőjében is elvesztem volna, és mivel az ember gyerekének sehol nincs olyan jó helye, mint az édesanyja pocakjában, így hát átmenetileg én is pocaklakó lettem.

Az anyukámmal voltam éjjel-nappal, magával vitt mindenhová. Fejem fölött dobogott a szíve, erre a zenére ébredtem és aludtam el. Lassan megismertem szüleim hangját. Volt egy mély, de nagyon simogató hang: az apukám. A csacsogó és vidám pedig az anyukám.

Gyakran megsimogattak és ez nekem nagyon jól esett. Szépen növögettem, egyre szűkebbnek bizonyult a lakhelyem. Sokat mocorogtam, ilyenkor az anyukám megcsiklandozta a lábacskámat. Remekül elszórakoztunk.

Fémes koccanások, csörgések, sürgés-forgás. Az anyukám szíve egyre hevesebben vert a fejem felett. Mi történt? Tudni akarom!

Megérkeztem. Itt vagyok ebben az új világban. Remek dolog az élet. Vannak játékaim, ágyam, puha takaróm. Esténként az apukámmal nagyokat fürdünk. Mindenki nagyon szeret engem

Elkezdtem nőni, és ezt egészen addig abba sem hagyom, míg olyan nagy nem leszek, mint a papám.   Örülök, hogy ide születtem. Örülök, hogy Ők a szüleim, nagyon szeretjük egymást. Most már úgy hívnak minket, hogy CSALÁD.

Mindenki: Az idő gyorsan szalad. Már elmúltam … éves. Láttam esőt, havat, erdőt, folyót, tavat, de még nem tudom, miért kék az ég? Miért illatosak a nagymama virágai, miért szalad minden, ha a vonaton ülünk?

Mindent tudni akarok! Olvasni a papírról, a helyét a kockáimnak, biciklizni, és fölmászni a mászóka legfelső fokára. Imádok kirándulni, gyalogolni a mezőn, ahol a fű olyan magas, mint én és olyan színesek a virágok, mint a szivárvány. Repülnék a madarakkal is, s ha a felhők fölött találkoznék a gólyákkal, megsúgnám nekik a titkot: nem mondom el senkinek, de én már tudom, hogy nem Te hoztál, én SZÜLETTEM!

Ide bújj,
ide bújj hozzám!
Zöld barlangra találtam
bodzabokor alján.

Összehajolunk, 
s hajlik a sás,
nevedet mondom, 
szél dudorász.
megsimogatlak,
ringat a tó,
játszani hívlak,
szól a rigó.

 

Anyukák, nagymamák „átbújtatása” a térelválasztón. Ajándék (nyaklánc zsugorfóliából), virág jellel ellátva a párnákon.


Köszöntő anyukáknak, nagymamának:

Édesanyám úgy szólítom: Anyuka.
Anyukám a pocakjában, hordott engem valaha.

 

Anyukámnak anyukáját úgy hívom, hogy Nagymama.

Süteményt süt, gombócot főz, messze száll az illata.

 

Nagymamának anyukáját úgy hívom, hogy Dédmama.

Déd mamának kertje is van, közepén egy fügefa.

 

Déd mamának anyukáját úgy hívják, hogy Ükmama.

Ükmamának volt sok tyúkja, meg egy büszke kakasa.

 

Hogyha nekem gyermekem lesz, akkor leszek anyuka,
Anyukámból nagymama lesz, nagymamámból dédmama.

 

Anyuka és Nagymama és Dédmama és Ükmama egymásnak mind rokona.

 

Filmvetítés az apukák által átküldött képekből: „Ahogy növekedtem”

Csoportszoba: Teázás – virágzó tea

Anyák napja képekben:

Az "egymásra találás":A vetítés: (Nagymama. Anya gyerekként + gyerekek képei: ahogy növekedtek)


Nyílik a "teavirág":


Tavasztündér táncot jár

Tündér tánc

Mesék, versek, mondókák és néhány "Cinege alkotás":

Tornóczy Köles Ildikó: Tavasztündér /részlet/

Aranyhaja libben
holdsugár tükrében,
Tavasztündér táncol
csillagfényes éjben.
Lágy, selymes hangja
bűvöli a tájat,
dallamára langyos szél
ringatja a nádat.

