Rózsavíz

Hozzávalók:

- pumpás flakon vagy egy kisebb üveg (a bébiételes is megteszi, ha nincs más)

- 5 - 6 maréknyi friss rózsaszirom (minél több, annál intenzívebb illatot kapunk)

- 1 üveg desztillált víz

Az elkészítés menete:

1. Egy lábosba szórjuk bele a szirmokat. Tegyünk bele egy fémrácsot és arra állítsunk egy akkora hőálló tálat, fémtálat. amelyik mellet, azért marad egy körülbelül ujjnyi hely.

2. Öntsük bele a desztillált vizet és takarjuk le egy megfordított fedővel.

3. A fedőre tegyünk zacskóba becsomagolt jégkockákat (tartsunk tartalékba is egy, két zacskóval, mert fontos, hogy a fedő hideg maradjon.

4. Tegyük fel a tűzhelyre és forraljuk a "varászfőzetünket addig, amig a desztillált víz el nem forr.

5. A fedő felemelése nélkül várjuk meg, hogy kihűljön és a kisebb tálban összegyűlt rózsavizet töltsük át az üvegekbe és zérjuk le légmentesen

6. Az üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk.

Az így elkészített rózsavíz nyugtatő hatású testpermet vagy fürdővíz adalék lehet.

Forrás: http://www.hobbikert.hu/

Kép forrása: ezertipp.hu

Rózsalekvár

Hozzávalók:

  • 15 dkg bordó rózsaszirom
  • 25-30 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 citrom leve
  • Dr. Oetker Express piros tortazselé + 2 dl víz
  • vaníliarúd (egy darabka)
  • két kardamommag

Az elkészítés menete:

  1. A szirmokat megmossuk, és 1,5 dl vízzel és a cukorral, fűszerekkel odatesszük főni. Lassú tűzön 40 percig főzzük.
  2. Két deci vízhez hozzákeverjük a zselatint, és hozzáöntjük a rózsához, majd a citrom levét is hozzákeverjük.
  3. Botmixerrel pépesítjük. Fölforraljuk, és forrón üvegekbe töltjük.
  4. A tetejére fordítjuk 5 percig, így nem kell hozzá tartósító.

Recept forrása: http://www.nosalty.hu/

Kép forrása:palocprovence.blogspot.com

Illatos rózsaszörp:

Hozzávalók:

- egy jó nagy adag illatos rózsaszirom (nálam kb. 3 liternyi lett mosás után, ez kb. fél kg)

- kb. 2 liter víz

- 1-1,5 kg cukor

- 3-4 db citrom ( vagy 3 dkg citromsav)

Elkészítés:

Először is keressünk szép piros, illatos rózsákat. Ehhez nem jó sem a sárga, sem a futórózsa. (A szörp színe  és illata miatt!)

Alaposan mossuk át őket, majd egy nagyobb lábosban a vízzel együtt tegyük fel főni. Addig főzzük, amíg az összes szirom szinte kifehéredik.

Ekkor szűrjük át, adjuk hozzá a citromot vagy citromsavat, valamint a cukrot vagy édesítőt is! Forrón merjük üvegekbe, állítsuk fejre őket és ugyanúgy dunsztoljuk, ahogy a lekvárokat szoktuk. Így tartósítószer nélkül is eláll hűvös helyen.

Forrás: http://ritmusakonyhaban.blog.hu/

Ráadás ötlet: Kandírozott rózsaszirom

Hozzávalók:

Tearózsa, ami házi és vegyszermentes
1 tojásfehérje
2 evőkanál víz
porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor

Szedjük le a rózsafejek szirmait és óvatosan mossuk meg. Tegyük 2 papírtörlő közé és szárítsuk meg. Próbáljuk meg nem összetörni őket. Nem nagyon fog sikerülni, de azért próbálkozzunk :D Egy picit verjük fel a tojásfehérjét és keverjük hozzá a vizet. Ha nagyon habos lenne, azt szedjük le róla. Egy ecsettel kenjük be a szirmokat a tojással, majd szórjuk meg porcukorral. Tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Én ezt egy idő után nagyon-nagyon meguntam, beletettem egyszerre 5-6 szirmot is a tojásba, kiteregettem őket, megcukroztam, megfordítottam, megint cukroztam, majd a tálcára tettem. Lehet, hogy gyorsabb lett, de több cukor ment veszendőbe és macerás is volt. Na mindegy, azért végigszenvedtem magam rajta. Legközelebb kipróbálok majd még 1-2 módszert és megírom melyik jött be a legjobban :) Ha az összeset elkészítettük, akkor tegyük őket félre, lehetőleg egy napos helyre, és 2-4 napig szárítsuk őket, amíg ropogósak nem lesznek. Naponta 1-2x fordítgassuk át őket.

Forrás: http://araniel.wordpress.com/