Napról napra óvoda

Kedves Érdeklődő, aki rátaláltál erre az oldalra! Ebben a blogban szeretném Veletek megosztani mindazt, amit az elmúlt 36 évben az óvodáról, a gyerekekről, gyerekektől "megtanultam" és mindazt ami jó kedvre derít, elgondolkodtat, vagy gyönyörködtet.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

"Itt van már az új esztendő, tele kamra, tele bendő"

2014. 2014 első hete II. variáció

Középpontban a "szerencsehozó jelképek": lencse, 4 levelű lóhere. patkó

Lencse "ötletek"

www.mindmegette.hu

Képességfejlesztő játékok:

1. Töltsünk meg kisebb textilzsákokat lencsével, babbal, csicseriborsóval, kukoricával és a gyerekeknek tapintással ki kell választania az általunk mondott terményzsákocskát!

2. Üres gyufásdoboz tetejét kenjül be ragasztóval (terményeket legkönnyebb a dakopázs ragasztóval) és szórjuk meg magokkal, majd töltsünk bele a tetőre ragasztott magokból. Ezzel egyszerre két játékot is készítettünk, hiszen tapintás útján, csukott szemmel is fel lehet ismertetni a terményeket és az általuk keltett zörejek, hangok alapján is. Sorozatok alkotásához és számláláshoz is jó játék, főleg akkor, ha egy-egy terménnyel több dobozt is készítünk., hisen így a feladat lehet az is, hogy a hangok alapján csukott szemmel csoportosítson.)

3. Játszhatjuk az általunk "Hamupipőkésnek" nevezett játékot is, amikor többféle lencsét vagy magot összekeverünk és a gyerekeknek szét kell válogatnia. A feladatot lehet versenyben párban vagy kisebb csapatokban időre is játszani, (a homokóra tökéletes időmérő eszköz) és a nagyobbak megpróbálhatják ugyanezt egy vagy két szemöldökcsipesszel. (És miközben játszunk fejlődik többek között a figyelem koncentráció, a finommotorika és a kéz-szem összerendezettsége is.)

Kézműveskedés:

1. A szétválogatott magokból terményképeket ragaszthatunk vagy egy sajtosbobozt megtöltve só-liszt gyurmával és előre belekarcolt formák kirakásával is próbálkozhatnak a kisebbek. Az iskolába készülők pedig papírra előre kirajzolt íráselőkészítő formák kirakásával, ragasztásával tapasztalatokat gyűjthetnek az egyenes és görbe, hullámos és kacskaringós vonalakról vagy akár a nyomtatott "írásáról" is, hiszen sok éves tapasztalatom, hogy bizony egyre többen érdeklődnek már ebben a korban a betűk írása iránt.

2. Hungarocell gömbökből díszeket készíthetünk, melyet farsangi dekorációnak fel is használhatunk

Környezővilág felfedezése: Lencsét csíráztathatunk, mellyel a vajaskenyeret ízesíthetjük.

otthondalolo.hu

 

Készíthetünk lencsekrémet:

4 levelű lóhere

Neveljünk! Gondozzuk! Ápoljuk! Növesszük nagyra!

www.ajandekkatalogus.hu

Rajzoljunk feladatlapot:

1. Sok-sok egymásba olvadó lóhere közé tejtsünk el 3-4 4 levelűt, amit meg kell találni és ki kell színezni!

2. Hajtsunk egy lapot félbe és az egyik felére rajzoljunk egy fél lóherét! A gyerekek vágják ki a formát és így lesz egy 4 levelű belőle (szimmetria, tengelyes tükrözés)

Vágjunk, ragasszunk, varrjunk kitűzőt!

csodavaregyesulet.blogspot.com

www.meska.hu

Patkó:

shop.mezofi.hu

Kézműveskedés: Gyúrjunk fekete vagy szürke só-lisz gyurmát és abból formázzunk patkókat! (a szegecs lehet milton kapocs)

Feladatlap: Osszunk el egy lapot 4 - 8 felé! Az elsőbe rajzoljunk egy patkót 7 szegeeccsel, a többinél hiányozzon egy vagy kettő vagy három... A gyerekek feladata, hogy kiegészítsék a szegecseket 7-re!

Sütés: Mákospatkó

varazsfazek.hu

Befejezésül egy angol mondóka:

Egy szög miatt a patkó elveszett.

A patkó miatt a ló elveszett.

A ló miatt a lovas elveszett.

A lovas miatt a csata elveszett.

A csata miatt az ország elveszett.

Máskor verd be jól a patkószeget!