„Tavasz van, tavasz van!”
Suttogják fák, bokrok,
meghajol egy fűzfa,
s köszöni a táncot.

A kis rigó, aki nem tudott fütyülni

Még csak bágyadtan sütött a kora tavaszi nap. A bokrok alján hóvirágok nyiladoztak, a fákon a rügyek pattanásig feszültek már a jelre várva, hogy végre kibonthassák virágaikat, lombjukat. A park fái, bokrai mind a jelre vártak, ami minden évben a rügyfakadást jelezte. Ez a jel nem volt más, mint a rigó füttye.

De hiába! A bimbók lassan fesleni kezdtek, a rügyek majd’ szétrobbantak a nagy várakozásban. A hóvirág is lassan elvirágzott már a bokrok alján, de a tavasz mégsem érkezett meg. A méhek virágot keresve döngtek a fák körül, de csalódottan kellett tudomásul venniük, hogy az idén késik a rügyfakadás. Nincs, aki megadja a jelet.

- Hát nincs ebben a parkban egyetlen feketerigó sem, akinek a füttyjelére a Tavasztündér virágok millióit szórná szét a réten, s a fákon kibontaná a rügyeket? – kérdezte Mókus Miki, amikor hóolvadás után kidugta orrát az öreg tölgy törzsén lévő odújából.

És akkor megpillantotta! A kis feketerigó ott gubbasztott nagy szomorúan közvetlenül a mogyoróbokor tövétől balra a hóvirágok közelében. Még akkor sem nézett fel, amikor Mókus Miki odaugrott elé és megkérdezte:

- Miért nem fütyülsz?

A kis sárgacsőrű feketerigó halkan, szégyenkezve így válaszolt:

- Mert nem tudok fütyülni!

Mókus Miki erre erősen elgondolkozott, mit lehetne tenni, hogy a kis feketerigó meg tanuljon fütyülni, és e jelre kizöldüljön a világ. Ki is gondolt valamit, nem hiába volt tele a fejecskéje okossággal.

- Gyere velem -  mondta, – elmegyünk a Tavasztündérhez, ő tudja, mit kell tenni! – és már ugrott is, hogy mutassa az utat.

- Várj! – kiáltotta a kis rigó. – Mi lesz, ha mégsem tud segíteni a Tavasztündér? Milesz, ha továbbra sem tudok majd fütyülni? Mi lesz, ha… - erre Mókus Miki megtorpant és visszafordult, a kis rigó elé állt és a szemébe nézett, majd határozott hangon azt mondta:

- Te énekes rigó vagy! Miért ne tudnál megtanulni fütyülni? Majd a Tavasztündér segít! Gyere! – azzal elindult a kis rigóval a nyomában.

A Tavasztündér ott lakott nem messze, a sombokor közepén, ahol ilyenkor tavasz táján aranysárga a világ. Éppen az ibolya virágait készítette elő, hogy lilába mártsa a fejüket, amikor Mókus Miki toppant elé nagy bátran.

- Szervusz Tündér! Nagy a baj, segíts nekünk, kérlek!

- Nocsak, Mókus Miki! Miben segíthetnék én? – kérdezte a csodálkozó aranyruhás tündérke.

- Ez a kis rigó nem tud fütyülni – mutatott társára Mókus Miki - Addig pedig nem nyílnak a virágok, nem bomlik a barka bársonya, nem lesz rügyfakadás, amíg meg nem adja a füttyjelet. Kérlek, segíts neki! Ugye, megtanítod fütyülni?

- Kérlek, taníts meg fütyülni! – kérte reménykedve a szomorú kis feketerigó is a Tavasztündért.

