Előbb vagy utóbb mindenki, akinek kisgyereke van átéli az óvodaválasztással, óvodára való ráhangolódással kapcsolatban a teljes érzelmi skálát: örömöt, vágyakozást, kimondott és kimondatlan félelmeket, féltést és a hitet abban, hogy könnyen és nagyobb érzelmi megrázkódtatás nélkül túl lesz rajta a család minden tagja.

A blogom első bejegyzésével ehhez szeretnék egy-két ötletet adni, melyek közül talán mindenki talál olyat, melynek megvalósítása során jó kedvű, közös élményekkel telivé válhat a felkészülés.

Óvodáról, óvodai életrők, beszoktatásról, befogadásról tudom, hogy már rengeteg oldalon találhatsz információt, de remélem, hogy azért lesz a felsoroltak között egy-két olyan is, melyet el tudsz fogadni és kedvet kapsz a kipróbálásához!

I. Ráhangolódás felnőttként:

- A legelső és legfontosabb "tanácsom" az az, hogy készítsd fel a saját "lelkedet arra, hogy el kell engedned a "kezét", mert már valóban szüksége van rajtad kívül mások, más gyerekek társaságára ahhoz, hogy még inkább kinyiílhasson a világ a számára. Talán ez a legnehezebb lépés, amit szülőként meg kell tenned, de enélkül bizony nagyon nehézzé válhat az új helyzet elfogadása. Második (sokadik) gyerek esetében talán ez egy kicsit könnyebb, de könnyű nem lesz. Hinned kell abban, hogy jól döntöttél, jól választottál, mert a gyerekek valamilyen "hetedik érzékkel" ráéreznek a legkisebb bizonytalanságra és elbizonytalanodnak ők maguk is.

-  A bizonyosságot, hogy jó helyen, biztonságban, szerető és elfogadó emberekre bízod majd gyerekedet leginkább akkor tudod elhinni, ha már ismered az óvodát (szerencsés estben az óvónéniőket és a dadust is), de ha ez nem így van, akkor a nyár folyamán az interneten keresztül sok-sok információt "begyűjthetsz" az interneten. A legtöbb óvodának van már honlapja, ahol biztos, hogy megtalálod az óvoda helyi programját, melyből kiderül, hogy melyek azok a fontos gondolatok, melyeket a gyerekek életének terelgetése, fejlesztése közben mindig szem előtt tartanak,. Megismerheted a napi és heti ritmust és, ha szerencséd van akkor az óvónők bemutatkozását is megtalálhatod. (Tudom, hogy fontos ismeretekhez juthatsz a már óvodába járó gyerekek szüleitől, játszótéri beszélgetések során, de mivel ezek "másodkézből" szerzett információk, melyek keresztül mentek "saját szűrőn" fontos lépésnek érzem, hogy Te magad is ki tudj alakítani egy képet magadban!)

- Szervezzd úgy az elfoglaltságod, az életed, hogy mindenféleképpen ott lehess az óvodában az összevont (minden új gyerek szüleinek szervezett) vagy a csoport szülőin, mert itt van arra módód és lehetőséged, hogy a benned megfogalmazódott kérdésekre választ kaphass!

- Vannak olyan óvodák, óvodai csoportok, ahol még a nyár folyamán meglátogatják a leendő óvodásokat, hogy az első napon ne ismeretlenként találkozzon a gyerek-óvónő-szülő, ha ez Nálatok is szokás ne tarts a helyzettől, hiszen ez sokat segíthet a gyerekednek abban, hogy már ismerősként, viszonlátás örömével köszönthesse az óvónőket. Van olyan óvoda, ahol levelet írnak és vannak, ahol játszónapot szerveznek.

Ahány óvoda, ahány csoport, sokféle hagyomány alakult ki arra, hogy valamilyen formában megismerhesse egymást gyerek-óvónők-szülő. Mindegyiknek egy a célja: segíteni Neked és a gyerekednek abban, hogy minél könnyebben el tudjátok fogadni a változásokat