Ez a nap az a nap, amikor nem latolgatunk, hanem örömet akarunk okzni. Így kevésbé figyelünk arra, hogy mi az, ami egészséges és mi az ami nem és szerintem ez így van rendjén, hiszen az ünnepek attól ünnepek, hogy a dolgok másképp vannak, mint a hétköznapokon

Ezért arra gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben olyan recepteket gyűjtök össze, amelyek hol kevésbé, hol egyáltalán nem segítik "az egészséges életmód iránti igény" kialakulását, de tuti biztos, hogy mosolyt varázsolnak minden gyerkőc arcára. (és talán, ha mi magunk készítjük egy picit egészségesebbé is tehetjük őket.)

Gumicukor házilag

Hozzávalók:

  • 0,5 l vörös szőlőlé
  • 0,5 l eperlé
  • 0,5 l naranclé Vagy akármilyen gyümölcslé a lényeg, hogy a színűk markánsan eltérő legyen
  • 0,5 l tej
  • 2 ek cukor
  • 4 cs zselatin (25g/csomag)
  • Aki nem akar zselatint használni az helyettesítheti almapektinnel vagy agaragarral, illetve a Stabark nevű növényi zselésítővel.

Elkészítés:

  1. A gyümölcsleveket külön-külön egy edényben állandó kevergetés mellett felforraljuk 1-1 csomag zselatinnal. Lehabozni! Fontos különben dermedés után buborékossá válik a zselé.
  2. Külön-külön edénybe öntjük a gyümölcsleveket. Ha kihűltek, a hűtőszekrénybe tesszük, és minimum 3-4 órát állni hagyjuk, de a legjobb, ha egy éjszakára bent hagyjuk.
  3. Ha megdermedtek, 1,5x1,5cm kockákra vágjuk, és egy nagyobb tálban összekeverjük a kockákat.
  4. Felforraljuk a tejet is a zselatinnal és a 2 ek cukorral. Megvárjuk, hogy kihűljön, és ráöntjük a felkockázott zselatinokra, majdezt is a hűtőben hagyjuk állni.
  5. Másnap kiborítjuk, és kb. fél cm lapokra vágjuk, amikből tetszés szerinti formákkal ki lehet szaggatni.

Pillecukor:

Hozzávalók:
8 g porzselatin
4 evőkanálnyi víz
15 dkg cukor
1 evőkanál melasz vagy méz
csipetnyi só
1,5 dl víz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál kukorica keményítő

Elkészítés: A zselatint egy mélyebb tálban 4 evőkanálnyi vízzel elkeverem. Egy kisebb lábasba beleteszem a cukort, hozzáadom a vizet és a melaszt. Folyamatos kevergetve felforralom, majd kis lángon még 4 percet főzöm. A szirupot – folyamatosan keverve - hozzáadom a zselatinhoz, és a masszát 5-6 percig gépi habverővel folyamatosan verem, amíg meg nem dagad és nyúlóssá nem válik. Olajjal jól átkent sütőpapírral kibélelt műanyag dobozba kanalazom a krémet, s néhány órát a hűtőbe teszem. 
Amikor megdermed, akkor a papírral együtt kiemelem, késsel felkockázom, majd a kockákat a kukoricakeményítő és porcukor keverékébe forgatom.

Tejkaramella:

Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 40 db kocka): 250 ml tejszín, 250 g cukor (én nádcukrot használtam), 6 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor (ez ki is hagyható), 6 dkg méz (1 nagy ek kb. jól belemártva a mézes csuporba), 3 csipet só


Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba.
Kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni.
Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt.
Valamint egy kb. 25x15 cm méretű dobozkát (pl. tuppert), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk.
A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni.
A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők.
Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani.
A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni. Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése.
Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált.
A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már.

