A nyári melegben nincs is jobb, mint egy kis jeges játék

1. ötlet: Kincs a jégben

Vegyünk egy műanyag tálat és tegyünk bele mindenféle kicsi játékot, "kincset": üveggolyót, játékkatonát, műanyag állatkát, pénzérmét, kagylót, bármilyen színes apróság jó. Öntsük fel a tálat vízzel és irány a fagyasztó legalább egy éjszakára. Másnap kiborítjuk a tálból és máris készen van a kibányászni való kincsek hegye :) Még jobb, ha rétegekben fagyasztjuk le a játékokat, ekkor kicsit több időre van szükségünk, ugyanis minden réteg számára kell jópár óra fagyasztás, de megéri, hogy aztán végül a "hegy gyomrában" mindenhol kincs legyen.

 


És ha még ez sem lenne elég, azzal is fokozhatjuk, hogy a különböző réteg vízhez pár csepp ételfestéket is öntünk, így szivárványszínű lesz a hegy :)
Amikor pedig másnap elővesszük a jégtömböt, készítsünk ki mindenféle eszközt, amivel bányászni lehet: régi fogkefét, sót, kanalat, meleg vizet szemcseppentővel, stb. Hagyjuk meg a felfedezés és a variálhatóság örömét a gyerekeknek - mi pedig élvezzük, hogy van egy szabad fél óránk :)


Megjegyzés: ha kisebb gyerkeknek is szeretnénk ilyet csinálni, akiknek esetleg nincs még annyi türelmük, a normál jégkockatartó egyes rekeszeibe is tehetünk egy-egy kincset.
Ötlet és képek: lets-explore.net

 

2. ötlet: Festés jéggel

Tegyünk a jégkockatartóba vizet, majd adjunk hozzávízfestéket. Minél több szín van, annál érdekesebb lesz. reggel aztán elő lehet venni  a fagyasztóból és ki lehet tenni egy tálba a "rajzeszközöket", és lehet próbálgatni.

Bár a kép nem mutatja, szerintem különböző formájú jégkockatartókba is lehetne tenni szines vizet, az még érdekesebb lehet a gyerekeknek.
Természestesen egyszerűen papírra is rajzolhatunk, de ha van felesleges, kopott lepedő vagy bármilyen más anyag, sokkal maradandóbb szépséget alkothatunk.

Ötlet és képek: shareandremember.blogspot.com

És ha nem akarjuk, hogy nyakig festékesek legyenek:

Kép forrása: 3heartbeats.blogspot.com

3 ötlet: Jégfestés


Tölts meg egy üres tejes dobozt vízzel és tedd a fagyaztóba, amikor megfagyott tedd egy peremes tálcára vagy egy tepsibe!

Szórd meg a tetejét sóval, majd csöpögtess rá ételfestéket!

Szórd meg újra jó vastagon sóval és figyeld a változásokat!

Ötlet és képek forrása: http://www.kiwicrate.com/

+ 2 ötlet:

Érzékszervi játék

Kép forrása: Early Childhood Discoveries

Jégkrém készítése házilag

Kép forrása: Kincsek és kacatok óvodáknak, szülőknek, gyerekeknek