A jószívű tündér megsajnálta a kis madarat, lágy szellővel simogatta meg a feketerigó selymesen ragyogó tollait, a fényes Napocska pedig biztatóan rámosolygott a kis énekesre, langyos aranysugarával ragyogott a kis rigóra, aki ettől olyan boldog lett, hogy csőrét kitátva vidám nótázásba kezdett. Nem is kellett tanítani, tudta a dalt, mintha mindig is ezt fújta volna. Szállt a füttyszó fel a kék, tiszta ég felé. Az illatos tavaszi szellő felkapta és továbbgurította a bodros felhők hátán. Vitte, vitte, a parkon át, át a mezőn, túl az erdőn, falun és városon.

- Halljátok? – suttogták a fák a langyos szélben. – Fütyül a rigó! Itt a Tavasz! – azzal boldogan bontogatták szirmaikat, rügyeik egymás után pattantak ki a rigófütty ritmusára.

A kis feketerigó pedig azóta is minden tavasszal teli tüdőből fújja, csak fújja.

 

„Zöld erdőben, fütyül a rigó.

zöld mezőben fütyül a rigó.

Azt fütyüli, hogy élni jó!

Víg dalolásunk víg énekszó”

(Jankovich Ferenc)

Galambos Bernadett: Kéregmanó

Kéregmanó a Nagy Öreg Tölgyben szundikált. A hőscincért kérte meg, hogy ébressze már fel, ha itt lesz az újabb kéregújítás ideje, mert nagyon szeretett lustálkodni.     Ugye nem is gondoltad, hogy ilyen manók is léteznek!
Akkor én most megsúgom neked, hogy minden fában lakik egy manócska.  Nagyon fontos dolga van ott mindegyiknek. Ha eljön a megfelelő idő, óvatosan, nagyon picit megrepeszti a fák kérgét, hogy azok  tudjanak nyújtózkodni egy jót. Mert ahogy nő a fa, kicsi lesz neki a kéreg, mint egy szoros kabát. Képzelheted, milyen keservesen nyöszörögne odabent, ha nem sóhajthatna, amikor megsimogatja őt a tavaszi szél, vidáman, boldogan, vagy szomorúan, amikor lombja fölött integetnek a vadludak. Akkora hangzavar lenne a fák nyöszörgéséből ezen a kerek világon, hogy még a madarak csivitelését sem hallanád meg.    Nagy feladatuk van ezért a kéregmanóknak. Minden hónapban fogják fanyűvő késüket, óvatosan apró sebet ejtenek a fák kérgén, varázsmondókát mormolnak, hogy ne fájjon a vágás. Előfordul, hogy bekenik gyantával is, mert így gyorsabban forrad.  Amikor végeztek színes hálósapkát öltenek és elbújnak valamelyik repedésben aludni. A fák pedig nyújtóznak egy kicsit. Felsóhajtanak és azt mondják: de jó, növesztek magamon egy pindurkát! Hát igen!
A Nagy Öreg Tölgy csak várt és várt. Nagyon szorította már a kabátja. Türelmetlenségét még egy szú is fokozta, aki folyton kellemetlenül csiklandozta. De neki nem volt kedve azt mondani, hogy: hi, hi, hi, sem azt, hogy: ha, ha ,ha.  Legszívesebben sóhajtott volna egy nagyot, mert itt volt a tavasz, de nem mert.  Nagyon szorította már a kabát.
Kéregmanó persze csak aludt és durmogott és horkolt tovább. Öreg Tölgy először arra gondolt, hogy megcsiklandozza a talpát, de nem érte el.  Próbált mocorogni, dülöngélni egy kicsit, de a manó ettől még hangosabban horkolt.  Persze a hőscincér sem volt sehol. „Semmirekellő”- gondolta a tölgy.
„Ha nem segít rajtam valaki én mindjárt megpukkadok!” –kiabálta mérgesen.
A Tavaszi Szél hallotta meg elsőnek a zsörtölődését.
–    Hogy segíthetnék rajtad ? – kérdezte tőle.
–    Ébreszd fel kérlek ezt a haszontalan Kéregmanót! – könyörgött a fa.
–    Hol keressem őt, merre? – súgta a szél.  Azt hiszem alul bújt el valahol ez a cudar, keresd meg őt, kérlek!
A Tavaszi Szél  óvatosan bekukucskált minden résbe, redőbe. Tudjátok mennyi  rés , zegzug van egy öreg tölgyfán? Belefáradt egy kicsit a keresésbe. Már majdnem föladta a dolgot, amikor a legkisebb lyukban megpillantott egy tarka, színes sapkát, meg egy pindurka talpat csíkos zoknival a lábán és egy piros kabátkát. Óvatosan megcirógatta, de semmi sem történt.  „Ajjaj! – gondolta, na megállj hétalvó!”
Elrepült a somfavirághoz, jó nagyot szippantott belőle, aztán megállt a pici rés bejáratánál és azt mondta: ”Ha-ha-hapci!”
Kéregmanó akkorát ugrott, hogy nőtt egy  nagy búb a fején. Aztán kidörzsölte szeméből az álmot és körülnézett, majd hangosan felkiáltott: „Azt a bodzavirágos tekeredett csigaházát, hát én elaludtam!”
Gyorsan fogta fanyűvő kését és apró sebet ejtett a tölgy kérgén, elmormicolta álmosan a varázsigét. A tölgy  nyomban sóhajtott egy nagyot: „Ej de szép a világ!”– gondolta. Aztán lassan elkezdett növekedni, és már nem is haragudott a manóra, hiszen mindenki hibázhat … legalábbis egyszer.
Bár tudnotok kell, hogy azóta a hőscincér nem szívesen látott vendég a tölgyfán, mégis újra és újra felkeresi őt, hogy édes nedveit kortyolgassa.  De a tölgy és a manók nem haragtartók.
"Cinege" mondókák":
Mancsi verse a tavaszról