Ha még nem jó a karamell, akkor a víz alján a karamell csepp egy-két perc alatt szétesik kicsi szemcsékre.
Ha jó az állaga, akkor egyben marad.
Amikor elértük ezt az állagot, ismétlem, nekem kb. 25 perc kellett ehhez, akkor beleöntjük a masszát a vajazott formába, és mehet pár órára a hűtőbe.
Miután megdermedt, vajas késsel szeleteljük fel.
Először a keskenyebbik szélénél kezdjük. 
Vágjunk le egy kb. 2 cm vastag szeletet. Érdemes hosszú, kicsit recés élű kést használni hozzá. Óvatosan tegyük rá a pengét a kemény masszára, majd kezdjük el föl-le billegtetve, óvatos mozdulatokkal bevágni a felületét. Ha ez megvan, akkor nyomjuk rá erősen, és már le is vágtunk egy szeletet.
Ezt követően ugyan ezzel a módszerrel vágjuk kockákra. 
Érdemes hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten kicsit megolvad, és könnyen összeragadhatnak.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

A kettő együtt: Pillecukor karamell "bundában"

Kép forrása: www.gubodonci.eoldal.hu

Vattacukor:


Hozzávalók:

4 csésze kristálycukor

1 csésze kukoricaszirup

1 csésze víz

1/4 teáskanál só

1 tk. aroma ízlés szerint

2 csepp ételfesték (bármilyen)

1 régi habverő

cukorhőmérő, hurkapálca, makaróni tészta, vagy bármi, amire fel tudjuk csavarni a cukrot

 

Előkészület:

Fejezzük le régi habverőnket, azaz vágjuk le a felső részét drótvágóval, így:

Elkészítés:

Egy nagyfazékban közepes lángon kevergessük a cukorot, a kukorica szirupot, a vizet és a sót amíg elolvadt. Nedves ruhával mindig töröljük le a fazék oldaláról az "anyagot", hogy megelőzzük a cukorkristályok kialakulását. Érdemes egy pohár vizet a tűzhely mellett tartani, így rendszeresen le lehet törölni.

Amikor teljesen elolvadt a cukor és a hozzávalók elegyültek, tegyük a cukor hőmérőt a fazékba, de az ne érjen le az aljára. A szirup hőmérsékletének kb. 160 °C -osnak kell lennie.

Tegyük a forró folyadékot egy sekély hőálló edénybe. Adjuk az aromát és az ételfestéket hozzá és keverjük el jól. Óvatosak legyünk a keveréssel, mert a szirup forró és a gyors keveréssel túl gyorsan kihülhet.
Terítsünk egy szilikon lapot, vagy egy sütőpapírt a munkapultra. Mártsuk a "megcsonkított" habverőt a szirupba, emeljük fel és hagyjuk 1-2 mp lecsöpögni. Tegyük a habverőt a leterített lap fölé és mozgassuk jobbról-balra gyors mozdulatokkal. Ismételjük meg egy-két alkalommal. Vékony szálakat kell húznunk vele.
Ezután gyors mozdulatokkal tekerjük fel a szálakat. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, amíg rugalmas az anyag, mert később könnyen törik és nem lehet feltekerni.
Érdemes azonnal fogyasztani, vagy légmentes dobozban tárolni, mert a levegő nedvességtartalma hamar "eláztatja".

Nyalóka házilag:


Hozzávalók:

Kb. 25-30 dkg kristálycukor

2 db szőlőcukor vagy 1 evőkanál por állagú

4 - 5 evőkanál szörp vagy gyümölcslé (amilyen a szörp olyan ízű lesz)

Szörp helyett tehetsz gyümölcslevet is (lehetőleg 100%)

A hozzávalókat egy lábosban lassú tűzön felforraljuk és, ha már minden felolvadt, akkor kész is. Csöppents egy porhár vízbe belőle és ha rögtön megszilárdul akkor öntözgetheted a formákba. Ha még nem, akkor még nem elég forró.

Csokinyalóka:
Csoki nyalóka recept

Nedves összetevők: 200g vaj, 2 ek kakaó, 1 csoki puding, 2 tojás, 200g cukor (pl.nádcukor)
Száraz összetevők: 200g háztartási keksz darálva, 150g dió darálva
A bevonáshoz: étcsokoládé (20-25 dkg), tejcsokoládé, szóró gyöngyök, stb.

Csoki nyalóka recept

A nedves összetevőket  gőz fölött 15 percig robotgéppel keverjük, majd a szárazanyagokat még forrón hozzákeverjük.
Fóliával letakarva kihűtjük.
Ha kihűlt, formázzuk: a gömböt karalábévájóval, majd kézzel formáztam, a kockákat vágtam.
A kész formákat 15 -30 percre mélyhűtőbe tesszük. 
Kivétel után hurkapálcikára szúrjuk.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd belemártjuk a fogpiszkálóra tűzött nyalókákat.
Fantáziánk, és kreativitásunk szerint díszíthetjük, fehércsokival, gyöngyökkel, cukorszórókkal.