Ötletek az újévi, óvodai első naphoz

Hosszabb idő elteltével újra megnyit az óvoda és ez bizony sokszor nemcsak a legkisebbeknek okoz nehézséget, hanem néha a már régóta óvodába járó gyerkőcöknek is. Ez így van rendjén, hiszen az ünnepek még oly közel vannak, amikor ráérősen együtt volt a család és sok-sok közös élménnyel töltekezett fel mindenki.

Az első nap, ezért nem szólhat másról, mint arról, hogy milyen jó is újra együtt lenni az óvodai barátokkal, társakkal! Ebben a kis összeállításban olyan ötleteket találhatsz, mely segítheti, hogy ez az érzés, mind a felnőttekben, mind a gyerekekben megerősödhessen.

2014. első hetének, első napja az óvodában

Mi is az az élmény, amire támaszkodhatunk? Természetesen az óév búcsúztatása és az újév köszöntése, melyben vagy részt vettek a gyerekeink vagy sem, de a készülődésről mindegyiknek van tapasztalata, ezért aztán arra gondoltam, hogy az első napot "pót, gyerek szilveszternek" kiálthatnánk ki.

Ötletek a magvalósításhoz:

A szülők "visszafogadása":

1. Szedjünk faágakat (ha van időnk és kedvünk fújjuk le aranyfestékkel és szórjuk meg csillámporral) és kis kártyákra

- írjunk mindenféle kívánság rigmusokat vagy

- kérjünk meg érkezéskor mindenkit, hogy írjon egyet-egyet az előre elkészített kártyákra (megmaradt ajándékkisérőkre is jó) vagy

- előre írjanak otthon egyet (a mai internetes világban nem nehéz a kéréseinket időben eljuttatni mindenkihez) vagy

- a nap folyamán a gyűjtsük össze a gyerekek szövegeit és délutánra már az fogadhatja a szülőket az öltözőben, faliújságon.erezdmagadjol.hu

2. Készítsünk kis lencse "batyukat" (persze ezt is csinálhatjuk a gyerekekkel pl. WC papír gurigából és maradék ajándékcsomagolóból, szalagokból)) és akasszuk fel az öltözőben a gyerekek jeléhez!

www.mintamokus.com

A gyerekekkel való játékhoz (és a bulihoz):

Készítsünk egy-egy kalapot vagy előre vagy a gyerekekkel együtt. Fontos elem, hogy mindegyiken jelenjen meg az óra úgy, hogy 1-től 12-ig mutatja az egész órákat és, hogy mindegyikből két darab készüljön!

Az elkészült kalapokkal már játszhatunk is:

1. variáció, ha páratlanul lennénk: Egy jól körülhatárolt helyre letesszük az összes kalapot és háromra mindenkinek fel kell vennie egyet és meg kell találnia a párját (akinek az órája ugyanannyit mutat, mint az övé.) Aki kalap nélkül marad az lesz a kalap lopó (fogó) és a célja az, hogy "elcsenje" valakinek a kalapját. Akinek a kalapját megszerzi, annak a helyébe áll és a "kalaptalan" lesz az új fogó. Fontos szabály: a párok futás közben nem engedhetik el egymás kezét!)

2. variáció, ha párban vagyunk: A gyerekek választanak egy kalapot, majd szaladgálnak a megadott térben. Előre meghatározott jelre párt keresnek és elvégzik a játékvezető által kitalált "feladatot" (pl fogjátok meg egymás kezét, guggoljatok le, majd álljatok fel stb.) A feladat végrehajtása után elmondják a köövetkező mondókát két ill, egy vagy keresztezett kéz összeütésével):

Ecc, pecc, bejöhetsz, a barátom te lehetsz!

Egyet, kettőt tapsolunk, aztán tovább szaladunk! (Fruzsi mondókája)

Aztán kalapot cseélve szétválnak és tovább futnak.

Fontos szabály: Ugyanazt két egymás utáni játékban nem választhatja párjának!

(Egy egész mozgás fejlesztő foglalkozás felfűzhető erre a játékra, hiszen minden párban végezhető mozgást megadhat a játékvezető.)

Persze még sok-sok játék kitalálható erre a napra, de ami nem maradhat el az a "terülj, terülj asztalkám", amihez kérjük a szülők segítségét, hiszen biztos, hogy mindenhol maradt valami finomság az ünnepekről. (Ha még a megmaradt szerpentineket, konfettit, csillagszórót is bekérjük biztos a siker.) (Egy praktikus tipp: Almát vagy narancsot állítsunk bele egy pohárba vagy üvegbe és abba szúrjuk meggyújtás előtt a csillagszórót!

Jó hangulatú "első" napot Mindenkinek!