Tavaszi szél fújdogál

Tavasz tündér táncot jár.

Amerre jár, virág nyílik

Rásüt a napsugár.

Melisz verse a tavaszról

Tavasz tündér táncot jár,

A szárnyán messze száll.

Amerre jár, mendegél,

Eső, eső szemerkél.

Ráesik fűre, fára

És a színes virágokra.

Környező világ: gyógynövények felismerése, gyűjtése

(árilisban gyűjthető gyógynövények erdőn, mezőn, réten)

Gyermekláncfű:

Kökényvirág:

Cickafark:

Martilapu:

Pásztortáska:

Százszorszép:

Tavaszi kankalin:

Vérehulló fecskefű:

(Ha a képeket kinyomtatjuk, minden gyerek kezébe adhatunk egy saját "növényhatározót", mely segíti az azonosságok, különbségek felismerésében és, ha mellé rajzoljuk pl, stilizált virágformával, hogy melyikből hány darabot gyűjtsön egyből ott a matematika is.)

A pitypang szirup elkészítése:

A virágokat 5 dl ideg vízbe rakjuk, és lassan elkezdjük főzni.
Amikor a víz forrni kezd lezárjuk a tüzet és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
Másnap szitán keresztül leszűrjük a levét. A kezünkkel jól nyomkodjuk ki a virágokból is a nedvességet. Egy blogban olyan megoldást is láttam, ahol a tejhabosítóval szűrték le a virágszirmokat. Kisebb mennyiségnél ez is nagyon jó ötlet!
A gyermekláncfű (pitypang) léhez egy fél kg cukrot keverünk, és hozzáadjuk egy fél citrom levét, vagy ha tudunk venni olyan citromot amit nem kezeltek vegyszerrel, akkor a felkarikázott citromot. Ha ennél több citromot rakunk bele, akkor túl savanyú lesz.
A lábost feltesszük a tűzre fedő nélkül, és a legkisebb lángon elkezdjük melegíteni azért, hogy ne forrjon lobogva, és elkezdjük besűríteni. Ez akár 2 óráig is eltarthat. Néha vegyünk ki egy kanállal, hogy azt kihűtve ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat.

pitypang méz

A “pitypangméz” készítéséhez szükséges mennyiségekre több verzió is létezik, leírok pár bevált receptet:

1. recept: 2 marék pitypang virághoz 1 l víz és 1 kg cukor

2. recept: 500 pitypang virág, 1 citrom, 1 narancs, 1 l víz, 1 kg cukor

3. recept: 150 pitypang virág, 1 citrom, 250 g cukor, annyi víz ami ellepi a virágokat

Forrás: http://levendulamagazin.hu/

Praktikus ötlet: Szemölcs ellen vérehulló fecskefű

A fecskefű nedve gátolja a sejtosztódást, leépíti a proteineket, így indokolt a szemölcs elleni használata.