Forrás: http://www.ritakonyhaja.hu/

+ 1 ötlet: Pattogatott kukorica "hagyományos" módon

Ez még csak egy ötlet és egy kicsit sem hagyományos:

Az oviban már évek óta így pattogtatunk és be kell, hogy valljam tetőt sem teszünk rá. A kinyílt rózsák nevükhöz híven pattognak mindenhova: aztalra, polcra, földre. Ez ugyan nem igazán "steril" megoldás, de annál élvezetesebb. Próbáljátok ki és látni fogjátok, hogy igazam van!

Ha "ragaszkodtok" a hagyományosabb elkészítéshez, akkor :

Egy nagy, vastag aljú lábosban kevés étolajat melegítek. Körülbelül fél bögre, vagy 120 gramm pattogatni való kukoricát érdemes egy adagban elkészíteni. Ehhez két evőkanál olajra van szükség. 
A lángot közepesre mérséklem, majd beleszórom a kukoricát és összerázom, hogy az olaj mindenütt befedje a szemeket. Ha sósnak szánom, már ekkor megsózom. 
Lefedem, de egy kis rést szabadon hagyok a távozó gőznek. Békén hagyom, míg el nem kezdenek kipattogni a szemek. 
Jó néhány percbe beletelhet, de a lángot nem szabad magasabbra venni, mert szétégnek a kukoricák. Mikor elkezdett pattogni, fél percenként átrázogatom a lábost. Ha a pattogás elhallgatott vagy nagyon megritkult, lehúzom a lábost a lángról és a kukoricát tálba öntöm, hogy ne süljön tovább.

Az ízésítéshez szánt anyagokat érdemes még a pattogatás előtt előkészíteni, hiszen a legjobb, ha még melegen kerülnek a kukoricára.

Ízesítési ötletek: sós variációk

A sós ízesítés egyszerű, a fenti mennyiséghez kb. két evőkanál vajat olvasztok, és beleszórom a fűszereket, fokhagymát vagy a sajtot, illetve bármi mást, amit szeretnék. A keveréket a kukoricára öntöm, és két nagy keverőeszközzel, gyors és nagy mozdulatokkal addig keverem, míg mindenütt be nem fedi a szemeket. A másik lehetőség, hogy az egészet visszaöntöm a lábosba, ráteszem a fedőt, és addig rázogatom, míg mindenütt be nem fedi a fűszeres vaj a kukoricákat. 
Változatok:

  • Fahéj, római kömény, paprika, só
  • Mézeskalács fűszerkeverék, só
  • Parmezános: Az olvasztott vajhoz kb. két nagy maréknyi parmezánt reszelek, sózom.
  • Csilis-citromos: A vajhoz egy fél citrom levét facsarom és őrölt chilit adok hozzá.
  • Pestós: A vajhoz néhány kanál pestót keverek.
Édes változatok:
Karamellás:
  • 120 gramm pattogatnivaló kukorica
  • 2 evőkanál olaj
  • 120 gramm vaj
  • 150 gramm cukor
  • 60 gramm invert cukor vagy kukoricaszirup
  • fél teáskanálszódabikarbóna
  • egy csipet só

A vajat kis lábosban felolvasztom, hozzáadom a többi alapanyagot, majd kevergetés nélkül hagyom, hogy felforrjon. Addig főzöm, míg borostyán színű nem lesz, ez kb. 10 perc. Cukorhőmérővel ez a kb. 150 fok. Közben kipattogtaom a kukoricát, mély tálba öntöm, előkészítek egy nagy sütőlapot, kibélelem sütőpapírral. Ha a karamell kész, a kukoricára öntöm, és két nagy fakanállal vagy spatulával iszonyú gyorsan keverni kezdem, addig keverem, míg mindenütt be nem vonja a kukoricát a karamell. A keverés még egyszerűbb egy hőálló gumikesztyűvel. Gyorsan a sütőlapra terítem, az összeragadt szemeket igyekszem szétválasztani, hagyom megdermedni.

Csokis:
  • 120 g pattogatni való kukorica
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg étcsokoládé

A kukoricát kipattogatom, a csokoládét gőz felett megolvasztom, belekeverem a kukoricát, majd egyenletesen sütőpapíros sütőlapra vagy tálcára terítem, hagyom megdermedni.

Forrás: http://www.origo.hu/