Élettani előnyei

Az érett dinnye erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésénél apró repedés látható. A görögdinnye legjobban meleg éghajlaton termeszthető, ha elég vizet kap. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít.

Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.

A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, ígyserkenti az agyműködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelőző hatású.

Ásványi anyagok tárháza, az idegsejtek működéséhez szükséges mangánt tartalmaz. A görögdinnyében a vérképzéshez és a sejtlégzéshez szükséges vas is megtalálható.

Két mondatban az én kedvencemről: sárgadinnye

A sárgadinnye magas karotin- és C-vitamin-tartalma is védi a szív koszorúereit. A benne lévő kálium csökkenti a magas vérnyomást, s a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódás elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi. Az adenozin pedig lassítja a véralvadást, ezáltal véd a trombózis ellen.

Bármelyik dinnyét választjuk, a gyümölcsöt – a szokással ellentétben – étkezés előtt együk. A még üres gyomorba kerülő fontos anyagok így könnyebben felszívódnak, s a benne lévő savak és rostok élénkítik a bélmozgást, elősegítve az emésztést.

Méregtelenítés

A dinnye 95 százaléka víz, így kiváló méregtelenítésre. A dinnyekúra megfiatalítja szervezetünket, és fogyókúrához is ideális program. A vitaminok és ásványi anyagok a keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, minden egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben.

Tarthatunkz egynapos dinnyekúrát is, de az ideális a háromnapos méregtelenítés.Ilyenkor a gyümölcsön, az ásványvízen és a teán kívül alig fogyasszunk szilárd táplálékot. Mivel a folyadékháztartásunk rendben van, közérzetünk és állóképességünk sem romlik. A kúra közben jótékony hatású a szauna, a masszázs, és naponta legalább egy óra intenzív mozgás. Három nap múlva szinte újjászületünk!

A dinnyediéta receptje

A kúrát megelőző napon felkészíthetjük szervezetünket a tehermentesítő napokra. Ilyenkor már csak könnyebb ételek kerüljenek a tányérunkra, és vacsora előtt igyunk meg egy pohár lenmagos vizet (2 evőkanál lenmagot keverjünk el 3-4 deciliter vízben)!

Az ideális esetben három napig tartó léböjt idején reggelire együnk egy szelet barna kenyeret egy kis vajjal, mellé 2 evőkanál sovány túrót, amelyet retekkel, zöldfűszerrel ízesíthetünk. Ebédre, uzsonnára, vacsorára pedig dinnyét, dinnyét, dinnyét, mennyiségi korlátozás nélkül!

Mellé bőségesen igyunk (legalább 1,5–2,5 liter) nátriumszegény, szénsavmentes ásványvizet és gyógyteát.

Tipp a dinnyék hűtéséhez

A görögdinnyét hűtőben kell tárolni, mert szobahőmérsékleten gyorsan megromlik. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha fóliával letakarjuk. A sárgadinnyét tartsuk szobahőmérsékleten, és csak fogyasztás előtt fél órával hűtsük le. A hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és elveszi a zamatát.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/

Receptek dinnyéből, dinnyehéjból dinnyemagból

Kép forrása: kreativkonyha.blogspot.com

Dinnyehúsból: Mentás, málnaecetes dinnyefagyi

Hozzávalók:
  • 2 dl összeturmixolt dinnye
  • 2 dl tejszín
  • 3-4 evőkanál kristály vagy pocukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor (és egy citrom reszelt héja)
  • pár csepp málnaecet
  • 4-5 menta levél

Tejszínt , cukrot, vaníliáscukrot, reszeltcitromhéjat és az apróra vágott mentaleveleket összefőzzük, kihűtjük és összekevetjük az összeturmixolt dinnyével. Formákba töltjük és pár órára a mélyhűtőbe tesszük.
Forrás: http://pinkcsoki.blogspot.hu/

Dinnyehéjból: Dinnyecsatni

Hozzávalók:

  • 50 dkg görögdinnyehéj
  • 1 lime vékony karikára vágva
  • 2 lime leve
  • 2 dl almaecet
  • 25 dkg  cukor
  • őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 2 kiskanál só

Elkészítés: A dinnyehéjról lekaparjuk az esetlegesen rajtamaradt piros húst, levágjuk a sötétzöld héját vékonyan, és a világoszöld héjat apró kockákra vágjuk. A hozzávalókkal addig főzzuk, amíg a dinnye áttetszővé válik, és besűrűsödik az egész. Sült húsok mellé kiváló és üdítő.

Dinnyehéj - lekvár

Hozzávalók:

Elkészítés: A görögdinnyehéjról lehámozzuk a külső zöld részét, a világos részét lereszeljük, héjastól hozzáreszeljük a citromot, és fedő alatt kb. 2 órán át puhára főzzük. Kavarni csak ritkán kell rajta egyet-egyet, mert nem ég le. Hozzáadjuk a cukrot, és még fél órát főzzük kevergetve. Üvegbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztba tesszük.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/
Dinnyemagból

Az első felhasználási lehetőség, amit találtam a dinnyemagra, az az őrleményéből készült tea. Ha hajlamos vagy vesekőképződésre, akkor beiktathatsz te is egy dinnyemag tea kúrát.

Örölj le 4 evőkanál friss dinnyemagot. Ezt két liter forrásban lévő vízbe szórva főzd még 15 percig. Miután kihűlt, szűrd le, úgy hogy fémmel ne érintkezzen. Az így kapott tea 2 napi adag. Egy nap szünetet beiktatva, ebben a ritmusban folytathatod a kúrát pár hétig.

Ropogtatni való csemege

Hozzávalók:

  • 1csésze nyers görögdinnye mag. Fontos. Csak a fekete magok a jók.
  • 1 evőkanál só
  • víz

Elkészítés:

  • Az összegyűjtött magokat alaposan mosd és szárítsd meg.
  • Egy serpenyőben, közepes hőfokon kezd el pirítani. Mikor a magok elkezdenek pattogni, az jelzi, hogy megpirultakl.
  • Közben egy pohár vízben oldd fel a sót, majd öntsd rá a megpirult magokra. Néha kevergesd meg, és amikor elfőtt a víz, kész is a csemegéd.

(Dinnyemaggal díszítve)

Csiteri-csütöri csütörtök

Csiteri, csütöri
csütörtök,
dinnyét lopott az
ördög.
Bugyogójába eldugta,
nem fért be a pokolba.
Öreg pásztor elfogta,
móresre tanította.

Színes papírból:

Kép forrása: www.freepatterns.com

Filcből:

Kép forrása: Wee Folk Art

Papírmasé tál:

Kép forrása: handmadekidsart.com