Kézműves ötletek:

Tavaszi eső csalogató (eső bot készítése) Forrás: http://happyhooligans.ca/


Varázspálca:

Koszorú tojástartóból:

Virágkoszorú papírtányérból és kávéfilterből Ötlet: http://happyhooligans.ca/

Szélhrang készítése:

Varázskő festése:


"Varázsvíz" készítése: (egy kicsit izgalmassabbá tehetjük a gyerekek számára, ha csavarunk bele pl citromot, narancsot, egy pár csepp ételfestéket és egy csipet csillámport is)

Ötlet: Húsvétkor locsoláshoz is tökéletesen használható.

Az otthon előállítható kölni lényege: 50 ml kölni elkészítéséhez némi alkoholhoz és vízhez kb. 50 csepp természetes illóolajat kell adni, összekeverni, és már kész is. Amire szükség lesz:

  1. műanyag flakon,
  2. alkohol (bármelyik gyógyszertárban kapható),
  3. víz,
  4. illóolajok.

Az egész nem kerül többe 3-400 forintnál, és húsvét után akár légfrissítőként is használhatja.

Íme a receptek:

Citrus illat

30 ml alkohol, 20 ml víz, 15 csepp citrom olaj, 10 csepp bergamott olaj, 10 csepp neroli olaj, 5 csepp grapefruit olaj, 5 csepp citromfű olaj, 4 csepp benzoé gyanta, 2 csepp cérdrus olaj.

Keleties illat

30 ml alkohol, 5 ml víz, 15 ml rózsavíz, 9 csepp citrom olaj, 6 csepp neroli olaj, 5 csepp mandarin olaj, 9 csepp pálmarózsa olaj, 10 csepp szantál olaj.

Natúr illat

30 ml alkohol, 20 ml víz, 25 csepp citromfű olaj, 25 csepp teafa olaj.

Frissítő illat

30 ml alkohol, 20 ml víz, 9 csepp citrom olaj, 10 csepp borsmenta olaj, 5 csepp eukaliptusz olaj, 5 csepp narancs olaj, 10 csepp geránium olaj, 5 csepp mandarin olaj,  6 csepp cédrusolaj

Forrás: http://divany.hu/


Szép hetet Mindenkinek!.

Napsoroló - április

Napsoroló - április

1. Bolondok napja

Honnan ered az áprilisi tréfálkozás szokása?

A népszokás pontos eredetét nem ismerjük. Egyes kutatók szerint lehet a már Plutarchos által is megírt antik hilaria-, illetve az indiai tavaszünnep, vagy kelta ősi szokás maradványa. Bolondok napján egymás megtréfálása régóta szokás Európa-szerte. Angliában minden bolondok napjaként (All Fools Day) emlegetik, Franciaországban és Olaszországban pedig áprilisi halnak (Poison d'Avril, illetve Il Pesce d'April ) nevezik azt, akit megvicceltek.

Más feltételezés szerint a hagyomány onnan ered, hogy régen a francia naptárban az esztendő április 1-jén kezdődött. Ezen a napon a franciák ajándékokkal lepték meg egymást. Amikor IX. Károly király 1564-ben elrendelte, hogy az esztendőnek január 1-jén kell kezdődnie, az ajándékozások időpontja is áttolódott január 1-jére. Eleinte azonban a jó szokás megtartásának érdekében április 1-jén is küldözgettek egymásnak ajándékokat a franciák. Később értékes ajándékok helyett inkább tréfákat küldtek, s végül kialakult az a szokás, hogy a hamis évkezdetet hamiskodással ünnepelték meg.

Anekdota egy korabeli áprilisi tréfáról

Toulouse grófja, XIV. Lajos francia király fia úgy viccelte meg Gramont márkit, hogy mialatt a márki aludt, a gróf cinkosaival kilopatta a ruháit. Minden egyes darabot felfejtettek, és megint összevarrtak, de szűkebbre. Amikor reggel a márki fel akarta húzni a nadrágját, nem fért bele. Riadtan nyúlt a mellénye után, de nem tudta begombolni. Ugyanígy járt a kabátjával. Mindeközben rányitotta az ajtót az egyik cinkostárs és a következőket mondta: "Az istenért, márki, mi történt önnel? Egészen meg van dagadva!" A márkiról gyöngyökben hullott a veríték; valóban borzasztó betegség üthetett ki rajta. Orvosért futtattak, az orvos - szintén beavatott - megvizsgálta, receptet írt, és gondterhelten távozott. Ezután szaladtak a recepttel a gyógyszerészhez, az visszaküldte, hogy nem érti... Nem is érthette, mert ez volt ráírva:"Accipe cisalia et dissue purpunctum..." "Végy ollót, és vágd fel a mellényedet..."

Magyarországi néphagyományok

Az április 1-jei tréfálkozásnak Magyarországon is nagy hagyományai vannak. Ezen a napon a felnőttek és a gyerekek egyaránt szerették megtréfálni egymást. Topolyán például a gazda a szomszéd tanyára küldte a kiskanászt szúnyogzsírért. Szokás volt az is, hogy pénzt adtak a gyerekeknek, majd a boltba küldték őket trombitahúrért, esernyőmagért és hegedűbillentyűért.

A beugratottat azután így csúfolták:

Április bolondja, 
Május szamara, 
Fölnézett a toronba 
Megnézte, hogy hány óra: 
Féltizenkettő, 
Bolond mind a kettő!

Április 1-je az indás növények vetőnapja is volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották ezt a napot, mert a nép úgy hitte, Júdás ezen a napon akasztotta fel magát.

Forrás: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapja

Április 2. Andersen születésnapja

A meseírás napja

Gyermekkönyvek nemzetközi napja

Autizmus világnapja

Budapesti programajánló:

Séta az autizmussal élőkért a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szervezésében

Találkozó április 5-én, szombaton 9.30-kor a Magyar Tudományos Akadémia előtt. Indulás 10.00-kor.

Gyere el, de ha nem tudsz, akkor ezen a napon viselj valami kéket.

Minden év április hónapjának második napja az Autizmus Világnapja. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2007. december 18-án, ezt a napot jelölte ki az Autizmus Világnapjának. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívják minden ENSZ tagország, minden egyes lakosának a figyelmét az autizmus spektrum zavarra, az autizmussal élő emberekre.

Az Autizmus Világnapján a világ számos nagyvárosában kék fénnyel világítanak ki egy-egy emblematikus középületet. A „Ragyogjon kékben” elnevezésű akció célja felhívni a figyelmet az autizmussal élőkre: többek között Londonban a Big Bent, Prágában a Károly-hidat, Párizsban az Eiffel-tornyot, Rómában a Colosseumot, New Yorkban az Empire State Buildinget és Budapesten többek között a Parlament épületét.

4. Nemzetközi párnacsata nap

5. Vince napja


7. Egészségügyi világnap

11. Költészet napja - József Attila születésnapja

Debrecen napja

12, Űrhajózás napja

14. Könyvtárosok Világnapja

Kép forrása: Terapeuta da Fala Patrícia Teixeira

16. Cirkuszok Világnapja


18. Nemzetközi műemlékvédelmi nap

20. Csillagászat napja

22. Föld napja

23. Könyv napja

24. Rendőrség napja

Sárkányölő Szent György napja, amikor a pásztorok kihajtották a juhokat a legelőre

25. Pingvinek napja

Kép forrása: Kincsek és kacatok óvodáknak, szülőknek, gyerekeknek

29. Táncművészet világnapja

30. Méhek napja:

"Mért cikáznak a kis fecskék? Hogy az eget kékre fessék"

"Mért cikárnak a kis fecskék? Hogy az eget kékre fessék"

 

Találós kérdések:

Ficsicsergek, csicsergek,villás farkam tavaszt lenget.

Sárból rakott vár a házam,Reggel, délben, este látom.Gazdájának háta bársony,Farka villa, hasa vászon.

Vászon a nyaka, muzsika a szája,bársony a háta, villa a farka.

Mesék:

Andersen: Hüvelyk Panna

Orosvai Mária: A fecske pár

Kéri Krisztina: A fecskék meg a veréb

Kormos István: A fecske meg a szalmaszál (verses mese)

Osváth Erzsébet: A fecskerepülőtéren (ősz)

Fecskék (magyar népmese)

Mese a fecskéről (román népmese)

Versek, mondókák:

Legszebb állat a fecske,

 

Oda száll az ereszre.Eresz alatt csicsereg,Irigylik a verebek.

(Népköltés)

 

Mentovics Éva: Fecskefészek

Kisfecskéknek kényelmes 
pihe-puha ágya -
sárból van a kis fészek, 
tollból meg a párna.

Eresz alá építik, 
így ha vihar támad,
megvédi a háztető 
a kis fecske-házat.

Nagy Bandó András: Tavaszodik

Előbújt a medve végleg,
jő a tavasz most már tényleg!

Ugrál már a szöcskegyerek,
villanydróton fecskesereg.

Nézd, a gólyánk kelepel rég,
fészkéből a fele kell még.

Bár még a fánk kopaszodik,
rügy fakad már, tavaszodik!

Nemes Nagy Ágnes: Lila fecske

Piros dróton ült a fecske,
piros dróton lila folt,
mert a fecske lila volt.
Ült a dróton egymagában,
ibolyaszín kiskabátban,
lila volt a háta, szárnya,
földre hullott lila árnya,
gyufa-vékony, lila lábon
álldogált a piros ágon,
lila volt a szeme csíkja
lila, mint a
lila tinta.

Április volt, jött az este,
meg sem mozdult az a fecske.
Április volt, április,
én hagytam ott végül is.
Lila csőr,
lila toll,
most is ott ül valahol.

Mozgásos játék: Fészekfogó:

A gyermekek egymással szemben párban kezet fognak és egy fészket alkotnak. A teremben megkeresi a helyét az előzőleg kiválasztott futó és fogó játékos is. A fogó gyermek elkezdi kergetni a futót és próbálja őt megfogni. A futó ha tud gyorsan bemenekül az egyik fészekbe, és akivel szemben megáll annak igyekszik megfogni a kezét, ezzel alkotva egy új fészket. Akinek háttal állt meg, annak kell az ő szerepét átvennie és neki kell a fészkek körül tovább futnia a fogó elől. Akit a fogónak sikerül megfognia, az lesz az új fogó.

Alkotás gyerekekkel:

Tenyérlenyomat:

Papírból:

Fecskefiókák:

Dekoráció:

Vigyázzunk rájuk!

Veszélyben vannak a fecskék: 2020-ra kipusztulhat az állomány Magyarországról.

A molnárfecskék populációja 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent 1999-2009 között Magyarországon - ezt az aggasztó eredményt mutatta ki Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának elemzése.

A fecskék állományának csökkenését akadályozni lehet, ha fecskepelenkát, műfészket és fészekalapot helyezünk a ház falára. Az egyre inkább betonnal, aszfalttal, járólapokkal stb. burkolt településeken a fecskék gyakorlatilag nem találnak sarat (vagyis fészekanyagot), ezért a mesterséges sárgyűjtő helyek létesítése is fontos, hívja fel a figyelmet az MME.

(Részletek az Origo oldalon megjelent cikkből)

Tálcás sárgyűjtő

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.

Tálcás sárgyűjtő

Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.

Műfészkek:

Hogy megóvhasd a ház körüli tisztaságat, de fecske csicsergésre ébredhess:

Higgyétek el megérdemlik a gondoskodást: Az én ablakom fölé két éve költözött egy fecskepár és mindíg moslyra fakaszt, amikor figyelhetem, ahogy etetik a fiókákat és főleg azt, ahogy repülni tanítják a fiókákat.

Már nagyon várom, hogy megérkezzenek.